Google Chat gebruiken met een schermlezer

U kunt privéchats sturen naar een of meer mensen met Google Chat. Voor doorlopende gesprekken met een team kunt u een ruimte maken om iedereen tegelijk een bericht te sturen.

Indien beschikbaar kunt u ook apps gebruiken om uw werk te automatiseren. Als u apps wilt gebruiken in Google Chat, moet u een werk- of schoolaccount gebruiken en moet uw Google Workspace-beheerder u toestemming geven om apps te installeren.

Inleiding

Dit artikel is verdeeld in secties met koppen. Gebruik de onderstaande links om naar een specifieke sectie van het artikel te gaan.

Snel aan de slag

Dit artikel is bedoeld voor de pagina chat.google.com. Hier vindt u veel nuttige informatie om Chat te gebruiken. Het lezen van het volledige artikel kan wel even duren. Als u snel aan de slag wilt gaan, gebruikt u deze snelle tips om berichten te lezen en te sturen in privéchats en ruimtes.

• Voor JAWS: Zet de virtuele cursor uit.
  • Voor NVDA: Schakel over naar de focusmodus.
  • Voor Chrome OS: Zet de sticky modus uit.
  • Voor MacOS: Zet Snelle navigatie uit.

Zo kunt u chats lezen die u krijgt:

1. Druk op de toets h en daarna op c om de focus naar de lijst met chats te verplaatsen.
  2. Druk op de pijl-omhoog of de pijl-omlaag totdat de focus op de gewenste chat is geplaatst.
  3. Druk op Enter om de chat te openen. Verplaats de focus naar het veld Bericht bewerken om berichten te typen.
  4. Druk op Escape om het veld Bericht bewerken te sluiten en de focus naar de lijst met berichten te verplaatsen.
  5. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de berichten te bekijken.
  6. Druk op de toets r om de focus terug te zetten naar het veld Bericht bewerken.

Zo bekijkt u recente berichten, maar blijft de focus op het veld Bericht bewerken:

• Voor Windows: druk op Alt + {nummer}.
  • Voor Chrome OS: druk op Alt + Shift + {nummer}.
  • Voor MacOS: druk op Option + {nummer}.
  • Vervang {nummer} door 1 tot en met 9 voor de 9 meest recente berichten.

Een chat met iemand starten:

1. Druk op Ctrl + k om het keuzevak 1 of meer mensen toevoegen te openen.
  2. Typ de naam of het e-mailadres van de persoon. Als u een exacte overeenkomst hoort, drukt u op Ctrl + Enter. Druk op de pijl-omlaag om overeenkomsten te bekijken.
  3. De focus gaat naar het veld Bericht bewerken. Typ het bericht en druk op Enter.
Tip: Als u niet in de bewerkingsmodus bent, werkt de sneltoets q hetzelfde als Ctrl + k.

Ruimtes lezen:

1. Druk op h en daarna op r om naar de lijst met Ruimtes te gaan.
  2. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de gewenste Ruimte te vinden.
  3. Druk op Enter om naar de lijst met onderwerpen voor de Ruimte te gaan.
  4. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de focus op verschillende onderwerpen te plaatsen.
  5. Druk bij het gewenste onderwerp op de pijl-rechts om het onderwerp te openen. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de berichten in het onderwerp te lezen.
  6. Druk op de pijl-links om terug te gaan naar de lijst met onderwerpen.
  7. Druk op r om de focus naar het veld Bericht bewerken te verplaatsen. Typ een bericht. Druk op Enter om een bericht aan het onderwerp toe te voegen.
  8. Druk op Ctrl + s om een nieuw onderwerp te starten.

Aan de slag

Aanbevolen browser- en schermlezers

Google Chat raadt Chrome aan en:

• NVDA of JAWS voor Windows
  • ChromeVox voor ChromeOS
  • VoiceOver op MacOS

Chat als web-app gebruiken

U kunt chat.google.com gebruiken als web-app in plaats van als webpagina. Als u chat.google.com gebruikt als web-app:

• Zet de snelkoppelingen voor browsen op het web van de schermlezer uit. Zie Uw schermlezer instellen hieronder voor meer informatie.
  • Gebruik de sneltoetsen van Chat om te navigeren en te lezen in plaats van de opdrachten van uw schermlezer. Zie Navigeren in Chat hieronder voor meer informatie.

