Berichten in uw bedrijfsprofiel lezen en beantwoorden

Uw klanten kunnen in realtime contact met u opnemen via uw bedrijfsprofiel op Google. U kunt vragen beantwoorden, uw verhaal vertellen en meer klanten voor uw bedrijf aantrekken. De chatfunctie werkt het best als een gesprek tussen uw bedrijf en uw klanten. Volg de richtlijnen voor chatten om ervoor te zorgen dat het contact met uw klanten zo goed mogelijk verloopt.

Hoe het werkt

Nadat u de chatfunctie heeft aangezet, zien klanten de knop Chatten in uw bedrijfsprofiel en kunnen ze u een bericht sturen.

• Berichten zijn zichtbaar in uw bedrijfsprofiel op Google. U krijgt meldingen over inkomende berichten.
  • U kunt het automatische welkomstbericht dat klanten krijgen als ze u een bericht sturen, aanpassen.
  • U kunt in de chat foto's met uw klanten delen.
  • Als uw bedrijfsprofiel meerdere eigenaren of beheerders heeft, kan elk van hen chatten met uw klanten.
  • Klanten zien uw bedrijfsnaam in het chatdialoogvenster staan.

Als u interesse heeft in de chat-API, gaat u naar de site voor Business Messages-ontwikkelaars.

Opgeslagen berichten

Voor bedrijven die de chatfunctie aanzetten, worden de berichten opgeslagen in het account waarmee ze hun bedrijfsprofiel beheren:

• Als u een bericht van een van uw apparaten verwijdert, wordt het definitief van al uw gekoppelde apparaten verwijderd. U heeft dan geen toegang meer tot het bericht.
    • Belangrijk: Het bericht wordt alleen van uw apparaten verwijderd. De ontvanger kan het gesprek nog steeds vinden op zijn of haar apparaat.
  • U kunt berichten exporteren en downloaden als u ze voor uw administratie wilt bewaren of in andere Google-producten wilt gebruiken.

De chatfunctie beheren op Google Maps

De chatfunctie in Google Maps aan- of uitzetten

Belangrijk: Er is geen chatgeschiedenis beschikbaar voor bedrijven die de chatfunctie voor het eerst instellen. Daaropvolgende berichten van en naar het bedrijf worden geregistreerd zodra de functie is ingesteld.

Berichten aan- of uitzetten:

1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Updates Updates en dan Berichten en dan Bedrijf.
  3. Tik op Instellingen Settings. Zet dan Berichten aan of uit.
Naar uw berichten zoeken in Google Maps
Bedrijven die de chatfunctie aanzetten, kunnen deze in de Google Maps-app beheren.
  1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Updates Updates en dan Berichten en dan Bedrijf.
    • Verkopers kunnen afzonderlijke inboxen beheren voor elk bedrijf waarvan ze eigenaar zijn.
Leesbevestigingen voor berichten aan- of uitzetten

Als een ontvanger een nieuw bericht opent, wordt bij de afzender de status Gelezen weergegeven onder het bericht. Deze status is zichtbaar voor degene die een bericht in het gesprek heeft verstuurd.Als leesbevestigingen zijn uitgezet voor uw bedrijf, zien uw klanten de status Gelezen niet.

Als u de berichtenfunctie activeert, worden leesbevestigingen automatisch aangezet. U kunt leesbevestigingen aan- of uitzetten in de Google Maps-app.

Als u de status Gelezen wilt uitzetten via de Google Maps-app, doet u het volgende:

1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op het tabblad Updates op Meer Meer en dan Berichten beheren en dan Berichten.
    • Als u meerdere profielen heeft, opent u het profiel dat u wilt beheren.
  3. Zet Leesbevestigingen uit.
Uw berichten verwijderen in Google Maps
  1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.

2. Tik op Updates Updates en dan Berichten en dan Bedrijf.

• Verkopers kunnen afzonderlijke inboxen beheren voor elk bedrijf waarvan ze eigenaar zijn.

3. Open het gesprek dat u wilt verwijderen.

4. Tik op Meer Meer en dan Verwijderen. Het gesprek wordt van uw apparaat verwijderd.

Meldingen beheren in Google Maps
  1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op 'Accountkring' Accounticoon en dan Instellingen Instellingen en dan Meldingen.
  3. Selecteer 'Uw bedrijf'.
    • Een melding inschakelen: zet de schakelaar naast de melding aan.
    • Een melding uitschakelen: zet de schakelaar naast de melding uit.
Een gesprek blokkeren in Google Maps

1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Updates Updates en dan Berichten en dan Bedrijf.
    • U kunt afzonderlijke inboxen beheren voor elk bedrijf waarvan u eigenaar bent.
  3. Open het gesprek dat u wilt blokkeren.
  4. Tik op Meer Meer en dan Blokkeren/spam melden. Het gesprek wordt geblokkeerd en u krijgt geen berichten meer van de klant.
Foto's delen in Google Maps

U kunt foto's delen van elk formaat en van elke indeling. Er is geen limiet voor het aantal foto's dat u tegelijkertijd kunt delen.

