ISBN-numre

Et ISBN-nummer (International Standard Book Number eller internationalt standardbognummer) er en bogs unikke id og er udstedt af et ISBN-registreringsbureau.

Hvis du har oplyst ISBN-nummeret for en bog, kan du se det i bogkataloget eller på fanen Metadata for bogen. Bøger, der er angivet til at være i trykt format (paperback eller hardcover), vil have et "P" efter ISBN-nummeret i bogkataloget, mens bøger i digitalt format vil have et "E". Bogstaverne er ikke er en del af id'et.

Krav

Det er ikke obligatorisk at angive et ISBN-nummer, når der indsendes bøger til Google Bøger eller sælges bøger i Google Play. Hvis bøger ikke har et unikt id, tildeler Google dem et (med præfikset GGKEY). Præfikserne GGKEY bruges kun internt hos Google.

10-cifrede og 13-cifrede ISBN-numre

Google accepterer både 10-cifrede og 13-cifrede ISBN-numre. Hvis du angiver et 10-cifret ISBN-nummer, viser partnercenteret dog det 13-cifrede ISBN-nummer, så alle ISBN-numre vises på samme måde.

Gyldige og ugyldige ISBN-numre

Det sidste ciffer i et ISBN-nummer er et "kontrolciffer", der genereres ved en kompleks beregning udført på de andre cifre. Hvis dette ciffer ikke stemmer overens med resultatet af denne beregning, anses nummeret for ugyldigt, og Partnercenter tillader ikke, at du opretter en bog med det.

Forældede 10-cifrede ISBN-numre har hvert en 13-cifret ækvivalent (hvor den 13-cifrede version er 978 efterfulgt af de første 9 cifre i det 10-cifrede ISBN-nummer), men kontrolcifret er anderledes.

Du kan få flere oplysninger om kontrolcifre i Wikipedia-artiklen om ISBN-numre

Partnere, som bruger ONIX

Google accepterer kun, at e-bogspriser angives via ONIX, når tilsvarende ISBN-numre er for et digitalt format.

Flere ISBN-numre for samme bog

Hvis en bog er udgivet i forskellige udgaver, kan udgaverne have forskellige ISBN-numre. Selvom du godt kan tilføje hvert enkelt ISBN-nummer som en separat post i dit bogkatalog, anbefaler vi, at du reducerer antallet af poster så meget som muligt ved at angive flere ISBN-numre ved hjælp af en af følgende metoder.

1. En enkelt post med et primært ISBN-nummer og relaterede ISBN-numre

Vi anbefaler som hovedregel, at du kun føjer bogen til dit bogkatalog én gang, vælger et primært ISBN-nummer og tilføjer alle relaterede ISBN-numre på fanen Metadata. Hvis du f.eks. har en bog med forskellige ISBN-numre for henholdsvis paperback- og hardcoverudgave, kan du bruge nummeret for paperbackudgaven som primært ISBN-nummer og nummeret for hardcoverudgaven som relateret ISBN-nummer.

Vores system bruger det primære ISBN-nummer på følgende måder:

• Det primære ISBN-nummer vises i dine rapporter. (Hvis du sælger bøger i Google Play, vil dine salgsrapporter angive det primære ISBN-nummer samt ét relateret ISBN-nummer).
  • Eksempelsiderne i Google Bøger viser links til sider, hvor din bog kan købes. Disse links fører til sider, som specifikt omfatter dit primære ISBN-nummer.
Ét primært ISBN-nummer er den bedste løsning i følgende situationer:
  • Hvis du har en bog, som du ikke planlægger at sælge på Google Play
  • Hvis du har en trykt bog (der ikke findes som e-bog) med forskellige ISBN-numre for udgivelser i paperback og hardcover
  • Hvis du har en e-bog (der ikke findes i trykt udgave) med forskellige ISBN-numre for forskellige elektroniske formater såsom .epub- og .pdf-filer

2. To poster til trykte og elektroniske udgaver

Hvis du vil sælge en bog i Google Play, og bogen har forskellige ISBN-numre for trykte og elektroniske udgaver, foretrækker du muligvis at føje to forskellige poster til dit bogkatalog – én post med ISBN-nummeret for den trykte udgave ("pISB") og én post med ISBN-nummeret for den elektroniske udgave ("eISBN"). Selvom denne metode er mere kompliceret, har den følgende fordele:

• Salgsrapporter fra Google Play viser eISBN-nummeret.
  • Eksempelvisningen for pISBN-nummeret i Google Bøger viser links til sider, hvor den trykte udgave af din bog kan købes. Desuden vises knappen "Vis e-bog", som fører til siden med posten for eISBN-nummeret.

