Wat je aan de Google Assistent kunt vragen

Je kunt de Google Assistent om informatie vragen en om hulp bij alledaagse taken.

Belangrijk: Sommige zoekopdrachten werken niet op alle apparaten en in alle talen.

Als je ideeën wilt voor wat je de Assistent kunt vragen, vraag je 'Wat kun je allemaal?'

Wat de Google-assistent kan doen

Lokale informatie opvragen

• Weer: 'Wat is het weerbericht voor vandaag?'
  • Eten: 'Zoek pizzeria's in de buurt.'
  • Openingstijden: 'Is de Jumbo nog open?'
  • Navigatie: 'Navigeer naar huis.'

Je dag plannen

• Verkeer: 'Hoe is het verkeer naar mijn werk?'
  • Taken: 'Herinner me eraan om vanavond de was te doen.' 'Herinner me eraan om mijn moeder elke zondag te bellen.'
  • Agenda-afspraken: 'Wanneer is mijn eerste vergadering vandaag?'

Vragen stellen aan Google

• Wedstrijdupdates: 'Wie heeft Ajax-PSV gewonnen?'
  • Berekeningen: 'Wat is 20% van 80?'
  • Woordenboek: 'Wat betekent geciviliseerd?'
  • Vertalingen: 'Hoe zeg ik in het Frans 'Leuk je te ontmoeten'?'
  • Financiën: 'Wat doet de AEX vandaag?'
  • Eenheden omrekenen: 'Hoeveel kilometer is een mijl?'
  • Zoeken: 'Zoek ideeën voor de zomervakantie.'
  • Afbeeldingen zoeken: 'Zoek plaatjes van kittens.'
  • Antwoorden van het web 'Hoe verwijder je wijnvlekken uit het tapijt?'

Media afspelen

Belangrijk: Als er geen media wordt afgespeeld, check dan of Beperkte modus gebruiken aanstaat in de YouTube-instellingen van je apparaat.
  • Muziek: 'Speel wat jazzmuziek af.'
  • Podcasts: 'Speel de nieuwste aflevering van This American Life af.'
  • Nieuws: 'Zet het nieuws op. Wat is het laatste nieuws van de NOS?'

Leuke dingen doen

• Leer de Assistent beter kennen: 'Droom je?' 'Wat is je favoriete kleur?'
  • Spelletjes: 'Laten we een spelletje spelen.' 'Stel me een triviavraag.'
  • Entertainment: 'Vertel me een mop.' 'Vertel me iets interessants.'
  • Dierenfeiten: 'Vertel me over giraffen.' 'Hoeveel weegt een leeuw?'

Op bepaalde apparaten

Op je Pixel 8 of Pixel 8 Pro

Webpagina's samenvatten

Webpagina's in Chrome of de Google-app voorlezen en vertalen

Hulp bij de Pixel krijgen

• Je kunt support voor je Pixel 8 of Pixel 8 Pro krijgen als je de Google Assistent een vraag stelt.
  • Je kunt iets zeggen als 'Help me met mijn Pixel' of iets vragen als 'Hoe zet ik meldingen uit?'
Op je Pixel 6 of hoger

Vertalen wat er op je scherm staat met de Google Assistent

• Activeer de Google Assistent en zeg 'Vertaal dit' of tik op Vertalen.
  • Hiermee wordt vertaalde tekst gemaakt die als overlay over de bestaande tekst in een andere taal wordt geplaatst. Dit is vergelijkbaar met wat je ziet als je vertaalt met Google Lens.
  • Je kunt de tekst op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld door de tekst te selecteren, te kopiëren, te zoeken of te laten voorlezen.
  • Deze functie werkt met tekst die op het scherm staat, waaronder tekst in afbeeldingen.

Spraakgestuurd typen

• Met Spraakgestuurd typen met de Assistent kun je je stem gebruiken om het bericht te typen, emoji's toe te voegen, bewerkingen door te voeren en het bericht naadloos te versturen in meerdere talen. De Google Assistent herkent automatisch de taal die je spreekt.
  • De interpunctie wordt automatisch toegevoegd terwijl je praat. Terwijl je praat, kun je ook op het toetsenbord tikken om te typen, zelfs als de microfoon nog aanstaat.
  • Gebruik spraakopdrachten, zoals 'Verwijderen' en 'Wissen' om de tekst met je stem te bewerken of 'Sturen' om het bericht te sturen.
  • De tekst die je spreekt, blijft op je apparaat staan en wordt niet naar de servers van Google gestuurd.
  • Spraakgestuurd typen met de Assistent is beschikbaar in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans en Spaans.
  • Meer informatie over hoe je de Google Assistent gebruikt om te typen met je stem
Op je Pixel 4 of hoger

Foto's maken, zoeken en delen

• 'Laat me mijn foto's van New York zien'
  • 'Maak een selfie'. Zeg dan 'Deel dit met Richard.'
  • 'Maak over 10 seconden een foto.'

De instellingen van je telefoon beheren

• 'Zet de zaklamp aan.'
  • 'Maak een screenshot.'
  • 'Zet 'Niet storen' aan.'
  • 'Zet bluetooth aan.'

Iemand bellen of een sms sturen

• 'Bel mam.'
  • 'Beantwoord oproep' of 'Weiger oproep.'
  • 'Zeg tegen Tina dat ik 5 minuten later ben.'
  • 'Stuur Adam een sms: vergeet niet om melk te kopen als je naar huis gaat.'
  • In een chat, zeg 'Geef antwoord: ik ben onderweg.'

