Bestanden sturen en delen in Google Chat-berichten

U kunt bestanden van maximaal 200 MB rechtstreeks vanaf uw computer, mobiele apparaat of Google Drive bijvoegen bij Google-chatberichten.

In ruimtes kunt u een lijst bekijken met bestanden die met de ruimte zijn gedeeld, bestanden openen en deze toevoegen aan Drive.

Ondersteunde afbeeldingsbestanden:

• BMP
  • GIF
  • JPEG
  • PNG
  • WBMP
  • HEIC

Bepaalde bestanden kunt u niet versturen. Zie Bestandstypen die worden geblokkeerd in Chat hieronder.

Bestanden sturen in een chatbericht

1. Open Google Chat of Gmail op uw computer.
    • In Gmail: Klik links op Chat.
  2. Open een gesprek.
  3. Typ uw bericht en kies een optie:
    • Als u een emoji wilt toevoegen, klikt u op Emoji .
    • Klik op Gif  om een gif te sturen.
      • Als u Google Chat gebruikt via een werk- of schoolaccount, kunt u misschien geen gif's sturen.
    • Als u een bestand vanaf uw computer wilt bijvoegen, klikt u op Bestand uploaden
        .
      • Het bestand wordt niet toegevoegd aan Drive. Andere gebruikers krijgen het bestand rechtstreeks in het bericht.
    •  Als u een link naar een videovergadering wilt toevoegen, klikt u op Videovergadering toevoegen .
    • Als u een Drive-bestand wilt bijvoegen, klikt u op Integratiemenu en dan Drive .
      • Als u een bestand stuurt, krijgt u een melding als een of meer van de ontvangers toegang nodig hebben.
      • Als u bewerkingsrechten heeft, kunt u toegang geven.
      • Als u de leden van een ruimte toegang geeft, krijgen mensen die later deelnemen aan de ruimte ook toegang.
      • Als mensen de ruimte verlaten, raken ze de toegang tot het bestand kwijt, tenzij ze individueel of via een groep toegang hebben.
    • Als u een Google Agenda-uitnodiging wilt maken, klikt u op Integratiemenu en dan Agenda-uitnodiging .
  4. Klik op Sturen .
Bestanden uit Drive invoegen in een chatbericht

Als je bestanden uit Drive wilt toevoegen aan je bericht, voeg je @ toe, gevolgd door de naam van het bestand.

1. Typ @ in het antwoordgedeelte van het gesprek.
    • Typ de bestandsnaam of gerelateerde zoekwoorden na @ als je meer gerelateerde bestanden wilt zoeken.
  2. Maak onder Bestanden een keuze uit de lijst met suggesties.
  3. Klik op Sturen .
    • Als u een bestand stuurt, krijgt u een melding als een of meer van de ontvangers toegang nodig hebben.
  4. Selecteer het type toegang.

Tip: U vindt bestandssuggesties waar u vanuit uw Drive toegang toe heeft.

Bestanden, links en media in een ruimte bekijken en beheren

U kunt een lijst bekijken met bestanden, links en media die in een ruimte zijn gedeeld en een bestand openen of toevoegen aan Drive. Als u een chatbericht met een gedeeld bestand verwijdert, wordt het bestand ook verwijderd uit de ruimte.

Als u een bestand verwijdert in Drive, blijft de bestandslink in de ruimte staan totdat u de link verwijdert uit het chatbericht waarin deze is gedeeld. Als u het bestand uit het chatbericht verwijdert, wordt de bestandslink verwijderd uit de chat en van het tabblad Gedeeld van de ruimte.

1. Selecteer de ruimte in Chat.
  2. Klik bovenaan op het tabblad Gedeeld.
    • Tip: In Gmail moet u de ruimte misschien uitvouwen om het tabblad Gedeeld te zien.
  3. Sorteer bestanden op het tabblad Gedeeld op Categorie of Datum gedeeld.
    • Sorteren op categorie: Orden het tabblad Gedeeld in afzonderlijke gedeelten voor bestanden, links en media.
    • Sorteren op datum gedeeld: Toont bestanden, links en media in een lijst die is ingedeeld op datum.
  4. Tik op de naam van het bestand dat u wilt openen.
    • Google-bestanden: Het bestand wordt geopend in het chatvenster, naast het gesprek of in een nieuw browsertabblad.
    • Andere typen bestanden: Het bestand wordt geopend als een voorbeeld op volledig scherm. Bestanden die niet in Drive staan, worden gedownload, behalve pdf- en videobestanden. Deze worden geopend in een nieuw browsertabblad.

