Dit artikel is van toepassing op het nieuwe Partnercentrum. Als u het tabblad Metadata ziet wanneer u een afzonderlijk boek selecteert, bevindt u zich in het oude Partnercentrum. Lees Eén boek toevoegen.

Snelstartgids om een nieuw boek toe te voegen

Snelstartgids om een nieuw boek toe te voegen

In het Partnercentrum van Play Boeken staan stapsgewijze instructies voor het volgende:

• Je boeken verkopen op Google Play.
  • Je boeken vindbaar maken via zoeken van Google Boeken.
Stap 1: Een nieuw boek toevoegen

Zo voeg je een nieuw boek toe aan het Partnercentrum voor Play Boeken:

1. Log in bij het Partnercentrum voor Play Boeken.
  2. Klik links in het navigatievenster op Boekencatalogus.
  3. Klik rechts op Boek toevoegen.
  4. Als je account meerdere templates heeft, selecteer je de template die je wilt toepassen.
  5. Snelstartgids om een nieuw boek toe te voegen:
    • Een e-boek verkopen op Google Play.
    • Een audioboek verkopen op Google Play.
    • Een automatisch voorgelezen audioboek maken.
    • Alleen een voorbeeld aanbieden op Google Play Boeken.
  6. Selecteer een boek-ID:
    • Als je geen ISBN of EAN hebt, klik je op Een Google-boek-ID (GGKEY) genereren. Nadat er een GGKEY aan je is toegewezen, klik je op Opslaan en doorgaan.
    • Als je een ISBN of EAN hebt, voer je dit in in het vak.
  7. Klik op Opslaan en doorgaan.
Stap 2: Een beschrijving van het boek geven

Op het tabblad Boekgegevens kun je de productdetails van je boek instellen. Dit tabblad bestaat uit 5 gedeelten:

• Over het boek
  • Genres
  • Bijdragers
  • Serie
  • Instellingen
Bovenaan de pagina kun je tussen deze gedeelten navigeren.

Over het boek

Op het tabblad Over het boek geef je informatie over het boek op, zoals de titel, de beschrijving, de uitgever, de publicatiedatum en informatie over de reeks.
Belangrijk: Je moet een titel toevoegen om je boek te publiceren.

Lijst met waarden die je kunt opgeven

• Titel
  • Ondertitel
  • Beschrijving
  • Boek-ID
  • Taal
  • Uitgever
  • Indeling
  • Aantal pagina's (e-boek)
  • Duur (audioboek)
  • Releasedatum
  • Publicatiedatum
  • Ingekorte versie? (audioboek)
  • Minimumleeftijd
  • Maximumleeftijd
  • Voor een volwassen publiek?
  • Gerelateerde boeken
Meer informatie over metadata voor boeken

Genres

Belangrijk: Boeken kunnen alleen worden gepubliceerd als ze minstens 1 genre hebben. Alle genres moeten dezelfde onderwerpstandaard volgen.

Zo selecteer je een genre voor je boek:

1. Klik op het tabblad Genre op de pijl-omlaag .
  2. Selecteer een onderwerpstandaard in het dropdownmenu.
    • We raden BISAC (Book Industry Subject And Category) aan, omdat genres in de Play Store hierop zijn gebaseerd. Als je een andere onderwerpstandaard gebruikt, passen we andere codes automatisch aan, zodat ze werken met de bijbehorende BISAC-codes.
  3. Geef een genrenaam of code op.
  4. Selecteer de genres die overeenkomen met je zoekopdracht.
  5. Klik op Een genre toevoegen om meer genres toe te voegen.
    • We raden aan maximaal 3 genres per boek toe te voegen.
    • Zorg dat het eerste genre het meest relevant is voor het boek.
    • Gebruik voor alle genres dezelfde onderwerpstandaard.
  6. Klik op Opslaan en doorgaan.

Bijdragers

Je kunt bijdragers één voor één toevoegen aan je boek. Zo voeg je bijdragers toe:

1. Voer de naam van de bijdrager in in het veld Naam.
  2. Klik op de pijl-omlaag .
  3. Selecteer de rol van de bijdrager.
  4. Optioneel: Voeg de biografie van de bijdrager toe.
  5. Klik op Een bijdrager toevoegen om meer bijdragers toe te voegen.
  6. Herhaal stap 1 tot en met 3.
  7. Klik op Opslaan en doorgaan.

Tip: Voor audioboeken is een verteller vereist.

Instellingen voor vertellers van audioboeken

Selecteer Menselijke verteller of Gesynthetiseerde stem op basis van het type audioboek dat je uploadt. Als je een AI-gegenereerd audioboek uploadt, selecteer je Gesynthetiseerde stem.

Kies in het dropdownmenu een van de volgende opties:

• Gesynthetiseerde stem: niet gespecificeerd
  • Gesynthetiseerde stem: man
  • Gesynthetiseerde stem: vrouw
  • Gesynthetiseerde stem: op basis van de stem van een echte acteur
Tip: Gesynthetiseerde stem wordt automatisch geselecteerd voor alle automatisch voorgelezen audioboeken die Google Play Boeken maakt.

