Send og del filer i Google Chat-meldinger

Du kan legge ved filer på opptil 200 MB fra datamaskiner, mobilenheter eller Google Disk direkte i Google Chat-meldinger.

I rom kan du se en liste over filer som deles med rommet, åpne filene og legge dem til i Disk.

Bildefiler som støttes:

• BMP
  • GIF
  • JPEG
  • PNG
  • WBMP
  • HEIC

Det finnes enkelte filer du ikke kan sende. Les Filtyper som blokkeres i Chat nedenfor.

Send filer i chatmeldinger

1. Åpne Google Chat eller Gmail på en datamaskin.
    • I Gmail: Klikk på Chat til venstre.
  2. Åpne en samtale.
  3. Skriv inn en melding, og velg et alternativ:
    • For å legge til en emoji, klikk på Emoji .
    • For å sende en GIF, klikk på GIF .
      • Hvis du bruker Google Chat med en jobb- eller skolekonto, er det ikke sikkert du kan sende GIF-er.
    • For å legge ved en fil fra datamaskinen, klikk på Last opp fil .
      • Filen blir ikke lagt til i Disk. De andre brukerne får filen direkte i meldingen.
    •  For å legge til en link til et videomøte, klikk på Legg til videomøte .
    • For å legge ved en Disk-fil, klikk på integreringsmenyen og så Disk .
      • Når du sender filen, blir du varslet hvis noen trenger tilgang.
      • Hvis du har redigeringstilgang, kan du gi andre tilgang.
      • Hvis du gir et rom tilgang, gjelder tilgangen også for folk som blir med i rommet senere.
      • Hvis noen forlater rommet, mister de tilgangen til filen med mindre de gis tilgang enkeltvis eller via en gruppe.
    • For å opprette en Google Kalender-invitasjon, klikk på integreringsmenyen  og så Kalenderinvitasjon .
  4. Klikk på Send .
Sett inn filer fra Disk i chatmeldinger

For å legge til filer fra Disk i meldingen din, legg til «@» etterfulgt av navnet på filen.

1. Skriv «@» i svarområdet i samtalen.
    • Hvis du vil søke etter flere relaterte filer, kan du skrive inn filnavnet eller relaterte søkeord etter «@».
  2. Under «Filer» velger du fra listen over forslag.
  3. Klikk på Send .
    • Når du sender filen, blir du varslet hvis noen trenger tilgang.
  4. Velg tilgangstypen.

Tips: Du kan finne filforslag du har tilgang til fra Disk.

Se og administrer filer, linker og medier i rom

Du kan se en liste over filer, linker og medier som er delt i rom, åpne filer og legge til filer i Disk. Hvis du sletter en chatmelding med en delt fil, slettes filen også fra rommet.

Hvis du sletter en fil i Disk, blir fillinken værende i rommet til du sletter den fra chatmeldingen der den ble delt. Når du sletter filen fra chatmeldingen, fjernes fillinken fra chatten og fra Delt-fanen i rommet.

1. Velg rommet i Chat.
  2. Klikk på Delt-fanen øverst.
    • Tips: I Gmail må du kanskje vise rommet for å se Huskeliste-fanen.
  3. På «Delt»-fanen kan du sortere filene etter kategori eller dato for deling.
    • Sorter etter kategori: Delt-fanen er organisert i separate deler for filer, linker og medier.
    • Sorter etter dato delt: Viser filer, linker og medier i en liste organisert etter dato.
  4. Klikk på filnavnet for å åpne filen.
    • Google-filer: Filen åpnes ved siden av samtalen i chatvinduet eller i en ny nettleserfane.
    • Andre filtyper: Filen åpnes som en forhåndsvisning i fullskjerm. Filer som ikke kommer fra Disk, blir lastet ned, bortsett fra PDF- og videofiler, som åpnes i en ny nettleserfane.

