Gör så här för att läsa och svara på recensioner på Google

Hantera dina recensioner

Kunder kan recensera ditt företag. Genom kundrecensioner får du användbar feedback om din verksamhet. Du kan också svara på recensioner, vilket kan bidra till att skapa förtroende hos kunderna.

Läs mer om recensioner som saknas eller är försenade.

Verifiera företaget

Viktigt!  Du kan inte svara på recensioner från externa källor.

Innan du kan svara på recensioner måste du verifiera ditt företag. När du har verifierat ditt företag kan du svara på recensioner direkt från din företagsprofil i Google Maps.

Så fungerar det

Viktigt! Om du använder ditt Google-konto för arbete eller skola bör du se till att din organisation aktiverar Google Företagsprofil, Google Sök och Google Maps för ditt konto. Kontakta administratören om du får problem. Läs mer om hur du hittar administratören, aktiverar tjänster och tillämpar policyer för olika användare.

Du svarar offentligt på recensioner som företrädare för ditt företag. Svaren kanske inte syns på Google med en gång. Recensenterna får en avisering när du har svarat på deras recensioner. När de har tagit emot aviseringen kan de läsa ditt svar och uppdatera recensionen.

Tips! Användare med äldre mobila enheter och operativsystem kan ha problem med att lämna recensioner. Åtgärda problemet genom att uppdatera operativsystemet och Google Maps-appversionen.

Hitta svar på recensioner

• När du svarar på en recension visas ditt svar under kundens recension på Google Sök och Maps under etiketten Svar från ägaren.
  • Användarna ser både kundens recension och ditt svar när de tittar på dina recensioner på Google.

Svara på recensioner från Google Sök och Maps

1. Öppna Google Maps-appen Maps på din telefon eller surfplatta med Android eller använd Google Sök Google Sök.
  2. Du kan öppna din företagsprofil på två olika sätt:
    • Google Maps: Tryck på kontocirkeln Kontocirkel längst upp till höger och sedan Din företagsprofil.
    • Google Sök: Skriv in ditt företagsnamn i sökfältet.
  3. Tryck på Recensioner.
  4. Tryck på Svara för den recension som du vill svara på.
    • Redigera ditt svar: Tryck på Mer Meny och sedan Redigera.
    • Radera ditt svar: Tryck på Mer Meny och sedan Radera.
    • Rapportera en olämplig recension: Tryck på Mer Meny och sedan Rapportera.

Tips för att granska svar

Skriva ett användbart svar

När du som företagsägare skriver svar på recensioner bygger du upp relationer med dina kunder. Men tänk på att svaren är offentliga. Tänk på följande när du svarar dina kunder:

• Var trevlig och bli inte personlig. Se till att dina svar är användbara, lättlästa och artiga. Svaren måste följa vår policy för lokalt innehåll.
  • Fatta dig kort och koncist. Användarna vill ha användbara och uppriktiga svar, men det är lätt att bli överväldigad om svaret är för långt.
  • Tacka recensenterna. Skriv gärna svar på positiva recensioner om du har något nytt och relevant att berätta. Du behöver inte tacka alla recensenter offentligt eftersom varje svar når flera kunder.
  • Agera som en vän, inte som en säljare. Personerna som har skrivit recensioner är förmodligen redan kunder. Därför är det inte nödvändigt med incitament eller reklam. Berätta något nytt om ditt företag för recensenterna eller dela med dig av något som de kanske inte fick reda på när de besökte dig första gången.

Bästa metoderna för svar på negativa recensioner

Negativa recensioner behöver inte vara ett tecken på dålig affärspraxis. Kunden kan till exempel ha haft felaktiga förväntningar. Recensioner kan också hjälpa dig att identifiera sådant du kan förbättra för framtida kundupplevelser.

Några saker att tänka på:

• Lämna inte ut personlig information om recensenter och angrip dem inte personligen. Detta gäller både på Maps, i andra tjänster och i den verkliga världen. Föreslå i stället att de kontaktar dig personligen via e-post eller telefon för att lösa problemet. Ditt svar och en positiv dialog efter recensionen visar tilltänkta kunder att du verkligen bryr dig. Ofta leder det också till att kunden uppdaterar sin ursprungliga recension.
  • Utred orsakerna bakom recensentens negativa intryck av ditt företag. Se efter i dina register vad du vet om recensenten och personens erfarenhet av ditt företag.
  • Var ärlig. Erkänn misstag som har begåtts men ta inte på dig ansvaret för saker du inte har kontroll över. Förklara vad du kan och inte kan göra i den aktuella situationen. Visa hur du kan hantera problem som inte går att styra över. Till exempel kanske du var tvungen att ställa in ett evenemang på grund av dåligt väder, men du kan bevaka väderprognosen noggrannare och om möjligt varna i förväg om det finns risk för att evenemanget ställs in.
  • Be om ursäkt när det är lämpligt. Det är en god idé att säga något som förmedlar din medkänsla och empati.
  • Avsluta med ditt namn så att det syns att du är en riktig människa. På så sätt ger du ett mer autentiskt intryck.
  • Svara snabbt. Det visar att du lägger vikt vid kundens upplevelse.

Om du tror att en Google-granskning bryter mot riktlinjer för publicering kan du markera det som olämpligt. Läs mer om att markera recensioner som olämpliga.