Skydd mot bedrägliga samtal

Som företagsägare kan du få många typer av telefonsamtal, bland annat från automatiserade system. I denna artikel beskriver vi skillnaden mellan tillförlitliga automatiserade system och bedrägerier.

Identifiera legitima samtal från Google

Automatiserade samtal

Viktigt! Vi ringer till företag i de länder som finns förtecknade i Om samtal från Google Assistent. Google ringer inga oombedda säljsamtal från automatiserade system. Däremot kan det hända att vi ringer automatiserade telefonsamtal till ditt företag i ärenden som inte rör försäljning, till exempel för att bekräfta dina företagsuppgifter på Google Maps, göra bokningar eller schemalägga möten för Google-användares räkning. I vissa fall kan dessa samtal komma från en manuell operatör.
  • Automatiserade samtal kommer från ett antal särskilda telefonnummer. I början av samtalet hör du anledningen till samtalet och att det kommer från Google. Du kan till exempel höra något i stil med följande:
  • Hej! Jag ringer från Google Maps. Med tanke på den aktuella hälsosituationen skulle jag vilja uppdatera dina öppettider. Jag är en automatisk tjänst. Det här samtalet spelas in för att förbättra Googles tjänster. Vilka är dina öppettider under veckan?
  • Hej! Jag hjälper människor att hitta restauranger som är öppna. Jag är en automatisk tjänst från Google. Det här samtalet spelas in för att förbättra Googles tjänster. Har ni öppet för servering på plats?
  • Du blir inte ombedd att registrera dig för en tjänst, göra en betalning eller uppge känsliga personliga uppgifter.
  • Samtalen sker endast till företag som har offentliga telefonnummer för att ta emot samtal från allmänheten. Om du inte vill ha dessa samtal kan du enkelt välja bort dem genom att säga det under samtalet.

Google-operatörer

• Du kan få samtal från Google-operatörer i utvecklingssyfte, kundtjänstärenden eller supportrelaterade ärenden kopplade till dina Google Ads-konton, Google Play-konton eller andra Google-konton. Google begär aldrig betalningsuppgifter via telefon och vi garanterar inte en bättre placering i våra produkter.

Vad du kan göra om du får ett misstänkt samtal

Tyvärr finns det många samvetslösa personer och företag som ringer bedrägliga och vilseledande samtal. Ibland påstår de som ringer eller de förinspelade robotsamtalen på falska grunder att de arbetar ”med Google” eller ”för Google” i ett försök att sälja in olika planer och onlinemarknadsföringstjänster till intet ont anande personer och företag.

Många av dessa typer av samtal är inte tillåtna enligt amerikansk lagstiftning (om du inte har gett ditt medgivande att ta emot dem) och Google ligger aldrig bakom dem.

Gör så här om du får ett oönskat automatiserat robotsamtal från andra än Google:

Rapportera misstänkta samtal i USA

Om du befinner dig i USA och får upprepade oönskade samtal kan du skicka in ett klagomål till Federal Trade Commission (FTC). Om du vill skicka in ett formellt klagomål kan du göra det på www.donotcall.gov. Vill du ringa kan du göra det till 1-888-382-1222. Du kan även skicka in ett klagomål till Federal Communications Commission.

Lägg på

Om du får ett oönskat samtal från någon som hävdar att han eller hon ringer från Google eller arbetar med Google kan du lägga på luren när som helst. Tryck inte på några knappar, även om röstinspelningen uppmanar dig att göra det för att få prata med en person eller tas bort från samtalslistan. Om du trycker på en knapp kan det leda till fler oönskade samtal.

Hjälp oss att spåra bedragarna

Vi på Google förstår att dessa typer av samtal kan vara besvärliga. Vi är fast beslutna att göra vad vi kan för att försöka stoppa dem. Detta ligger dock inte alltid inom vår kontroll. Till exempel använder många av de som ringer telefonnummer som inte kan spåras eller andra cloaking-strategier.

Hjälp oss att spåra samtal som på felaktiga grunder hävdar en koppling till Google. Rapportera direkt via vårt webbformulär och ta med följande information:

• uppringarens företags- och kontaktuppgifter
  • eventuella e-postmeddelanden eller annan dokumentation som du har fått från uppringaren som en del av en uppföljning
  • eventuell ytterligare information om samtalet

Förhindra oönskade samtal i framtiden

• Läs FTC:s tips om hur du hanterar oönskade samtal och robotsamtalsresurser. Där hittar du också mer information om robotsamtal och vad du kan göra om du får sådana.
  • Kontakta ditt telefonbolag och hör efter om de kan blockera samtal från problematiska nummer.
  • Om du befinner dig i USA kan du registrera ditt privata telefonnummer hos National Do Not Call Registry på www.donotcall.gov/register/reg.aspx. Du kan även göra det via telefon på 1-888-382-1222.

Läs mer om hur du identifierar bedrägerier i Googles säkerhetscenter.