Da denne metode er mere kompliceret, anbefaler vi, at du kun bruger den, hvis alle følgende situationer gør sig gældende:

• Du ønsker at sælge bogen i Google Play.
  • Bogen har forskellige ISBN-numre for trykte og elektroniske udgaver.
  • Du foretrækker, at salgsrapporterne fra Google Play angiver eISBN-nummeret.
  • Du vil gerne have, at linkene "Køb denne bog" på eksempelsiderne i Google Bøger fører til den trykte udgave af bogen.

Hvis du vil bruge denne metode, skal du udføre følgende trin (Se også oversigten nedenfor):

1. Hvis du har flere pISBN-numre eller flere eISBN-numre, skal du vælge ét primært pISBN-nummer og ét primært eISBN-nummer. Yderligere pISBN-numre eller eISBN-numre kan angives som relaterede ISBN-numre.

2. Du skal aktivere posten for pISBN-nummeret, hvis bogen kun skal vises i Google Bøger. Dette forhindrer, at købere bliver i tvivl om, hvilken udgave de kan købe i Google Play (da det kun er posten med eISBN-nummeret, der kan købes). Da det primære ISBN-nummer for denne post dækker den trykte udgave, vil linkene "Køb denne bog" på eksempelsiderne i Google Bøger føre til sider, som kun omhandler den trykte udgave.

3. På posten for pISBN-nummeret skal du anføre eISBN-nummeret som et relateret ISBN-nummer af typen "Elektronisk version tilgængelig som". Dette genererer en "Vis eBook"-knap på siden med forhåndsvisninger i Google Bøger, der åbner bogens side i Google Play.

Vejledning til partnere, som bruger ONIX (klik for at udvide/skjule)

Brug modulet relatedproduct til at opføre eISBN med RelationCode 27.

Eksempel:

<RelatedProduct>
      <RelationCode>27</RelationCode> <!– mærket indikerer digitalt ISBN (ebog) (eISBN) –>
      <ProductIdentifier>
        <ProductIDType>15</ProductIDType>
        <IDValue>9780312945077</IDValue> <!– 13-cifret digitalt ISBN (ebog) (eISBN) –>
      </ProductIdentifier>
    </RelatedProduct>
  4. Aktivér posten for eISBN-nummeret til salg i Google Play. Sørg for at angive indstillinger for priser og salg for denne post.

5. I posten for eISBN-nummeret skal du angive pISBN som relateret ISBN-nummer af typen "E-publikation baseret på". Dette gør det muligt for brugere at finde bogen ved at søge efter pISBN i Google Play Butik.

Vejledning til partnere, som bruger ONIX (klik for at udvide/skjule)

Brug modulet relatedproduct modul til at opføre pISBN med RelationCode 13.

Eksempel:

<RelatedProduct>
      <RelationCode>13</RelationCode> <!– mærket indikerer trykt ISBN –>
      <ProductIdentifier>
        <ProductIDType>15</ProductIDType>
        <IDValue>9780312945077</IDValue> <!– 13-cifret trykt ISBN –>
      </ProductIdentifier>
    </RelatedProduct>
  6. Hvis bogen findes som både .pdf- og .epub-fil, skal du indsende .pdf-filen under posten for pISBN-nummeret og .epub-filen under posten for eISBN-nummeret. Hvis de to poster er forbundet med gensidigt relaterede ISBN-numre, vil begge formater være tilgængelige for brugere, der køber bogen i Google Play. Desuden viser Google Play brugeren det oprindelige trykte sidenummer, selv hvis brugeren har aktiveret tilstanden med flydende tekst.

Oversigt over anbefalingerne om indsendelse af to poster for bøger, som både findes i trykte og elektroniske udgaver

Post for pISBN-nummer Post for eISBN-nummer
Aktiveret til visning i Google Bøger Aktiveret til salg i Google Play
eISBN-nummer angivet som relateret ISBN-nummer af typen "Elektronisk udgave findes som" pISBN-nummer angivet som relateret ISBN-nummer af typen "E-publikation baseret på"
Bogindhold, som findes i PDF-format Bogindhold, som findes i EPUB-format
Med filnavnet pISBN.pdf* Med filnavnet eISBN.epub og omslagsfilnavnet eISBN.jpg*

* Erstat pISBN og eISBN med det faktiske ISBN-nummer