1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Updates Updates en dan Berichten en dan Bedrijf.
    • U kunt afzonderlijke inboxen beheren voor elk bedrijf waarvan u eigenaar bent.
  3. Open het gesprek waarin u foto's wilt delen.
  4. Tik op Foto Camera.
  5. Selecteer een foto of maak een nieuwe foto.
  6. Tik op Delen Verzenden.
Tip: U kunt foto's verwijderen via het menu voor miniaturen.

Welkomstberichten in Google Maps

Welkomstberichten worden automatisch verstuurd zodra een klant contact opneemt met uw bedrijf. Via deze begroetingen kunnen klanten informatie krijgen over wanneer ze een reactie van u kunnen verwachten.

Zo voegt u een welkomstbericht toe:

1. Open de Google Maps-app Maps op uw Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik op Updates Updates en dan Berichten en dan Bedrijf.
  3. Tik op Instellingen Settings en dan Berichten toestaan.
  4. Tik daarna naast Welkomstbericht op Bewerken .
  5. Bewerk het welkomstbericht en tik op Opslaan.

De chatfunctie beheren op Google Zoeken

De chatfunctie aan- of uitzetten in Zoeken

Belangrijk: Er is geen chatgeschiedenis beschikbaar voor bedrijven die de chatfunctie voor het eerst instellen. Daaropvolgende berichten van en naar het bedrijf worden geregistreerd zodra de functie is ingesteld.

1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Klanten en dan Berichten.
  3. Tik op Menu Meer en dan Berichtinstellingen.
  4. Zet Chatten aan of uit.
Uw berichten vinden in Zoeken

Bedrijven die de chatfunctie aanzetten, kunnen de chatfunctie beheren via Zoeken.

1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Klanten en dan Berichten.
    • Bedrijven kunnen afzonderlijke inboxen beheren voor elk bedrijf waarvan ze eigenaar zijn.
Leesbevestigingen voor berichten aan- of uitzetten

Als een ontvanger een nieuw bericht opent, komt bij de afzender de status Gelezen onder het bericht te staan. Deze status is zichtbaar voor degene die een bericht in het gesprek heeft verstuurd (u of de klant). Als leesbevestigingen zijn uitgezet voor uw bedrijf, zien uw klanten de status Gelezen niet.

Als u de berichtenfunctie activeert, worden leesbevestigingen automatisch verstuurd. U kunt leesbevestigingen aan- of uitzetten in Google Zoeken of Maps.

Zo zet u leesbevestigingen uit in Google Zoeken:

1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Klanten en dan Berichten.
  3. Tik op Meer Meer en dan Berichtinstellingen.
  4. Zet Leesbevestigingen uit.
Uw berichten verwijderen uit Zoeken
  1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Klanten en dan Berichten.
  3. Open het gesprek dat u wilt verwijderen.
  4. Tik op Verwijderen Trash.
Meldingen beheren in Zoeken
  1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Meer en dan Meldingen.
  3. Zet Berichten van klanten aan of uit.
Een gesprek blokkeren in Zoeken
  1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Klanten en dan Berichten.
  3. Open het gesprek dat u wilt blokkeren.
  4. Tik op Blokkeren .

Als het gesprek is geblokkeerd, krijgt u geen berichten meer van de klant.

Foto's delen in Google Zoeken

U kunt foto's delen van elk formaat en van elke indeling. Er is geen limiet voor het aantal foto's dat u tegelijkertijd kunt delen.

1. Zoek op Google Zoeken naar 'mijn bedrijf'.
  2. Tik op Klanten en dan Berichten.
  3. Open het gesprek waarin u foto's wilt delen.
  4. Tik op Foto insert photo.
  5. Kies een foto.
  6. Tik op Delen Verzenden.

Tip: U kunt foto's verwijderen via het miniaturenmenu.

Reageer snel (tijdvereiste)

De volgende vereiste is van toepassing op elk bedrijf dat de chatfunctie in het eigen bedrijfsprofiel gebruikt.

Als u een nieuw bericht krijgt, moet u binnen 24 uur reageren. Dit kan het vertrouwen vergroten en de betrokkenheid bij uw bedrijf stimuleren. Als u niet binnen de gestelde termijn reageert, kunnen we berichten voor uw bedrijf deactiveren. Zorg er dus voor dat u tijdig op berichten reageert.