Tip: U moet soms chat.google.com gebruiken als webpagina in combinatie met schermlezeropdrachten. We wijzen u op deze situaties.

Uw schermlezer instellen

Voor het gebruik van Chat als web-app moet u de schermlezer instellen:

• JAWS: Zet de virtuele cursor uit. Druk op Insert + z totdat u 'off' hoort.
  • NVDA: Zet de focusmodus aan. Druk op Insert + spatiebalk totdat u een klikgeluid hoort zoals wanneer u op een toetsenbord typt.
  • ChromeVox: Zet de sticky modus uit. Druk snel 2 keer op Zoeken totdat u 'sticky mode disabled' (sticky modus uitgeschakeld) hoort.
  • VoiceOver: Zet Snelle navigatie uit. Druk op de pijl-links en pijl-rechts totdat u 'quicknav off' hoort.

Chat openen

Ga naar chat.google.com. Als u Chat opent, ligt de focus van het toetsenbord op een hoofdmenuknop bovenaan, in een banneroriëntatiepunt. De eerste keer dat u Chat opent, wilt u dit misschien verkennen als webpagina, zoals beschreven in het volgende gedeelte. Nadat u de verkenning hebt voltooid, raden we u aan over te schakelen naar Chat als web-app, zoals beschreven in Uw schermlezer instellen hierboven.

Over de Chat-interface

In Chat zijn er 4 hoofdgedeelten:

• Bovenaan, in uw schermlezer als oriëntatiepunt weergegeven: bevat algemene instellingen en bedieningselementen, zoals uw status, een zoekbalk en de Google-balk om over te schakelen naar andere apps en gebruikersaccounts.
  • Navigatiegedeelte links, als oriëntatiepunt voor navigatie weergegeven: aan de linkerkant vindt u kopteksten voor Chat-gesprekken, Ruimtes-content en Meet.
  • Chatcontent, weergegeven als hoofdoriëntatiepunt: bevat het geselecteerde Chat-gesprek, content van een ruimte of vergadergegevens. In dit gedeelte vindt u ook een lijst met eerdere berichten, een veld Berichten bewerken voor nieuwe berichten, en actieknoppen.
  • Het zijvenster rechts, dat wordt weergegeven als aanvullend herkenningspunt: biedt ingesloten toegang tot andere Google-producten, zoals Agenda, Keep, Tasks en Contacten.

In chats met één persoon of een groep wordt een lijst met berichten gemaakt. De geschiedenis staat standaard uit en berichten verdwijnen 24 uur nadat ze binnenkomen. Ruimtes zijn voor actieve langetermijngesprekken met een team of groep mensen. De geschiedenis staat standaard aan U kunt ruimtes ordenen in Onderwerpen die een gespreksstructuur op 2 niveaus maken.

Navigeren in content in de hoofdchat

Content in Chat en Ruimtes heeft 2 modi: Bewerken en Navigatie. Als de focus op het veld Bericht bewerken ligt, staat Chat in de bewerkingsmodus. Als u wilt overschakelen van de bewerkingsmodus naar de navigatiemodus, drukt u op Escape.

De tabtoets en de pijltoetsen werken in elke modus anders:

• In bewerkingsmodus: met de pijl-omhoog gaat u naar het laatst geposte bericht en kunt u het bewerken en opnieuw verzenden.
  • In de navigatiemodus:
    • Met de pijl-omhoog gaat u naar het meest recente bericht en vervolgens naar oudere berichten.
    • Bij een bericht navigeert u met de Tab-toets naar knoppen zoals: Reactie toevoegen (een emoji), Bericht bewerken (als u het hebt gepost), Markeren als ongelezen en Meer acties.
    • In een ruimte met onderwerpen:
      • Beweeg binnen een onderwerp met de pijl-omhoog of -omlaag.
      • Ga naar de lijst met onderwerpen met de pijl-links en vervolgens tussen de onderwerpen door de pijl-omhoog of -omlaag.
      • Ga naar de berichten in een onderwerp met de pijl-rechts.

