Läs mer om rum

Viktigt! Rumsnamn är synliga för alla medlemmar på domänen med åtkomst till Chat-tjänsten.

Skapa ett rum i Google Chat om du vill kommunicera med en grupp personer eller en organisation om ett ämne, projekt eller delat intresse. Du kan till exempel skapa ett rum för att diskutera tidsplaner för en framtida marknadsföringskampanj.

Med rum kan du

• Fokusera konversationen på ett gemensamt intresse eller dina projekt, eller skicka meddelanden om organisationen.
  • Skapa trådar för saker som kräver detaljerad diskussion.
  • Dela filer och tilldela uppgifter till medlemmar.
  • Lägg till appar för att skapa enkla arbetsflöden i rummet.

Använda rum för samarbete eller meddelanden

Viktigt! Om du använder Chat med ditt personliga Google-konto kan du bara skapa rum för samarbete.

Använda rum för samarbete

• Tillgängligt för personliga konton, jobb- eller skolkonton.
  • Använd den här typen av utrymme för viktiga projekt- eller teamuppdateringar eller för att skapa kontakt om gemensamma intressen som resor eller matlagning.
  • Alla i gruppen kan göra inlägg, reagera och svara på meddelanden.
  • Det går att skicka ett meddelande till hela gruppen i huvudkonversationsfönstret eller svara direkt på ett meddelande och skapa en tråd.

Använda rum för meddelanden

• Tillgängligt för jobb- och skolkonton.
  • Använd den här typen av utrymme för att dela viktiga nyheter och uppdateringar med teamet.
  • Som rumsansvarig får du:
    • Lägg upp meddelanden i huvudkonversationsfönstret.
    • Svara på kommentarer från rumsmedlemmar på ditt meddelande.
    • Inaktivera svar.
  • Som rumsmedlem får du endast reagera och svara direkt på meddelanden.
  • När du har skapat ett rum för meddelanden går det inte att ändra rumstyp.

Organisera rum med trådar

Förutom huvudkonversationen i rummet kan du svara på alla meddelanden och skapa en separat tråd. Du kan använda trådar för att spåra viktiga diskussioner och förhindra att huvudkonversationen blir rörig.

I en tråd kan du göra följande:

• Skicka och svara på meddelanden
  • Följ eller sluta följa tråden.
  • Ändra hur du aviseras om nya meddelanden i en tråd.

Använda trådar i ett rum.

Hantera åtkomst till rummet

På jobb- eller skolkonton kan du göra rummet privat eller synligt för alla eller en målgrupp i organisationen.

Läs mer om privata rum

• Perfekt för diskussion mellan team, projekt och grupper.
  • Om du vill gå med i ett rum måste en rumsmedlem bjuda in eller lägga till dig i rummet.
  • Du kan söka efter rummet i Chat endast om du är medlem eller inbjuden till rummet.

Läs mer om synliga rum.

• Lämpligt för ämnen som inte är begränsade till specifika individer eller team.
  • När ett rum är synligt kan du bläddra, förhandsgranska och gå med i rummet.
  • Om du har en länk till rummet kan du gå med via länken.

Skillnader mellan rum och direktmeddelanden

Du kan kommunicera med en grupp personer via rum eller direktmeddelanden i Chat. Båda kommunikationsformerna fungerar på olika sätt och har olika syften:

• Rum: En central plats där personer kan dela filer, tilldela uppgifter och hålla kontakten.
  • Gruppmeddelanden: Chatta direkt med en grupp. Använd till exempel direktmeddelanden för en snabb diskussion efter ett möte.
  Rum Direktmeddelanden
Meddelandehistorik

Historiken är aktiverad som standard och lagras enligt organisationens policy. Läs mer om meddelandehistorik.

För personliga konton kan du aktivera eller inaktivera historiken. För Google Workspace-konton beror historiken på organisationens inställningar. Läs mer om meddelandehistorik.

Namn

Den som har skapat rummet väljer namn på det.

Om du använder ett Google Workspace-konto och någon i organisationen har skapat rummet kan du ändra namn på rummet.

Om rummet har skapats av ett personligt konto kan alla medlemmar i utrymmet ändra namn på rummet.

Medlemsnamn visas.

Beskrivning Rumsansvarig väljer en rumsbeskrivning. Direktmeddelanden har inga beskrivningar.
Standardaviseringar Medlemmarna aviseras om konversationer de deltar i eller när de @omnämns. Medlemmar aviseras om varje meddelande.
Medlemskap

Medlemmar får lämna rum. Om du vill gå med i rummet igen måste en annan medlem lägga till eller bjuda in hen igen.

Tips! Om rummet är synligt får du gå med igen när som helst.

Medlemmarna får lämna och gå med på nytt.

Tips! Medlemmar kan inte lämna direktmeddelanden som har skapats före december 2020.
Flera chattrum med samma personer Det går att ha två eller fler rum med samma grupp. Det går att ha två eller fler konversationer med samma grupp.
Skapa och tilldela uppgifter Det går att skapa och tilldela uppgifter till andra rumsmedlemmar. Gruppkonversationer utan namn har inte uppgiftsfunktioner.
Delade filer Det går att dela filer och visa en lista över filer som delas med rummet. Det går att dela filer med gruppen, men inte visa en lista med filerna.