1. Om bibliotekprosjektet
  2. Om bibliotekpartnerne våre
  3. Slik fungerer skanning av bibliotekbøker
  4. Slik ser du på Bibliotekprosjekt-bøker
  5. Søk i Google Bøker
  6. Finn bøker i bibliotekene
  7. Lage linker til individuelle boktitler i Google Bøker
  8. Sånn gjør du krav på bøker som er skannet i bibliotekprosjektet
  9. Utelat bøker fra bibliotekskanning
  1. Om bibliotekprosjektet

Bibliotekprosjektet er en viktig del av Googles arbeid med å gjøre det enklere å finne informasjon – i dette tilfellet informasjonen i trykte bøker. Ved å samarbeide med biblioteker om digitalisering av bøker fra samlingene deres, tar vi sikte på å bygge en søkbar nettkatalog over verdens bøker. Bibliotekprosjektet gjør det mulig for brukerne å søke på Google i millioner av bøker skrevet på mange forskjellige språk, inkludert bøker som er sjeldne, utsolgte eller generelt utilgjengelige utenfor biblioteksystemet.

Hvis en bok er i det offentlige domenet, gjør Google boken tilgjengelig for full visning. Det betyr at du kan lese hele boken. Ellers vil du fortsatt kunne søke i bokens tekst, men Google Bøker viser bare noen få utdrag slik at du kan se hvor søkeordet dukker opp i boken, omgitt av noen setninger av hensyn til konteksten. Hvis boken ser ut til å være nyttig for deg, kan du finne en trykt utgave av den ved hjelp av forhandler- eller bibliotek-linkene som er oppgitt.

Bibliotekprosjektet gjør Google Bøker enda mer nyttig for brukerne. I tillegg gir det verdifulle fordeler til bibliotekene vi samarbeider med.

2. Om bibliotekpartnerne våre

Vi samarbeider for tiden med mange biblioteker for å inkludere samlingene deres i Google Bøker. Du kan finne profilene til noen av bibliotekpartnerne våre på bibliotekpartnersiden for Google Bøker.

Bibliotekene får digitale kopier av alle bøkene vi skanner fra samlingene deres, slik at disse kan bevares og gjøres tilgjengelige for brukere der opphavsrettslovene tillater det.

Mange av bibliotekene vi samarbeider med har lagt fram kontraktene sine med Google offentlig. Disse viser hele omfanget av samarbeidet deres med Google. Dette inkluderer bibliotekene på Universitetet i Michigan, Universitetet i California, Universitetet i Wisconsin-Madison og Universitetet i Texas – Austin. Selv om ikke alle bibliotekkontraktene er offentliggjort, kan vi bekrefte at alle sammen er ikke-eksklusive. Dette betyr at alle bibliotekpartnerne våre står fritt til å fortsette sine egne skanningsprosjekter eller samarbeide med andre mens de jobber med å digitalisere bøker sammen med Google.

3. Slik fungerer skanning av bibliotekbøker

Google har utviklet en innovativ teknologi som gjør at vi kan skanne innholdet i bøker uten å skade dem. Vi skanner ikke bøker som bibliotekpartnerne våre mener er for skjøre, og vi leverer tilbake skannede bøker til biblioteksamlingen så snart skanningen er unnagjort.

4. Slik ser du på Bibliotekprosjekt-bøker

For hver av bøkene som skannes fra partnerbibliotekene våre, viser vi deg grunnleggende informasjon, slik du ville sett den i en bibliotekkatalog. Hvis en bok er i det offentlige domenet, viser vi deg boksens fulle tekst, slik at du kan bla gjennom boken fra start til slutt. Ellers viser vi bare noen få utdrag – setninger med søketermen din i kontekst.

Ta en titt på disse eksemplene for å se hvordan bøker vises i Google Bøker.

I alle tilfeller oppgir Google linker som fører direkte til nettbokhandlere der du kan kjøpe boken, samt en «Finn i et bibliotek»-link for å hjelpe deg med å finne en boken i et lokalt bibliotek. (Du må kanskje klikke på «Få tak i denne boken»-linken for å se denne listen.) Hvis en nedlastbar elektronisk kopi er tilgjengelig, får du se en E-BOK-knapp som indikerer at du kan enten kjøpe den eller få tak i den gratis.

