Custom Chrome-apps en -extensies maken en publiceren

Dit artikel is bedoeld voor Chrome Enterprise-beheerders en -ontwikkelaars die ervaring hebben met het maken en publiceren van Chrome-apps en -extensies voor gebruikers.

Soms vind je wellicht geen app of extensie in de Chrome Web Store die voldoet aan de behoeften van je gebruikers. In dat geval kun je een eigen custom app of extensie maken die gebruikers kunnen toevoegen op een apparaat waarop ze Chrome OS of de Chrome-browser gebruiken. Als beheerder kun je bijvoorbeeld op de Chrome-apparaten van je gebruikers automatisch een custom bladwijzer-app installeren die gebruikers naar je HR-systeem doorstuurt.

Voordat je begint

• Als je app of extensie naar een website linkt als doel in het manifest, gebruik je de Webmasterhulpprogramma's van Google om te verifiëren dat je organisatie eigenaar is van de website
  • Je kunt bepalen welke gebruikers privé gehoste apps en extensies kunnen publiceren in de Chrome Web Store. Je kunt de verificatie ook overslaan voor websites waarvan je organisatie niet de eigenaar is. Zie Rechten voor de Chrome Web Store voor meer informatie.

Stap 1: De app of extensie maken

Als ontwikkelaar kun je een app of extensie maken, zoals de bladwijzer-app die als voorbeeld in de stappen hieronder wordt gebruikt. Zie de Getting Started Tutorial (Handleiding 'Aan de slag') voor instructies om geavanceerdere Chrome-apps en -extensies te maken.

1. Maak op een computer een map voor de app- of extensiebestanden en geef deze dezelfde naam als de app of extensie.
  2. Maak het manifest.
    1. Maak in een tekstverwerker een JavaScript® Object Notation-bestand (JSON). Hier zie je een voorbeeld van een JSON-bestand voor een bladwijzer-app.
    2. Controleer of de JSON-code de juiste indeling heeft met een JSON-validatietool van derden, zoals JSONLint.
  3. Sla het bestand in de map van de app of extensie op met de naam manifest.json.
  4. Maak het logo.
    1. Maak een logo van 128p bij 128p voor de app.
    2. Sla het bestand in de map van de app op met de naam 128.png.

Stap 2: De app of extensie testen

Als ontwikkelaar kun je de app of extensie testen om te controleren of deze werkt in de Chrome-browser of op een apparaat met Chrome OS.

1. Kies het type testapparaat dat je nodig hebt:
    • Apps: log in op je Google-account op een Chrome-apparaat.
    • Extensies: log in op je Google-account op een Chrome-apparaat of in de Chrome-browser op een Windows®-, Mac®- of Linux®-computer.
  2. Sla de map van de app of extensie op het testapparaat op.
  3. Ga naar chrome://extensions/.
  4. Schakel rechtsboven de Ontwikkelaarsmodus in.
  5. Klik op Uitgepakte extensie laden.
  6. Zoek de map van de app of extensie en selecteer deze.
  7. Open een nieuw tabblad in Chrome en dan klik op Apps en dan klik op de app of extensie. Controleer of de app of extensie laadt en naar behoren werkt.
  8. Breng zo nodig wijzigingen aan in het bestand manifest.json. Host de map van de app en test de app opnieuw. Herhaal dit totdat de app of extensie naar behoren werkt.

Problemen met de app of extensie oplossen met Chrome-logboeken:

1. Klik in Chrome op Meer en dan Meer hulpprogramma's en dan Ontwikkelaarstools
  2. Controleer de gegevens. Kijk bijvoorbeeld of de app-ID en het versienummer correct zijn.

Stap 3: (Optioneel) Een app-verzameling maken

Als beheerder kun je eventueel een app-verzameling maken voor je organisatie. Je kunt dan Chrome-apps en -extensies aanbevelen die je gebruikers kunnen bekijken en installeren. Zie Een Chrome-appverzameling maken voor meer informatie.

Stap 4: Publiceren in de Chrome Web Store

Als ontwikkelaar kun je ervoor kiezen apps en extensies voor iedereen beschikbaar te maken of te bepalen wie ze kan installeren. Je kunt apps en extensies op drie manieren publiceren in de Chrome Web Store:

• Openbaar: Iedereen kan de app of extensie zien en installeren.
  • Verborgen: Alleen gebruikers met de link van de app of extensie kunnen deze zien en installeren. De app wordt niet weergegeven in de zoekresultaten in de Chrome Web Store. Je kunt de link van de app of extensie delen met gebruikers buiten je domein.
  • Privé: Alleen gebruikers in je domein kunnen de app of extensie zien en installeren. Je kunt de app of extensie ook beperken tot betrouwbare testers die je hebt opgegeven op het ontwikkelaarsdashboard.

Als je een app of extensie wilt toevoegen aan de Chrome Web Store, maak je een zip-bestand van de map met de bestanden. Publiceer deze vervolgens in de Chrome Web Store

Stap 5: De app of extensie beheren

Als beheerder kun je de Google-beheerdersconsole gebruiken om beleidsregels in te stellen voor het gebruik van apps en extensies op Chrome-apparaten en in de Chrome-browser op Windows-, Mac- of Linux-computers. Zie Chrome-beleid instellen voor één app en Chrome-beleid instellen voor meerdere apps voor meer informatie.

Als Microsoft® Windows®-beheerder kun je Groepsbeleid gebruiken om beleidsregels in te stellen voor het gebruik van apps en extensies in de Chrome-browser op beheerde Windows-computers. Zie Chrome-beleid op apparaatniveau instellen voor beheerde computers voor informatie over de installatie en configuratie van Chrome-beleidstemplates.