Google Agenda gebruiken met een schermlezer

Als je een schermlezer gebruikt in Google Agenda, kun je het volgende doen:

• Afspraken maken en bijhouden
  • Uitnodigingen naar anderen sturen
  • Uitnodigingen accepteren of afwijzen

Kies een van de onderstaande opties:

Voordat je begint

Google Agenda gebruiken als web-app

We raden je aan je schermlezer in te stellen om in Google Agenda te navigeren als web-app in plaats van als webpagina.

Als je Google Agenda als web-app gebruikt, kun je met de sneltoetsen van Google Agenda makkelijker navigeren. Druk bijvoorbeeld op de c-toets om een afspraak te maken, de slash-toets om te zoeken in een agenda en de t-toets om naar de datum van vandaag te gaan. Meer sneltoetsen worden hieronder beschreven.

Aanbevolen browser en schermlezers

Google Agenda raadt Chrome aan en:

• NVDA of JAWS voor Windows
  • ChromeVox voor ChromeOS
  • VoiceOver voor MacOS

Aan de slag

Je schermlezer instellen voor gebruik met Google Agenda

Stel je schermlezer in om Google Agenda als web-app te gebruiken.

• JAWS: Als je de virtuele cursor wilt uitzetten, druk je op JAWS + z.
  • NVDA: Druk op NVDA + spatiebalk om naar de focusmodus te gaan.
  • ChromeVox: De sticky modus moet uitstaan. Als je de sticky modus wilt uitzetten, druk je 2 keer op de zoektoets.
  • VoiceOver: QuickNav moet uitstaan. Druk op de pijl-links en pijl-rechts totdat VoiceOver aangeeft dat QuickNav uitstaat.

Google Agenda openen

1. Ga naar calendar.google.com.
  2. Selecteer je account of log in bij je account als dit wordt gevraagd.
  3. Gebruik de knop Spring naar hoofdcontent om je agenda te openen.
  4. Gebruik de knop Sneltoetsen om sneltoetsen te bekijken.

Meer informatie over de Google Agenda-interface

Google Agenda heeft 4 hoofdgedeelten:

• Bannergebied: Dit gebied heeft knoppen en links naar:
    • Zichtbaarheid van hoofdlade aan-/uitzetten
    • Het gedeelte met de afspraakweergave beheren
    • Een zoekopdracht uitvoeren
      • Gebruik de sneltoets slash. Druk op Escape om terug te gaan naar het bannergedeelte.
    • Support krijgen
    • Instellingenmenu openen
    • Schakelmenu openen
    • Andere apps openen
    • Het actieve account wijzigen
  • Gedeelte met afspraken: Dit is het hoofdgedeelte. Hier zie je afspraken in de plannings-, dag-, week-, maand- of jaarweergave. We raden je aan de planningsweergave, ook wel agendaweergave genoemd, te gebruiken met een schermlezer.
    • Gebruik de sneltoets a of de sneltoets voor de gewenste weergave.
  • Hoofdlade: wanneer dit gedeelte is uitgevouwen, kun je hier het volgende doen:
    • Een afspraak, afwezigheid, taak en meer maken
    • Een kleine agenda bekijken links van het hoofdgedeelte met afspraken
    • Mensen zoeken om te vergaderen
      • De sneltoets plus gebruiken.
    • Andere agenda's toevoegen aan het hoofdgedeelte met afspraken
  • Rechterzijbalk: Als dit gedeelte is uitgevouwen, heb je snel toegang tot andere Google-apps (zoals Keep, Tasks en Contacten) die in het zijvenster worden weergegeven.
    • Windows: druk op Ctrl + Alt + punt.
    • ChromeOS: Druk op Shift + Alt + punt.
    • MacOS: druk op ⌘ + Option + punt.

Sneltoetsen in Google Agenda

Je kunt sneltoetsen gebruiken om in je agenda te navigeren en taken uit te voeren.

Je kunt op 2 manieren een lijst met sneltoetsen openen:

• Sneltoetsen gebruiken:
    • Druk in Windows of ChromeOS op Ctrl + slash.
    • Druk in MacOS op ⌘ + slash.
  • De Tab-toets en knoppen gebruiken: Ga met de Tab-toets voorbij de knop 'Spring naar hoofdcontent' boven aan de pagina en naar de knop Sneltoetsen en druk op Enter.