Basisnavigatie

Tab- en pijltoetsen werken voor basisnavigatie. Voor aanvullende Chat-navigatie kunt u deze opdrachten gebruiken:

• In het linkernavigatiegedeelte voor Chat en Ruimtes:
    • Pijl-omhoog of pijl-omlaag om een ander gesprek te selecteren.
    • Shift + pijl-omhoog of pijl-omlaag om naar het vorige of volgende ongelezen gesprek te gaan.
    • Ctrl + pijl-omhoog of pijl-omlaag om te schakelen tussen Chat, Ruimtes of Meet.
    • Als de focus op een Chat- of Ruimtes-gesprek staat: pijl-rechts of Enter om te activeren.
  • In het hoofdgedeelte: navigeren met de Tab-toets en de pijl-omhoog of pijl-omlaag om te navigeren.
  • Als de focus op het veld voor het bericht is geplaatst:
    • Pijl-omhoog om het laatst verzonden bericht te bewerken.
    • Escape en vervolgens de pijl-omhoog of pijl-omlaag om door alle berichten te bladeren.
  • Als de focus op de onderwerpen van een ruimte staat:
    • Pijl-links om naar het navigatiegedeelte links te gaan.
    • Pijl-rechts om naar de berichten van het geselecteerde onderwerp te gaan.
  • In een ruimte, als de focus op een bericht is geplaatst: Pijl-links om de focus te verplaatsen naar het onderwerp.
  • Als u een ruimte activeert zonder Topics, wordt het veld 'Bericht bewerken' actief.

Geavanceerde navigatie

Als u bekend bent met Chat, kunt u het snelst in Chat werken met sneltoetsen.

Een volledige lijst met sneltoetsen tonen in Chat

1. Zet de virtuele cursor of browsemodus uit in uw schermlezer.
  2. Druk op Escape als de focus op een veld voor een berichtbewerking is.
  3. Druk op de vraagtoets (Shift + slash).

Gebruik Chat als webpagina om de sneltoetsen te lezen. Zet de virtuele cursor of browsemodus aan in uw schermlezer. De lijst met sneltoetsen bevindt zich in een tabel. Gebruik de leesopdrachten van uw schermlezer voor eenvoudigere navigatie. De 1e tabbladstop is een link die u kunt activeren om bepaalde sneltoetsen aan of uit te zetten. Check dan of Uitzetten op de link staat, zodat de extra sneltoetsen beschikbaar zijn.

U kunt de sneltoetsen voor Google Chat openen in een nieuw browsertabblad.

Populaire snelkoppelingen

Sneltoetsen zijn voor Chrome- en Windows-apparaten. Voor Mac gebruikt u de Command-toets in plaats van de Ctrl-toets en de Option-toets in plaats van de Alt-toets.

