Automatiser daglige rutiner og oppgaver med Google-assistenten

Når du oppretter rutiner, kan du og andre medlemmer av hjemmet få Google-assistenten til å hjelpe dere med oppgaver i hverdagen. Bare si en kommando eller utfør en handling på en støttet enhet, så kan Google-assistenten automatisk utføre flere handlinger.

Du kan for eksempel opprette

• en personlig rutine som starter når du sier «Hey Google, god morgen», slår på kompatible smartlys, gir deg værmeldingen, leser opp dagens kalenderaktiviteter og spiller av nyhetene
  • en husstandsrutine hvor Google Home slår på det tilkoblede utelyset og setter termostaten til 20 °C hver kveld når solen går ned
  • en husstandsrutine som starter når noen slår på TV-en i stua, og deretter får Google-assistenten til å utføre en egendefinert kommando, for eksempel «Slå på forsterkeren»
Viktig: Alle medlemmene i husstanden kan se når disse rutinene kjører. Rutiner er bare laget for å gjøre livet litt enklere og må ikke brukes der feil kan medføre sikkerhetsproblemer. Ikke lage rutiner som kan føre til personskade eller materielle skader hvis de ikke starter eller stopper.

Hvem kan opprette og administrere rutiner?

• Personlige rutiner: Du kan lage og endre rutiner for deg selv.
  • Husstandsrutiner: Alle medlemmene av hjemmet kan lage og endre rutiner som fungerer for alle i hjemmet.

Viktig: Enkelte funksjoner er ikke tilgjengelige på alle språk, i alle land eller på alle kompatible Android-enheter.

Opprett rutiner

Viktig: Hvis du konfigurerer Digital balanse, kan rutiner bli begrenset av Pause, filtre eller Ikke forstyrr.

Tips:

• Du kan opprette rutiner for deg selv eller alle i hjemmet ditt.
  • Du kan bruke stemmen til å lage og sjekke rutiner med Google-assistenten.
  • Du kan legge til en rutinesnarvei på startskjermen:
    1. Åpne en rutine.
    2. Øverst til høyre trykker du på Legg til på startskjermen .
    3. Trykk og hold på ikonet.
Opprett en personlig rutine

Viktig: For å få resultater som kalenderaktiviteter og informasjon om reiseveien din må du slå på personlige resultater.

I Assistent-innstillingene kan du bruke og endre standardrutinene eller opprette dine egne rutiner.

1. På Android kan du si «Hey Google, åpne Assistent-innstillingene».
  2. Trykk på Rutiner under «Populære innstillinger».
  3. Øverst trykker du på Ny og så Personlig.
  4. Legg til minst én aktiveringsfunksjon og én handling.
  5. Hvis du velger at rutinen skal starte automatisk, og den inneholder lydhandlinger, velger du lydenheten:
    1. Trykk på Ingen enhet for lyd nederst.
    2. Velg enheten.
    3. Trykk på Lagre.
  6. Trykk på Lagre nederst.
Tips: Du kan også opprette personlige rutiner i Google Home-appen.

Eksempler

Dette er noen eksempler på personlige rutiner:

• Aktiveringsfunksjon: Si «Hey Google, nå drar vi hjem».
  • Handling: Google-assistenten gir deg en trafikkoppdatering, leser opp meldingene dine og spiller av en podcast.
  • Aktiveringsfunksjon: Si «Hey Google, sengetid».
  • Handling: Google-assistenten stiller inn en alarm, slår av lysene og spiller av sovelyder.
  • Aktiveringsfunksjon: Du slår av alarmen om morgenen.
  • Handling: Google-assistenten gir deg informasjon om aktiviteter i kalenderen, dagens værmelding og reiseveien til jobben.
Opprett en husstandsrutine
  1. Åpne Google Home-appen Google Home på Android-enheten din.
  2. På startskjermen Home trykker du på Rutiner og så Ny og så Husstand.
  3. Legg til minst én aktiveringsfunksjon og én handling.
  4. Hvis du velger at rutinen skal starte automatisk, og den inneholder lydhandlinger, velger du lydenheten:
    1. Trykk på Ingen enhet for lyd nederst.
    2. Velg enheten.
    3. Trykk på Lagre.
  5. Trykk på Lagre nederst.

