Kom godt i gang med Blogger

Se vores videoer

Kom godt i gang med Blogger

Sådan udgives et blogindlæg

Sådan oprettes og redigeres sider

Administrer kommentarer på din blog

Importér og eksportér din blog

Velkommen til Blogger! Denne guide fører dig gennem oprettelse af en blog og hjælper dig med at blive fortrolig med de vigtigste funktioner i Blogger.

Hvis du vil benytte Blogger, skal du blot logge ind med din Google-konto. (Hvis du bruger Gmail, Google Grupper eller orkut, har du allerede en konto). Hvis du ikke har en Google-konto endnu, kan du oprette en nu.

Opret en blog

Hvis du vil starte en blog med Blogger, skal du besøge Blogger-startsiden, skrive dit brugernavn og din adgangskode og klikke på Log ind. Angiv et visningsnavn, og acceptér Bloggers servicevilkår. Klik derefter på linket Opret en blog, og gå i gang!

Vælg en adresse (URL) og en blogtitel. Vælg derefter din yndlingsblogskabelon (sådan ser din blog ud, når du udgiver den). Nu skal du til at være kreativ og føje oplysninger til din personlige profil og tilpasse udseendet af din blog, hvis du har lyst til det. Begynd at blogge nu!

Tilbage til toppen

Betjeningspanel

Dit betjeningspanel er som altid dit udgangspunkt. Her vises alle dine blogs, og du kan klikke på ikoner ud for dem for at foretage forskellige handlinger for hver enkelt blog, f.eks.:

• Skriv et nyt indlæg: Klik på det orange blyantikon i betjeningspanelet for at få adgang til redigeringsværktøjet for indlæg.
  • Se dine indlæg: Det grå ikon for indlægslisten viser dig en liste over dine offentliggjorte indlæg og dine kladdeindlæg for en specifik blog.
  • Læs dine yndlingsblogs: Under listen over dine egne blogs kan du se en liste over de blogs, som du følger med i, samt et uddrag af deres seneste indlæg.
  • Alt andet: Se rullemenuen ud for ikonet for indlægslisten for at finde en genvej til:
    • Oversigt
    • Indlæg
    • Sider
    • Kommentarer
    • Statistik
    • Indtjening
    • Layout
    • Skabelon
    • Indstillinger

Bemærk, at fanen Indtjening kun vises, hvis AdSense understøtter dit sprog.

Tilbage til toppen

Oversigt

Oversigt

På fanen Oversigt kan du se aktiviteter på din blog, nyheder og tips fra Blogger-teamet samt nye bemærkelsesværdige blogs.

Tilbage til toppen

Skriv dit indlæg

Se en video om, hvordan du skriver indlæg på din blog

Når du har logget ind på Blogger, får du vist et betjeningspanel med din blogliste. Det skal du gøre:

1. Klik på det orange blyantikon, når du vil skrive et nyt indlæg, og indtast det, du vil dele med verden.
  2. Dernæst får du vist siden med indlægseditor. Begynd med at give indlægget en titel (valgfrit), og indtast derefter selve indlægget.

Nyt indlæg
  3. Når du er færdig, skal du klikke på knappen Eksempel foroven for at sikre dig, at det er klart, og derefter klikke på knappen Udgiv for at udgive dit indlæg.

Tilbage til toppen

Tilføj et billede

Du kan føje et billede fra din computer eller internettet til din blog. Klik på billedikonet på værktøjslinjen i indlægseditoren. Der vises et vindue, hvor du kan finde en billedfil på din computer eller angive webadressen på et billede på nettet.

Når du har valgt dit billede, kan du vælge et layout for at afgøre, hvordan billedet vises i dit indlæg:

• Indstillingerne "Venstre", "Centrer" og "Højre" giver dig mulighed for at tilpasse den måde, hvorpå blogteksten fordeler sig omkring billedet.
  • Indstillingerne for "Billedstørrelse" afgør, hvor stort billedet er i indlægget.

Klik på UPLOAD BILLEDER for at tilføje dit billede, og klik derefter på UDFØRT, når du via meddelelsesvinduet bliver informeret om, at dit billede er blevet tilføjet. Blogger sender dig tilbage til indlægseditoren, hvor du kan se billedet, der er klar til at blive udgivet sammen med din blog.