De gemiddelde reactietijd zoeken

Bedrijven kunnen hun gemiddelde reactietijd in de app vinden en bijhouden. U kunt inzichten bekijken als u de chatfunctie in de Google Maps-app heeft aangezet.

Deze inzichten laten de gemiddelde wachttijd voor een berichtreactie zien op basis van de gegevens van de afgelopen 28 dagen. U kunt ook een langere periode kiezen. Mogelijk kunt u een vergelijking maken met de gemiddelde reactietijd voor soortgelijke bedrijven in de buurt.

Als klanten naar uw bedrijf zoeken op Google Zoeken of Maps, kunnen ze een statusupdate over uw reactietijd krijgen:

• Reageert meestal binnen een paar minuten
  • Reageert meestal binnen een paar uur
  • Reageert meestal binnen een dag
  • Reageert meestal binnen een paar dagen

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als de chatfunctie is aangezet?
Als u de chatfunctie heeft aangezet, kunnen klanten u op elk gewenst moment een bericht sturen via de chatknop in uw bedrijfsprofiel op Google. Als u de chatfunctie voor uw bedrijf aanzet, ziet u misschien ook de knop Offerte aanvragen of Een boeking aanvragen in uw bedrijfsprofiel op Google Zoeken. Dit geldt alleen voor bepaalde bedrijfscategorieën.
  • U krijgt in Google-bedrijfsprofiel meldingen voor inkomende berichten.
  • U kunt het automatische welkomstbericht aanpassen dat klanten zien als ze u een bericht sturen.
  • Als uw bedrijfsprofiel meerdere eigenaren of beheerders heeft, kan elk van hen berichten uitwisselen met uw klanten.
  • Klanten zien uw bedrijfsnaam in het chatdialoogvenster staan.
Hoe houd ik de chatknop actief op Google?
Alle chatgebruikers in het bedrijfsprofiel moeten berichten binnen 24 uur na ontvangst beantwoorden. Als u niet binnen een dag op berichten reageert, kunnen we de chatknop uit uw bedrijfsprofiel verwijderen om ontevreden klanten te voorkomen. Als u een spambericht of een bericht van slechte kwaliteit krijgt, markeert u het als spam.
Hoe wordt de reactietijd berekend?
Uw reactietijd is de gemiddelde tijd die uw bedrijf nodig heeft om te reageren op nieuwe berichten van klanten. Deze wordt berekend op basis van de berichten die u in de afgelopen 28 dagen heeft gekregen.
  • Als u in de periode van 28 dagen minder dan 10 berichten heeft gekregen, worden uw laatste 10 berichten gebruikt om de reactietijd te berekenen.
  • Als u minder dan 10 berichten heeft gekregen sinds uw aanmelding voor de chatfunctie, worden alle berichten die u ooit heeft gekregen gebruikt om de reactietijd te berekenen.
Hoe wordt het reactiepercentage berekend?
Uw reactiepercentage is het percentage van de nieuwe berichten waarop u de afgelopen 28 dagen heeft gereageerd.
  • Een reactie telt alleen als het een antwoord op het eerste bericht van een gesprek is (dat wil zeggen, het eerste bericht dat u ontvangt nadat u ten minste 7 dagen niet met een bepaalde klant heeft gecommuniceerd).
  • Een reactie telt alleen als u deze binnen 24 uur verstuurt.
  • Als u in de periode van 28 dagen minder dan 10 berichten heeft gekregen, worden uw laatste 10 berichten gebruikt om het reactiepercentage te berekenen.
  • Als u sinds uw aanmelding voor de chatfunctie minder dan 10 berichten heeft gekregen, worden alle berichten die u ooit heeft gekregen, gebruikt om het reactiepercentage te berekenen.
Mijn chatfunctie is gedeactiveerd. Hoe kan ik deze weer activeren?
U kunt de chatfunctie weer aanzetten als u de toegang tot de chatknop bent kwijtgeraakt. Als u de chatknop actief wilt houden, moet u binnen 24 uur op elk nieuw bericht reageren.
Zijn er berichten die niet worden gebruikt om de reactietijd en het reactiepercentage te berekenen?
Ja. Welkomstberichten en berichten die u als spam heeft gemarkeerd, worden niet gebruikt voor de berekening van de reactietijd en het reactiepercentage.
Gelden er beperkingen voor de veelgestelde vragen die ik kan instellen in de berichtenfunctie?
U kunt 10 berichten instellen. Vragen mogen maximaal 40 tekens bevatten. Antwoorden mogen maximaal 500 tekens lang zijn en kunnen links bevatten.