Konfigurera Google Assistent för hörlurar

Du kan använda Google Assistent med hörlurar som är anslutna till en telefon eller surfplatta med Android och få hjälp var du än är.

Obs! Alla Google Assistent-enheter fungerar inte likadant. Kontakta tillverkaren om du vill ha anvisningar för din enhet.

Detta behövs

• Om du vill använda trådlösa hörlurar behöver du en telefon med
    • Android 6.0 eller senare
    • version 7.0 eller senare av Google-appen
    • Google Play-tjänster
    • 1,5 GB minne
    • en internetanslutning
    • trådlösa hörlurar som är optimerade för Google Assistent.
  • Om du vill använda hörlurar med sladd behöver du en telefon med
    • Android 6.0 eller senare
    • version 11.24 eller senare av Google-appen
    • Google Play-tjänster
    • 1,5 GB minne
    • en internetanslutning
    • hörlurar med sladd och 3,5 mm-uttag.

Konfigurera hörlurarna

Trådlösa hörlurar

Om du använder trådlösa hörlurar måste du parkoppla hörlurarna via Bluetooth.

1. Kontrollera att din telefon är ansluten till internet.
  2. Aktivera Bluetooth.
  3. Slå på hörlurarna.
    • Om du blir ombedd att parkoppla telefonen med hörlurarna trycker du på Godkänn och hoppar över steg 4–6.
  4. Öppna appen Inställningar Inställningar på telefonens startskärm följt av Bluetooth-inställningar.
  5. Tryck på Parkoppla en ny enhet.
    • Anslut hörlurarna genom att trycka på dem när de visas under Tillgängliga enheter.
  6. Du får en avisering om att påbörja konfigureringen med Google Assistent.
  7. Börja genom att trycka på Aktivera.

Tips! När du konfigurerar Google Assistent på hörlurarna är assistentfunktionerna påslagna för alla aktiva Google-konton på telefonen. När du pratar med Google-assistenten via hörlurarna används ditt Google-konto för personliga svar om t.ex. kalender eller e-post. Om du vill använda ett annat Google-konto kan du läsa mer om hur du ändrar inställningarna.

Hörlurar med sladd och 3,5 mm-uttag

Ingen konfigurering behövs för hörlurar med sladd. Om du vill använda Google-assistenten men redan använder en annan assistenttjänst måste du först återställa inställningarna för assistenttjänster.
Steg 1: Kontrollera vilken tjänst du använder
  1. Tryck på Mikrofon på din telefon eller surfplatta med Android.
  2. Kontrollera vilken app som öppnas.
Steg 2: Återställ appinställningarna
  1. Tryck länge på appen på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Information Information.
  3. Tryck på Avancerat följt av Öppna som standard följt av Rensa standardinställningar.

Aktivera eller inaktivera Google Assistent

Trådlösa hörlurar

Viktigt! Innan du kan aktivera Google Assistent måste du göra följande:

• Slå på hörlurarna.
  • Anslut telefonen till internet.
  • Anslut de trådlösa hörlurarna till enheten.

Så här aktiverar eller inaktiverar du Google Assistent för trådlösa hörlurar:

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Enheter följt av Dina hörlurar.
  • Inaktivera: Tryck på Inaktivera Google Assistent.
  • Aktivera: Google-assistenten aktiveras för de trådlösa hörlurarna när du har följt alla steg i Konfigurera hörlurarna.

Hörlurar med sladd och 3,5 mm-uttag

Så här aktiverar du Google Assistent för hörlurar med kabel:

1. På en telefon eller surfplatta med Android säger du ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna”.
  2. Tryck på Enheter följt av Hörlurar med kabel.
  3. Aktivera Få hjälp från Google.

Starta en konversation

Innan du börjar läser du hörlurarnas bruksanvisning eller förpackning för att hitta knappen eller tryckområdet som du använder för att prata med Google Assistent.

1. För att prata med Google-assistenten håller du knappen eller tryckområdet på hörlurarna nedtryckt.
    • Tips! En ton spelas upp när du sätter på Google Assistent. Du kan prata innan du hör tonen.
  2. Ställ en fråga eller ge ett röstkommando.
  3. Släpp knappen eller tryckområdet när du har pratat klart.

Tips! Du kan starta och avsluta en konversation på olika sätt beroende på vilka hörlurar du använder. Läs mer om rörelser du kan använda.

Åtgärda problem med Google Assistent på hörlurar

Google-assistenten svarar och ger dig aviseringar i hörlurarna när du är ansluten till en telefon eller surfplatta med Android. Om Google-assistenten inte fungerar på hörlurarna följer du dessa steg för att åtgärda problemet.

Åtgärda ett problem

Google Assistent svarar inte på rörelser
Om Google-assistenten inte svarar när du rör vid hörlurarna följer du dessa steg för att åtgärda problemet.

Steg 1: Kontrollera att hörlurarna är anslutna till telefonen

1. Säg ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna” på en Android-telefon.
  2. Tryck på Enheter följt av dina hörlurar.
  3. Titta efter Ansluten under Status.
    • Om de inte är anslutna fortsätter du till steg 2.

Steg 2: Kontrollera om Bluetooth är aktiverat

1. Svep nedåt från skärmens överkant på Android-telefonen.
  2. Kontrollera att Bluetooth är aktiverat.
  3. Tryck länge på Bluetooth .
  4. Kontrollera att hörlurarna är anslutna eller visas som aktiva.

Steg 3: Starta om hörlurarna

Stäng av och slå på hörlurarna.

Steg 4: Återställ hörlurarna

Om du vill återställa hörlurarna till standardinställningarna läser du bruksanvisningen eller på förpackningen. När du har återställt hörlurarna måste du konfigurera hörlurarna på nytt.
Google-assistenten svarar inte på ”Hey Google”
Obs! Alla hörlurar har inte Voice Match.