Du kan også udgive billeder i din blog ved hjælp af din mobilenhed, Googles gratis fotoprogram Picasa eller en tredjepartstjeneste som flickr.

Tilbage til toppen

Tilføj en video

Hvis du vil føje en video til din blog, skal du klikke på filmklipikonet på værktøjslinjen i indlægseditoren, hvor du skriver din blogtekst. Der vises et vindue, hvor du bliver bedt om at føje en video til dit blogindlæg.

Klik på Gennemse for at vælge den videofil fra computeren, du vil uploade. Bemærk, at Blogger accepterer AVI-, MPEG-, QuickTime-, Real- og Windows Media-filer, og at videoen skal fylde mindre end 100 MB.

Før du overfører en video, skal du tilføje en titel i feltet "Videotitel" og acceptere vilkårene og betingelserne (det skal du kun gøre, den første gang du uploader en video i Blogger). Klik derefter på UPLOAD VIDEO.

Mens din video overføres, får du vist en pladsholder i indlægseditoren dér, hvor videoen placeres. Du får også vist en statusmeddelelse under indlægseditoren, der fortæller dig, at din upload er i gang. Dette tager omkring fem minutter, afhængigt af størrelsen på videoen. Når den er overført, vises videoen i indlægseditoren.

Tilbage til toppen

Tilpas

Din skabelon er en sjov måde at tilpasse din blog på. Når du opretter en ny blog, bliver du først bedt om at vælge en standardskabelon, som udgør basisdesignet for din blog. Du kan vælge mellem mange skabeloner til din blog. Du skal bare vælge den, du foretrækker.

Skabelon

Når du er på fanen Skabelon, kan du enten klikke på den orange knap Tilpas for at komme i gang med den brugervenlige standardskablondesigner WYSIWYG ("What you see is what you get"), eller du kan vælge en af de mange standardskabeloner. Hvis du vil redigere i din blogs HTML, skal du klikke på den grå knap Rediger HTML.

Derudover kan du tilpasse designet af din blog med vores intuitive træk-og-slip-brugergrænseflade. Du kan også tilføje effektive gadgets som f.eks. diasshow, brugerafstemninger og endda AdSense-annoncer. Du kan også bruge funktionen Rediger HTML, hvis du ønsker at kunne styre bloggens layout mere præcist. Følg disse trin for at redigere layoutet for din blog:

1. Klik på Layout i rullemenuen på betjeningspanelet under den blog, du vil tilpasse.
  2. Derefter skal du klikke på Rediger for at redigere eksisterende gadgets eller på Tilføj en gadget for at tilføje nye.
  3. Når du har klikket på Tilføj en gadget, skal du blot klikke på plustegnet ud for den ønskede gadget. Du kan vælge gadgets efter kategori eller søge efter en bestemt gadget i det øverste højre hjørne af pop op-vinduet.
  4. add_gadget
  5. Når du har føjet de nødvendige oplysninger til den valgte gadget, skal du klikke på knappen Gem opstilling. Layoutændringerne vises med det samme.

Tilbage til toppen

Privatlivspolitik og tilladelser

Din blog er som standard fuldstændig offentlig og kan læses af alle på internettet. Hvis du ønsker at holde den privat, kan du også gøre det. Du kan finde disse indstillinger på fanen Indstillinger | Grundlæggende.

Tilladelser og privatlivspolitik
  1. I afsnittet "Blog-læsere" kan du sikkert se, at "Alle" er valgt som standard. Når du ændrer dette til "Kun disse læsere", vises knappen Tilføj læsere.
  2. Klik på knappen Tilføj læsere, og angiv derefter e-mailadressen på en person, du ønsker at give adgang til din blog. Hvis du vil tilføje flere personer, skal du adskille deres adresser med komma.
  3. For hver adresse, der indtastes, vil den Google-konto, der er tilknyttet den pågældende adresse, få adgang til at se din blog. Hvis en adresse ikke er tilknyttet en konto, modtager personen en invitation via e-mail med et link, der giver personen mulighed for at gøre én af tre ting:
    • Logge ind på en eksisterende konto.
    • Oprette en ny konto.
    • Få vist din blog som en gæst (konto ej påkrævet).

Tilbage til toppen