Veelgebruikte sneltoetsen in Google Agenda

Actie Sneltoets
Een nieuwe afspraak maken c
Een afspraak bewerken e
De afspraakweergave verplaatsen naar vandaag t
Een afspraak verwijderen

Windows en ChromeOS: Delete of Backspace

MacOS: Delete
Dagweergave 1 of d
Weekweergave 2 of w
Maandweergave 3 of m
Aangepaste weergave 4 of x
Planningsweergave 5 of a
Jaarweergave 6 of y
Een afspraak opslaan

Windows en ChromeOS: Ctrl + s of Ctrl + Enter

MacOS: ⌘ + s of ⌘ + Enter

Veelvoorkomende taken in Google Agenda uitvoeren met een schermlezer

Navigeren in het gedeelte met afspraken

Navigeren in agenda in planningsweergave

We raden je aan de planningsweergave te gebruiken. In de planningsweergave:

Actie Sneltoets
Schakelen tussen dagen

Pijl-links of pijl-rechts

Het aantal afspraken per dag is van invloed op de weergave. De weergave kan afspraken voor een of meer dagen bevatten.

Schakelen tussen afspraken op een dag

Pijl-omhoog of pijl-omlaag

Het aantal afspraken per dag is van invloed op de weergave. De weergave kan afspraken voor een of meer dagen bevatten.

Weergave verplaatsen naar de volgende dag n
Weergave verplaatsen naar de vorige dag p

Navigeren in agenda in dagweergave

Belangrijk: Je schakelt naar de dagweergave als je in andere weergaven op Enter drukt op die dag.

Actie Sneltoets
In de dagweergave worden afspraken in 2 gedeelten gegroepeerd: afspraken die de hele dag duren en normale afspraken.

Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om te schakelen tussen afspraken die de hele dag duren en normale afspraken.

Deze sneltoets werkt niet als er op de huidige dag geen afspraken zijn.

Schakelen tussen afspraken in het gedeelte met afspraken die de hele dag duren en het gedeelte met normale afspraken

Tab-toets

Deze sneltoets werkt niet als er op de huidige dag geen afspraken zijn.

Volgende dag n
Vorige dag p

Navigeren in agenda in weekweergave

Actie Sneltoets
In de weekweergave worden afspraken in 2 gedeelten gegroepeerd: afspraken die de hele dag duren en normale afspraken. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om te schakelen tussen afspraken die de hele dag duren en normale afspraken.
Schakelen tussen dagen van de week Pijl-links of pijl-rechts
Schakelen tussen afspraken in het gedeelte met afspraken die de hele dag duren en het gedeelte met normale afspraken Tab-toets
Scrollen naar volgende week

n

Druk op de w-toets om de focus te verplaatsen naar het begin van de nieuwe week.

Scrollen naar vorige week

p

Druk op de w-toets om de focus te verplaatsen naar het begin van de nieuwe week.

Navigeren in agenda in maandweergave

Actie Sneltoets
Schakelen tussen weken Pijl-omhoog of pijl-omlaag
Schakelen tussen dagen Pijl-links of pijl-rechts
Schakelen tussen afspraken in de maand

Tab-toets

Meerdere afspraken worden misschien niet op het scherm getoond. Voor toegang tot alle afspraken ga je naar de knop Meer en druk je op Enter of de spatiebalk.

Scrollen naar de volgende maand

n

Druk op de m-toets om de focus te verplaatsen naar het begin van de nieuwe maand.

Scrollen naar vorige maand

p

Druk op de m-toets om de focus te verplaatsen naar het begin van de nieuwe maand.

Navigeren in agenda in jaarweergave

Actie Sneltoets
Schakelen tussen dezelfde dag in vorige of volgende weken Pijl-omhoog of pijl-omlaag
Schakelen tussen dagen Pijl-links of pijl-rechts
Een dialoogvenster openen met een lijst van de afspraken van die dag waarin je met de Tab-toets kunt navigeren Enter-toets
Maandweergave openen Spatietoets
Scrollen naar het volgende jaar

n

Druk op de y-toets om de focus te verplaatsen naar het begin van het nieuwe jaar.

