Blogger-handleiding 'Aan de slag'

Onze video's bekijken

Blogger-handleiding 'Aan de slag'

Een blogbericht plaatsen

Pagina's maken en bewerken

Opmerkingen op je blog beheren

Je blog im- en exporteren

Welkom bij Blogger! Deze handleiding helpt je bij het maken van een blog en maakt je vertrouwd met de belangrijkste functies van Blogger.

Als je Blogger wilt gaan gebruiken, is je aanmelden met je Google-account de eerste stap. (Als je Gmail, Google Discussiegroepen of orkut gebruikt, heb je al een account.) Als je nog geen Google-account hebt, kun je nu een account maken.

Een blog maken

Als je een blog wilt maken met Blogger, ga je naar de Blogger-startpagina, geef je je gebruikersnaam en wachtwoord op en klik je op Aanmelden. Voer een weergavenaam in en ga akkoord met de Servicevoorwaarden van Blogger. Klik vervolgens op de link Een blog maken en ga aan de slag!

Kies een adres (URL) en een titel voor je blog. Kies vervolgens je favoriete sjabloon (zo ziet je blog eruit wanneer je het publiceert). Ga creatief te werk, voeg informatie toe aan je persoonlijke blog en pas eventueel het uiterlijk van je blog aan. Nu ben je klaar om te gaan bloggen!

Terug naar boven

Dashboard

Je dashboard is zoals altijd je beginpunt. Hier staan al je blogs vermeld en kun je op de pictogrammen ervan klikken om allerlei acties op de blogs uit te voeren, zoals:

• Een nieuw bericht schrijven: klik op het oranje potlood op je dashboard om naar de berichteditor te gaan.
  • Je berichten weergeven: klik op het grijze berichtenlijst-pictogram om naar een lijst te gaan met de gepubliceerde en conceptberichten voor een specifieke blog.
  • Je favoriete blogs bijhouden: onder de lijst met je eigen blogs staat een lijst van de blogs die je volgt met een fragment uit de meest recente berichten.
  • Alle overige opties: gebruik de vervolgkeuzelijst naast het berichtenlijst-pictogram voor snelle links naar:
    • Overzicht
    • Berichten
    • Pagina's
    • Reacties
    • Statistieken
    • Inkomsten
    • Indeling
    • Sjabloon
    • Instellingen

Houd er rekening mee dat het tabblad Inkomsten alleen wordt weergegeven als AdSense je taal ondersteunt.

Terug naar boven

Overzicht

Overzicht

Op het tabblad Overzicht kun je de activiteit op je blog, nieuws, tips van het Blogger-team en recente Belangrijke blogs bekijken.

Terug naar boven

Je bericht schrijven

Bekijk een video over hoe je een bericht in je blog plaatst

Zodra je bent aangemeld bij Blogger, zie je het dashboard met je lijst met blogs. Doe nu het volgende:

1. Klik op het oranje potloodpictogram om een nieuw bericht te schrijven en voer alles wat je met de wereld wilt delen in.
  2. Vervolgens zie je de pagina 'Berichteditor'. Begin met je bericht een titel te geven (optioneel) en voer daarna het bericht in:

Nieuw bericht
  3. Als je klaar bent, klik je op de knop Voorbeeld bovenaan om er zeker van te zijn dat je bericht af is. Klik vervolgens op de knop Publiceren om je bericht te publiceren.

Terug naar boven

Een afbeelding toevoegen

Je kunt een afbeelding vanuit je computer of van het internet aan je blog toevoegen. Klik op het afbeeldingspictogram in de werkbalk van de berichteditor. Er verschijnt een venster dat je vraagt naar een afbeeldingsbestand op je computer te gaan of de URL van een afbeelding op internet in te voeren.

Zodra je de afbeelding hebt geselecteerd, kun je een lay-out kiezen waarmee wordt bepaald hoe de afbeelding in je bericht verschijnt.

• Met de opties 'Links', 'Midden' en 'Rechts' pas je aan hoe de tekst om deze afbeelding heen komt te staan.
  • De optie 'Afbeeldingsformaat' bepaalt hoe groot de afbeelding in je bericht wordt weergegeven.

Klik op Afbeeldingen uploaden om de afbeelding toe te voegen en klik vervolgens op Klaar als het venster verschijnt dat meldt dat je afbeelding is toegevoegd. Blogger keert daarna terug naar je berichteditor, waar je je afbeelding klaar ziet staan om in je blog te worden gepubliceerd.

Je kunt ook afbeeldingen in je blog publiceren met behulp van je mobiele apparaat, Picasa, de gratis fotosoftware van Google, of een service van derden, zoals flickr.

