ISBN-numerot

ISBN (International Standard Book Number) on kirjan yksilöllinen tunnus, jonka on myöntänyt ISBN-rekisteröintivirasto.

Jos olet syöttänyt kirjan ISBN-numeron, se näytetään kirjaluettelossasi ja kirjan Sisällönkuvaustiedot-välilehdellä. Painetussa muodossa julkaistun kirjan (kova- tai pehmeäkantisen) ISBN:n jälkeen näytetään kirjaluettelossa kirjain P, ja digitaalisessa muodossa julkaistujen kirjojen jälkeen näytetään kirjain E. Ne eivät ole osa itse tunnistetta.

Vaatimukset

ISBN-numero ei ole edellytys kirjan lähettämiselle Google-kirjoihin tai sen myymiselle Google Playssa. Google määrittää yksilöllisen tunnuksen (etuliitteellä GGKEY) kirjoille, joilla ei ole tunnu GGKEY-tunnuksia käytetään vain Googlen palveluissa.

10- ja 13-numeroiset ISBN:t

Google hyväksyy sekä 10- että 13-numeroiset ISBN:t. Jos ilmoitat 10-numeroisen ISBN:n, Yhteistyökumppanikeskus näyttää 13-numeroisen ISBN:n yhdenmukaisuussyistä.

Kelvolliset ja virheelliset ISBN:t

ISBN:n viimeinen numero on niin sanottu tarkistusnumero, joka luodaan muihin numeroihin perustuvalla monimutkaisella laskutoimituksella. Jos numero ei täsmää laskutoimituksen tulokseen, se on virheellinen eikä Yhteistyökumppanikeskus salli sen käyttämistä kirjan luomisessa.

Kaikilla vanhoilla 10-numeroisilla ISBN:illa on 13-numeroinen vastine (13-numeroisen version alussa on 978 ja sen jälkeen 10-numeroisen ISBN:n ensimmäiset yhdeksän numeroa), mutta tarkistusnumero on eri.

Lue lisää tarkistusnumeroista Wikipedian ISBN-sivulta

ONIXia käyttävät kumppanit

Google hyväksyy ONIXin kautta annetut e-kirjojen hinnat vain, jos kirjaa vastaavat ISBN-numerot koskevat digitaalisia julkaisuja.

Kirjalla on useita ISBN-numeroita

Kirjojen eri painoksilla voi olla eri ISBN:t. Voit lisätä kunkin ISBN:n erikseen kirjaluetteloosi. Suosittelemme kuitenkin minimoimaan kohteiden määrän ilmoittamalla useita ISBN-numeroita jollakin seuraavista tavoista.

1. Yksi kohde, jolla on ensisijainen ISBN ja mahdollisia kirjaan liittyviä ISBN-numeroita

Suosittelemme lisäämään kirjan kirjaluetteloon vain kerran. Anna kirjalle ensisijainen ISBN-numero ja lisää mahdolliset kirjaan liittyvät ISBN-numerot Sisällönkuvaustiedot-välilehdellä. Jos esimerkiksi kirjasi pokkari- ja kovakantisella versiolla on eri ISBN-numerot, voit käyttää pokkarin ISBN:ää ensisijaisena ja lisätä kovakantisen version ISBN:n kirjaan liittyväksi ISBN-numeroksi.

Järjestelmämme käyttää ensisijaista ISBN-numeroa seuraavasti

• Ensisijainen ISBN näkyy raporteissasi. (Jos myyt kirjoja Google Playssa, myyntiraporteissa näkyy ensisijainen ISBN-numero sekä yksi kirjaan liittyvä ISBN-numero.)
  • Google-kirjojen esikatselusivuilla näkyy linkkejä, joiden kautta kirjasi voi ostaa. Linkit johtavat ensisijaista ISBN:ää vastaaville sivuille.
Yksittäinen ensisijainen ISBN toimii parhaiten seuraavissa tapauksissa:
  • Et aio myydä kyseistä kirjaa Google Playssa.
  • Kirjasta on saatavilla vain painettu versio, jonka pokkari- ja kovakantisella painoksella on eri ISBN:t.
  • Kirjasta on saatavilla vain digitaalinen versio, jonka eri muodoilla (kuten .epub ja .pdf) on eri ISBN:t.

2. Yksi kohde painetulle ja toinen digitaaliselle versiolle

Jos haluat myydä kirjan Google Playssa ja kirjan painetulla ja e-kirjaversiolla on eri ISBN-numero, voit lisätä kirjaluetteloosi kaksi kohdetta. Anna tällöin toiselle kohteelle painetun version ISBN (pISBN) ja toiselle digitaalisen version ISBN (eISBN). Tämä tapa on monimutkaisempi, mutta sillä on seuraavia etuja:

• Google Play -myyntiraporteissa näkyy eISBN.
  • pISBN-kohteen Google-kirjojen esikatselusivu sisältää linkkejä, joiden kautta voi ostaa kirjan painetun version. Sivulla on myös Näytä e-kirja -painike, joka vie eISBN-kohteen sivulle.