Scrollen naar het vorige jaar

p

Druk op de y-toets om de focus te verplaatsen naar het begin van het nieuwe jaar.

Naar een specifieke dag gaan

Als je de weergave wilt wijzigen in een specifieke datum, gebruik je de sneltoets Ga naar datum:

1. Druk op de g-toets om het dialoogvenster 'Ga naar datum' te openen.
  2. Geef de gewenste datum op. Bijvoorbeeld: 06-05-2021.
  3. Druk op Enter.

Tips:

• Als je de datum van vandaag gebruikt, werkt de snelkoppeling g voor 'Ga naar datum' hetzelfde als de snelkoppeling t voor 'Ga naar vandaag'.
  • In week-, maand- en jaarweergaven scrollt het begin van de periode met de nieuwe datum in beeld, maar de focus verschuift niet. Als je de focus naar de exacte nieuwe datum wilt verplaatsen, druk je op de toets voor de planningsweergave of de d-toets voor de dagweergave.

De kleine agendaweergave gebruiken

Er is een kleine agenda in het gedeelte Hoofdlade. Gebruik de kleine agenda om de datums in de huidige weergave te wijzigen of alle dagen van een maand te bekijken.

De kleine agenda vinden
  • Druk in het gedeelte Hoofdlade op de plus voor Zoeken naar mensen.
  • Druk één keer op Shift + Tab om de focus te verplaatsen naar de maandtabel.

Belangrijk: Als je de kleine agenda niet kunt vinden, is het gedeelte Hoofdlade mogelijk samengevouwen. Als je de knop Hoofdlade wilt uitvouwen, ga je naar het begin van het gedeelte Banner en druk je op Enter.

Navigeren in de kleine agenda
  • Gebruik de pijltoetsen om de gewenste datum te vinden. Druk op Enter als je de gewenste datum hebt gevonden. De hoofdagendaweergave wordt geüpdatet met de datum die je kiest.
  • Als je wilt teruggaan naar het hoofdgedeelte van de agenda, druk je op de a-toets om terug te gaan naar de agendaweergave met de focus op de nieuwe datum.

Afspraken maken en beheren

Een afspraak maken

1. Je kunt op 3 manieren een afspraak maken:
    • Druk op de c-toets. Er wordt een pagina geopend om een normale afspraak te maken.
    • Druk op Shift + c. Er wordt een dialoogvenster geopend. Kies het type afspraak dat je wilt maken. Je kunt een gewone afspraak, een afwezigheid, een taak of een herinnering maken.
    • Gebruik de menuknop Maken in het gedeelte Hoofdlade. Je kunt Afspraak, Tijd om te focussen, Afwezig, Taak of Afspraakplanning selecteren.
  2. Een invoerveld voor de afspraaktitel heeft als eerste de focus.
  3. Druk op Tab totdat je de velden voor datum en tijd bereikt. Geef dan de datum en tijd op.
  4. Optioneel: Als je gasten wilt uitnodigen voor de afspraak, druk je op Tab totdat je het bewerkingsveld Gasten bereikt. Geef daarna het e-mailadres van de gast op.
    • Terwijl je een naam of e-mailadres opgeeft, wordt een suggestie aangekondigd. Als dat de persoon is die je wilt uitnodigen, druk je op Enter.
    • Onder het bewerkingsveld zie je meer suggesties. Druk op de pijl-omlaag om de namen te beluisteren. Druk op Enter als de gewenste persoon is gevonden.
    • Als een persoon niet wordt voorgesteld, ga je door met het opgeven van de naam. De lijst met suggesties verandert dan.
  5. Optioneel: Vul andere velden in, zoals:
    • Informatie over ruimtes of de vergadering
    • Meldingen
    • Bijlagen
    • Beschrijving van vergadering
  6. Je kunt een afspraak op verschillende manieren opslaan:
    • ChromeOS of Windows: Druk op Ctrl + s of Ctrl + Enter.
    • MacOS: druk op ⌘ + s of ⌘ + Enter.
    • Je kunt in elk besturingssysteem op de Tab-toets drukken totdat je de knop Opslaan bereikt. Druk daarna op Enter.
  7. Druk op Escape om de afspraak te verwijderen.