Serie

Op het tabblad Serie kun je je boek toevoegen aan een nieuwe of bestaande serie.

Bestaande serie

Zo voeg je een boek toe aan een bestaande serie:

1. Klik op + Toevoegen aan bestaande serie.
  2. Voer de naam van de serie in in het tekstvak.
  3. Selecteer een optie in het menu.
  4. Selecteer het relatietype voor de serie en dan Opslaan.
  5. Voer het serienummer van het boek in.
  6. Klik op Opslaan.

Nieuwe serie

Een nieuwe serie maken

Instellingen

Op het tabblad Instellingen kun je kiezen hoe je titel wordt getoond in Google Play Boeken en andere Google-platforms.

Instellingen voor e-boeken

Meer informatie over het tabblad Instellingen

Geavanceerde instellingen

• Foto's tonen in Google Play Boeken?
  • Wil je een lege pagina toevoegen na de omslag?
  • Doorlopende tekst maken?
  • Pdf tonen?
  • Leesrichting (alleen voor niet-epub-bestanden)
  • Gebieden
  • Foto's tonen in voorbeeldweergave in Google Boeken?
  • Naam van site voor gedrukt boek
  • Link voor gedrukt boek
  • Website van uitgever
  • Uitgeverslogo
  • Downloaden van alle pagina's aanzetten
  • Voorbeeld toestaan vóór eerste verkoopdatum?

Instellingen voor audioboeken

• Voorbeeldlengte
    • Stel de duur van het voorbeeld in minuten of % van de boekduur in.
    • Standaard: 10% van de duur van het boek, met een minimum van 1 minuut en een maximum van 30 minuten.
Stap 3: Content- en omslagbestanden uploaden
Op het tabblad Content kun je content- en omslagbestanden voor je boek uploaden.

Basisvereisten

Dit zijn de basisvereisten voor de content en omslag van je boek:

E-boeken

• Contentbestanden voor e-boeken: epub en pdf.
  • Omslagbestanden: jpeg, png, tiff en pdf.

Audioboeken

• Audiobestanden: MP3, AAC, FLAC, WAV, zip en LPF.
  • Omslagbestanden: jpg en png.
  • Aanvullende pdf: pdf.

Tip: We accepteren ook zip-bestanden die alleen de bestandsindelingen hierboven bevatten.

Neem de vereisten voor bestanden en uploads door, zoals welke namen je aan je bestanden kunt geven.

Verwerkingsstatus van bestanden

Google verwerkt je bestanden om ze beschikbaar te maken op onze platforms. Je vindt de verwerkingsstatus van je bestanden op het tabblad Content. Meer informatie over de uitleg van berichten over de boekstatus

Contentreviewers

Als je contentreviewers toevoegt, kun je checken hoe je boek eruitziet op Google Play. Contentreviewers kunnen het boek op elk ondersteund apparaat lezen zonder het te kopen. Je kunt contentreviewers toegang geven tot een boek voordat het te koop wordt aangeboden. Meer informatie over contentbeoordeling
Stap 4: Prijsinstellingen opgeven

Stel op het tabblad Prijzen de prijzen in om je boek te verkopen. Zo voeg je prijsinstellingen toe:

1. Klik naast de valuta op de pijl-omlaag  en selecteer de valuta.
  2. Geef de prijs op.
  3. Klik in het veld naast de prijs op de pijl-omlaag  en selecteer waar de prijs van toepassing is.
    • Als je naar een land in de lijst wilt gaan, geef je de eerste letter van de landnaam op.
    • Als je Wereldwijd of Eurogebied selecteert, kun je landen selecteren die je wilt uitsluiten.
  4. Wil je meer prijzen toevoegen, klik dan op Prijs toevoegen en herhaal stap 1 tot en met 4.
  5. Klik op Opslaan en doorgaan.
Meer informatie over de prijzen van boeken op Google Play

Aanvullende instellingen

Je kunt ook geavanceerde prijsinstellingen toevoegen aan je boeken.

Lijst met aanvullende instellingen

Prijzen

Als valutaconversie aanstaat in het Betalingscentrum, kun je 1 prijs opgeven die Google kan omrekenen. Je kunt meer dan 1 basisprijs opgeven en de landen voor elke basisprijs opgeven. Meer informatie over valutaconversie voor boeken
Stap 5: Checken en publiceren

Check op het tabblad Controleren of alle informatie juist is voordat je het boek publiceert. Klik op een veld om terug te gaan naar het vorige tabblad.

Klik op Publiceren als je klaar bent met de boekinstellingen. Het boek wordt binnen 24 uur gepubliceerd.

Boekdetails

Check onder Boekdetails of de informatie in deze velden klopt:

• Titel
  • Auteur
  • Beschrijving
  • Genres
  • Uitgever

Content en omslag

Check onder Content en omslag of al je content is geüpload.

Prijzen van boeken

Check onder Prijzen van boeken of de informatie in deze velden juist is:

• Regio
  • Je prijs