• Met een schermlezer kunt u de laatste 9 berichten in een Chat-gesprek of een Ruimte-onderwerp lezen met Alt + {number}. Voor ChromeVox gebruikt u Alt + Shift + {number}. Voor VoiceOver gebruikt u Option + {number}. Vervang {number} door 1 voor het meest recente bericht, 2 voor het volgende meest recente bericht, enzovoort. De focus beweegt niet.
  • Druk op Ctrl + j om de focus naar het meest recente bericht in een gesprek te verplaatsen. Dit werkt ongeacht de bewerkingsmodus en kan worden gebruikt in plaats van Escape, zoals beschreven in Basisnavigatie hierboven.
  • Druk op h en daarna op c om de focus naar uw Chat-berichten in het linkernavigatiegedeelte te verplaatsen.
  • Druk op h en daarna op r om in het linkernavigatiegebied de focus naar de berichten in het gedeelte Ruimtes te verplaatsen.
  • Druk op Ctrl + k om een persoon, groep of ruimte toe te voegen, te maken of te zoeken. Als u niet in de bewerkingsmodus bent, werkt de sneltoets q hetzelfde als Ctrl + k.
    • Druk op de pijl-omlaag om de gewenste optie toe te voegen of te maken.
    • Als u een bestaand gesprek wilt vinden, typt u een deel van de naam en gebruikt u de pijl-omlaag om naar het gewenste gesprek te gaan.
  • Als u mensen, ruimtes of berichten wilt zoeken, drukt u op de slash-toets wanneer u zich niet in de bewerkingsmodus bevindt.
  • Druk op Ctrl + s om een nieuw onderwerp in een ruimte of een nieuw bericht in een chat te starten.
  • Druk op Ctrl + g om het menu van een chat of ruimte te openen. Zie Opties voor toegang tot berichten en ruimtes hieronder voor meer informatie.
  • Druk op r om een gesprek of onderwerp te beantwoorden en de focus naar het veld voor het bewerken van berichten te verplaatsen.

Ga voor meer informatie over interacties met verschillende elementen naar Veelvoorkomende taken in Chat uitvoeren hieronder en bekijk de documentatie van uw schermlezer.

Veelvoorkomende taken in Chat uitvoeren met een schermlezer

Persoonlijke berichten

Privéchats, ook wel chats genoemd, zijn gesprekken tussen u en een of meer mensen. In privéchats heeft de lijst met berichten slechts één niveau.

Een privéchat lezen

1. Druk op Escape en daarna op h en daarna op c om naar het chatgedeelte van het linkernavigatiegedeelte te gaan.
  2. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om de persoon te selecteren van wie u het bericht wilt lezen en druk op Enter.
  3. Druk op Escape om over te schakelen naar de navigatiemodus.
  4. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag om eerdere berichten in de chat te bekijken.
  5. Als het bericht een link bevat, drukt u op Tab om de focus naar de link te verplaatsen. Druk daarna op Enter om de link te openen.

Zo bekijkt u recente berichten, maar blijft de focus op het veld Bericht bewerken:

• Voor Windows: druk op Alt + {nummer}.
  • Voor Chrome OS: druk op Alt + Shift + {nummer}.
  • Voor MacOS: druk op Option + {nummer}.
  • Vervang {nummer} door 1 tot en met 9 voor de 9 meest recente berichten.

Schakelen tussen privéchats

Zo vindt u een persoon of groep die u een bericht heeft gestuurd:

1. Druk op Ctrl + k om het keuzevak '1 of meer mensen toevoegen' te openen.
  2. Typ de naam van de persoon of groep die u wilt zoeken. Terwijl u typt, leest Chat de naam voor.
  3. Kies een naam:
    • Als Chat de gewenste naam voorleest, drukt u op Ctrl + Enter.
    • Als Chat de gewenste naam niet voorleest, drukt u op de pijl-omlaag totdat u de naam hoort en drukt u vervolgens op Ctrl + Enter.
    • Als u de naam van de persoon nog steeds niet hoort, typt u de volledige gebruikersnaam en drukt u op Enter.

Zo opent u een bericht in de lijst met eerdere berichten:

1. Druk op Escape en daarna op de pijl-links om naar het linkernavigatiegedeelte te gaan.
  2. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag totdat u de persoon vindt die u het bericht wilt sturen.
  3. Druk op Enter.

Tip: Als u door het linkernavigatiegedeelte navigeert, ziet u of er ongelezen berichten zijn voor de privéchat of de ruimte. Druk op Shift + pijl-omlaag om naar het volgende ongelezen bericht te gaan.