Een terugkerende afspraak maken

1. Zoek een afspraak of maak een nieuwe:
    • Ga naar een afspraak in de agendaweergave. Druk op de e-toets om de afspraakgegevens te openen.
    • Druk op de c-toets om een nieuwe afspraak te maken.
  2. Druk op Tab totdat je het dropdownmenu Niet herhaald bereikt. Druk daarna op Enter of de spatiebalk. Het dropdownmenu wordt geopend.
  3. Kies een optie:
    • Als je een vooraf ingestelde afspraakfrequentie wilt selecteren, gebruik je de pijltoetsen om door de lijst met frequentieopties te bladeren. Als je de gewenste herhalingsfrequentie voor je afspraak hoort, druk je op Enter of de spatiebalk.
    • Zo stel je een aangepaste afspraakfrequentie in:
      1. Ga met de pijltoetsen naar de knop Aangepast en druk op Enter of de spatiebalk. Geef het aantal keren op dat de afspraak wordt herhaald.
      2. Druk op Tab om naar de knop Herhaal elke te gaan. Als je door de dagen van de week wilt bladeren, druk je op de Tab-toets. Druk op de spatiebalk om een dag te kiezen.
      3. Optioneel: Je kunt de start- en einddatum kiezen. Druk op Tab om door de lijst te bladeren en een keuze te maken.
      4. Als je de ingestelde terugkerende afspraak wilt opslaan, druk je op Tab om naar de knop Klaar te gaan. Druk daarna op Enter of de spatiebalk.

Een afspraak bekijken

1. Ga naar een afspraak in de agendaweergave.
  2. Druk op Enter.
  3. De afspraakvelden bekijken zonder de focus te verplaatsen:
    • Windows: druk op Alt + {nummer}
    • ChromeOS: druk op Alt + Shift + {nummer}
    • MacOS: druk op Option + {nummer}
    • Met {nummer} selecteer je het afspraakveld:
      • 1 Titel
      • 2 Datum en tijd
      • 3 Gasten
      • 4 Ruimtes en locatie
      • 5 Beschrijving
      • 6 Bijlagen
      • 7 Meldingen
  4. Als je interactie wilt hebben met velden die je kunt wijzigen, druk je op Tab.
    • Tip: Via de Tab-toets heb je geen toegang tot alle informatie. Als je bepaalde informatie wilt horen, moet je misschien schermlezeropdrachten gebruiken. Schermlezeropdrachten gebruiken met je schermlezer:
      • JAWS: Zet de virtuele cursor aan.
      • NVDA: Zet de browsemodus aan.
      • ChromeVox: Zet de sticky modus aan.
      • VoiceOver: Zet QuickNav aan.
  5. Als je de afspraak hebt bekeken, druk je op Escape.

Deelnemers toevoegen aan en verwijderen uit een afspraak

1. Zoek een afspraak of maak een nieuwe:
    • Ga naar een afspraak in de agendaweergave. Druk op de e-toets om de afspraakgegevens te bewerken.
    • Druk op de c-toets om een nieuwe afspraak te maken.
  2. Als je gasten voor de afspraak wilt uitnodigen, druk je op Tab totdat je het bewerkingsveld Gasten bereikt. Geef daarna het e-mailadres van de gast op.
    • Terwijl je een naam of e-mailadres opgeeft, wordt een suggestie aangekondigd. Als dat de persoon is die je wilt uitnodigen, druk je op Enter.
    • Onder het bewerkingsveld zie je meer suggesties. Druk op de pijl-omlaag om de namen te beluisteren. Druk op Enter als de gewenste persoon is gevonden.
    • Als een persoon niet wordt voorgesteld, ga je door met het opgeven van de naam. De lijst met suggesties verandert dan.
  3. Optioneel: Je kunt de aanwezigheid van een gast als optioneel markeren.
    1. Als je een gast als optioneel wilt markeren, druk je op Tab totdat je de lijst met uitgenodigde gasten bereikt.
    2. Gebruik de pijltoetsen om naar de gast te gaan die je als optioneel wilt markeren.
    3. Druk op Tab om naar de knop Markeren als optioneel te gaan. Druk daarna op Enter of de spatiebalk.
  4. Optioneel: Je kunt een gast verwijderen.
    1. Als je een gast wilt verwijderen, druk je op Tab om naar de lijst met uitgenodigde gasten te gaan.
    2. Gebruik de pijltoetsen om naar de gast te gaan die je wilt verwijderen.
    3. Druk op Tab totdat je de knop Verwijderen bereikt. Druk daarna op Enter.
  5. Sla de afspraak op.

