Mensen helpen je blog te vinden op zoekmachines

Je kunt als volgt zorgen dat mensen je blog gemakkelijker kunnen vinden op zoekmachines zoals Google en Bing:

• Vermeld je blog op zoekmachines.
  • Gebruik zoekwoorden op je site om ervoor te zorgen dat je site hoger in de zoekresultaten wordt weergegeven.

Je blog vermelden op zoekmachines

Zoekmachines je blog laten vinden:

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven een blog om te vermelden.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Instellingen.
  4. Schakel onder 'Privacy' de optie Zichtbaar voor zoekmachines in.

SEO-tips (Search Engine Optimization, zoekmachineoptimalisatie) voor je blog

Je kunt relevante zoekwoorden gebruiken in de titels en tekst van je posts en pagina's. Je kunt zoekmachines ook laten weten welke pagina's, posts en links kunnen worden genegeerd, zodat deze niet worden weergegeven in de zoekresultaten.

Zoekwoorden toevoegen aan je post- en paginatitels

De positie van je posts en pagina's in zoekopdrachten verbeteren:

• Neem zoekwoorden op die uitleggen waar de post of pagina over gaat.
  • Gebruik niet meer dan zestig tekens voor je titels. Korte en beknopte titels zijn beter leesbaar en worden niet afgekapt.

Headers toevoegen

Met headers zoals H1, H2, H3 en meer kun je zoekmachines laten weten waar je post over gaat. Headers toevoegen:

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven de blog waaraan je headers wilt toevoegen.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Posts.
  4. Klik op de titel van de post die je wilt bewerken.
  5. Markeer de tekst waarvan je een header wilt maken.
  6. Klik in het menu op Alinea Menu.
  7. Kies het gewenste headertype.

Je afbeeldingen doorzoekbaar maken

Als je je afbeeldingen doorzoekbaar en toegankelijk wilt maken voor alle lezers, kun je een korte beschrijving, alt-tekst of titel toevoegen:

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven een blog.
  3. Voeg een afbeelding toe aan je post en klik erop.
  4. Klik op Bewerken Bewerken.
  5. In het tekstvak:
    • In het gedeelte 'alt': Voeg een lange beschrijving toe.
    • In het gedeelte 'Titel': Voeg een korte beschrijving toe.
  6. Klik op Updaten.

Pagina's verbergen voor zoekmachines

Belangrijk: Je kunt posts en pagina's verbergen die vallen onder de tags die je selecteert. Als je bepaalde posts wilt blokkeren, zet je in de instellingen van de posteditor onder 'Aangepaste tags voor robots' de optie Geen index aan.

Als je niet wilt dat zoekmachines bepaalde pagina's of posts vinden, kun je deze verbergen. Pagina's verbergen:

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven een blog.
  3. Klik in het menu links op Instellingen.
  4. Zet onder Crawlers en indexering de optie Aangepaste headertags voor robots inschakelen aan.
  5. Klik op Tags voor homepage, Tags voor archief- en zoekpagina's of Tags voor posts en pagina's.

Zoekmachines laten weten dat bepaalde links niet moeten worden gevolgd

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven een blog.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Posts.
  4. Klik op de post die je wilt verbergen.
  5. Klik bovenaan op Link Link invoegen en vervolgens URL maken/bewerken.
  6. Vink het vakje aan naast Kenmerk 'rel=nofollow' toevoegen.
  7. Klik op OK.

Je URL wijzigen of omleiden

Je URL's herschrijven

Als je je posts beter leesbaar wilt maken en zoekmachines wilt laten weten waar de posts over gaan, kun je de URL van je posts herschrijven:

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven een blog die je wilt updaten.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Posts en vervolgens Nieuwe post Nieuwe post.
  4. Klik aan de rechterkant onder 'Instellingen posts' op Permalink.
  5. Selecteer Aangepaste permalink en geef de URL op die je wilt gebruiken.
  6. Klik op Publiceren of Opslaan.

Een omleiding instellen voor een URL

URL's van je blog omleiden naar nieuwe posts of pagina's:

1. Log in bij Blogger.
  2. Kies linksboven een blog.
  3. Klik in het menu aan de linkerkant op Instellingen.
  4. Klik onder 'Fouten en omleidingen' op Aangepaste omleidingen en vervolgens Toevoegen.
  5. Voeg de verwijderde URL toe en de URL waarnaar je deze wilt omleiden.
    • Als het oorspronkelijke artikel verwijderd is, schakel je Definitief in.
  6. Klik op OK en vervolgens Opslaan.