Chrome-apparaten beheren

Chromebook icon updated Dec 2013

Als beheerder kun je de Chrome-apparaten van je organisatie op één plek beheren met Chrome-beheer. Je kunt Chrome-functies configureren voor je gebruikers, Chrome-apparaattoegang tot VPN's en wifi-netwerken instellen, Chrome-apps en -extensies afgedwongen installeren, en meer.

Je kunt elke instelling toepassen op specifieke groepen gebruikers of op iedereen in de organisatie. De meeste instellingen bieden de optie een specifieke configuratie af te dwingen of de gebruiker te laten kiezen. Beheerders kunnen bijvoorbeeld voor iedereen een standaardstartpagina opgeven of mensen toestaan hun eigen startpagina's in te stellen.

Licenties aanschaffen, en apparaten inschrijven en installeren

Je moet een Chrome-licentie hebben voor elk Chrome-apparaat dat je beheert voor je organisatie. Als je licenties wilt aanschaffen, kun je contact opnemen met Team Chrome of Team Google for Education. Je kunt ook online Chrome Enterprise-licenties aanschaffen.

Nadat je licenties hebt aangeschaft voor je apparaten, schrijf je de apparaten in en configureer je instellingen en beleid in de Google-beheerdersconsole.

Chrome-instellingen configureren

1. Log in bij uw Google-beheerdersconsole.

Log in met uw beheerdersaccount (dit eindigt niet op @gmail.com).

2. Ga op de homepage van de beheerdersconsole naar Apparaatbeheeren vervolgensChrome-beheer.

Als u Apparaatbeheer niet ziet op de homepage, klikt u onderaan op Meer functies.

3. Selecteer de organisatie-eenheid waarvoor je de instellingen wilt toepassen.
    Opmerking: Een organisatie-eenheid neemt standaard de instellingen over van de bovenliggende eenheid in de organisatiestructuur. Je kunt deze overgenomen instellingen echter wijzigen door de instellingen voor de onderliggende organisatie-eenheid aan te passen. De nieuwe instelling is van toepassing op gebruikers in die organisatie-eenheid en eventuele onderliggende organisatie-eenheden.
  4. Zie Categorieën van Chrome-instellingen hieronder.
  5. Klik op Opslaan.

De instellingen worden over het algemeen binnen enkele minuten van kracht, maar het kan een uur duren voordat deze voor de hele organisatie zijn doorgevoerd.

Categorieën van Chrome-instellingen

Gebruikersinstellingen

Opmerking: Gebruikersinstellingen zijn niet beschikbaar voor apparaten met een Chrome-kiosklicentie voor een enkele app.

Deze instellingen worden toegepast op de Chrome-sessie van een beheerde gebruiker op elk platform, inclusief Chrome-apparaten. Ze zijn niet van toepassing op gebruikers die zijn ingelogd als gast of op gebruikers die zijn ingelogd met Google-accounts van buiten je bedrijf of organisatie. Voor de meeste instellingen geldt dat je ze kunt afdwingen of de keuze aan de gebruiker kunt overlaten. Je kunt bijvoorbeeld voor alle gebruikers een standaardstartpagina opgeven of gebruikers hun eigen startpagina laten instellen.

Op de pagina Gebruikersinstellingen kun je het volgende doen:

Zie Chrome-beleid instellen voor gebruikers voor meer informatie.

Instellingen voor openbare sessies

Opmerking: Instellingen voor openbare sessies zijn niet beschikbaar voor apparaten met een kiosklicentie voor een enkele app.

Met openbare sessies kunnen meerdere gebruikers hetzelfde Chrome-apparaat delen, zonder dat ze hoeven in te loggen met hun account. Vaak worden openbare sessies gebruikt voor leenapparaten in een bibliotheek, internetcafé of zakelijk centrum. Ze worden ook gebruikt als leerlingen examens moeten maken en als verkooppunt in een winkel. Zie Apparaten voor openbare sessies configureren voor meer informatie.

Apparaatinstellingen

Opmerking: Sommige apparaatinstellingen zijn niet beschikbaar voor apparaten met een kiosklicentie voor een enkele app.

Deze instellingen zijn van toepassing op iedereen die het apparaat gebruikt, zelfs als de gebruiker een gast is of inlogt met een Google-account van buiten uw bedrijf of organisatie.

Zie Apparaatinstellingen beheren voor meer informatie.

Apparaten

Bekijk de gegevens van je Chrome-apparaten, zoals hardwaregegevens, OS-gegevens, systeemactiviteit en handige informatie voor het oplossen van problemen.

Zie Chrome-apparaatgegevens bekijken voor meer informatie.

App-beheer

Configureer beleid en instellingen voor individuele Chrome-apps (vergeleken met de Gebruikersinstellingen waarmee je meerdere Chrome-apps binnen een organisatie-eenheid tegelijk kunt beheren). Al het app-beleid dat je in Gebruikersinstellingen kunt instellen (zoals apps blokkeren, toestaan, gedwongen installeren en in de Chrome Web Store bij uw gebruikers aanbevelen) is ook beschikbaar in App-beheer.

Daarnaast kun je in App-beheer een geconsolideerde lijst met al je geconfigureerde apps bekijken in alle organisatie-eenheden in je domein.  Je kunt ook instellingen configureren voor het aanpassen van apps en voor het implementeren van een app als kiosk-app.

Zie Chrome-apps individueel beheren voor meer informatie.

Rapporten

Bekijk op deze pagina rapporten over je Chrome-apparaten, zoals Chrome-apparaten (actief in de afgelopen zeven dagen), apparaatreleasekanalen, opstartmodi van apparaten en aantal apparaten van elke versie.

Verzendingen

Bekijk op deze pagina de verzendingsgegevens van je apparaten. Je ziet deze optie alleen als je je apparaten rechtstreeks bij Google hebt aangeschaft.

Apparaten worden alleen weergegeven op de pagina Verzendingen als je ze hebt besteld bij Google. Apparaten die zijn besteld bij verkopers, resellers of websites van derden worden niet weergegeven op deze pagina. Vanaf eind 2013 kan niet meer bij Google worden besteld, dus beheerders zien op deze pagina geen gegevens van hardware die recent is besteld bij geautoriseerde resellers. Neem contact op met je reseller voor verzendingsinformatie.

Opmerking: Het kan 24 uur duren voordat wijzigingen zijn doorgevoerd in de systemen van Google, maar dit gebeurt meestal eerder.

Zie Bestellingen van Chrome-apparaten volgen voor meer informatie.

Aanbevelingen

• Afdrukken instellen: Installeer Google Cloudprinter om af te drukken vanaf Chrome-apparaten in je organisatie.
  • Apparaatgegevens bekijken: Klik in de beheerdersconsole op Apparaatbeheer > Chrome-apparaten voor informatie over de Chrome-apparaten in je domein.
  • Releasesporen: Configureer het grootste deel van je Chrome-apparaten zodat het stabiele releasekanaal wordt gebruikt, maar gebruik ook een paar apparaten op het bèta- en ontwikkelaarskanaal. Je organisatie kan dan nieuwe Chrome-functies testen en compatibiliteitsproblemen met Chrome en je omgeving vaststellen. Zie Chrome-apparaatinstellingen beheren voor meer informatie over releasekanalen.