Ruimtes toevoegen aan en verwijderen uit een afspraak

Je kunt ruimtes toevoegen aan en verwijderen uit afspraken als je een Google-account via je werk of school hebt.

1. Zoek een afspraak of maak een nieuwe:
    • Ga naar een afspraak in de agendaweergave. Druk op de e-toets om de afspraakgegevens te bewerken.
    • Druk op de c-toets om een nieuwe afspraak te maken.
  2. Druk op Tab totdat je de tabbladlijst Gasten bereikt. Gebruik de pijl-rechts om naar het tabblad Ruimtes te gaan.
  3. Druk op Tab totdat je de lijst met ruimtes bereikt.
  4. Druk op de pijl-omlaag om de lijst met ruimtes te openen.
  5. Druk op Enter om de ruimteselectie aan of uit te zetten.
  6. Sla de afspraak op.

Voorgestelde tijden gebruiken

Nadat je gasten hebt toegevoegd, laat Google Agenda voorgestelde tijden zien waarop iedereen beschikbaar is. Zo bekijk en kies je de tijden:

1. Zoek een afspraak of maak een nieuwe:
    • Ga naar een afspraak in de agendaweergave. Druk op de e-toets om de afspraakgegevens te bewerken.
    • Druk op de c-toets om een nieuwe afspraak te maken.
  2. Druk op Tab totdat je het bewerkingsveld Gast bereikt. Druk daarna op Enter. Voeg de gasten aan de afspraak toe.
  3. Druk op Tab om naar het menu Aanbevolen tijden te gaan.
  4. Druk op Enter of de pijl-omlaag om het menu te openen.
  5. Gebruik de pijltoetsen om tijdopties te bekijken.
  6. Druk op Enter als je de gewenste tijd hebt gevonden. De datum en tijden in de vergadering worden geüpdatet naar de voorgestelde tijd.
  7. Sla de afspraak op.

De functie Tijdstip zoeken gebruiken

1. Zoek een afspraak of maak een nieuwe:
    • Ga naar een afspraak in de agendaweergave. Druk op de e-toets om de afspraakgegevens te openen.
    • Druk op de c-toets om een nieuwe afspraak te maken.
  2. Druk op Tab totdat je het bewerkingsveld Gast bereikt. Druk daarna op Enter. Voeg de gast aan de afspraak toe.
  3. Druk op Tab om naar de tabbladlijst Afspraakgegevens te gaan. Gebruik de pijl-rechts om naar het tabblad Tijdstip zoeken te gaan.
  4. Druk op Tab om het agendavenster te openen.
  5. Gebruik de pijltoetsen om tijdopties te bekijken.
  6. Druk op Enter als je de gewenste tijd hebt gevonden. De datum en tijden in de vergadering worden geüpdatet naar de voorgestelde tijd.
  7. Sla de afspraak op.

De agenda van iemand anders ophalen

Je kunt iemands agenda tijdelijk toevoegen aan je agendaweergave.

1. Druk op de plustoets.
  2. Geef het e-mailadres van de betreffende persoon op.
  3. Druk op Enter.
  4. De agenda van de andere persoon wordt toegevoegd aan je agendaweergave.

Tips:

• Vernieuw de pagina om de agenda van de persoon uit het gedeelte van de hoofdagenda te verwijderen.
  • Als je een afspraak maakt, verwijdert Google Agenda automatisch de agenda van de andere persoon uit het hoofdgedeelte van de agenda.

