Beskyttelse mod svigagtige opkald

Som virksomhedsejer modtager du sikkert mange forskellige typer telefonopkald, og nogle af disse kan være fra automatiske systemer. Det kan være alt lige fra uopfordrede, forhåndsindtalte automatiske opkald (som også tit kaldes "scams") til samtalebaserede systemer, der bruges til at udføre en opgave på vegne af en enkelt bruger (f.eks. til at foretage en booking). Du kan bruge denne artikel som en hjælp til at få styr på forskellen på automatiske systemer, der bruges til legitime formål, og systemer, der bruges til scam.

Sådan identificerer du legitime opkald fra Google

Hvis du modtager et opkald fra en person, som hævder at være repræsentant for Google, kan du bruge disse oplysninger til at fastslå, om personen rent faktisk er den, han eller hun giver sig ud for at være:

• Google foretager ikke uopfordrede salgsopkald via et automatisk system. Der kan dog være tilfælde, hvor vi (som en service for Google-brugere) foretager automatiske telefonopkald til brugerens virksomhed med henblik på ikke-salgsrelaterede formål såsom foretagelse af reservationer eller bekræftelse af virksomhedens åbningstider. Disse opkald foretages kun til virksomheder, som har offentlige telefonnumre, den almene befolkning kan ringe til, og som benytter den automatiske taleopkaldstjeneste Duplex.
  • Google foretager automatiske opkald fra en række dertil beregnede numre. Eksempelvis er opkald fra nummeret 650-203-0000 i USA fra Google. Hvis man ikke ønsker at modtage disse opkald, kan man fravælge dem på sin virksomheds vegne blot ved at gøre opmærksom på dette, når man bliver ringet op. Det er også muligt at fravælge reservationer eller bookinger via Google Duplex på virksomhedens vegne.
  • Du modtager muligvis opkald fra Google-medarbejdere med henblik på udvikling, kundeservice eller support med relation til din Google Ads- eller Google Play-konto eller en af dine andre Google-konti. Google anmoder dog aldrig om betalingsoplysninger via telefonen, og vi giver heller aldrig nogen garanti med hensyn til opnåelse af en gunstig placering i vores produkter.

Sådan gør du, hvis du modtager et mistænkeligt opkald

Der er desværre mange skruppelløse personer og virksomheder, som foretager svigagtige og vildledende opkald. I nogle tilfælde påstår den, der ringer op (der kan også være tale om et forhåndsindtalt automatisk opkald), at vedkommende "samarbejder med Google" eller "arbejder for Google", i et forsøg på at sælge diverse ordninger og onlinemarketingtjenester til intetanende personer og virksomheder.

Mange af disse typer opkald er ulovlige (medmindre du har givet tilladelse til dem), og du kan være 100 % sikker på, at det aldrig er Google, der står bag dem.

Sådan gør du, hvis du modtager et uønsket automatisk opkald fra en part, der ikke har relationer til Google:

Rapportér mistænkelige opkald i USA

Hvis du har base i USA og bliver ved med at modtage uønskede opkald, kan du indsende en klage til FTC (Federal Trade Commission). Du kan indsende en formel klage ved at gå ind på adressen www.donotcall.gov eller ringe på 1-888-382-1222. Du kan også indsende en klage til Federal Communications Commission.

Læg på

Hvis du modtager et uønsket opkald fra en person, som hævder, at vedkommende er repræsentant for Google eller samarbejder med Google, anbefaler vi, at du lægger på. Lad være med at trykke på en tast, hvis du bliver bedt om at gøre det for at komme til at tale med en fysisk person eller få dit nummer slettet på opkaldslisten. Det kan nemlig føre til endnu flere uønskede opkald.

Hjælp os med at spore svindlere

Hos Google er vi meget bevidste om, at disse typer opkald kan være et stort irritationsmoment, og vi gør alt, hvad der står i vores magt, for at sætte en stopper for dem. Desværre er det ikke altid noget, vi har kontrol over. Eksempelvis benytter mange af dem, der ringer op, telefonnumre, som ikke kan spores, og andre former for tilsløring.

Hjælp os med at spore opkald fra personer eller virksomheder, som påstår at være tilknyttet Google, selvom det ikke er tilfældet. Kontakt os direkte via vores webformular, og sørg for at medtage følgende oplysninger:

• Navnet på den virksomhed, som den, der har ringet op, er ansat hos, og vedkommendes kontaktoplysninger.
  • Eventuelle mails eller eventuelt dokumentationsmateriale, du har modtaget som led i en opfølgning fra den, der har ringet op.
  • Eventuelle yderligere oplysninger om opkaldet.

Undgå flere uønskede opkald

• Se FTC's tips til, hvordan man håndterer uønskede opkald, og deres ressourcer vedrørende automatiske opkald, som indeholder yderligere oplysninger om automatiske opkald og om, hvad du kan gøre, hvis du modtager et sådant opkald.
  • Kontakt din telefonselskab for at få oplyst, om de er i stand til at blokere opkald fra eventuelle problematiske numre.
  • Hvis du har base i USA, kan du få dit privatnummer registreret hos National Do Not Call Registry ved at gå ind på adressen www.donotcall.gov/register/reg.aspx eller ringe på 1-888-382-1222.

Du kan få flere oplysninger om, hvordan du identificerer forsøg på svindel, i Google Sikkerhedscenter.