1. Tietoja kirjastoyhteistyöstä
  2. Tietoja kirjastoyhteistyökumppaneistamme
  3. Kirjastojen kirjojen skannaaminen käytännössä
  4. Kirjastoyhteistyössä olevien teosten tarkastelu
  5. Haku Google-kirjoista
  6. Kirjojen löytäminen kirjastosta
  7. Yksittäiseen teokseen linkittäminen Google-kirjoissa
  8. Kirjastoyhteistyön osana skannattujen kirjojen lisääminen yhteistyökumppaniohjelmaan
  9. Estä kirjojesi skannaaminen kirjastoissa
  1. Tietoja kirjastoyhteistyöstä

Kirjastoyhteistyö on Googlelle tärkeä hanke, jonka avulla pyrimme osaltaan helpottamaan tiedon löytämistä – tässä tapauksessa painetuista kirjoista. Autamme kirjastoja kokoelmien digitoinnissa, jotta voisimme luoda haettavan verkkohakemiston koko maailman kirjoista. Kirjastoyhteistyö mahdollistaa tiedon hakemisen miljoonien kirjojen joukosta useilla eri kielillä. Mukana on myös teoksia, jotka ovat harvinaisia, loppuunmyytyjä tai muuten saatavilla vain kirjastojärjestelmän kautta.

Jos kirjan todetaan olevan julkisomaisuutta, Google asettaa sen saataville kokonaisuudessaan. Voit siis lukea koko kirjan alusta loppuun. Muutoin voit tehdä hakuja kirjan tekstistä ja lukea muutaman lauseen mittaisia näytteitä, joissa hakutermisi esiintyvät. Jos kirja vaikuttaa hyödylliseltä, voit etsiä painetun version jälleenmyyjän tai kirjaston linkin avulla.

Kirjastoyhteistyö parantaa Google-kirjojen käyttökokemusta entisestään ja tarjoaa kirjastoille arvokkaita etuja.

2. Tietoja kirjastoyhteistyökumppaneistamme

Teemme tällä hetkellä yhteistyötä useiden kirjastojen kanssa, jotta voisimme lisätä kokoelmia Google-kirjoihin. Esittelemme joidenkin yhteistyökumppaneidemme profiileja Google-kirjojen kirjastoyhteistyökumppaneiden sivulla.

Kirjastot saavat kokoelmiinsa digitaalisen version kaikista skannaamistamme kirjoista ja jakavat kirjat käyttäjilleen tekijänoikeuslain puitteissa.

Useat kirjastot ovat julkaisseet kanssamme tehdyn sopimuksen, josta selviää Googlen ja kirjaston yhteistyön laajuus. Tässä esimerkkejä: Michiganin yliopisto, Kalifornian yliopisto, Wisconsin-Madisonin yliopisto ja Teksasin yliopisto Austinissa. Vaikka kaikkia sopimuksia ei ole julkistettu, takaamme, etteivät sopimukset rajoita kirjastojen toimintaa. Kaikki kirjastoyhteistyökumppanimme voivat siis jatkaa omia skannausprojektejaan sekä muuta yhteistyötä samanaikaisesti Googlen digitointityön kanssa.

3. Kirjastojen kirjojen skannaaminen käytännössä

Google on kehittänyt ainutlaatuisen tekniikan, jonka avulla kirjan sisältö voidaan skannata vahingoittamatta teosta. Emme kuitenkaan skannaa kirjoja, jotka me tai yhteistyökirjastomme olemme todenneet liian hauraiksi. Kun kirja on skannattu, se palautetaan välittömästi kirjaston kokoelmaan.

4. Kirjastoyhteistyössä olevien teosten tarkastelu

Yhteistyökirjastoista skannatuista kirjoista näytetään perustiedot samalla tavalla kuin kirjastoluettelossa. Jos kirjan on tarkoitus olla vapaasti jaeltavissa, näytämme sinulle kirjan koko tekstin, jotta voit selailla sen alusta loppuun. Muuten näytämme vain katkelmia – hakusanasi sisältäviä lauseita kontekstissa.

Tässä joitain esimerkkejä siitä, kuinka kirjat näkyvät Google-kirjoissa.

Kaikissa tapauksissa Google tarjoaa linkkejä verkkokirjakauppoihin, joista voit ostaa kirjan, sekä Etsi kirjasto -linkin, jonka avulla löydät kirjan paikallisesta kirjastosta. (Sinun on ehkä klikattava Hanki tämä kirja paperiversiona -linkkiä, jotta näet tämän luettelon.) Jos tarjolla on ladattava sähköinen versio, näet SÄHKÖINEN KIRJA -painikkeen, joka tarkoittaa, että voit joko ostaa sen tai hankkia sen ilmaiseksi.