Een afspraak verwijderen

Belangrijk: Als je een afspraak verwijdert, annuleer je de afspraak voor alle deelnemers. Als je een afspraak alleen uit je agenda verwijdert, wordt de afspraak niet geannuleerd voor de andere deelnemers. Zo verwijder je een afspraak:

1. Ga naar een afspraak.
  2. Je kunt de afspraak op verschillende manieren verwijderen.
    • Druk op Backspace.
    • Druk op Delete.
    • Druk op Enter om het afspraakdialoogvenster te openen. Gebruik de pijltoetsen om naar de knop Verwijderen te gaan. Druk daarna op Enter.
    • Verwijderen van de pagina Afspraak bewerken:
      1. Druk op e om de afspraak te bewerken.
      2. Druk op Tab totdat je de knop Meer acties bereikt. Druk daarna op Enter.
      3. Gebruik de pijl-omlaag om naar de knop Verwijderen te gaan en druk op Enter.
  3. Optioneel: Als de afspraak wordt herhaald, volg je de stappen in Een of alle afspraakherhalingen verwijderen.

Een of alle afspraakherhalingen verwijderen

Als een afspraak deel uitmaakt van een reeks, wordt in een dialoogvenster gevraagd of je een of alle herhalingen wilt verwijderen. Zo geef je aan of je een of alle afspraakherhalingen wilt verwijderen:

1. Gebruik de pijl-omhoog en pijl-omlaag en kies of je het volgende wilt verwijderen:
    • Deze afspraak
    • Deze en volgende afspraken
    • Alle afspraken
  2. Optioneel: Als er andere gasten zijn uitgenodigd voor de vergadering, kun je een bericht opgeven over de annulering. Nadat je het bericht hebt getypt, druk je op Tab.
  3. Druk op Tab totdat je de knop OK bereikt. Druk daarna op Enter.

Een afspraak herstellen

Als je een afspraak per ongeluk hebt verwijderd, kun je deze nog 30 dagen bekijken of herstellen. Zo herstel je een afspraak:

1. Ga naar het gedeelte Banner met de sneltoets slash.
  2. Druk op Escape.
  3. Druk twee keer op Tab totdat je de menuknop Instellingen bereikt.
  4. Druk op Enter of de pijl-omlaag om het menu Instellingen te openen.
  5. Gebruik de pijl-omlaag totdat je de knop Prullenbak bereikt.
  6. Druk op Enter.
  7. Druk op Tab totdat je de knop '{afspraaknaam} herstellen' bereikt, waarbij {afspraaknaam} overeenkomt met de afspraak die je wilt herstellen.
  8. Druk op de spatiebalk of Enter.
  9. Druk op de snelkoppeling voor teruggaan in de browser om terug te gaan naar je agenda.

Een afspraak zoeken

Eenvoudig zoeken

1. Druk op de slash-toets.
  2. Geef een zoekterm op.
    • Als je een contactnaam invult, druk je op de pijl-omlaag naar het overeenkomende contact.
  3. Druk op Enter.
    • Als je naar meerdere termen en mensen zoekt, vind je gebeurtenissen die overeenkomen met alle zoektermen.

Als er afspraken zijn die overeenkomen met je zoekopdracht, wordt er een planningsweergave getoond en heeft de treffer die het dichtst bij de datum van vandaag ligt de focus. Als er meerdere overeenkomsten zijn, kun je op dezelfde manier navigeren als in de planningsweergave:

• Als je wilt navigeren naar datums in het verleden met een afspraak die overeenkomt met je zoekopdracht, druk je op de pijl-links.
  • Druk op de pijl-rechts om te navigeren in toekomstige datums met een overeenkomende afspraak.
  • Druk op de pijl-omhoog om te navigeren in overeenkomende afspraken in het verleden.
  • Druk op de pijl-omlaag om te navigeren in overeenkomende afspraken in de toekomst.
  • Als je een afspraak wilt bekijken, druk je op Enter bij de afspraak. Druk op Escape om terug te gaan naar de resultatenweergave.
  • Druk op Escape om terug te gaan naar de vorige agendaweergave.