Tips: Hvis du ikke finner «Rutiner» på startskjermen, kan du finne ut hvorfor rutiner muligens ikke vises.

Eksempler

Du kan opprette husstandsrutiner for å

• slå av og på lys, stikkontakter, kameraer eller brytere på bestemte tidspunkter hver dag
  • stille inn lysstyrken og fargen for smartlysene når TV-en slås på
  • slå på lyset ved inngangsdøren når en bevegelsessensor registrerer bevegelse, eller slå av lysene når det har gått 10 minutter uten at det registreres noen bevegelse
  • slå på utelyset og stille lysstyrken til 75 % hvis noen ringer på om kvelden

Tips: Hjemme- og Borte-rutinene har andre konfigureringstrinn enn andre husstandsrutiner. Finn ut hvordan du konfigurerer Hjemme- og Borte-rutinene

Administrer rutiner

Endre rutiner

I Google Assistent-appen

1. På Android kan du si «Hey Google, åpne Assistent-innstillingene».
  2. Trykk på Rutiner under «Populære innstillinger».
  3. Velg rutinen du vil endre.
  4. Endre rutinen:
    • For å endre en aktiveringsfunksjon eller handling: Trykk på den.
    • For å legge til en aktiveringsfunksjon som bruker en talekommando: Trykk på Legg til aktiveringsfunksjon og så Når jeg sier dette til assistenten.
    • For å legge til en aktiveringsfunksjon som ikke bruker talekommandoer: Trykk på Legg til aktiveringsfunksjon og så en aktiveringsfunksjon som ikke er talebasert.
    • For å legge til en handling: Trykk på Legg til handling.
  5. Trykk på Lagre nederst til høyre.

I Google Home-appen

1. Åpne Google Home-appen Google Home på enheten din.
  2. Trykk på på startskjermen.
  3. Velg rutinen du vil endre.
  4. Endre rutinen:
    • For å endre en aktiveringsfunksjon eller handling: Trykk på den.
    • For å legge til en aktiveringsfunksjon som bruker en talekommando: Trykk på Legg til aktiveringsfunksjon og så Når jeg sier dette til assistenten.
    • For å legge til en aktiveringsfunksjon som ikke bruker talekommandoer: Trykk på Legg til aktiveringsfunksjon og så en aktiveringsfunksjon som ikke er talebasert.
    • For å legge til en handling: Trykk på Legg til handling.
  5. Trykk på Lagre nederst til høyre.

Tips: Hvis du ikke finner «Rutiner» på startskjermen, kan du finne ut hvorfor rutiner muligens ikke vises

Sett rutiner på pause

Hvis du ikke vil at en rutine skal kjøre i en viss tidsperiode, kan du slå den av midlertidig.

I Google Assistent-appen

1. På Android kan du si «Hey Google, åpne Assistent-innstillingene».
  2. Trykk på Rutiner under «Populære innstillinger».
  3. Velg rutinen du vil sette på pause.
  4. Slå av Aktiver rutinen øverst.
  5. Trykk på Lagre nederst til høyre.

I Google Home-appen

1. Åpne Google Home-appen Google Home på Android-telefonen din.
  2. Trykk på på startskjermen.
  3. Velg rutinen du vil sette på pause.
  4. Slå av Aktiver rutinen øverst.
  5. Trykk på Lagre nederst til høyre.

Tips: Hvis du ikke finner «Rutiner» på startskjermen, kan du finne ut hvorfor rutiner muligens ikke vises

Opprett snarveier for rutiner

Du kan legge til en snarvei til rutinen din på startskjermen. Da trenger du bare å trykke på den for å kjøre rutinen.

I Google Assistent-appen

1. På Android kan du si «Hey Google, åpne Assistent-innstillingene».
  2. Trykk på Rutiner under «Populære innstillinger».
  3. Velg rutinen du vil opprette en snarvei for.
  4. Øverst til høyre trykker du på Opprett en snarvei på startskjermen .
  5. Følg veiledningen på skjermen.