Valgfritt: For å åpne eller lagre en fil kan du gjøre dette ved siden av filen:

• : Legg til en snarvei til Disk.
  • : Åpne chatmeldingen der filen ble delt.

Tips: Hvis du ikke får lagt til filer i Disk, og du bruker en Google Workspace-konto, kan du kontakte administratoren din.

Fjern filer fra rom

Viktig: Du må bruke en Google Workspace-konto for å fjerne filer fra rom.

1. Velg rommet i Chat.
  2. Klikk på Delt-fanen øverst. Ved siden av filen klikker du på Se i chatten .
  3. Hold markøren over meldingen med filen.
  4. Klikk på Flere handlinger og så Slett og så Slett.

Tips:

• Hvis du sletter en fil i Disk, blir fillinken værende i rommet til du sletter den fra chatmeldingen der den ble delt.
    • Hvis du ikke sletter fillinken fra chatten, vises meldingen «Filen ligger i papirkurven» i linken når du velger den.
    • Hvis du ikke sletter linken fra chatten, og Disk-papirkurven er tømt, kan du ikke åpne filen via fillinken.
  • Når du sletter filen fra chatmeldingen, fjernes fillinken fra chatten og fra Delt-fanen i rommet.

Samarbeid om Google-dokumenter og -regneark i rom

I rom kan du samarbeide direkte med folk om delte Google-dokumenter og -regneark. Dokumentet eller regnearket åpnes i chatvinduet ved siden av samtalen, der dere kan chatte mens dere samarbeider om filen. Du kan redigere, formatere, dele og gi nytt navn til dokumenter og regneark uten å gå ut av Gmail eller Google Chat.

Viktig:

• Åpne filen i en ny fane for å jobbe med kommentarer eller bruke andre funksjoner fra Dokumenter eller Regneark.
  • Hvis chatvinduet ikke er i fullskjerm, klikker du på Åpne chatten i fullskjerm .
  1. Velg rommet i Chat.
    • For å åpne et dokument som allerede er delt, holder du markøren over det i chatten og klikker på Åpne i chatten . Dokumentet åpnes på høyre side, der du kan gjøre endringer direkte uten å bytte fane.
    • For å opprette et delt dokument i et rom går du til svarområdet på Chat-fanen og klikker på handlingsmenyen og så Google Dokumenter .
  2. Klikk på Lukk øverst til høyre.
  3. Valgfritt: For å åpne dokumentet i en ny nettleserfane, klikk på Åpne i ny fane øverst til høyre i forhåndsvisningen av samtalen.

Tips:

• Hvis du ikke får lagt til dokumenter, og du bruker en Google Workspace-konto, kan du kontakte administratoren din.
  • Du kan samarbeide med andre om eksisterende Google-dokumenter og -regneark i 1 : 1-meldinger.

Filtyper som blokkeres i Google Chat

Det finnes flere grunner til at opplastingsfeil kan oppstå i Google Chat. Chat blokkerer filer eller linker som potensielt kan spre virus, for eksempel kjørbare filer. For å holde tritt med skadelig programvare oppdaterer Chat jevnlig listen over filtyper som ikke er tillatt.

Du kan ikke legge ved bestemte typer filer. Disse omfatter følgende:

• ADE, ADP, APK, BAT, CAB, CHM, CMD, COM, CPL, DLL, DMG, EXE, HTA, INS, ISP, JAR, JS, JSE, LIB, LNK, MDE, MSC, MSI, MSP, MST, NSH, PIF, SCR, SCT, SHB, SYS, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF og WSH
    (Denne listen omfatter også alle komprimerte versjoner, for eksempel GZ- eller BZ2-filer, eller filer i arkiver, for eksempel ZIP- eller TGZ-filer.)
  • dokumenter med skadelige makroer
  • passordbeskyttede arkiver som inneholder arkiver

Hvis en blokkert fil ikke står oppført ovenfor, og du er sikker på at den er trygg, kan du laste opp filen til Disk og sende den som Disk-vedlegg.