Geavanceerd zoeken

1. Druk op de slash-toets.
  2. Druk op Tab om naar de knop Zoekopties te gaan.
  3. Druk op Enter om een formulier met zoekopties te openen.
  4. Als je een optie wilt selecteren, druk je op Tab totdat je de gewenste optie bereikt:
    • In welke agenda's kan ik zoeken?
      • De standaardwaarde is Alle actief. Druk voor andere opties op de pijl-omlaag.
    • Welke zoekwoorden moeten in de afspraak worden opgenomen?
    • Wie is deelnemer?
    • Waar is de afspraak?
    • Welke zoekwoorden mogen niet in de afspraak voorkomen?
    • Wat is het datumbereik?
  5. Druk op Enter om de zoekopdracht uit te voeren.
  6. Gebruik de pijltoetsen zoals hierboven beschreven in Eenvoudig zoeken om door de resultaten te navigeren.

Reageren op uitnodigingen voor afspraken

Via de afspraakweergave

1. Ga naar een afspraak.
  2. Open het contextmenu.
    • ChromeOS: Druk op Shift + F10. Als ChromeVox actief is, druk je op Zoeken + m.
    • Windows: Druk op Shift + f10 of druk op de app-toets.
    • MacOS met VoiceOver: Druk op VO + Shift + m.
  3. Druk op de onderstaande sneltoets of de pijl naar het gewenste item en druk op Enter om een reactieoptie te kiezen.
Reactie Sneltoets
Ja y
Ja, in een vergaderruimte r
Ja, ik neem virtueel deel v
Nee n
Misschien m

Vanuit het afspraakdialoogvenster

1. Gebruik de pijltoetsen of de Tab-toets om naar een bestaande afspraak te gaan. Druk op Enter als je de afspraak bereikt.
  2. Navigeer naar 'Kom je ook?'.
  3. Druk op Tab om naar de knoppen Ja, Nee of Misschien te gaan. Druk op Enter om een reactieoptie te selecteren.
  4. Optioneel: Als het een terugkerende afspraak is, kies je je antwoord en druk je op Enter:
    • Deze afspraak
    • Deze en volgende afspraken
    • Alle afspraken

Vanaf de afspraakpagina

1. Gebruik de pijltoetsen of de Tab-toets om naar een bestaande afspraak te gaan.
  2. Druk op de e-toets als je de afspraak bereikt.
  3. Druk op Tab totdat je het menu 'Kom je ook?' bereikt. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om naar de knop Ja, Nee of Misschien te gaan.
  4. Druk op Enter om een reactieoptie te kiezen.
  5. Sla de afspraak op.

Via e-mail

1. Open de e-mailuitnodiging in je e-mail.
  2. Druk op Tab totdat je 'Kom je ook?' bereikt. Gebruik de pijltoetsen of Tab-toets om naar de knoppen Ja, Nee of Misschien te gaan.
  3. Druk op Enter om een reactieoptie te selecteren.

Deelnemen aan een videovergadering vanuit een agenda-afspraak

1. Ga naar een afspraak.
  2. Je kunt op 2 manieren deelnemen aan een vergadering:
    • Optie 1: Gebruik het contextmenu
      1. Zo open je het contextmenu:
        • ChromeOS: Druk op Shift + F10. Als ChromeVox actief is, druk je op Zoeken + m.
        • Windows: Druk op Shift + f10 of druk op de app-toets.
        • MacOS met VoiceOver: Druk op VO + Shift + m.
      2. Druk op j of gebruik de pijl-omlaag totdat je de knop 'Deelnemen aan vergadering' bereikt. Druk daarna op Enter.
    • Optie 2: Het gebeurtenisdialoogvenster gebruiken
      1. Druk op Enter om het afspraakdialoogvenster te openen.
      2. Druk op Tab totdat je de knop Nu deelnemen bereikt. Druk daarna op Enter.

Je beschikbaarheid en afwezigheidsstatus instellen

Als je aangeeft dat je afwezig bent, worden in je agenda afspraken gemaakt waarmee automatisch alle vergaderingen worden geweigerd wanneer je afwezig bent.

