EPUB-tiedostot

EPUB on IDPF:n (International Digital Publishing Forum) kehittämä avoimen standardin tiedostomuoto digitaalisille kirjoille. Yksi EPUB-muodon suurimmista eduista on mahdollisuus sovittaa kirjan teksti erilaisille ruuduille, kuten älypuhelimille, minikannettaville ja e-kirjojen lukulaitteille. EPUB tukee myös kiinteää asettelua käyttävää sisältöä.

EPUB- vai PDF-tiedosto

Suosittelemme, että lähetät sekä PDF- että EPUB-tiedostot kirjoistasi, sillä tarjoamme käyttäjille kaksi eri näyttötilaa: alkuperäiset sivut ja sovitetun tekstin. Kun toimitat PDF-tiedoston, käyttäjät voivat lukea kirjaa sen alkuperäisessä ulkoasussa. EPUB-tiedosto puolestaan mahdollistaa joustavamman käyttökokemuksen. Tässä tapauksessa käyttäjät voivat valita näyttötavaksi joko alkuperäiset sivut tai sovitetun tekstin. Jälkimmäisessä tekstin kokoa ja kirjasinta voi muuttaa ja kirjan lukeminen erilaisilla ruuduilla on näin helpompaa. Useimmat suuret kustantajat toimittavat kirjat EPUB-muodossa.

Tuetut versiot

Google Play Kirjoissa hyväksytään EPUB 3.3, EPUB 3 ja EPUB 2, mutta 3.3 on suositeltu versio.

Tuetut kuvatyypit

• Staattinen GIF
  • JPEG
  • PNG
  • SVG (kuvan enimmäisleveys tai ‑korkeus on 3 200)

Saat lisätietoja muista multimediatyypeistä tutustumalla alla olevaan laajennettua EPUB-tukea käsittelevään osioon.

Toteutus

Esimerkki:

<svg xmlns="http://www.w3.org/2000/svg" height="100%" preserveAspectRatio="xMidYMid meet" version="1.1" viewBox="0 0 2000 3200" width="100%" xmlns:xlink="http://www.w3.org/1999/xlink"><image height="2000" width="3200" xlink:href="../Images/example.jpg"></image></svg>

3200 px:n yläraja koskee <image>- ja <svg>-tagien leveys- ja korkeus-attribuutteja ja kaikkia tiedostoja, joihin <image>-tagi viittaa.

EPUB 3 ‑ominaisuuksien tuki

Yksittäisiä EPUB 3 -ominaisuuksia ei välttämättä tueta kaikilla alustoilla, joilla voi lukea Google Play Kirjoja.

Upotettu ääni ja video
Upotetut kirjasimet
Kiinteä asettelu
Maailmanlaajuinen kielituki
Hyperlinkki
JavaScript
MathML
Mediapeitot
Monisarakkeinen asettelu
Navigointidokumentin hahmontaminen (vain toc nav ‑elementti)
Navigointidokumentin hahmontaminen (muut elementtityypit)
SVG spine -kohteet

EPUB-tiedostojen vahvistaminen

Ennen kuin lataat EPUB-tiedostoja, kokeile avata ne lukuohjelmalla, kuten Adobe Digital Editionsilla. Jos voit avata tiedostot lukuohjelman avulla, myös järjestelmämme pystyy todennäköisesti käsittelemään tiedostosi.

Lisäksi suosittelemme käyttämään EpubCheck-työkalua, joka tarkastaa luomasi EPUB-tiedostot virheiden varalta.

Jos löydät virheitä EPUB-tiedoston käsittelyn aikana, nämä virheet näkyvät yhteistyökumppanikeskuksen tililläsi kirjan Sisältö-välilehdellä.

EPUB-näytteen optimointi

Jos haluat tarjota paremman kokemuksen asiakkaille heidän selatessaan kirjaasi Google Play Kaupassa, ilmoita mistä sisältö alkaa (alkumateriaalin, kuten otsikkosivun tai tekijänoikeussivun, jälkeen). Tämän avulla asiakkaat voivat aloittaa maksuttoman näytteen lukemisen oikeasta kohdasta selaamatta ylimääräisiä sivuja.

• Sisällytä EPUB 2 ‑muotoisiin tiedostoihin guide-elementin sisään -elementti, jolla on attribuutti type="text". Katso EPUB 2.0.1:n määritykset.

