Skicka och dela filer i Google Chat-meddelanden

Du kan bifoga filer upp till 200 MB från datorn, mobila enheter eller Google Drive direkt i Google Chat-meddelanden.

I rum kan du visa en lista med filer som delas med rummet, öppna filer och lägga till dem på Drive.

Bildfiler som stöds:

• BMP
  • GIF
  • JPEG
  • PNG
  • WBMP
  • HEIC

Du får inte skicka vissa filer. Läs Blockerade filtyper i Google Chat nedan.

Skicka filer i ett chattmeddelande

1. Öppna Google Chat eller Gmail på datorn.
    • I Gmail: Klicka på Chatt till vänster.
  2. Öppna en konversation.
  3. Skriv ditt meddelande och välj ett alternativ:
    • Klicka på Emoji om du vill lägga till en emoji.
    • Klicka på GIF om du vill skicka en GIF.
      • Om du använder Google Chat med ett jobb- eller skolkonto har du kanske inte möjlighet att skicka en GIF.
    • Klicka på Ladda upp fil om du vill bifoga en fil från datorn
      • Filen läggs inte till på Drive. Andra användare får filen direkt i chatten.
    • Lägg till en länk till ett videomöte genom att klicka på Lägg till videomöte .
    • Bifoga en Drive-fil genom att klicka på menyn Integrering följt av Drive .
      • När du skickar filen meddelas du om någon behöver åtkomst.
      • Redigeringsåtkomst gör det möjligt att bevilja åtkomst.
      • Om du ger åtkomst till ett rum får de som går med i rummet senare också åtkomst.
      • Om personer lämnar rummet förlorar de åtkomst till filen om de inte får åtkomst enskilt eller genom en grupp.
    • Skapa en inbjudan i Google Kalender genom att klicka på menyn Integrering följt av Kalenderinbjudan .
  4. Klicka på Skicka .
Infoga filer på Drive i chattmeddelanden

Lägg till filer på Drive i meddelandet genom att lägga till @ följt av filnamnet.

1. Skriv @ i konversationens svarsområde.
    • Sök efter fler relaterade filer genom att skriva filnamnet eller relaterade sökord efter @.
  2. Välj på listan med förslag under Filer.
  3. Klicka på Skicka .
    • När du skickar filen meddelas du om någon behöver åtkomst.
  4. Välj åtkomsttyp.

Tips! Det går att hitta filförslag som du har åtkomst till på din Drive.

Visa och hantera filer, länkar och media i ett rum

Du kan visa en lista med filer, länkar och media som delas i ett rum, öppna en fil och lägga till en fil på Drive. Om du tar bort ett chattmeddelande med en delad fil tas det även bort från rum.

Om du raderar en fil i Drive finns fillänken kvar i rummet tills du raderar den från chattmeddelandet där den delades. När du raderar filen från chattmeddelandet tas fillänken bort från chatten och fliken Delat i rummet.

1. Välj rummet i Chat.
  2. Klicka på fliken Delat högst upp.
    • Tips! I Gmail måste du kanske utöka rummet för att visa fliken Delat.
  3. Sortera filerna efter Kategori eller Delningsdatum på fliken Delat.
    • Sortera efter kategori: Fliken Delat ordnas i separata avsnitt för filer, länkar och media.
    • Sortera efter delningsdatum: Visar filer, länkar och media i en lista ordnad efter datum.
  4. Öppna filen genom att klicka på filnamnet.
    • Google-filer: Filen öppnas i chattfönstret, intill konversationen eller på en ny webbläsarflik.
    • Andra filtyper: Filen öppnas som en förhandsgranskning i helskärmsläge. Filer som inte finns på Drive laddas ned, förutom PDF- och videofiler som öppnas på en ny flik i webbläsaren.

Valfritt: Visa eller spara en fil genom att utföra följande intill filen:

• : Lägger till en genväg på Drive
  • : Öppnar chattmeddelandet som delade filen

Tips! Kontakta administratören om du inte kan lägga till filer på Drive och använder ett Google Workspace-konto.

Ta bort en fil från ett rum

Viktigt! Du måste använda ett Google Workspace-konto för att ta bort en fil från ett rum.

1. Välj rummet i Chat.
  2. Klicka på fliken Delat högst upp. Klicka på Visa i chatt bredvid filen.
  3. Håll muspekaren över meddelandet.
  4. Klicka på Fler åtgärder följt av Radera följt av Radera.

Tips!

• Om du raderar en fil i Drive finns fillänken kvar i rummet tills du raderar den från chattmeddelandet där den delades.
    • Om du inte tar bort den från chatten visar fillänken meddelandet Fil i Papperskorg när du markerar den.
    • Om du inte tar bort den från chatten och papperskorgen i Drive töms kan du inte öppna filen med fillänken.
  • När du raderar filen från chattmeddelandet tas fillänken bort från chatten och fliken Delat i rummet.

Samarbeta i befintliga Google-dokument och -kalkylark i ett rum

Du kan samarbeta på delade Google-dokument och -kalkylark med personer direkt i ett rum. Dokumentet eller kalkylarket öppnas i chattfönstret intill konversationen så att ni kan chatta medan ni arbetar med filen tillsammans. Det går att redigera, formatera, dela och byta namn på dokumentet eller kalkylarket utan att lämna Gmail eller Google Chat.

Obs!

• Öppna filen på en ny flik om du vill arbeta med kommentarer eller använda andra funktioner från Dokument eller Kalkylark.
  • Klicka på Öppna chatten i helskärmsläge om chattfönstret inte visas i helskärm.
  1. Välj rummet i Chat.
    • Öppna ett befintligt delat dokument genom att peka på det i chatten och klicka på Öppna i chatt. Dokumentet öppnas till höger, där du kan göra ändringar direkt utan att ändra flikar.
    • Skapa ett delat dokument i ett rum genom att klicka på menyn Åtgärd i svarsområdet på fliken Chatt följt av Google Dokument .
  2. Klicka på Stäng uppe till höger.
  3. Valfritt: Öppna dokumentet på en ny webbläsarflik genom att klicka på Öppna på ny flik uppe till höger i konversationens förhandsgranskning.

Tips!

• Kontakta administratören om du använder ett Google Workspace-konto och det inte går att lägga till dokument.
  • Det går att samarbeta på befintliga Google-dokument och kalkylark i enskilda meddelanden.

Filtyper som blockeras i Google Chat

Det finns flera skäl till varför ett uppladdningsfel visas i Google Chat. Chat blockerar filer eller länkar som kan sprida virus, till exempel körbara filer. Chat uppdaterar regelbundet vilka filtyper som tillåts för att skydda mot skadlig programvara.

Du får inte bifoga vissa filtyper. Dessa omfattar följande:

• ADE, ADP, APK, BAT, CAB, CHM, CMD, COM, CPL, DLL, DMG, EXE, HTA, INS, ISP, JAR, JS, JSE, LIB, LNK, MDE, MSC, MSI, MSP, MST, NSH, PIF, SCR, SCT, SHB, SYS, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF och WSH.
    Den här listan omfattar även komprimerade format, såsom GZ- eller BZ2-filer. eller filer i arkiv, såsom ZIP- eller TGZ-filer.
  • Dokument med skadliga makron
  • Lösenordsskyddade arkiv som innehåller arkiv.

Om en blockerad fil inte finns på listan ovan och du är säker på att den blockerade filen är säker laddar du upp filen till Drive och skickar den sedan som en Drive-bilaga.