Een privéchat beantwoorden

1. Gebruik de stappen in eerdere gedeelten om de persoon die u wilt beantwoorden te vinden of te navigeren. Druk in de navigatiemodus op r om de focus terug te verplaatsen naar het veld Bericht bewerken.
  2. Typ de berichttekst en druk op Enter.
  3. Als de modus Bewerken uitstaat, kut u reageren op een bericht met een emoji:
    1. Druk op Tab om naar de knop Reactie toevoegen te gaan en druk op de spatiebalk.
    2. Typ een deel van de naam van een emoji.
    3. Druk 2 keer op Tab om naar de lijst met overeenkomsten te gaan.
    4. Druk op de pijl-omlaag naar de gewenste emoji en druk op Enter.

Een Smart Reply gebruiken

Belangrijk: Voor sommige berichten is Smart Reply niet beschikbaar.

1. Richt de focus op het veld Bericht bewerken en druk op Shift + Tab totdat u een van de 3 voorgestelde antwoordknoppen bereikt.
  2. Druk op de spatiebalk om een antwoord te selecteren en in het veld Bericht bewerken te laden.
  3. Voeg eventueel extra content toe en druk op Enter om het antwoord te sturen.

Een privéchat naar meerdere mensen sturen

1. Druk op Ctrl + k om het keuzevak '1 of meer mensen toevoegen' te openen.
  2. Typ de naam van de persoon die u wilt toevoegen. Terwijl u typt, leest Chat de naam voor.
  3. Kies een naam:
    • Als Chat de gewenste naam voorleest, drukt u op Ctrl + Enter.
    • Als Chat de gewenste naam niet voorleest, drukt u op de pijl-omlaag totdat u de naam hoort en drukt u vervolgens op Ctrl + Enter.
    • Als u de naam van de persoon nog steeds niet hoort, typt u de volledige gebruikersnaam en drukt u op Enter.
  4. Herhaal stap 3 en 4 om alle mensen aan het bericht toe te voegen.
  5. Druk op Enter om de focus te verplaatsen naar het veld Bericht bewerken in de nieuwe chat.
  6. Typ uw bericht en druk op Enter.

Een gepost bericht bewerken

Als u het meest recente bericht wilt bewerken dat u heeft gepost, klikt u op de pijl-omhoog in het veld Bericht bewerken. Bewerk het bericht en druk daarna op Enter om opnieuw te posten of op Escape om wijzigingen te annuleren.

De geschiedenis aan- of uitzetten voor een privéchat

Als uw beheerder dit toestaat, kunt u bepalen of u de berichtgeschiedenis wilt bewaren. U hoort of de geschiedenis is aan- of uitgezet als u de focus plaatst op het veld Bericht bewerken van het gesprek.

1. Selecteer in het linkernavigatiegedeelte het gesprek waarvoor u de geschiedenisinstellingen wilt wijzigen en druk op Enter.
  2. Druk op Ctrl + g om het gespreksmenu te openen.
  3. Ga met de pijl omlaag naar Geschiedenis en druk op de spatiebalk of Enter om de huidige instelling te wijzigen. Sommige instellingen voor de geschiedenis kunnen niet worden gewijzigd.

Spaces

Ruimtes zijn voor actieve langetermijngesprekken met een team of groep mensen. Het lidmaatschap van een ruimte kan in de loop van de tijd veranderen als mensen deelnemen aan het gesprek of het gesprek verlaten.

Ruimtes kunnen 1 of 2 niveaus hebben. Ruimtes zonder onderwerpen hebben 1 niveau, zoals Chat-gesprekken. De focus ligt in eerste instantie op het veld voor het bewerken van berichten. Ruimtes met onderwerpen hebben 2 niveaus. Niveau 1 is de lijst met gespreksonderwerpen. Niveau 2 bevat de berichten in een onderwerp. Als u een ruimte opent, ligt de focus op het oudste ongelezen onderwerp. Als er geen ongelezen onderwerpen zijn, ligt de focus op het meest recente onderwerp.

