EPUB-bestanden

EPUB is een open-standaard bestandsindeling voor digitale boeken die is ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum (IDPF). Een van de belangrijkste voordelen van de EPUB-indeling voor lezers is dat de tekst van een boek hiermee automatisch wordt aangepast aan verschillende schermformaten (dynamische aanpassing), zoals van smartphones, netbooks en e-readers. EPUB ondersteunt ook content met een vaste indeling.

EPUB- of pdf-bestanden uploaden

We raden je aan ons pdf- en EPUB-bestanden voor je boeken te sturen, omdat we twee weergavemodi aanbieden aan onze gebruikers: oorspronkelijke pagina's en 'reflowable' tekst. Als je het pdf-bestand voor je boek levert, kunnen lezers het boek bekijken in de oorspronkelijke indeling. Met het EPUB-bestand kunnen lezers de indeling van het boek aan hun wensen aanpassen. In dit geval hebben gebruikers naast de optie voor oorspronkelijke pagina's ook toegang tot een optie voor 'reflowable' tekst. Ze kunnen het formaat van de tekst aanpassen, het lettertype wijzigen en het boek prettig weergeven op schermen van verschillende formaten. De meeste grote uitgevers leveren EPUB-bestanden aan ons.

Ondersteunde versies

Google Play Boeken accepteert EPUB3.3,EPUB 3 en EPUB 2, maar de voorkeur gaat uit naar 3.3.

Ondersteunde afbeeldingstypen

• Stilstaande gif
  • Jpeg
  • Png
  • Svg (maximumbreedte of -hoogte van 3200)

Bekijk het onderstaande gedeelte Ondersteuning voor geoptimaliseerde EPUB voor meer informatie over andere multimediatypen.

Implementatie

Voorbeeld:

<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" height="100%" preserveAspectRatio="xMidYMid meet" version="1.1" viewBox="0 0 2000 3200" width="100%" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink"><image height="2000" width="3200" xlink:href="../Images/example.jpg"></image></svg>

De limiet van 3200 pixels is van toepassing op de kenmerken width en height in de tags <image> en/of <svg> en op elk bestand waarnaar wordt verwezen met de tag <image>.

Ondersteuning van EPUB 3-functies

Het is mogelijk dat afzonderlijke EPUB 3-functies niet worden ondersteund op alle platforms waar Google Play Boeken kunnen worden gelezen.

Ingesloten audio en video
Ingesloten lettertypen
Vaste indeling
Wereldwijde taalondersteuning
Hyperlink
JavaScript
MathML
Media-overlays
Lay-outs met meerdere kolommen
Weergave van navigatiedocument (alleen toc nav-element)
Weergave van navigatiedocument (andere elementtypen)
Svg-spine-items

Epub-bestanden valideren

Voordat je je epub-bestanden uploadt, probeer je ze te openen met een e-readerprogramma, zoals Adobe Digital Editions. Als je de bestanden kunt openen met e-readersoftware, is dit een goede indicator dat het bestand kan worden verwerkt door ons systeem.

Als extra stap kun je de EpubCheck-tool uitvoeren. Dit is een tool waarmee je epub-bestanden kunt valideren zodat je zeker weet dat de bestanden die je hebt gegenereerd geen fouten bevatten.

Als we problemen tegenkomen met de verwerking van een epub-bestand, zie je deze fouten in je Partnercentrum-account op het tabblad Content van het boek.

Je epub-voorbeeld optimaliseren

Bied klanten een betere gebruikerservaring als ze door je boek bladeren in de Google Play Store door te vermelden waar de content begint (na eventuele voorbladen, zoals het titelblad en de auteursrechtenpagina). Zo wordt het voorbeeld getoond vanaf dat punt en hoeven klanten geen extra pagina's door te bladeren.

• Geef voor EPUB 2 in het guide-element een -element met een type="text"-kenmerk op. Zie de EPUB 2.0.1-specificatie.

