Aan de slag met Google Chat

Google Chat is een krachtige manier om te communiceren. U kunt een bericht starten met een of meer contacten, een chatruimte maken voor doorlopende gesprekken met groepen mensen en bots gebruiken om uw werk te automatiseren.

Chat werkt in de browser op uw computer en via mobiele apps voor Android en iOS. Met Chat blijven al uw berichten gesynchroniseerd, ongeacht het apparaat dat u gebruikt, zelfs als u schakelt tussen apparaten.

Op twee manieren communiceren

• Een privégesprek voeren: Gebruik een privéchat om een-op-een of met een kleine groep te communiceren.
  • Een chatruimte maken: Gebruik een chatruimte om een doorlopend gesprek te voeren met een groep mensen. Chatruimten kunnen meerdere gespreksthreads hebben voor verschillende onderwerpen binnen dezelfde chatruimte. Alle leden kunnen de geschiedenis zien, zodat ze geen discussies missen.

Inloggen bij Google Chat

Log in bij Google Chat om berichten te sturen en te ontvangen.

1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Log in op uw Google-account als dit wordt gevraagd.

Tips:

Dit betekenen de Google Chat-symbolen

Symbool Beschrijving Meer informatie
"" Een emoji toevoegen
Hulp en feedback Hulp en feedback
"" Andere Google-apps openen De Google-navigatiebalk gebruiken
"" Mensen, woorden of chatruimten zoeken Chatberichten zoeken
"" Algemene meldingen instellen Meldingen aan- of uitzetten
Een videovergadering starten Een videovergadering starten Een videovergadering starten
"" Een bestand uploaden Een bestand toevoegen aan een bericht
"" Een Google Drive-bestand uploaden Een bestand toevoegen aan een bericht

Meer informatie over hoe u Google Chat gebruikt

Google Chat openen in een browser
Tip: Google Chat is ook beschikbaar in Gmail. Google Chat gebruiken in Gmail.
Een bericht sturen naar een persoon of groep

Een bericht naar een persoon sturen

1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Klik aan de linkerkant, onder Chat, op de naam van de persoon naar wie u een bericht wilt sturen.
    • Als u de naam niet kunt vinden, klikt u op Een chat starten Add.
    • Geef een naam of e-mailadres op. U ziet suggesties terwijl u typt.
      • Tip: Als u bent ingelogd op een werk- of schoolaccount en een privéchat naar iemand buiten uw organisatie wilt sturen, geeft u het e-mailadres van die persoon op.
    • Selecteer de persoon naar wie u een bericht wilt sturen.
  3. Typ uw bericht.
  4. Klik op Sturen "".

Een bericht naar een groep sturen

1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Klik aan de linkerkant onder Chat op een groepsnaam.
  3. Typ uw bericht.
  4. Klik op Sturen "".
  5. Als de groep niet onder Chat staat, klikt u op Een chat starten Add en dan Groepsgesprek starten.
  6. Geef een naam of e-mailadres op. U ziet suggesties terwijl u typt.
  7. Klik op Klaar "".
  8. Typ uw bericht.
  9. Klik op Sturen "".
Een chatruimte maken of een voorbeeld van een chatruimte bekijken en eraan deelnemen

Een chatruimte maken

• Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  • Klik naast Chatruimten op Een chatruimte maken of zoeken "" en dan Chatruimte maken.
  • Geef een naam op voor de chatruimte.
    Optioneel: Zo past u uw chatruimte aan:
    • Als u een emoji wilt kiezen, klikt u op Een emoji kiezen "". Als u geen emoji selecteert, wordt er een standaardavatar gebruikt.
    • Als u een Google Workspace-account gebruikt, kunt u deze opties misschien selecteren die u later niet kunt wijzigen:
      • 'Gegroepeerde antwoorden gebruiken' om verschillende gespreksthreads te maken.
      • Toestaan dat mensen van buiten je organisatie deelnemen.
  • Geef de namen of e-mailadressen op van mensen en groepen die u wilt toevoegen. U kunt ook kiezen uit suggesties.
  • Klik op Maken.
    Optioneel: Zo voegt u meer mensen en bots aan de chatruimte toe:
    1. Klik op Mensen en bots toevoegen.
    2. Geef namen of e-mailadressen op.
    3. Klik op Sturen.

Zo bekijkt u een voorbeeld van een chatruimte en neemt u eraan deel:

1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Klik naast Chatruimten op Een chat starten "" en dan Door chatruimten browsen.
    • De chatruimten waarvoor u bent uitgenodigd, staan bovenaan de lijst.
    • Als u een chatruimte wilt zoeken, geeft u de naam op.
      Optioneel: Als u een voorbeeld van een chatruimte wilt bekijken, plaatst u de muisaanwijzer op de naam van de chatruimte en klikt u op Voorbeeld.
      • Als u een voorbeeld van een chatruimte bekijkt, kunt u berichten lezen, maar geen berichten sturen of meldingen krijgen.
  3. Als u de chatruimte wilt blokkeren, klikt u in het voorbeeld op Blokkeren. U kunt op Deelnemen klikken om deel te nemen aan de chatruimte.
Tekst in een gesprek bewerken of verwijderen
Belangrijk: U moet Chat met een Google Workspace-account gebruiken om berichten te bewerken of te verwijderen.