I Google Home-appen

1. Åpne Google Home-appen Google Home på Android-telefonen din.
  2. Trykk på på startskjermen.
  3. Velg rutinen du vil opprette en snarvei for.
  4. Øverst til høyre trykker du på Opprett en snarvei på startskjermen .
  5. Følg veiledningen på skjermen.
Slett rutiner

Viktig: For å stoppe en rutine midlertidig, finn ut hvordan du setter rutiner på pause.

I Google Assistent-appen

1. På Android kan du si «Hey Google, åpne Assistent-innstillingene».
  2. Trykk på Rutiner under «Populære innstillinger».
  3. Velg rutinen du vil slette.
  4. Øverst trykker du på Slett og så Slett rutinen.

I Google Home-appen

1. Åpne Google Home-appen Google Home på Android-telefonen din.
  2. Trykk på på startskjermen.
  3. Velg rutinen du vil slette.

Øverst trykker du på Slett og så Slett rutinen.

Tips: Hvis du ikke finner «Rutiner» på startskjermen, kan du finne ut hvorfor rutiner muligens ikke vises

Finn ut mer om rutinetypene

Personlige rutiner

Med personlige rutiner kan du automatisere oppgaver i hverdagen. Google-assistenten kan for eksempel spille av morgenens nyheter når du slår av en alarm.

For personlige rutiner:

• Det er bare du som kan opprette, endre og starte personlige rutiner for deg selv.
  • Det er bare du som kan se når den personlige rutinen din kjører, i Min aktivitet.
  • Du kan få personlige resultater, for eksempel aktiviteter og påminnelser fra kalenderen.
Husstandsrutiner

Med husstandsrutiner kan du automatisere delte hjemmeenheter for alle i hjemmet. Hvis du for eksempel har slått på registrering av tilstedeværelse for telefonen din, slås kameraene av automatisk når du kommer hjem – eller når du setter hjemmets status til Hjemme-modus manuelt.

For husholdningsrutiner:

• Bare kvalifiserte medlemmer med administratortilgang kan lage eller endre husstandsrutiner.
  • Alle som befinner seg i hjemmet – også gjester – kan starte de fleste husstandsrutiner.
  • Alle medlemmene av hjemmet kan sjekke når husstandsrutiner starter. Denne informasjonen finner du i Home-loggen i Google Home-appen.
  • De kan starte når en enhet slås av eller på.
  • De kan ikke gi ut personlige resultater, for eksempel aktiviteter eller påminnelser fra kalenderen til et medlem av hjemmet.

Finn ut mer om aktiveringsfunksjoner og handlinger for rutiner

Viktig: Hvilke aktiveringsfunksjoner og handlinger som er tilgjengelige for en rutine, avhenger av rutinetypen, hvilke enheter som er koblet til, innstillinger og andre begrensninger.

Slik starter du rutiner

Du kan starte rutiner når du angir en «aktiveringsfunksjon». Eksempler:

• Talekommando: Start en rutine når du bruker en egendefinert talekommando.
  • Tidspunkt: Start en rutine automatisk på tidspunktet og dagene du velger.
  • Soloppgang eller solnedgang: Start en rutine automatisk rundt soloppgang eller solnedgang på dagene du velger.
  • Når en alarm slås av: Start en rutine når du slår av en alarm på høyttaleren, smartskjermen eller i Klokke-appen.
  • Når en enhet gjør noe: Start en rutine når en enhet gjør noe, for eksempel når et lys slås på eller en bevegelsessensor registrerer bevegelse.
  • Registrering av tilstedeværelse: Start en Hjemme- og Borte-rutine når alle er borte eller noen kommer hjem, eller administrer statusen for Hjemme- og Borte-modus manuelt. Finn ut mer om registrering av tilstedeværelse.
  • Google Home-appen: Start en rutine når du trykker på Spill av Play arrow ved siden av navnet på rutinen i Google Home-appen.
  • Kom frem til eller dra fra et sted: Start en rutine når du kommer frem til eller drar fra et bestemt sted. Finn ut mer om aktiveringsfunksjonen for posisjon.
Grunner til at en aktiveringsfunksjon kan være utilgjengelig