Berichten lezen in Ruimtes

1. Als de focus op een bewerkingsveld ligt (bewerkingsmodus), drukt u op Escape om over te schakelen naar de navigatiemodus.
  2. Druk op h en daarna op r om naar het gedeelte Ruimtes in het linkernavigatiegedeelte te gaan.
  3. Druk op de pijl-omhoog of pijl-omlaag totdat u de gewenste ruimte bereikt en druk op Enter. U kunt Shift + pijl-omhoog of pijl-omlaag gebruiken om naar Ruimtes met ongelezen content te gaan.
  4. Als de ruimte geen onderwerpen bevat, wordt de focus verplaatst naar het veld Bericht bewerken, net als een chatbericht.
  5. Als de ruimte Onderwerpen heeft, drukt u op de pijl-omhoog of de pijl-omlaag om door de verschillende onderwerpen te navigeren.
  6. Druk op de pijl-rechts om een onderwerp te openen.
  7. Druk op de pijl-omhoog of de pijl-omlaag om berichten te lezen.
  8. Druk op de pijl-links om terug te gaan naar het onderwerpniveau.

Zo bekijkt u recente berichten, maar blijft de focus op het bewerkingsveld:

• Voor Windows: druk op Alt + {nummer}.
  • Voor Chrome OS: druk op Alt + Shift + {nummer}.
  • Voor MacOS: druk op Option + {nummer}.
  • Vervang {nummer} door 1 tot en met 9 voor de 9 meest recente berichten.

Reageren op berichten in Ruimtes

1. Druk op de sneltoets r om de focus naar het bewerkingsveld te verplaatsen.
  2. Typ uw bericht en druk op Enter.
  3. Als u naar een ander onderwerp wilt gaan, drukt u op Ctrl + j (⌘ + j op een Mac) om naar het laatste onderwerp te gaan en vervolgens op de pijl-omhoog naar het nieuwe onderwerp. Druk op de sneltoets r om de focus naar het bewerkingsveld te verplaatsen.
Tip: In Ruimtes kunt u ook Een Smart Reply gebruiken.

Een gespreksonderwerp maken in een ruimte

1. Verplaats de focus naar een onderwerp.
  2. Druk op Ctrl + s om een veld Bericht bewerken te openen.
  3. Typ de berichttekst die uw nieuwe onderwerp beschrijft en druk op Enter.

Uw bericht wordt het eerste bericht in het onderwerp en de naam van het onderwerp.

Tip: U kunt controleren of u een nieuw onderwerp maakt aan de hand van de naam van het bewerkingsveld dat de focus heeft:

• De naam van een nieuw onderwerp is Bericht, gevolgd door de naam van de ruimte.
  • Een antwoord op een bestaand onderwerp krijgt de naam Antwoord.

Een ruimte maken

1. Druk op Ctrl + i om het dialoogvenster 'Een ruimte maken' te openen.
  2. Typ de vereiste naam voor de ruimte.
  3. Druk op Enter om een ruimte te maken waarvan u het enige lid bent.
  4. Voor andere opties drukt u op Tab om het volgende te doen:
    • Voeg een beschrijving van de ruimte toe.
    • Voeg mensen of groepen toe aan de ruimte.
    • Geef op wie kan deelnemen aan de nieuwe ruimte.
    • Geef op of mensen buiten uw werk of school kunnen deelnemen aan de ruimte.
    • Activeer de knop Geavanceerd om het selectievakje Het gesprek indelen op onderwerp aan te zetten.
    • Activeer de knoppen Annuleren of Maken.

Deelnemen aan een bestaande ruimte

1. Druk op Ctrl + o.
  2. Typ een deel van de naam.
  3. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om door de lijst met ruimtes te navigeren.
  4. Als u een bepaald item hebt gevonden, gaat u met de Tab-toets naar het selectievakje 'Ruimte samengevoegd' en drukt u op de spatiebalk om dit aan te vinken.
  5. Druk op Enter om deel te nemen en de nieuwe ruimte te openen.