Plaats de muisaanwijzer op het chatbericht en klik op:

• Bewerken Bewerken: Breng uw wijzigingen aan en klik op Klaar "".
  • Verwijderen Verwijderen: Klik op Verwijderen om te bevestigen.
Opmaak en emoji's aan uw berichten toevoegen
  • Vetgedrukte tekst: Voeg een sterretje * toe vóór en na de tekst die u vetgedrukt wilt weergeven. Als u bijvoorbeeld *dinsdag* invoert, wordt dit in de chat weergegeven als dinsdag.
  • Cursief: Voeg een underscore _ toe vóór en na de tekst die u cursief wilt weergeven. Als u bijvoorbeeld _elke week_ invoert, wordt dit in de chat weergegeven als elke week.
  • Doorgestreepte tekst: Voeg tildes toe vóór en na de tekst die u wilt doorstrepen Als u bijvoorbeeld 'klaar~' invoert, wordt in de chat klaar weergegeven.
  • Een inline codeblok maken: Voeg een accent grave (`) toe vóór en na de tekst die u in een codeblok wilt plaatsen.
  • Een codeblok met meerdere regels maken: Voeg 3 accent grave-tekens (```) toe vóór en na de tekst die u in een codeblok wilt plaatsen.
  • Zo selecteert u een emoji:
    1. Klik op Emoji "".
    2. Selecteer de emoji die u wilt toevoegen.

Opmaak toevoegen aan uw berichten

Een chatruimte verlaten
Belangrijk: Als u een gesprek maakt in de klassieke versie van Hangouts, kunt u geen mensen toevoegen of het gesprek verlaten in Google Chat. U kunt dit doen door een nieuwe chatruimte of nieuw bericht te maken in Google Chat.
  1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Klik links, onder Chatruimten, naast de naam van de chatruimte op Meer opties Meer en danVerlaten en dan Chatruimte verlaten.
Een gesprek of bericht verwijderen

Een gesprek verwijderen

1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Klik links, naast de naam van de persoon, op Meer opties Meer en dan Gesprek verwijderen en dan Verwijderen.

Een bericht verwijderen

Belangrijk: U moet Chat met een Google Workspace-account gebruiken om een bericht te verwijderen.

1. Plaats de muisaanwijzer op het chatbericht en klik op Verwijderen.
  2. Klik op Verwijderen Verwijderen om te bevestigen.
Bestanden uploaden en delen
  1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Typ uw bericht.
    • In Gmail: Klik op Toevoegen Add.
  3. Kies een optie:
    • Klik op Uploaden "" om een bestand vanaf uw computer bij te voegen.
      • Het bestand wordt niet toegevoegd aan Google Drive. Andere gebruikers ontvangen het bestand rechtstreeks in het bericht.
    • Klik op Google Drive "" om een Drive-bestand bij te voegen.
      • Als iemand in de chatruimte geen toegang heeft tot het bestand, krijgt u een melding wanneer u het bestand stuurt.
      • Als u bewerkingsrechten voor het bestand heeft, kunt u toegang geven.
      • Als u toegang geeft tot een bestand in een chatruimte, is de toegang ook van toepassing op mensen die later deelnemen aan de chatruimte.
      • Als mensen de chatruimte verlaten, hebben ze geen toegang meer tot het bestand, tenzij u ze afzonderlijk toegang geeft.
  4. Selecteer het bestand dat u wilt sturen.
  5. Klik op Sturen "".

Bestanden sturen en delen in chatberichten

Zoeken in uw berichten
  1. Open Google Chat of de desktop-app van Chat "".
  2. Klik rechtsboven op Zoeken "".
  3. Selecteer links een chatruimte of klik op Alle chatruimten en privéchats.
  4. Geef uw zoektermen op in het zoekvak.
    (Optioneel) Klik op mensen en contenttypen (zoals afbeeldingen of video's) om de zoekopdracht te verfijnen.
  5. Klik op Ga naar discussie om het resultaat te openen.
Uw meldingen beheren
  1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Open de instellingen:
    • In Chat: Klik op uw status en dan Instellingen voor chatmeldingen of Instellingen Instellingen.
    • In Gmail: Klik op uw status en dan Instellingen voor chatmeldingen.
  3. Selecteer een optie onder Desktop of Bureaubladmeldingen:
  • Als u een geluid voor meldingen wilt afspelen, vinkt u het vakje aan naast Meldingsgeluiden afspelen.
  • Als u e-mailmeldingen voor ongelezen berichten wilt aan- of uitzetten, selecteert u onder E-mail of E-mailmeldingen de optie Alleen @vermeldingen en privéchats of Uit.
Tip: E-mailherinneringen zijn van toepassing op berichten die u na 12 uur nog niet heeft gelezen.
Uw profielfoto wijzigen

In Google Chat wordt de profielfoto van uw Google-account weergegeven. Uw profielfoto toevoegen of wijzigen

Als u uw foto updatet voor Chat, wordt deze ook geüpdatet voor andere Google-services.

Feedback sturen in Chat

1. Ga naar Google Chat.
  2. Ga naar het gedeelte in Chat waarmee u problemen heeft.
  3. Klik rechtsboven op Support Hulp en feedback en dan Feedback sturen naar Google.
    • Optioneel: Als u uw feedback aan ons supportteam kunt uitleggen met een screenshot, laat u het vakje naast Screenshot aangevinkt. Als u geen screenshot wilt toevoegen, vinkt u het vakje uit.
    • Optioneel: U kunt klikken op het screenshot om informatie te bewerken of te verbergen.
      • Teken met geel om problemen te markeren.
      • Teken met zwart om gevoelige informatie te verbergen.
      • Klik op Klaar.
  4. Typ uw opmerkingen in het vak.
  5. Klik rechtsonder op Sturen.

Tip: Deel in uw feedback zo veel mogelijk informatie over het probleem of de suggestie.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.