Ben je aan het plannen om weer op kantoor te gaan werken? Bekijk hoe Chrome OS hieraan kan bijdragen.

Chrome OS-apparaatgegevens wissen

Wil je ChromeOS-apparaten op afstand beheren? Start vandaag nog kosteloos uw Chrome Enterprise Upgrade-proefperiode

Je kunt lokale apparaat- en gebruikersgegevens wissen om problemen op te lossen, om gegevens te verwijderen of om andere redenen. Als het apparaat is ingeschreven bij je organisatie, kun je apparaatgegevens op afstand wissen. Als dat niet het geval is, kun je lokale gegevens handmatig wissen. Zie Handmatig een ChromeOS-apparaat wissen voor meer informatie.

Opmerking: Als je een ChromeOS-apparaat in je organisatie wilt beheren, moet het zijn ingeschreven voordat welke gebruiker dan ook inlogt op het apparaat (dus ook jij als beheerder). Als een gebruiker inlogt voordat het apparaat wordt ingeschreven, zijn het beleid en de voorkeuren van je Google Workspace-account niet van toepassing en moet het apparaat worden gewist om het inschrijvingsproces opnieuw te starten en het apparaat te kunnen beheren in je organisatie.

Alle accountgegevens en andere gegevens die op een Chrome OS-apparaat zijn opgeslagen en die niet zijn gesynchroniseerd met Google Chrome Sync, zoals foto's, gedownloade bestanden en opgeslagen netwerken, worden verwijderd tijdens het wisproces.

Een ChromeOS-apparaat op afstand wissen

Alleen een beheerder kan een apparaat op afstand wissen en het apparaat moet worden beheerd. Hiermee wordt het apparaat alleen gereset. Zie ChromeOS-apparaten repareren, gebruiken voor een ander doel of uitfaseren als je een apparaat op afstand wilt uitschrijven en resetten.

Een of meer apparaten op afstand wissen
  1. Log in bij de Google Beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de Beheerdersconsole naar Menu and then Apparatenand thenChromeand thenApparaten.
  3. Klik links op Alle apparaten om alle apparaten te bekijken. Selecteer anders een onderliggende organisatie-eenheid.
  4. (Optioneel) Pas filters toe om naar specifieke apparaten te zoeken. Zie Filteren op status voor meer informatie.
  5. Doe het volgende om 1 apparaat te wissen:
    1. Klik op het serienummer van het apparaat dat je wilt wissen.
    2. Selecteer Resetten op de pagina Apparaatgegevens.
  6. Doe het volgende om meerdere apparaten te wissen:
    1. Vink de vakjes aan naast de apparaten die je op afstand wilt wissen.
    2. Selecteer bovenaan Meerand thenResetten.
  7. Doe het volgende in het vakje:
    1. Selecteer Gebruikersprofielen wissen of Fabrieksinstellingen terugzetten.
    2. Selecteer Ik begrijp dat hierdoor de gegevens worden verwijderd van het apparaat en dat dit niet ongedaan kan worden gemaakt.
    3. Klik nogmaals op Resetten.

Een ChromeOS-apparaat handmatig wissen

De exacte stappen voor je apparaat kunnen verschillen. Als je Chrome OS-apparaat hieronder staat, volg je deze stappen. Volg anders deze algemene stappen voor ChromeOS-apparaten.

Als je de recovery mode opent, kun je herstel via internet gebruiken om apparaten te wissen (als deze optie beschikbaar is). Gebruik anders de ontwikkelaarsmodus of USB-herstelopties.

Je Chromebook terugzetten naar de fabrieksinstellingen (voorkeur)
  1. Log uit op je Chromebook.
  2. Houd Ctrl+Alt+Shift+r ingedrukt.
  3. Kies Opnieuw opstarten.
  4. Selecteer in het weergegeven vak de optie Powerwashand thenDoorgaan.
  5. Volg de stappen die worden weergegeven en log in met je Google-account.
    Opmerking: Het account waarmee je inlogt nadat je de Chromebook hebt gereset, wordt het eigenaarsaccount.
Een Chromebook wissen: Ontwikkelaarsmodus
  1. Schakel de Chromebook uit.
  2. Druk op Esc+Vernieuwen+Aan/uit.
    Je ziet een geel uitroepteken (!) of Please insert a recovery USB stick (Plaats een USB-stick voor herstel).
  3. Druk op Ctrl+D om de ontwikkelaarsmodus te openen. Druk daarna op Enter.
  4. Druk op Spatie en druk daarna op Enter.
    De lokale gegevens worden verwijderd van de Chromebook en de fabrieksinstellingen worden teruggezet. Dit kan een paar minuten duren.
    Opmerking: Als Opnieuw inschrijven afdwingen is aangezet voor het apparaat, krijg je een melding dat de ontwikkelaarsmodus is geblokkeerd. Hierdoor wordt het wisproces verkort en kan het apparaat nog steeds opnieuw worden ingeschreven als het automatisch opnieuw opstart in de beveiligde modus.
  5. Druk als de transitie is voltooid op de spatiebalk en daarna op Enter om terug te keren naar de beveiligde modus.
  6. Schrijf de Chromebook in voordat je erop inlogt.
Een Chromebook wissen: Herstellen via een internetverbinding

Voor apparaten die de optie hebben om te herstellen via internet, zoals HP Elite Dragonfly, en die verbinding hebben met internet.

