Chrome-apparaten beheren

Chromebook icon updated Dec 2013

Met Chrome-apparaatbeheer kunt u de Chrome-apparaten van uw organisatie op één enkele plek beheren. U kunt Chrome-functies configureren voor uw gebruikers, Chrome-apparaattoegang tot VPN's en wifi-netwerken instellen, Chrome-apps en -extensies gedwongen installeren, en meer.

U kunt elke instelling toepassen op specifieke groepen gebruikers of op iedereen in de organisatie. De meeste instellingen bieden de optie een specifieke configuratie af te dwingen of de gebruiker te laten kiezen. Beheerders kunnen bijvoorbeeld voor iedereen een standaardstartpagina opgeven of mensen toestaan hun eigen startpagina's in te stellen.

Licenties aanschaffen, en apparaten inschrijven en installeren

U moet een licentie hebben voor elk Chrome-apparaat dat u beheert voor uw organisatie. De volgende licenties zijn beschikbaar:

Chrome-apparaatbeheerlicentie

Dit is een brede licentie, waarmee u toegang krijgt tot alle instellingen en beleid dat kan worden geconfigureerd voor de Chrome-apparaten van uw organisatie. U kunt een licentie aanschaffen die geldig blijft voor de levensduur van het apparaat, of een jaarlijkse licentie die u elk jaar verlengt.

Apparaatbeheerlicentie voor Chrome-kiosk van enkele app

Met deze licentie krijgt u toegang tot de instellingen die u nodig heeft om Chrome-apparaten die worden gebruikt als kiosk te configureren, zoals een gastregistratiecomputer, digitale bewegwijzering of een verkooppunt in een winkel. De licentie voor de kiosk voor één app kan niet worden gebruikt voor kiosks van openbare sessies.

Zie Chrome-apparaatlicenties voor meer informatie over beheerlicenties. Neem om licenties aan te schaffen contact op met de verkoopteams voor Chrome for Work of G Suite for Education. U kunt ook online Chrome-apparaatbeheerlicenties aanschaffen.

Nadat u licenties heeft aangeschaft voor uw apparaten, schrijft u de apparaten in en configureert u instellingen en beleid in de Google-beheerdersconsole. Hieronder ziet u een lijst met apparaat- en gebruikersinstellingen.

Ga als volgt te werk om Chrome-instellingen te configureren:

1. Log in bij de Google-beheerdersconsole.
  2. Klik op Apparaatbeheer.
  3. Klik aan de linkerkant op Chrome-beheer.
  4. Selecteer de instellingencategorie die u wilt configureren.
  5. Selecteer de organisatie-eenheid waarvoor u de instellingen wilt toepassen.

Opmerking: Een organisatie-eenheid neemt standaard de instellingen over van de bovenliggende eenheid in de organisatiestructuur. U kunt deze overgenomen instellingen echter wijzigen door de instellingen voor de onderliggende organisatie-eenheid aan te passen. De nieuwe instelling is van toepassing op gebruikers in die organisatie-eenheid en eventuele onderliggende organisatie-eenheden.
  6. Klik onderaan op Opslaan. De instellingen worden over het algemeen binnen enkele minuten van kracht, maar het kan tot een uur duren voordat deze voor de hele organisatie zijn doorgevoerd.

U kunt de volgende Chrome-instellingen configureren in de beheerdersconsole:

Gebruikersinstellingen
Gebruikersinstellingen zijn niet beschikbaar voor apparaten met een licentie voor kiosk van enkele app.

Deze instellingen worden toegepast op de Chrome-sessie van een beheerde gebruiker op elk platform, inclusief Chrome-apparaten. Ze zijn niet van toepassing op gebruikers die zijn ingelogd als gast of op gebruikers die zijn ingelogd met Google-accounts van buiten uw bedrijf of organisatie. Voor de meeste instellingen geldt dat u ze kunt afdwingen of de keuze aan de gebruiker kunt overlaten. U kunt bijvoorbeeld voor alle gebruikers een standaardstartpagina opgeven of gebruikers hun eigen startpagina laten instellen.

Op de pagina Gebruikersinstellingen kunt u het volgende doen:

Zie Chrome-beleid instellen voor gebruikers voor meer informatie.