När du har aktiverat ”Hey Google” för hörlurarna kan du använda Voice Match för att prata med Google-assistenten. Om hörlurarna har stöd för Voice Match men assistenten inte svarar när du säger ”Hey Google” följer du dessa steg.

Steg 1: Kontrollera om Google Assistent svarar på rörelser

1. Använd en rörelse och kontrollera om Google Assistent svarar.
    • Om det finns möjlighet kan du trycka länge på Google Assistent-knappen på hörlurarna.
  2. Om Google Assistent inte svarar på rörelser följer du stegen för när Google Assistent inte svarar på rörelser.

Steg 2: Kontrollera om ”Hey Google” har aktiverats för hörlurarna

1. Säg ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna” på en Android-telefon.
  2. Tryck på Enheter följt av hörlurarna.
  3. Kontrollera att ”Hey Google” har aktiverats.

Steg 3: Kontrollera om Voice Match fungerar på telefonen

Hörlurarna och telefonen delar röstmodell. Om telefonen inte svarar på Voice Match kan du lära Google att känna igen din röst på nytt.

1. Koppla från hörlurarna från telefonen.
  2. Säg ”Hey Google” på telefonen.
  3. Om Google-assistenten inte svarar lär du Google att känna igen din röst på nytt.
Du får inga aviseringar från Google Assistent

Steg 1: Kontrollera om du har aktiverat aviseringar från Google-assistenten

1. Säg ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna” på en Android-telefon.
  2. Tryck på Enheter följt av dina hörlurar följt av Aviseringar som läses upp.
  3. Kontrollera att Aviseringar som läses upp har aktiverats.

Steg 2: Kontrollera om du är ansluten till internet

Du måste vara ansluten till internet för att ta emot de flesta aviseringar.

1. Svep nedåt från skärmens överkant på Android-telefonen.
  2. Kontrollera att du är ansluten till wifi eller mobildata.

Steg 3: Kontrollera om Stör ej är aktiverat och medieljud inaktiverat

De flesta aviseringar hörs även om du har aktiverat Stör ej, såvida du inte har blockerat medieljud.

1. Öppna appen Inställningar på en Android-telefon.
  2. Tryck på Ljud och vibration följt av Stör ej följt av Alarm och andra störande avbrott.
  3. Kontrollera att Medieljud är inaktiverat.

Hantera aviseringar i hörlurar med Google Assistent

Google-assistenten kan meddela dig när du har fått ett meddelande, ett e-postmeddelande eller har en kommande kalenderhändelse i vissa hörlurar som är anslutna till en telefon eller surfplatta med Android. Google-assistenten kan även läsa upp nya meddelanden från vissa meddelande- eller chattappar.

Lyssna på en avisering
  1. Tryck på knappen eller tryckområdet på hörlurarna och be att Google-assistenten läser upp aviseringarna.
  2. Google-assistenten läser upp alla aviseringar du har.
Aktivera eller inaktivera aviseringar som läses upp
  1. Säg ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna” på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Enheter.
  3. Tryck på hörlurarna under Personligt följt av Aviseringar som läses upp.
  4. Aktivera eller inaktivera Aviseringar som läses upp.
    • Tips! Du kan även inaktivera aviseringar som läses upp för specifika appar.
Aktivera och inaktivera Stör ej
  • Om du inte vill höra ljud för nya aviseringar på telefonen aktiverar du Stör ej.
  • Om du har inaktiverat Stör ej och fortfarande inte hör ljud för aviseringar gör du följande:
    • Kontrollera att medievolymen är tillräckligt hög.
    • Kontrollera att telefonen inte är inställd på tyst.
Svara på ett meddelande

När du får ett nytt meddelande kan du snabbt tala in ett svar via Google-assistenten som sedan skickar det till avsändaren.

1. När du har fått ett nytt meddelande väntar du tills du hör ett pip. Google-assistenten pausar i några sekunder och väntar på en rörelse.
  2. När du hör pipet:
  3. Meddelandet läses upp av Google-assistenten och du ombeds sedan att skicka eller ändra det.
Så här fungerar språkinställningarna för aviseringar och Google Assistent
Om du har ställt in flera språk på telefonen och i inställningarna läser Google-assistenten upp dina aviseringar på språket de tas emot på. Det fungerar bäst om det primära språket för assistenten är samma som visningsspråket för telefonens system.

Styra Google Assistent med rörelser för hörlurar

Tryck länge på hörsnäckan för att prata med Google-assistenten. Släpp hörsnäckan när du är klar.

Med rörelser kan du

• starta och avsluta en konversation med Google-assistenten
  • svara på och avsluta telefonsamtal
  • spela upp och pausa media
  • få aviseringar upplästa.

Rörelser du kan använda

Vilka rörelser du kan använda beror på vilka hörlurar du använder. Läs mer i bruksanvisningen eller på förpackningen för enheten. Du kan även besöka hörlurstillverkarens supportwebbplats. Du kan hitta webbplatsen via Assistent-inställningarna:

1. Säg ”Hey Google, öppna Assistent-inställningarna” på en telefon eller surfplatta med Android.
  2. Tryck på Enheter följt av dina hörlurar.
  3. Tryck på Hjälp under Support.

Rörelser du kan använda på hörlurar med kabel och 3,5 mm-uttag

Du kan använda rörelser på hörlurar med kabel för att ställa frågor till assistenten eller få information.

Prata med assistenten

Tryck länge på åtgärdsknappen och vänta tills du hör ett ljud innan du släpper och pratar.

Låt assistenten läsa upp aviseringar

Tryck länge på åtgärdsknappen tills du hör två ljud och släpp sedan.