1. Schakel de Chromebook uit.
  2. Druk op Esc+Vernieuwen+Aan/uit.
  3. Selecteer Herstellen via een internetverbinding.
  4. Druk op Enter om naar het volgende scherm te gaan.
  5. Druk op Enter om verbinding te maken met een netwerk om het herstel te starten.
  6. Selecteer de netwerkverbinding en druk op Enter.
  7. Typ je wachtwoord als hierom wordt gevraagd en druk op Enter. Voor ethernet is geen wachtwoord vereist.
    Opmerking: Druk op Tab om je wachtwoord te bekijken.
  8. Het kan enkele minuten duren voordat verbinding met het netwerk wordt gemaakt.
  9. Druk bij Herstel starten op Enter om naar het volgende scherm te gaan.
  10. Nadat het herstel is afgerond, wordt de Chromebook opnieuw opgestart.
  11. Schrijf de Chromebook in voordat je erop inlogt.
Een Chromebook-tablet wissen
  1. Als het apparaat niet wordt opgeladen (het ligt niet aan de lader of het ligt wel aan de lader, maar is volledig opgeladen), houd je de knoppen Volume omhoog, Volume omlaag en Aan/uit vast totdat de kleur van het batterijlampje oranje wordt. Laat de knoppen los en controleer of het lampje groen wordt.
  2. Als het apparaat aan de lader ligt en wordt opgeladen, houd je de knoppen Volume omhoog, Volume omlaag en Aan/uit vast totdat het oranje batterijlampje flikkert. Laat de knoppen los en controleer of het lampje oranje blijft.
    Opmerking: Als het apparaat helemaal wordt uitgeschakeld, schakel je het weer in en begin je opnieuw.
  3. Als je wordt gevraagd om een USB-stick of SD-kaart voor herstel, druk je op de knop Volume omhoog of Volume omlaag om het optiemenu te openen.
  4. Druk tegelijk op de knoppen Volume omhoog en Volume omlaag.
  5. Selecteer OS-verificatie uitschakelen bevestigen en druk op de Aan/uit-knop.
  6. Selecteer Ontwikkelaarsopties en druk op de Aan/uit-knop.
  7. Selecteer Opstarten via interne schijf en druk op de Aan/uit-knop.
    De lokale gegevens worden verwijderd van de Chromebook en de fabrieksinstellingen worden teruggezet. Dit duurt ongeveer vijftien minuten.
  8. Selecteer Verificatie van besturingssysteem aanzetten en druk op de Aan/uit-knop om terug te gaan naar de beveiligde modus.
  9. Selecteer Verificatie van besturingssysteem bevestigen en druk op de Aan/uit-knop.
  10. Voordat je inlogt, moet je de Chromebook-tablet inschrijven.

Belangrijk: De stappen hierboven werken wellicht niet op alle apparaten. Als je niet zeker weet of je het apparaat kunt herstellen nadat je het hebt gewist, neem je contact op met Google-ondersteuning.

Een Chromebox wissen
  1. Sluit een toetsenbord aan op het apparaat.
  2. Zet de Chromebox uit.
  3. Steek een paperclip (of punaise) in het gaatje met de herstelknop.
    Hier is een voorbeeld van waar je op moet letten:

4. Houd de herstelknop ingedrukt met een paperclip terwijl je het apparaat inschakelt.
  5. Druk op Ctrl+D. De schermtekst moet zichtbaar veranderen.
  6. Druk nogmaals de herstelknop in met de paperclip.
    Het apparaat start opnieuw op en er wordt een rood uitroepteken weergegeven.
  7. Druk op Ctrl+D.
    De Chromebox wordt opnieuw opgestart en begint de transitie naar de ontwikkelaarsmodus. Hierdoor worden alle lokale gegevens verwijderd. Dit duurt een paar minuten.
    Opmerking: Als Opnieuw inschrijven afdwingen is aangezet voor het apparaat, krijg je een melding dat de ontwikkelaarsmodus is geblokkeerd. Hierdoor wordt het wisproces verkort en kan het apparaat nog steeds opnieuw worden ingeschreven als het automatisch opnieuw opstart in de beveiligde modus.
  8. Druk op het opstartscherm op de spatiebalk en daarna op Enter om het apparaat opnieuw op te starten en terug te gaan naar de beveiligde modus.
  9. Als je een beheerde Chromebox gebruikt voor je school of werk, volg je deze stappen om het apparaat in te schrijven.
    Als je een Chromebox voor vergaderingen gebruikt, bekijk je je apparaat inschrijven.

Vragen

Opmerking: Voor apparaten die niet bij een organisatie horen en die als persoonlijk apparaat zullen worden gebruikt, voer je de installatie op het scherm uit met een persoonlijk Google-account.

Op mijn apparaat staat dat het is gemarkeerd voor zakelijk beheer. Wat moet ik doen?

Als je een bericht ziet met daarin Dit apparaat wordt beheerd door domein.com, betekent dit dat het apparaat is ingesteld voor Opnieuw inschrijven afdwingen door de beheerder van dat domein.

Als je bij die organisatie hoort, vul je op dit scherm je inloggegevens in om het apparaat in te schrijven.

Als je dit inschrijfscherm ziet en het apparaat niet bij een bedrijf hoort (je hebt het bijvoorbeeld online gekocht en het niet ingeschreven), ga je naar deze pagina voor instructies.

Er gebeurt niets als ik op Ctrl+D druk.

Als je een extern USB-toetsenbord gebruikt, zorg je dat het rechtstreeks is aangesloten op het apparaat. Bluetooth-toetsenborden werken niet altijd.

Opmerking: Als het apparaat niet van een organisatie is en je het wilt gebruiken als persoonlijk apparaat, voer je de installatie op het scherm uit met je persoonlijke Google-account.

Google en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.