Blogger-handleiding 'Aan de slag'

Als je Blogger wilt gebruiken, moet je beschikken over een compatibele browser en een compatibel besturingssysteem:

Browsers:

• Google Chrome
  • Safari versie 4 en hoger
  • Firefox versie 3.6 en hoger
  • Microsoft Edge
  • Internet Explorer versie 10 of 11. Bij problemen kun je een andere browser proberen of de Compatibiliteitsweergave uitschakelen.

Besturingssystemen

• Windows
  • Linux (Ubuntu)
  • Mac OS X

Controleer of je browser cookies gebruikt en schakel JavaScript in, zodat Blogger goed kan werken.

Stapsgewijze handleiding voor het starten van een blog

Als je Blogger wilt gaan gebruiken, is inloggen met je Google-account de eerste stap. Geef aan of je een Blogger-profiel wilt maken of je Google+ profiel wilt gebruiken.

Opmerking: Als je Blogger gebruikt, moet je voldoen aan het Inhoudsbeleid van Blogger en de Servicevoorwaarden.

1. Een nieuw blog maken

Per account kun je maximaal 100 blogs maken. Je maakt als volgt een nieuwe blog:

1. Klik op Nieuwe blog in de linkerbovenhoek.
  2. Typ een naam of de hoofdtitel voor je blog in het dialoogvenster dat wordt weergegeven.
  3. Kies een blogadres (URL). Deze wordt door je lezers gebruikt om je blog te bekijken.
  4. Nadat je een blognaam en -adres hebt ingesteld, kies je een sjabloon. Klik op Blog maken.

Tip: Je kunt je blogonderwerp, naam, doelgroep of zelfs locatie gebruiken om je blognaam en -adres te kiezen.

Je URL vinden

Je kunt je URL op twee manieren vinden.

Via je live blog

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op Blog weergeven op de blog waarvoor je de URL zoekt.
  3. De URL staat in de adresbalk, boven aan je browser.

Via je dashboard

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op je blog.
  3. Klik op Instellingen > Basis > Publiceren in het menu aan de linkerkant.
  4. De URL staat in het blogadres.

Als je je URL wilt wijzigen, volg je dezelfde stappen en klik je vervolgens op Opslaan.

Nadat een blog definitief is verwijderd, kan de URL van de blog niet opnieuw worden gebruikt.

2. Het Blogger-dashboard gebruiken

Log in bij Blogger om het Blogger-dashboard te openen.

In het Blogger-dashboard worden al je blogs (met enkele snelle links) aan de rechterkant weergegeven.

• Klik op de titel van een blog om de blog te beheren.
  • Klik op Nieuw bericht new post om een nieuw bericht te maken.
  • Klik op Berichtenlijst post list om je berichten weer te geven.
  • Klik voor andere acties op Meer opties more options
  • Klik op Blog weergeven om te bekijken hoe je blog eruitziet.

Onder de lijst met jouw blogs vind je een overzicht van je favoriete blogs.

3. Je blog beheren

Nadat je de blog hebt gemaakt, word je teruggebracht naar het dashboard. Hier kun je verder aan je blog werken en deze beheren.

• Overzicht: je ziet de activiteit van je blog, nieuws en tips van het Blogger-team en nog veel meer.
  • Een nieuw bericht schrijven: klik op Nieuw bericht in de linkerbovenhoek.

Via het menu aan de linkerkant kun je je berichten, pagina's, reacties en statistieken bekijken, inkomsten beheren, campagnes beheren, enzovoort.

Meer informatie over hoe je het uiterlijk van je blog wijzigt.

Meer informatie over hoe je de toegang tot je blog beheert.

Klik op Mijn blogs om terug te gaan naar je Blogger-dashboard.

4. Je blog bekijken

Je kunt op twee manieren bekijken hoe je blog eruitziet.

• Klik in het Blogger-dashboard op Blog weergeven.
  • Klik boven aan het dashboard van je blog op Blog weergeven.

Boven aan je blog zie je een navigatiebalk met enkele acties en opties die je kunt gebruiken.

De navigatiebalk wijzigen of beheren:

1. Ga naar het dashboard van je blog.
  2. Klik op Indeling.
  3. Klik in de rechterbenedenhoek op Bewerken onder Navbar.

Opmerking: Als je dynamische weergaven gebruikt, wordt de navigatiebalk mogelijk niet weergegeven. Meer informatie over hoe je aangepaste sjablonen met de navigatiebalk gebruikt.

5. Updates ophalen

Meld je aan voor e-mailupdates over nieuwe functies, advies en andere informatie waarmee je meer uit je blog kunt halen.

1. Log in bij Blogger.
  2. Klik op Opties options in de rechterbovenhoek.
  3. Selecteer Gebruikersinstellingen bewerken.
  4. Vink onder E-mailmeldingen Mededelingen over functies aan.
  5. Klik op Opslaan.

Als je je wilt afmelden, verwijder je het vinkje uit het selectievakje Mededelingen over functies.