5. Haku Google-kirjoista

Tavallisissa hauissa hakusanalla etsiminen tuottaa luettelon asiaan liittyvistä kirjoista. Google-kirjat hakee hakusanaa kirjaluettelon tiedoista (esim. kirjan tai kirjailijan nimestä jne.) sekä kirjan sisältötekstistä. Jos haluat tehdä tarkemman haun, esimerkiksi etsiä kirjoja, joiden nimi vastaa hakusanojasi, siirry Tarkennettu haku -sivulle ja kirjoita sopiviin kenttiin, mitä tarkkaan ottaen etsit (nimi, kirjailija, päivämäärä jne.). Klikkaamalla Google-haku näet hakutulossivun.

6. Kirjojen löytäminen kirjastosta

Jos olet kiinnostunut Google-kirjoista löytämästäsi kirjasta, saatat löytää kopion paikallisesta kirjastostasi. Klikkaa Etsi tämä teos kirjastosta -linkkiä, niin voit syöttää sijaintisi OCLC:n maailmanlaajuiseen WorldCat-hakemistoon ja etsiä lähimmän kirjaston, jolla on kappale.

Linkki voi olla kohdassa Osta tämä kirja painettuna. Jos kirjasta on saatavilla vain rajoitetusti tunnistetietoja (kuten ei ISBN-numeroa), linkkiä ei välttämättä näy.

7. Yksittäiseen teokseen linkittäminen Google-kirjoissa

Aina ei riitä, että annat linkin kirjailijan hakutulossivulle tai kirjasivulle Google-kirjoissa – haluat ehkä linkittää yksittäisen teoksen tai jopa tietyn painoksen. Voit luoda jaettavan linkin klikkaamalla lukemasi kirjan ketjukuvaketta.

Google-kirjat voi myös hakea teoksia ISBN-numeron (International Standard Book Number), LCCN-numeron (Library of Congress Control Number) ja OCLC-tietuenumeron (Online Computer Library Center) perusteella. Useimmilla vuoden 1970 jälkeen julkaistuilla kirjoilla on ISBN-numero. Löydät kirjan ISBN-numeron hakemalla teosta Google-kirjoissa ja etsimällä numeron Tietoja tästä teoksesta -sivulta. Vanhemmille kirjoille tulee useimmiten käyttää LCCN- tai OCLC-tietoja.

Oletetaan, että haluat jakaa linkin Machiavellin The Prince -teokseen. Teos julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1532, mutta haluat linkittää vuoden 1988 painoksen, jonka ISBN-numero on 0521349931. Voit hakea ISBN-numeroa siirtymällä tähän URL-osoitteeseen:

http://books.google.com/books?vid=ISBN0521349931

Voit myös etsiä kirjoja kirjoittamalla LCCN- tai OCLC-numeron oikeaan URL-osoitteeseen:

Tunnus Esimerkki-URL-osoite
    ISBN-numero http://books.google.com/books?vid=ISBN0521349931
    OCLC http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826
    LCCN http://books.google.com/books?vid=LCCN88005048

Google tarjoaa joillekin kirjoille myös mahdollisuuden luoda linkkejä tietylle sivulle. Jos kyseistä sivua ei löydetä, linkki ohjaa Tietoja tästä teoksesta -sivulle. Lisää kirjan URL-osoitteeseen tarpeelliset parametrit seuraavien esimerkkien mukaisesti:

Sivu Esimerkki-URL-osoite
    Etukansi http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826&printsec=frontcover
    Nimisivu http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826&printsec=titlepage
    Tekijänoikeustiedot http://books.google.com/books?vid=LCCN88005048&printsec=copyright
    Sisällysluettelo http://books.google.com/books?id=05R7kYOKD0cC&printsec=toc
    Hakemisto http://books.google.com/books?vid=ISBN0521349931&printsec=index
    Takakansi http://books.google.com/books?vid=OCLC17546826&printsec=backcover
  8. Kirjastoyhteistyön osana skannattujen kirjojen lisääminen yhteistyökumppaniohjelmaan

Jos omistat oikeudet Kirjastoyhteistyön osana skannattuun kirjaan, voit siirtää sen Yhteistyökumppaniohjelmaan. Tällöin käyttäjät voivat esikatsella osaa kirjan sivuista ja sinä voit lisätä omalle sivustollesi johtavan linkin. Lähetä siirtopyyntö tukitiimillemme.

Kuinka suuri osuus kirjastani on esikatseltavissa, jos lisään sen yhteistyökumppaniohjelmaan?
    Jotta voisimme tarjota miellyttävän selauskokemuksen Google Kirjoissa, jokaisesta kirjasta on tällä hetkellä esikatseltavissa vähintään 20 %. Jos haluat, voit lisätä esikatseluun vaikka kirjan koko sisällön ja jopa tarjota siitä maksuttomia PDF-versioita.

