EPUB-bestanden

EPUB is een open-standaard bestandsindeling voor digitale boeken die is ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum (IDPF). Een van de belangrijkste voordelen van de EPUB-indeling voor lezers is dat de tekst van een boek hiermee automatisch wordt aangepast aan verschillende schermformaten ('reflow'), zoals van smartphones, netbooks en e-readers. EPUB ondersteunt tevens inhoud met vaste indeling. Meer informatie over de EPUB-indeling vindt u in de EPUBZone van het IDPF.

Er zijn verschillende tools en services beschikbaar om u te helpen bij het maken van een EPUB-bestand. Gezien de vele verschillende situaties van onze partners raden we niet één tool of service specifiek aan, maar veel gebruikte software omvat Adobe InDesign CS en Apple Pages voor Mac OS X. In de EPUBZone Solution Showcase vindt u meer opties (beschikbaar in het Engels).

EPUB- of pdf-bestanden uploaden

We raden u aan ons pdf- en EPUB-bestanden voor uw boeken te sturen, omdat we twee weergavemodi aanbieden aan onze gebruikers: oorspronkelijke pagina's en 'reflowable' tekst. Als u het pdf-bestand voor uw boek levert, kunnen lezers het boek bekijken in de oorspronkelijke indeling. Met het EPUB-bestand kunnen lezers de indeling van het boek aan hun wensen aanpassen. In dit geval hebben gebruikers naast de optie voor oorspronkelijke pagina's ook toegang tot een optie voor 'reflowable' tekst. Ze kunnen het formaat van de tekst aanpassen, het lettertype wijzigen en het boek prettig weergeven op schermen van verschillende formaten. De meeste grote uitgevers leveren EPUB-bestanden aan ons.

Ondersteunde versies

Google Play Boeken accepteert zowel EPUB 3 als EPUB 2.

Ondersteunde afbeeldingstypen

• GIF
  • JPEG
  • PNG
  • SVG (maximumbreedte of -hoogte van 3200)

Bekijk het onderstaande gedeelte Uitgebreide EPUB-ondersteuning voor meer informatie over andere multimediatypen.

Ondersteuning van EPUB 3-functies

Het is mogelijk dat afzonderlijke EPUB 3-functies niet worden ondersteund op alle platforms waar Google Play Boeken kunnen worden gelezen.

Ingesloten audio en video
Ingesloten lettert
Vaste indeling
Wereldwijde taalondersteuning
JavaScript
MathML
Media-overlays
Lay-outs met meerdere kolommen
Weergeven van navigatiedocument (uitsluitend toc nav-element)
Weergeven van navigatiedocument (andere elementtypen
SVG-spine-items

EPUB-bestanden valideren

Voordat u uw EPUB-bestanden uploadt, raden we u aan te proberen de bestanden te openen met een e-readerprogramma, zoals Adobe Digital Editions. Als u de bestanden kunt openen met e-readersoftware, is dit een goede indicator dat het bestand kan worden verwerkt door ons systeem.

Als extra stap kunt u de EpubCheck-tool uitvoeren. Dit is een tool waarmee u EPUB-bestanden kunt controleren zodat u zeker weet dat de bestanden die u heeft gegenereerd geen fouten bevatten. Het International Digital Publishing Forum biedt ook een EPUB-validator op internet, die mogelijk gebruiksvriendelijker is.

Als we problemen tegenkomen met de verwerking van een EPUB-bestand, worden deze fouten weergegeven in uw Partnercentrum-account onder het tabblad Inhoud van het boek.

Uw EPUB-voorbeeld optimaliseren

Bezorg klanten een betere ervaring wanneer zij door uw boek bladeren in de Google Play Store door te vermelden waar de inhoud start (na eventuele voorbladen, zoals het titelblad en de auteursrechtenpagina). Zo wordt het gratis voorbeeld weergegeven vanaf dat punt en hoeven klanten geen extra pagina's door te bladeren.

• Geef bij EPUB 2 in het guide-element een <reference>-element op met een type="text"-kenmerk. Zie de EPUB 2.0.1-specificatie.

• Deze functie is nog niet beschikbaar voor EPUB 3. Geef voor toekomstige implementatie in het landmarks nav-element een link op met een epub:type="bodymatter"-kenmerk. Zie de EPUB 3.0.1-specificatie.