• Deze functie is nog niet beschikbaar voor EPUB 3. Geef voor toekomstige implementatie in het landmarks nav-element een link op met een epub:type="bodymatter"-kenmerk. Zie de EPUB 3.0.1-specificatie.

Ondersteuning voor geoptimaliseerde EPUB

Verbeterde e-boeken maken gebruik van het digitale medium en bevatten multimedia of interactieve elementen. Google Play Boeken ondersteunt audio en video die is ingesloten in EPUB 2- en EPUB 3-bestanden.

Implementatie

Audio en video die zijn ingesloten in een EPUB-bestand, moeten zijn opgenomen in HTML5-tags, zoals in de onderstaande voorbeelden:

<audio src="audio/example.mp3" />
<video src="video/example.mp4" width="640" height="480" />
<video title="Example Video" width="640" height="480" poster="images/example.jpg">
  <source src="video/example.mp4" />
  <source src="video/example.webm" />
</video>

Alleen de volgende kenmerken worden geparseerd in Google Play Boeken:

• src: definieert de locatie van het bestand voor video en audio.
  • width en height: afmetingen voor de video.
  • poster: definieert een statische afbeelding voor de video. Google ondersteunt afbeeldingsindelingen die zijn gespecificeerd in de EPUB-specificaties (gif, jpeg, png en svg).

Aanvullende kenmerken worden genegeerd.

Indelingen

We ondersteunen een groot aantal verschillende audio- en video-indelingen:

• MPEG-4, 3GPP en MOV: ondersteunen gewoonlijk H.264- of MPEG-4-videocodecs en AAC-audiocodec
  • WebM: VP8-videocodec en Vorbis-audiocodecs
  • MPEG: ondersteunt gewoonlijk MPEG-2-videocodec en MP2-audio
  • WMV
  • FLV: Adobe-FLV1-videocodec, MP3-audio
  • AVI: veel camera's voeren deze indeling uit, de videocodec is gewoonlijk MJPEG en audio is PCM
  • MP3, WAV, M4A, MP4, 3GP voor audio

Niet-ondersteunde functies

• Google Play Boeken biedt geen ondersteuning voor niet-standaardaudiotags of -videotags of voor interactieve functionaliteit zoals mogelijk wordt gemaakt door JavaScript-code.
  • De mogelijkheid om audio in te sluiten is beperkt tot EPUB-bestanden, zodat zelfstandige audioboeken niet kunnen worden geüpload.

Ondersteuning voor EPUB met vaste indeling

Wanneer het ontwerp van een pagina bijzonder belangrijk is, kun je een vaste indeling uitvoeren. Hiermee heb je meer controle over de presentatie van je content. Google Play Boeken ondersteunt vaste indeling in EPUB 2- en EPUB 3-bestanden.

We raden je aan EPUB-bestanden met een vaste indeling te checken voordat ze live gaan. Nadat je een EPUB-bestand met een vaste indeling hebt geüpload, voeg je jezelf toe als contentreviewer en check je of het boek zoals bedoeld wordt weergegeven in de webreader. Doe indien mogelijk hetzelfde voor de tabletversie van de Android-app voor Google Play Boeken.

Implementatie

Google Play Boeken ondersteunt kenmerken voor vaste indeling voor EPUB 3-bestanden.

Ook de onderstaande methode werkt voor zowel EPUB 2- als EPUB 3-bestanden.

• Neem het bestand META-INF/com.apple.ibooks.display-options.xml op.
  • Geef de indeling in XHTML-items op door xxx, height=yyy"> toe te voegen.

Alleen de volgende waarden in het bestand META-INF/com.apple.ibooks.display-options.xml worden geparseerd:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<display_options>
  <platform name="*">
    <option name="fixed-layout">true</option>
    <option name="orientation-lock">landscape-only</option>
  </platform>
</display_options>

Voor orientation-lock wordt ook de waarde portrait-only ondersteund. Aanvullende kenmerken, zoals de volgende, worden genegeerd:

• platform name: indien anders dan *
  • open-to-spread: altijd ingesteld op false