Terug naar boven

Een video toevoegen

Als je een video aan je blogbericht wilt toevoegen, klik je op het filmstrippictogram boven in de werkbalk van de berichteditor waar je je blogtekst samenstelt. Er verschijnt een venster dat je vraagt een video aan je blogbericht toe te voegen.

Klik op Bladeren om het videobestand dat je wilt uploaden, op je computer te selecteren. Houd er rekening mee dat Blogger AVI-, MPEG-, QuickTime-, Real- en Windows Media-bestanden accepteert en dat de video niet groter dan 100 MB mag zijn.

Voordat je de video uploadt, voer je een titel in het vak 'Videotitel' in en ga je akkoord met de bepalingen en voorwaarden voor uploaden (dit hoeft alleen de eerste keer dat je een video uploadt met Blogger). Klik vervolgens op Video uploaden.

Terwijl de video uploadt, zie je een placeholder in de berichteditor die aangeeft waar je video zal verschijnen. Je ziet ook een statusbericht onder de berichteditor dat je laat weten dat je bezig bent met uploaden. Afhankelijk van de grootte van je video duurt uploaden meestal circa vijf minuten. Als je klaar bent met uploaden, verschijnt je video in de berichteditor.

Terug naar boven

Aanpassen

Een sjabloon is een leuke manier om je blog aan je persoonlijke smaak aan te passen. Als je een nieuwe blog begint te maken, moet je eerst een standaardsjabloon kiezen die het basisontwerp van je blog vormt. Je kunt kiezen uit veel verschillende sjablonen voor je blog. Kies de sjabloon die het beste past bij wat je wilt.

Sjabloon

Op het tabblad Sjabloon kun je op de oranje Aanpassen-knop klikken om aan de slag te gaan met onze gebruiksvriendelijke WYSIWYG ('What you see is what you get') sjabloonontwerper of een van de vele standaardsjablonen kiezen. Als je de HTML-code van je blog wilt bewerken, klik je op de knop HTML bewerken.

Bovendien kun je het ontwerp van je blog aanpassen met onze handige interface waarmee je elementen kunt slepen en neerzetten. Je kunt ook krachtige gadgets als diavoorstellingen, opiniepeilingen onder gebruikers of zelfs AdSense-advertenties toevoegen. Als je de lay-out van je blog nog verder wilt aanpassen, kun je ook gebruikmaken van de functie HTML bewerken. Als je de lay-out van je blog wilt aanpassen, volg je deze stappen:

1. Klik op Indeling in de vervolgkeuzelijst op je dashboard onder het blog dat je wilt aanpassen.
  2. Klik hier op Bewerken om bestaande gadgets te bewerken of op Een gadget toevoegen om nieuwe gadgets toe te voegen.
  3. Als je een nieuwe gadget wilt toevoegen nadat je op Een gadget toevoegen hebt geklikt, hoef je alleen op het plusteken naast de gewenste gadget te klikken. Je kunt per categorie uit gadgets kiezen of een specifieke gadget zoeken rechtsboven in het pop-upvenster.
  4. add_gadget
  5. Zodra je de noodzakelijke informatie aan de geselecteerde gadget hebt toegevoegd, klik je op de oranje knop Indeling opslaan. De wijzigingen aan je vormgeving worden onmiddellijk doorgevoerd.

Terug naar boven

Privacy en rechten

Standaard is je blog volledig openbaar: het kan dus door iedereen op internet worden bekeken. Je kunt er echter ook voor kiezen je blog privé te houden. Je kunt deze instellingen wijzigen op het tabblad Instellingen | Basis.

Rechten en privacy
  1. Onder het gedeelte 'Bloglezers' zie je waarschijnlijk standaard 'Iedereen' geselecteerd. Als je dit wijzigt in 'Alleen door mij gekozen lezers', krijg je de knop Kies uit de contactpersonen te zien.
  2. Klik op de knop Kies uit de contactpersonen en voer daarna het e-mailadres in van een persoon die je toegang tot je blog wilt verlenen. Als je meerdere mensen wilt toevoegen, scheid je hun adressen met komma's.
  3. Bij ieder adres dat je invoert, krijgt de Google-account bij dat adres toestemming om je blog te bekijken. Als een adres niet met een account wordt geassocieerd, ontvangt die persoon een uitnodiging per e-mail met een link waarmee ze een van de volgende drie dingen kunnen doen:
    • Aanmelden bij een bestaande account.
    • Een nieuwe account maken.
    • Je blog als gast bekijken (geen account vereist).

Terug naar boven