Uitgebreide EPUB-ondersteuning

Verbeterde e-boeken maken gebruik van het digitale medium en bevatten multimedia of interactieve elementen. Google Play Boeken ondersteunt audio en video die is ingesloten in EPUB 2- en EPUB 3-bestanden.

Implementatie

Audio en video die zijn ingesloten in een EPUB-bestand, moeten zijn opgenomen in HTML5-tags, zoals in de onderstaande voorbeelden:

<audio src="audio/example.mp3" />
<video src="video/example.mp4" width="640" height="480" />
<video title="Example Video" width="640" height="480" poster="images/example.jpg">
  <source src="video/example.mp4" />
  <source src="video/example.webm" />
</video>

Alleen de volgende kenmerken worden geparseerd in Google Play Boeken:

• src: definieert de locatie van het bestand voor video en audio.
  • width en height: afmetingen voor video.
  • poster: definieert een statische afbeelding voor de video. Google ondersteunt afbeeldingsindelingen die zijn gespecificeerd in de EPUB-specificaties (gif, jpeg, png en svg).

Aanvullende kenmerken worden genegeerd.

Indelingen

We ondersteunen een groot aantal verschillende audio- en video-indelingen:

• MPEG-4, 3GPP en MOV: bieden gewoonlijk ondersteuning voor H.264- of MPEG-4-videocodecs en AAC-audiocodec
  • WebM: VP8-videocodec en Vorbis-audiocodecs
  • MPEG: biedt gewoonlijk ondersteuning voor MPEG-2-videocodec en MP2-audio
  • WMV
  • FLV: Adobe-FLV1-videocodec, MP3-audio
  • AVI: veel camera's voeren deze indeling uit; de videocodec is gewoonlijk MJPEG en audio is PCM
  • MP3, WAV, M4A, MP4, 3GP voor audio

Niet-ondersteunde functies

• Google Play Boeken biedt geen ondersteuning voor niet-standaardaudiotags of -videotags of voor interactieve functionaliteit zoals mogelijk wordt gemaakt door JavaScript-code.
  • De mogelijkheid om audio in te sluiten, is beperkt tot EPUB-bestanden, zodat zelfstandige audioboeken niet kunnen worden geüpload.
  • Media-overlays worden momenteel ondersteund op de Google Play Boeken-app voor Android.

Ondersteuning voor EPUB met vaste indeling

Wanneer het ontwerp van een pagina bijzonder belangrijk is, kunt u een vaste indeling uitvoeren. Hiermee heeft u meer controle over de presentatie van uw inhoud. Google Play Boeken ondersteunt vaste indeling in EPUB 2- en EPUB 3-bestanden.

Een EPUB-bestand met vaste indeling met de status 'Actie vereist' goedkeuren

EPUB-bestanden met een vaste indeling moeten worden gecontroleerd voordat ze live beschikbaar worden. Nadat u een EPUB-bestand met een vaste indeling heeft geüpload, voegt u zichzelf toe als kwaliteitscontroleur en controleert u of het boek zoals bedoeld wordt weergegeven in de webreader en, indien mogelijk, in de tabletversie van de Google Play Boeken-app. U kunt het boek goedkeuren door naar het bijbehorende tabblad Inhoud te gaan en het selectievakje Ik heb een kwaliteitsbeoordeling uitgevoerd en alles ziet er prima uit. Hef de blokkering van dit boek op. aan te vinken.

Implementatie

Google Play Boeken ondersteunt kenmerken voor vaste indeling voor EPUB 3-bestanden.

Ook de onderstaande methode werkt voor zowel EPUB 2- als EPUB 3-bestanden.

• Neem het bestand META-INF/com.apple.ibooks.display-options.xml op.
  • Geef de lay-out op in XHTML-items door <meta name="viewport" content="width=xxx, height=yyy"></meta> toe te voegen.

Alleen de volgende waarden in het bestand META-INF/com.apple.ibooks.display-options.xml worden geparseerd:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<display_options>
  <platform name="*">
    <option name="fixed-layout">true</option>
    <option name="orientation-lock">landscape-only</option>
  </platform>
</display_options>

Voor orientation-lock wordt ook de waarde portrait-only ondersteund. Aanvullende kenmerken, zoals de volgende, worden genegeerd:

• platform name: indien anders dan *
  • open-to-spread: altijd ingesteld op false