• Tämä ominaisuus ei ole vielä saatavilla EPUB 3:ssa. Sen varalta, että se tulee käytettäväksi myöhemmin, liitä landmarks nav ‑elementin sisään linkki, jolla on attribuutti epub:type="bodymatter". Katso EPUB 3.0.1:n määritykset.

EPUB-lisäominaisuuksien tuki

Parannetut e-kirjat hyödyntävät digitaalista mediaa multimediaelementtien ja interaktiivisten elementtien lisäämisessä. Google Play Kirjat tukee EPUB 2- ja EPUB 3 -tiedostoihin upotettua ääntä ja videota.

Käyttöönotto

EPUB-tiedostoon upotettu ääni tai videokuva tulee erottaa HTML5-tageilla, kuten seuraavassa esimerkissä:

<audio src="audio/example.mp3" />
<video src="video/example.mp4" width="640" height="480" />
<video title="Example Video" width="640" height="480" poster="images/example.jpg">
  <source src="video/example.mp4" />
  <source src="video/example.webm" />
</video>

Google Play Kirjat jäsentää vain seuraavat attribuutit:

• src: määrittää ääni- ja videotiedoston sijainnin
  • width ja height: videon ulottuvuudet
  • poster: määrittää videolle staattisen kuvan Google tukee EPUB-standardin tukemia kuvamuotoja (GIF, JPEG, PNG ja SVG).

Muut attribuutit ohitetaan.

Muodot

Tuemme useita eri ääni- ja videomuotoja:

• MPEG-4, 3GPP ja MOV: tukevat yleensä H.264‑ tai MPEG-4-videokoodekkeja ja AAC-äänikoodekkia
  • WebM: VP8-videokoodekki ja Vorbis-äänikoodekit
  • MPEG: tukee yleensä MPEG-2-videokoodekkia ja MP2‑ääntä
  • WMV
  • FLV: Adobe-FLV1‑videokoodekki, MP3‑ääni
  • AVI: useiden kameroiden tuottama muoto: videokoodekki on yleensä MJPEG ja ääni on PCM
  • Äänimuodot: MP3, WAV, M4A, MP4 ja 3GP

Ominaisuudet, joita ei tueta

• Google Play Kirjat ei tue standardeista poikkeavia ääni- tai videotageja eikä esimerkiksi JavaScript-koodilla toteutettavia interaktiivisia ominaisuuksia.
  • Äänen upottaminen on rajoitettu vain EPUB-tiedostoihin. Ominaisuuden avulla ei voi lisätä erillisiä äänikirjoja.

Kiinteän asettelun EPUB-tuki

Kun sivun muotoilu on erityisen tärkeää, kannattaa harkita kiinteää asettelua, jonka avulla voit hallinnoida sisältösi asettelua tarkemmin. Google Play Kirjat tukee kiinteää asettelua EPUB 2- ja EPUB 3 ‑tiedostoissa.

Suosittelemme tarkastamaan kiinteän asettelun EPUB-tiedostot ennen niiden julkaisua. Kun olet ladannut kiinteän asettelun EPUB-tiedoston, lisää itsesi sisällön tarkastajaksi ja varmista, että kirja näkyy aiotulla tavalla verkkolukijassa. Mikäli mahdollista, varmista sama myös Google Play Kirjojen Android-sovelluksen tablettiversiossa.

Toteutus

Google Play Kirjat tukee kiinteän asettelun ominaisuuksia EPUB 3 ‑tiedostoissa.

Vaihtoehtoisesti alla oleva keino toimii sekä EPUB 2- että EPUB 3 ‑tiedostoissa.

• Sisällytä tiedosto META-INF/com.apple.ibooks.display-options.xml.
  • Määritä asettelu XHTML:llä lisäämällä xxx, height=yyy">

Vain seuraavat META-INF/com.apple.ibooks.display-options.xml‑tiedoston arvot jäsennetään:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<display_options>
  <platform name="*">
    <option name="fixed-layout">true</option>
    <option name="orientation-lock">landscape-only</option>
  </platform>
</display_options>

Attribuutin orientation-lock kohdalla tuetaan myös arvoa portrait-only. Muut attribuutit, kuten seuraavat, ohitetaan:

• platform name: jos eri kuin *
  • open-to-spread: asetuksena aina false