Mensen toevoegen aan een ruimte

1. Open de ruimte die u wilt updaten.
  2. Druk op Ctrl + g om het menu Ruimte te openen.
  3. Druk op de pijl-omlaag om naar 'Leden beheren' te gaan en druk op Enter.
  4. Ga met de Tab-toets naar de knop Toevoegen en druk op Enter.
  5. Typ de naam van de persoon die u wilt toevoegen. Terwijl u typt, hoort u de eerste naam die overeenkomt.
  6. Kies een naam:
    • Als Chat de gewenste naam voorleest, drukt u op Ctrl + Enter.
    • Als Chat de gewenste naam niet voorleest, drukt u op de pijl-omlaag totdat u de naam hoort en drukt u vervolgens op Ctrl + Enter.
    • Als u de naam van de persoon nog steeds niet hoort, typt u de volledige gebruikersnaam en drukt u op Enter.
  7. Druk op Tab totdat u de knop Toevoegen bereikt. Druk op Enter.

Bestanden in een ruimte

U kunt bestanden posten in een ruimte om deze te bespreken of te delen met de leden van de ruimte. Als u een ruimte opent, wordt de focus verplaatst naar het veld Bericht bewerken of naar het begin van het meest recente onderwerp. Druk in het bewerkingsveld op Shift + Tab om de focus te verplaatsen naar de knop Google Workspace-tools, waar u een Drive-bestand of Agenda-uitnodiging kunt toevoegen.

Als u bestanden wilt bekijken die door anderen zijn gepost, drukt u op Ctrl + g om naar het menu Ruimte te gaan. Druk vervolgens meerdere keren op Tab om naar het tabblad Chat te gaan. Druk op de pijl-rechts om naar het tabblad Bestanden te gaan en druk daarna op Enter. Als u het tabblad Bestanden opent, wordt de focus verplaatst naar de knop Bestand toevoegen. Als bestanden zijn gedeeld, kunt u met de Tab-toets de 3 elementen voor elk bestand doorlopen:

1. Bestandsgegevens: de bestandsnaam, wie het bestand heeft gepost en wanneer. Druk op Enter om het bestand te openen in een nieuw browsertabblad.
  2. Optie om binnen Drive te navigeren of om een snelkoppeling aan Drive toe te voegen.
  3. Optie om te bekijken in Chat. Hiermee wordt voor context de focus verplaatst naar waar het bestand is toegevoegd.

Apps

Belangrijk: Als u apps wilt gebruiken in Google Chat, moet u een werk- of schoolaccount gebruiken en moet uw Google Workspace-beheerder toestemming geven om apps te installeren.

Met bots (speciale accounts) kunt u chatten, net als met mensen. U kunt op een informele manier verbinding maken met apps om informatie op te zoeken, vergaderingen te plannen of andere taken uit te voeren. Google maakt en onderhoudt enkele apps, zoals Meet en Google Drive. Externe softwareleveranciers maken en onderhouden andere apps.

Apps zoeken

1. Druk op Ctrl + k om het keuzevak '1 of meer mensen toevoegen' te openen.
  2. Druk op de pijl-omlaag totdat u 'Apps zoeken' bereikt en druk op Enter.
  3. Typ een gedeeltelijke naam of gebruik de Tab- en pijltoetsen om aangeboden content te bekijken.
  4. Druk op Enter in een app en bekijk de beschrijving in het dialoogvenster. De focus ligt in eerste instantie op de knop om de app toe te voegen aan Chat.
  5. Druk op Enter om deze app toe te voegen aan uw chatgesprekken.
  6. De app toevoegen aan een ruimte:
    1. Druk op Tab om naar de knop Toevoegen aan ruimte te gaan.
    2. Druk op Enter om het dialoogvenster 'Voer de naam van de ruimte in' te openen.
    3. Typ een gedeeltelijke naam of druk op de pijl-omlaag om naar de ruimte te gaan waaraan u de app wilt toevoegen.
  7. Nadat u een van de knoppen heeft geactiveerd, wordt de app toegevoegd en wordt het dialoogvenster gesloten.

Tip: Zo vindt u een app en voegt u deze toe aan Chat of een ruimte. In het volgende gedeelte leest u hoe u een app toevoegt aan de huidige ruimte zonder extra stappen.