Optioneel: Als u een bestand wilt bekijken of opslaan, klikt u naast het bestand op:

• : Hiermee wordt een snelkoppeling naar Drive toegevoegd
  • : Hiermee wordt het chatbericht geopend waarin het bestand is gedeeld

Tip: Als u geen bestanden kunt toevoegen aan Drive en u een Google Workspace-account gebruikt, neemt u contact op met uw beheerder.

Een bestand uit een ruimte verwijderen

Belangrijk: U moet een Google Workspace-account gebruiken om een bestand uit een ruimte te verwijderen.

1. Selecteer de ruimte in Chat.
  2. Klik bovenaan op het tabblad Gedeeld. Klik naast het bestand op Bekijken in chat .
  3. Plaats de muisaanwijzer op het bericht met het bestand.
  4. Klik op Meer acties en dan Verwijderen en dan Verwijderen.

Tips:

• Als u een bestand verwijdert in Drive, blijft de bestandslink in de ruimte staan totdat u de link verwijdert uit het chatbericht waarin deze is gedeeld.
    • Als u de bestandslink niet uit de chat verwijdert, toont deze een foutbericht waarin wordt gemeld dat het bestand zich in de prullenbak bevindt als u de link selecteert.
    • Als u de bestandslink niet verwijdert uit de chat en de prullenbak van Drive wordt leeggemaakt, kunt u het bestand niet meer openen via de bestandslink.
  • Als u het bestand uit het chatbericht verwijdert, wordt de bestandslink verwijderd uit de chat en van het tabblad Gedeeld van de ruimte.

Samenwerken aan bestaande Google-documenten en -spreadsheets in een ruimte

U kunt rechtstreeks in een ruimte met anderen samenwerken aan gedeelde Google-documenten en -spreadsheets. Het document of de spreadsheet wordt geopend naast het gesprek in het chatvenster, waar u kunt chatten terwijl u samenwerkt aan het bestand.

Als u met anderen in een ruimte samenwerkt aan een bestand, kunt u het bewerken, opmaken, delen en de naam ervan wijzigen zonder Gmail of Google Chat te verlaten. Als u met opmerkingen of andere functies van Documenten of Spreadsheets wilt werken, opent u het bestand in een nieuw tabblad.

1. Ga naar Google Chat of uw Gmail-account.
  2. Selecteer een ruimte. Vouw de ruimte uit naar volledig scherm.
    • Als u een document wilt openen dat al gedeeld is, wijst u het document aan in de chat en klikt u op Openen in chat . Het document wordt geopend aan de rechterkant en u kunt rechtstreeks wijzigingen aanbrengen zonder van tabblad te wisselen.
    • Als u een gedeeld document wilt maken in een groep, klikt u in het antwoordgedeelte van het gesprekstabblad op Integratiemenu en dan Google Documenten
  3. Klik rechtsboven op Sluiten .
  4. Optioneel: Als u het document wilt openen in een nieuw browsertabblad, klikt u rechtsboven in het gespreksvoorbeeld op Openen in nieuw tabblad .

Tips:

• Als u geen documenten kunt toevoegen en u een Google Workspace-account gebruikt, neemt u contact op met uw beheerder.
  • U kunt in 1:1-berichten samenwerken aan bestaande Google-documenten en -spreadsheets.

Bestandstypen die worden geblokkeerd in Google Chat

Er zijn verschillende redenen waarom zich uploadfouten voordoen in Google Chat. Chat blokkeert bestanden of links die virussen kunnen verspreiden, zoals uitvoerbare bestanden. De bestandstypen die niet zijn toegestaan in Chat worden regelmatig geüpdatet, omdat schadelijke software continu verandert.

Bepaalde bestandstypen kunt u niet bijvoegen. Dit zijn onder andere:

• ADE, ADP, APK, BAT, CAB, CHM, CMD, COM, CPL, DLL, DMG, EXE, HTA, INS, ISP, JAR, JS, JSE, LIB, LNK, MDE, MSC, MSI, MSP, MST, NSH, PIF, SCR, SCT, SHB, SYS, VB, VBE, VBS, VXD, WSC, WSF en WSH.
    Deze lijst geldt ook voor gecomprimeerde vormen, zoals GZ- of BZ2-bestanden, of bestanden die worden gevonden in archieven, zoals zip- of TGZ-bestanden.
  • Documenten met schadelijke macro's.
  • Met een wachtwoord beveiligde archieven waarvan de inhoud een archief is.

Als een geblokkeerd bestand niet hierboven staat en u zeker weet dat het veilig is, uploadt u het bestand naar Drive en stuurt u het vervolgens als Drive-bijlage.