1. Als je een nieuwe afwezigheidsafspraak wilt maken, druk je op Shift + c.
  2. Druk op Tab tot je de tabbladlijst Afspraak bereikt. Gebruik de pijltoetsen om naar het tabblad Afwezig te gaan.
  3. Druk op Tab totdat je de datumparameters bereikt. Stel de tijd of datums in waarop je afwezig bent.
  4. Sla de afspraak op.

Agenda-instellingen openen

Druk op de s-toets om naar de instellingen te gaan.

Je kunt ook naar de instellingen gaan:

1. Ga met de slash-toets naar het gedeelte Banner.
  2. Druk op Escape.
  3. Druk twee keer op Tab om naar het instellingenmenu te gaan.
  4. Druk op Enter om het instellingenmenu te openen.
  5. Druk nogmaals op Enter om de instellingen te openen.

Je agenda delen

1. Druk op de s-toets om de instellingen te openen.
  2. Druk op Shift + Tab totdat je 'Instellingen voor mijn agenda's' bereikt.
  3. Druk op de pijl-omlaag om de agenda te vinden die je wilt delen en druk op Enter.
  4. Druk op Tab totdat je de knop Mensen toevoegen bereikt. Druk daarna op Enter of de spatiebalk.
  5. Als je je agenda met iemand wilt delen, geef je het e-mailadres van die persoon op.
  6. Druk op Tab totdat je de knop Verzenden bereikt. Druk daarna op Enter of de spatiebalk.

Je verschillende agenda's beheren

Agenda's toevoegen

1. Druk op de s-toets om de instellingen te openen.
  2. Druk op Shift + Tab totdat je Algemeen bereikt.
  3. Druk op de pijl-links om het samen te vouwen en daarna op de pijl-omlaag tot je 'Agenda toevoegen' bereikt. Druk daarna op Enter.
  4. Selecteer een optie en druk op Enter:
    • Abonneren op agenda: Je kunt je abonneren op agenda's en andere agenda's bekijken.
    • Een nieuwe agenda maken: Je kunt nieuwe agenda's maken.
    • Door faciliteiten browsen: Dit is een lijst met faciliteiten die kunnen worden ingepland. Elke faciliteit is genest onder een locatie waarin je met de Tab-toets kunt navigeren.
    • Door interessante agenda's browsen: Dit is een lijst met op interesses gebaseerde agenda's, zoals sportagenda's en feestdagenagenda's.
    • Via URL: Je kunt een nieuwe agenda toevoegen via een link.

Agenda's tonen en verbergen

1. Ga met de plustoets naar het gedeelte Hoofdlade.
    • Als het gedeelte Hoofdlade niet beschikbaar is, ga je naar het begin van het gedeelte Banner en druk je op Enter om de knop Hoofdlade uit te vouwen.
  2. Druk op Tab totdat je de knop Mijn agenda's bereikt.
    • Als de knop Mijn agenda's is samengevouwen, druk je op Enter.
  3. Druk op Tab om naar de eerste agenda te gaan.
  4. Gebruik de pijl-omlaag om de gewenste agenda te vinden.
  5. Druk op de spatiebalk om de agenda te tonen of te verbergen.
  6. Druk op Tab voor meer opties.

Andere agenda's weergeven

Je kunt andere agenda's toevoegen aan je agenda.

1. Ga met de plustoets naar het gedeelte Hoofdlade.
    • Als het gedeelte Hoofdlade niet beschikbaar is, ga je naar het begin van het gedeelte Banner en druk je op Enter om de knop Hoofdlade uit te vouwen.
  2. Druk op Tab totdat je de knop Andere agenda's bereikt.
    • Als de knop Andere agenda's is samengevouwen, druk je op Enter.
  3. Druk op Tab om naar de knop 'Andere agenda's toevoegen' te gaan en druk op Enter.
  4. Gebruik de pijl-omhoog of pijl-omlaag om een menuoptie te selecteren:
    • Abonneren
    • Browsen
    • Maken
  5. Druk op Enter om de agenda toe te voegen.
  6. Druk op Tab om naar de eerste agenda te gaan.
  7. Gebruik de pijl-omlaag om de gewenste agenda te vinden.
  8. Druk op de spatiebalk om de agenda te tonen of te verbergen.
  9. Druk op Tab voor meer opties.