Voinko saada PDF-tiedoston skannatusta kirjasta?
    Emme voi tällä hetkellä jakaa yksittäisiä skannattuja tiedostoja. Jos kuitenkin lisäät kirjan yhteistyökumppaniohjelmaan sekä asetat sen kokonaan esikatseltavaksi ja ladattavaksi, voit itsekin ladata PDF-tiedoston käymällä kirjan sivulla Google Kirjoissa.

Voinko tehdä skannatusta tiedostosta Google Playssa myytävän e-kirjan?
    Skannaamamme tiedostot eivät aina täytä Google Playn laatuvaatimuksia. Suosittelemme, että lähetät meille aidon digitaalisen tiedoston (PDF- tai ePub-muodossa) tai kirjasi painetun version.

Kuinka nopeasti kirja julkaistaan verkossa?
    Kirja liitetään tilillesi viikon kuluessa. Google Kirjoihin se lisätään kahden viikon kuluessa tilille liittämisestä. Voit seurata kirjojesi tilaa tilisi Kirjaluettelo-sivulla. Jos kirjoja ei ole julkaistu verkossa tämän ajan kuluttua, ota meihin yhteyttä.

Voinko vaihtaa skannatun tiedoston tilalle parempilaatuisen?
    Järjestelmämme teknisistä rajoitteista johtuen emme voi muokata tai korvata skannattuja tiedostoja. Jos voit toimittaa digitaalisen tiedoston tai painetun version myöhemmin, suosittelemme, että odotat siihen asti, että se on mahdollista. Kirjastoyhteistyön osana skannattu teos pysyy haettavissa Google Kirjoista lähettämäsi skannatun tiedoston ohella.

Voitteko skannata kirjani?
    Jos haluat lisätä kirjasi esikatselun Google Kirjoihin, mutta sinulla ei ole painettua teosta emmekä ole vielä skannanneet kirjaa, voit pyytää meitä skannaamaan kirjan kumppanikirjastomme kautta. Jos kirja on saatavilla jossakin kumppanikirjastoistamme, selvitämme, onko se skannattavissa. Lähdekirjasto voi halutessaan ladata kopion skannatusta kirjasta. Tämä koskee kaikkia kirjoja, jotka Google skannaa osana Kirjastoyhteistyötä.

Teosten poistaminen Kirjastoyhteistyöstä

Jos haluat estää kirjasi skannaamisen osana Kirjastoyhteistyötä tai poistaa jo skannatun kirjan hausta, ota meihin yhteyttä. Tarvitsemme joitakin tietoja sinusta sekä luettelon kirjoista, jotka haluat poistaa Google Kirjojen hausta. Ellet ilmoita muuta, käytämme tietojasi vain kirjojen omistajuuden vahvistamiseen. Saat lisätietoja tietosuojakäytännöstämme.

9. Estä kirjojesi skannaaminen kirjastoissa

Kirjastoyhteistyön osana skannatuista kirjoista, joiden tekijänoikeudet ovat voimassa, näytetään käyttäjille vain viitetiedot ja muutama lause hakutermien yhteydessä. Esimerkiksi kirja-arvioissa näytetään samanlaisia tietoja. Google-kirjat ei koskaan näytä kokonaisia sivuja näistä teoksista.

Voit estää kirjojesi ja lehtiesi skannaamisen kirjastoissa toimittamalla meille teoksen tiedot ja todistamalla tekijänoikeutesi.

• Jos sinulla ei ole Google-kirjojen yhteistyökumppaniohjelman tiliä, lähetä kirjojesi skannausoikeuden poistamiseen tarvittavat tiedot tällä sivulla.

• Jos olet Google-kirjojen yhteistyökumppaniohjelman jäsen, voit antaa tiedot kirjautumalla tiliisi ja lisäämällä skannauksesta poistettavat kirjat erilliseen malliin. (Näitä kirjoja koskevia sisältötiedostoja ei tarvitse lähettää.) Kun olet valmis, ilmoita meille luomasi mallin nimi.

Vaihtoehto kirjasi poistamiselle Kirjastoyhteistyöstä on tehdä vaatimus kirjasta, jolloin se lisätään kumppanitiliisi. Näin voit vaikuttaa laajemmin siihen, miten kirja näytetään Google-kirjoissa – voit esimerkiksi muokata sen sisällönkuvaustietoja, ottaa esikatselun käyttöön tai jopa sallia sen näyttämisen kokonaisuudessaan. Lue lisää Kirjastoyhteistyön osana skannattuja kirjoja koskevien vaatimusten tekemisestä.