Een app toevoegen aan een ruimte

1. Open de ruimte die u wilt updaten.
  2. Druk op Ctrl + g om het menu te openen.
  3. Druk op de pijl-omlaag totdat u 'Apps en integraties' bereikt en druk op Enter.
  4. Druk op Tab om naar de knop 'Apps toevoegen' te gaan en druk daarna op Enter.
  5. Typ de naam van de app die u wilt toevoegen. Terwijl u typt, hoort u de eerste naam die overeenkomt.
  6. Kies een naam:
    • Als u de gewenste naam hoort, drukt u op Enter.
    • Druk op de pijl-omlaag totdat u de gewenste naam hoort en druk op Enter.
  7. Druk op Tab totdat u de knop Toevoegen bereikt. Druk daarna op Enter.

Een app een bericht sturen in een ruimte

1. Open de ruimte met de app.
  2. Druk op Ctrl + s om een nieuw onderwerp te openen.
  3. Typ @appname en daarna uw bericht. Vervang 'appnaam' door de naam van de app.
  4. Druk op Enter en wacht tot de app reageert.

De opdrachten bekijken die u met een app kunt gebruiken

• Typ 'help' in een privéchat met de app.
  • Typ '@appname help' in een ruimte. Vervang 'appnaam' door de naam van de app.

Zoeken

Zo zoekt u naar content in een chat of ruimte:

1. Druk op de slash-toets als de bewerkingsmodus niet is geactiveerd.
  2. Typ de zoekterm. De eerste overeenkomsten zijn mensen, groepen of ruimtes.
  3. Druk op de pijl-omhoog om naar de laatste optie voor 'Meer zoekresultaten' te gaan.
  4. Druk op Enter om alle berichten die uw zoekterm bevatten, weer te geven. De resultaten staan in chronologische volgorde en het meest recente resultaat staat bovenaan.
  5. Ga met de pijl-omlaag naar het bericht met de zoekterm.

Tip: Activeer een resultaat om naar het chatbericht of het onderwerp van de ruimte te gaan waarin het resultaat staat. Gebruik de sneltoets voor terug in de browser om terug te gaan naar de zoekresultaten. Gebruik opnieuw de sneltoets voor terug in de browser om de zoekresultaten te sluiten.

Instellingen voor meldingen wijzigen

U kunt wijzigen hoe u meldingen krijgt vanuit de Chat-app of per gesprek. De gespreksopties worden beschreven in Opties voor toegang tot berichten en ruimtes hieronder.

Zo opent u de instellingen voor de Chat-app:

1. Druk op Escape om over te schakelen naar de navigatiemodus.
  2. Druk op Slash om de focus naar het veld 'Mensen, ruimtes en berichten zoeken' te verplaatsen.
  3. Druk op Tab om naar de knop Instellingen te gaan en druk op Enter om het dialoogvenster met instellingen te openen.
  4. Breng uw wijzigingen aan, ga met de Tab-toets naar de knop Klaar en druk op Enter.

Opties voor toegang tot berichten en ruimtes

Druk op Ctrl + g om het optiemenu voor Chat-berichten en ruimtes te openen. Dit menu bevat het volgende:

• Leden bekijken of Leden beheren
  • Apps en integraties
  • Het gesprek vastzetten in Chat of Ruimtes
  • Meldingsopties voor dit gesprek
  • Geschiedenis aan-/uitzetten
  • Het gesprek blokkeren

Smart Replies gebruiken

Voor bepaalde berichten die u krijgt, biedt Chat suggesties die u kunt gebruiken om snelle antwoorden te sturen.

Zorg dat Smart Reply aanstaat

1. Open Instellingen zoals beschreven in het vorige gedeelte.
  2. Ga naar het selectievakje 'Smart Reply aanzetten op internet en desktop'.
  3. Druk op de spatiebalk om dit aan of uit te zetten.

Google, Google Workspace en de gerelateerde merken en logo's zijn handelsmerken van Google LLC. Alle andere bedrijfs- en productnamen zijn handelsmerken van de bedrijven waarmee ze in verband worden gebracht.