Visse aktiveringsfunksjoner er kanskje ikke tilgjengelige i disse tilfellene:

• Du har ikke har angitt noen adresse for hjemmet ditt. For å bruke aktiveringsfunksjoner som er basert på klokkeslett, soloppgang og solnedgang samt når noen kommer hjem eller drar hjemmefra, må du angi en adresse for hjemmet ditt.
  • Du har allerede valgt en aktiveringsfunksjon som ikke er stemmebasert. Du kan bare velge én aktiveringsfunksjon som ikke er stemmebasert, per rutine.
  • Du har ikke koblet til noen enheter som har støtte for aktiveringsfunksjonen. Eksempel: For å starte en personlig rutine når du slår av en alarm, må du ha en høyttaler, smartskjerm eller smartklokke du kan stille inn alarmer på.
  • Du har ikke konfigurert Hjemme- og Borte-rutinene. Hvis du vil starte en rutine når alle er borte eller noen er hjemme, må du først konfigurere Hjemme- og Borte-rutinene.
  • Det har innvirkning på sikkerheten din. Du kan for eksempel ikke bruke «lås opp» for å starte rutiner, men du kan bruke «lås».

Tips: Ikke alle enheter kan brukes i aktiveringsfunksjoner. Forsikre deg om at du legger til enheten i hjemmet du vil opprette en rutine for.

Handlinger du kan legge til i rutiner

Du kan få rutiner til å

• justere hjemmeenheter ved å slå av, slå på eller justere smarthjemenheter som lys, kontakter, brytere og termostater
  • spille av og kontrollere medieinnhold som musikk, nyheter, radio og podcaster
  • hente informasjon og påminnelser om for eksempel været, reiseveien din eller kalenderaktivitetene og påminnelsene dine
  • kommunisere og kunngjøre i form av kringkasting og ved å sende og lese meldinger
  • justere volumet for Google-assistenten ved å endre volumet på den Google Assistent-kompatible enheten
  • justere telefoninnstillinger, for eksempel kan du på Android-enheter justere telefonvolumet, få varsler om batterinivået og slå Ikke forstyrr av eller på
  • utføre handlinger som er basert på kommandoer når du skriver inn kommandoer som fungerer med Google-assistenten. Eksempler:
Grunner til at visse handlinger ikke er tilgjengelige

Det kan hende at enkelte handlinger ikke tilgjengelige hvis

• de bare er tilgjengelige for personlige rutiner, for eksempel
    • handlinger som inneholder personlige resultater, for eksempel aktiviteter fra kalenderen eller tiden du bruker på å reise til jobben
    • handlinger som kan avsløre personopplysninger, for eksempel kringkasting til hjemmeenhetene dine eller opplesing av SMS
    • handlinger som justerer telefoninnstillingene, for eksempel telefonvolumet og varsler om batterinivået
  • du har lagt til en mediehandling allerede – du kan ikke legge til mer én mediehandling per rutine
  • handlingen har innvirkning på sikkerheten din – du kan for eksempel ikke bruke «lås opp» i aktiveringsfunksjoner, men du kan bruke «lås» som handling

Tips: visse handlinger er ikke tilgjengelige fordi de krever totrinnsbekreftelse.

Hvorfor hender det at visse aktiveringsfunksjoner og handlinger ikke kan kombineres?

Det er ikke mulig å kombinere alle slags aktiveringsfunksjoner med alle slags handlinger. Eksempler:

• Du kan bare angi kamerahandlinger når du starter på et planlagt tidspunkt.
  • Det er ikke mulig å bruke noe som trenger totrinnsbekreftelse, som verken aktiveringsfunksjon eller handling.
  • Visse kombinasjoner av aktiveringsfunksjoner og handlinger er kanskje ikke tilgjengelige på grunn av enhets- eller produsentbegrensninger.