Om biblioteksprojektet

Biblioteksprojektet är en viktig del i Googles strävan efter att göra det lättare att hitta information – i detta fall information som finns i tryckta böcker. Genom att tillsammans med biblioteken digitalisera böcker i deras samlingar vill vi bygga upp en sökbar katalog över världens böcker online. Biblioteksprojektet gör det möjligt att söka på Google i miljontals böcker på en mängd olika språk. Det gäller även böcker som är sällsynta, utgångna från förlaget eller i princip oåtkomliga utanför biblioteken.

Om en bok befinns tillhöra public domain görs den tillgänglig för obegränsad förhandsgranskning på Google. Du kan då läsa boken från början till slut. Annars kan du fortfarande söka i boken, men det enda som visas på Google Böcker är korta utdrag där du ser söktermen i sitt sammanhang i form av några meningar. Om du tycker att boken verkar användbar söker du efter ett tryckt exemplar med hjälp av länkarna till återförsäljare eller bibliotek.

Biblioteksprojektet gör Google Böcker ännu mer användbart för användarna samtidigt som det ger biblioteken som vi arbetar med värdefulla fördelar.