5. Søk i Google Bøker

For vanlige søk, gir søkeord en liste over relevante bøker. Google Bøker sjekker søkeordet mot bokens bibliografiske informasjon (som tittel, forfatter osv.) så vel som bokens fulle tekst. For et mer nøyaktig søk, som for eksempel når du bare ønsker å finne bøker med titler som samsvarer med søkeordene dine, kan du gå til Avansert søk-siden og skrive inn det du søker etter i det aktuelle feltet (tittel, forfatter, dato osv.). Etter å ha klikket på Google Søk, får du se en side med resultatene dine.

6. Finn bøker i bibliotekene

Hvis du er interessert i en bok du finner på Google Bøker, kan du kanskje finne den på et lokalt bibliotek. Klikk på «Finn denne boken på et bibliotek»-linken for å gå til OCLC WorldCat (verdenskatalogen), der du kan oppgi hvor du befinner deg og finne nærmeste bibliotek som har boken.

Linken kan være oppført under «Få denne boka i papirutgave». For bøker med begrenset identifiserende informasjon (for eksempel ingen ISBN), vises det kanskje ikke noen link.

7. Lage linker til individuelle boktitler i Google Bøker

Noen ganger er det ikke nok med en link til søkeresultatsiden for en forfatter eller en boktittel på Google Bøker – du ønsker også en link til en bestemt bok eller bokutgave. For å få til dette, kan du klikke på kjedeikonet fra en bok du har åpen for å generere en link du kan dele med andre.

Google Bøker kan også hente bøker basert på ISBN-numre (International Standard Book Numbers), LCCN-numre (Library of Congress Control Numbers) og OCLC-numre (Online Computer Library Center). De fleste bøker som er utgitt etter ca 1970 har ISBN-numre. For å finne ISBN-nummeret til en bok, søker du etter boken på Google Bøker, og ser på Om denne boken-siden. For eldre bøker må du kanskje ta utgangspunkt i LCCN- eller OCLC-oppføringer.

La oss si at du vil koble til The Prince av Machiavelli. Mens boken opprinnelig ble utgitt i 1532, ble utgaven du vil koble til trykket i 1988 og har ISBN-nummeret 0521349931. Du kan søke direkte etter et ISBN-nummer ved å gå til følgende nettadresse:

http://books.google.com/books?vid=ISBN0521349931

På samme måte kan du finne bøker ved å sette inn LCCN- eller OCLC-nummeret i den aktuelle nettadressen:

Identifikator Eksempel på nettadresse
    ISBN http://books.google.com/books?vid=ISBN0521349931
    OCLC http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826
    LCCN http://books.google.com/books?vid=LCCN88005048

For noen bøker gjør Google det også mulig å koble til bestemte sider i boken. (Hvis den spesifikke siden ikke blir funnet, går linken bare til Om denne boken-siden.) Legg til den aktuelle parameteren i bok-nettadressen, som i eksemplene nedenfor:

Side Eksempel på nettadresse
    Forside http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826&printsec=frontcover
    Tittelside http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826&printsec=titlepage
    Opphavsrett-side http://books.google.com/books?vid=LCCN88005048&printsec=copyright
    Innhold http://books.google.com/books?id=05R7kYOKD0cC&printsec=toc
    Stikkordregister http://books.google.com/books?vid=ISBN0521349931&printsec=index
    Bakside http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826&printsec=backcover
  8. Sånn gjør du krav på bøker som er skannet i bibliotekprosjektet

Hvis du har rettighetene til en bok som er blitt skannet som en del av bibliotekprosjektet, kan du gjerne overføre den til partnerprogrammet. En del av sidene blir tilgjengelige for brukerne, og du kan legge til en link til ditt eget nettsted. Send overføringsforespørselen din til brukerstøtten vår.

Hvor mye mer av boken min kan leses hvis jeg legger den til i Partnerprogram-kontoen min?
    For å gi brukerne en positiv opplevelse av Google Bøker ber vi for øyeblikket om at minst 20 % av boken gjøres tilgjengelig. Du står fritt til å gjøre hele boken tilgjengelig om du vil, og du kan også tilby gratis PDF-nedlastinger.