Instellingen voor openbare sessies
Instellingen voor openbare sessies zijn niet beschikbaar voor apparaten met een licentie voor kiosk van enkele app.

Met openbare sessies kunnen meerdere gebruikers hetzelfde Chrome-apparaat delen, zonder dat ze hoeven in te loggen met hun account. Vaak worden openbare sessies gebruikt voor leenapparaten in een bibliotheek, internetcafé of zakelijk centrum. Ze worden ook gebruikt als leerlingen examens moeten maken en als verkooppunt in een winkel. Zie Apparaten voor openbare sessies configureren voor meer informatie.

Apparaatinstellingen
Sommige apparaatinstellingen zijn niet beschikbaar voor apparaten met een licentie voor kiosk van enkele app.

Deze instellingen zijn van toepassing op iedereen die het apparaat gebruikt, zelfs als de gebruiker een gast is of inlogt met een Google-account van buiten uw bedrijf of organisatie.

Zie Apparaatinstellingen beheren voor meer informatie.

Apparaten

Bekijk de gegevens van uw Chrome-apparaten, zoals hardwaregegevens, OS-gegevens, systeemactiviteit en handige informatie voor het oplossen van problemen.

Zie Chrome-apparaatgegevens bekijken voor meer informatie.

App-beheer

Configureer beleid en instellingen voor individuele Chrome-apps (vergeleken met de Gebruikersinstellingen waarmee u meerdere Chrome-apps binnen een organisatie-eenheid tegelijk kunt beheren). Al het app-beleid dat u in Gebruikersinstellingen kunt instellen (zoals apps blokkeren, toestaan, gedwongen installeren en in de Chrome Web Store bij uw gebruikers aanbevelen) is ook beschikbaar in App-beheer.

Daarnaast kunt u in App-beheer een geconsolideerde lijst met al uw geconfigureerde apps bekijken in alle organisatie-eenheden in uw domein. U kunt ook instellingen configureren voor het aanpassen van apps en voor het implementeren van een app als kiosk-app.

Zie Chrome-apps individueel beheren voor meer informatie.

Rapporten

Bekijk op deze pagina rapporten over uw Chrome-apparaten, zoals Chrome-apparaten (actief in de afgelopen zeven dagen), apparaatreleasekanalen, opstartmodi van apparaten en aantal apparaten van elke versie.

Verzendingen

Bekijk op deze pagina de verzendingsgegevens van uw apparaten. U ziet deze optie alleen als u uw apparaten rechtstreeks bij Google heeft aangeschaft.

Apparaten worden alleen weergegeven op de pagina Verzendingen als u ze heeft besteld bij Google. Apparaten die zijn besteld bij verkopers, resellers of websites van derden worden niet weergegeven op deze pagina. Vanaf eind 2013 kan niet meer bij Google worden besteld, dus beheerders zien op deze pagina geen gegevens van hardware die recent is besteld bij geautoriseerde resellers. Neem contact op met uw reseller voor verzendingsgegevens.

Het kan 24 uur duren voordat wijzigingen zijn doorgevoerd in de systemen van Google, maar meestal gebeurt dit eerder.

Zie Bestellingen van Chrome-apparaten volgen voor meer informatie.

Aanbevelingen
  • Installeer Google Cloudprinter om af te drukken vanaf Chrome-apparaten in uw organisatie.
  • Klik in de beheerdersconsole op Apparaatbeheer > Chrome-apparaten voor informatie over de Chrome-apparaten in uw domein. U kunt ook organisatie-eenheden maken om apparaten met dezelfde configuratie te groeperen.
  • Configureer het merendeel van uw Chrome-apparaten voor gebruik van het stabiele releasekanaal, maar gebruik ook een paar apparaten op het bèta- en ontwikkelingsreleasekanaal. Uw organisatie kan dan nieuwe Chrome-functies testen en compatibiliteitsproblemen met Chrome en uw omgeving vaststellen. Zie Apparaatinstellingen beheren voor meer informatie over releasekanalen.
  • Bekijk de Implementatiehandleiding voor Chrome-apparaten voor meer informatie over het implementeren van Chrome-apparaten.