Koska tämä tapa on monimutkaisempi, suosittelemme käyttämään sitä vain, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

• Haluat myydä kirjan Google Playssa.
  • Kirjan painetulla ja e-kirjaversiolla on eri ISBN.
  • Google Play -myyntiraporttien tulisi käyttää eISBN-numeroa.
  • Haluat Google-kirjojen esikatselusivun Osta tämä kirja -linkkien johtavan kirjan painettuun versioon.

Käytä tätä tapaa näiden ohjeiden mukaan (katso myös alla oleva yhteenveto):

1. Jos kirjallasi on useita pISBN- tai eISBN-numeroita, valitse sille yksi ensisijainen pISBN sekä yksi ensisijainen eISBN. Voit lisätä muita pISBN- ja eISBN-numeroita teokseen liittyvinä ISBN-numeroina.

2. Julkai pISBN-kohde vain Google-kirjoissa. Näin lukijoiden ei tarvitse miettiä, kumpi versio heidän pitäisi ostaa Google Playsta (koska myytävänä on vain eISBN-kohde). Koska tämän kohteen ensisijainen ISBN vastaa painettua versiota, Google-kirjojen esikatselusivun Osta tämä kirja -linkit johtavat painettua versiota koskeville sivuille.

3. Lisää pISBN-kohteeseen kirjan eISBN. Valitse teokseen liittyvän ISBN:n tyypiksi Sähköinen versio saatavilla. Kun valitset tämän tyypin, Google-kirjojen esikatselusivulle luodaan Näytä e-kirja ‑painike, joka johtaa kirjan sivulle Google Playssa.

Ohjeita ONIXia käyttäville kumppaneille (laajenna tai tiivistä klikkaamalla)

Käytä relatedproduct-moduulia ja lisää eISBN RelationCode-tunnuksella 27.

Esimerkki:

<RelatedProduct>
      <RelationCode>27</RelationCode> <!-- tunniste kertoo, että kyseessä on digitaalisen version (e-kirjan) ISBN (eISBN)-->
      <ProductIdentifier>
        <ProductIDType>15</ProductIDType>
        <IDValue>9780312945077</IDValue> <!-- 13-numeroinen e-kirjan ISBN-numero (eISBN) -->
      </ProductIdentifier>
    </RelatedProduct>
  4. Lisää eISBN-kohde myytäväksi Google Playssa. Muista antaa kohteelle hinnat ja myyntiasetukset.

5. Lisää eISBN-kohteeseen kirjan pISBN. Valitse teokseen liittyvän ISBN:n tyypiksi Sähköinen julkaisu, joka perustuu kirjaan. Näin kirja löytyy Google Play Kaupasta myös sen pISBN-numerolla.

Ohjeita ONIXia käyttäville kumppaneille (laajenna tai tiivistä klikkaamalla)

Käytä relatedproduct-moduulia ja lisää eISBN RelationCode-tunnuksella 13.

Esimerkki:

<RelatedProduct>
      <RelationCode>13</RelationCode> <!-- tunniste kertoo, että kyseessä on painetun kirjan ISBN-numero -->
      <ProductIdentifier>
        <ProductIDType>15</ProductIDType>
        <IDValue>9780312945077</IDValue> <!-- 13-numeroinen painetun kirjan ISBN-numero -->
      </ProductIdentifier>
    </RelatedProduct>
  6. Jos kirjasta on saatavilla sekä .pdf- että .epub-tiedosto, lähetä .pdf-tiedosto pISBN-kohdassa ja .epub-tiedosto eISBN-kohdassa. Jos molempiin kohteisiin lisätään toiseen liittyvä ISBN-numero, molemmat muodot ovat ostettavissa Google Playsta. Google Play näyttää käyttäjälle myös alkuperäisen painetun version sivunumeron (myös sovitettu teksti -tilassa).

Yhteenveto: suositukset, jotka koskevat erillisen kohteen luomista painetulle ja digitaaliselle versiolle

pISBN-kohde eISBN-kohde
Julkaistaan Google-kirjoissa Myytävänä Google Playssa
Kirjan eISBN:n teokseen liittyvän ISBN:n tyyppi on Sähköinen versio saatavilla Kirjan pISBN:n teokseen liittyvän ISBN:n tyyppi on Sähköinen julkaisu, joka perustuu kirjaan
Kirjan sisältö on PDF-muodossa Kirjan sisältö on EPUB-muodossa
Tiedoston nimi on pISBN.pdf* Tiedoston nimi on eISBN.epub ja kansitiedoston eISBN.jpg*

* Korvaa pISBN ja eISBN oikealla ISBN-numerolla