Kan jeg få en PDF-utgave av den skannede boken?
    Vi kan dessverre ikke imøtekomme manuelle forespørsler om utlevering av de skannede filene våre. Men hvis du er villig til å legge til boken i Partnerprogram-kontoen din samt gjøre den både 100 % tilgjengelig og nedlastbar for alle brukere, kan du hente PDF-filen ved å gå til bokens side på Google Bøker.

Kan jeg selge en digital utgave av boken min på Google Play ved å bruke den skannede filen?
    De skannede filene er ikke alltid av god nok kvalitet til å selges til Google Play-brukere. Vi anbefaler at du sender oss en ren digital fil (i PDF- eller EPUB-format) eller en fysisk kopi av boken din.

Hvor lang tid tar det før boken publiseres?
    Det kan ta opptil én uke før boken knyttes til kontoen din, og ytterligere to uker før den publiseres på Google Bøker. Du kan følge med på bøkenes status ved å gå til Bokkatalog-siden i kontoen din. Hvis bøkene ikke er publisert etter denne tidsperioden, kan du kontakte oss.

Kan jeg bytte ut en skannet fil med en kopi av høyere kvalitet?
    På grunn av tekniske begrensninger i systemet vårt kan vi ikke endre eller overskrive skannede filer. Hvis du tror du kan sende oss en digital fil eller en fysisk kopi, anbefaler vi at du venter til du kan sende inn boken direkte til oss. Skanningen fra bibliotekprosjektet blir fremdeles søkbar på Google Bøker, i tillegg til den skannede utgaven du sender inn.

Kan dere skanne boken min?
    Hvis du vil legge til en forhåndsvisning av boken din på Google Bøker, men du ikke har boken, og den ikke er skannet av Google, kan du be om at vi skanner den på et av partnerbibliotekene våre. Da undersøker vi om boken er tilgjengelig hos et av partnerbibliotekene våre, og finner ut om boken i så fall er tilgjengelig for skanning. Som med alle bøker som digitaliseres av Google som en del av bibliotekprosjektet, kan kildebiblioteket velge å laste ned en kopi av den skannede boken.

Slik ekskluderer du bøkene dine fra bibliotekprosjektet

Hvis du vil hindre at boken din blir skannet for bibliotekprosjektet, eller hvis du vil fjerne søkealternativene for en bok som allerede er skannet, kan du gi oss beskjed. Du må gi oss litt informasjon om deg selv samt en liste over bøkene du ikke vil skal være tilgjengelige på Google Bøker. Med mindre du oppgir noe annet, bruker vi informasjonen din bare til å bekrefte at du eier de aktuelle bøkene. Se personvernreglene våre for mer informasjon.

9. Utelat bøker fra bibliotekskanning

For opphavsrettbeskyttede bøker som er skannet som en del av bibliotekprosjektet, kan brukerne bare forhåndsvise bibliografisk informasjon og noen få korte setninger rundt søkeordet, omtrent som i en bokanmeldelse. Google Bøker viser aldri hele sider av disse bøkene.

Hvis du vil hindre at bøkene og tidsskriftene dine skannes på bibliotekene, kan du gi oss bibliografiske opplysninger og bekrefte at du er eieren.

• Hvis du ikke har noen konto for Googles partnerprogram for bøker, kan du gå til denne siden for å sende inn nødvendig informasjon og få bøkene dine fjernet.

• Hvis du er medlem av Googles partnerprogram for bøker, kan du gjøre dette ved å logge på kontoen din og legge til bøkene du ønsker å utelate i en egen mal. (Du trenger ikke å sende inn innholfiler for disse bøkene.) Når dette er gjort, kan du kontakte oss med navnet på malen.

Et alternativ til å fjerne boken fra bibliotekprosjektet er å gjøre krav på den. Boken legges da til i partnerkontoen din. Dette gir deg større kontroll over hvordan den vises i Google Bøker – for eksempel kan du redigere metadata, aktivere den for forhåndsvisning eller gjøre hele boken tilgjengelig. Finn ut mer om hvordan du gjør krav på bøker som er skannet i biblioteksprosjektet.