Apps openen

• 'Open Translate.'
  • 'Zoek naar yogalessen op YouTube.' Zeg dan 'Deel dit met mijn moeder.'
  • 'Zoek hotels in Amsterdam op Maps.'
  • '[Naam artiest] op YouTube Music.'
  • 'Laat me de e-mails zien van Michelle op Gmail.'

Websites openen in Chrome

Vraag de Google Assistent om een site in de Chrome-app te openen.

• 'Ga naar [sitenaam].'
  • 'Open [sitenaam].'

Zoeken in je apps of websites

Open een app of website in Chrome en vraag de Google Assistent om je te helpen met taken, bijvoorbeeld:

• 'Zoek een video om te bekijken.'
  • 'Zoek naar een bericht.'

De functie werkt naadloos met veel apps en we blijven de app-integraties alleen maar verbeteren. Voorbeeld:

• Open de YouTube-app en zeg 'Zoek naar kattenfilmpjes'.
  • Open de Google Foto's-app en zeg 'Laat me de foto's van New York zien'. Zeg dan 'De foto's van Central Park'.
  • Open een site met recepten in Chrome en zeg 'Zoek naar chocoladetaart met noten'.
  • Open een reis-app en zeg 'Hotels in Parijs.'
Op je telefoon of tablet:

Communiceren

• Bellen: 'Bel mam.' 'Start een videogesprek.'
  • Duo: 'Bel mam.'
  • Alleen op telefoons:
    • Sms: 'Stuur Marcel een tekstbericht met "Ik zie je om 17:00".'
    • WhatsApp: 'Stuur een WhatsApp-bericht naar Sam.'

Navigeren op je apparaat

• Instellingen wijzigen: 'Zet wifi aan.' 'Verhoog het volume.' 'Verlaag de helderheid.'
  • Je telefoon bedienen: 'Zet de zaklamp aan.' 'Maak een foto.'
    • Of de Google Assistent een foto voor je kan maken, is afhankelijk van de fabrikant van je apparaat.
    • Naar dingen zoeken in je apps: 'Zoek naar tablets op Amazon'. 'Zoek naar Kanye West op Twitter.'
    • Foto's zoeken: 'Laat mijn foto's van het strand zien.'

Je dag plannen

• Wekkers: 'Zet een wekker om 07:00.'

Taken uitvoeren

• Winkelen: 'Voeg ontbijtgranen toe aan mijn boodschappenlijstje.'

Tip: Als je 2 taken tegelijk wilt uitvoeren, koppel je 2 verzoeken met 'en'. Zeg bijvoorbeeld 'Hey Google, doe het licht uit en zet de tv aan'. Op dit moment kun je alleen 2 taken tegelijk uitvoeren als je de Google Assistent in het Engels gebruikt.

Op je speaker of smartdisplay

Je smarthome bedienen

• Verlichting: Dim de lampen in de woonkamer.
  • Thermostaten: 'Zet de verwarming op 21 graden.' 'Zet de temperatuur 1 graad lager.'

Je dag plannen

• Wekkers: 'Zet een wekker om 07:00 uur.'

Communiceren

Belangrijk: Dit werkt alleen op smartdisplays.

• Bellen: 'Bel mam.' 'Start een videogesprek.'
  • Duo: 'Bel mam'. 'Bel het smartdisplay in de woonkamer.'

Tip: Als je 2 taken tegelijk wilt uitvoeren, koppel je 2 verzoeken met 'en'. Zeg bijvoorbeeld 'Hey Google, doe het licht uit en zet de tv aan'. Als je de Google Assistent in het Engels gebruikt, kun je voorlopig maar 2 acties tegelijk uitvoeren.

Op je tv

Tv kijken

• Films en tv-series: 'Laat Stranger Things zien op Netflix.'
  • Videoclips: 'Laat video's met katten zien.'
  • Apps: 'Open YouTube.'
  • Zoeken: 'Zoek naar sitcoms.'
  • Informatie: 'Vertel iets over Game of Thrones.'

Bediening

• Afspelen: 'Pauzeer'. 'Stop.' 'Hervat.'
  • Volume: 'Harder'. 'Zachter.'
  • Stroom: 'Zet uit.'
Op je smartwatch

Communiceren

De volgende spraakopdrachten maken gebruik van je telefoon, tenzij je een smartwatch met LTE-verbinding hebt.

• Sms: 'Stuur naar Johan het tekstbericht: "Ik zie je om 17:00 uur".'

Fitness

• Hardlopen: 'Houd mijn hardloopsessie bij.'
  • Fietsen: 'Start een fietsrit.'
  • Aantal stappen: 'Hoeveel stappen heb ik gezet?'
  • Hartslag: 'Wat is mijn hartslag?'
Op je hoofdtelefoon

Als je verbinding hebt met een Android-telefoon of -tablet, kun je op sommige hoofdtelefoons de functies bedienen met de Google Assistent. Check in de gebruikershandleiding van je hoofdtelefoon of die de Google Assistent ondersteunt.

Batterijniveau

Je kunt het batterijniveau voor je hoofdtelefoon of oordopjes opvragen.

• 'Wat is het batterijniveau van mijn hoofdtelefoon?'

Ruisonderdrukking

Als je koptelefoon actieve ruisonderdrukking ondersteunt om het geluid van verstoringen van buitenaf te verminderen, kun je de Google Assistent gebruiken om deze functie aan of uit te zetten of om het niveau aan te passen.

• Aan- of uitzetten: 'Zet de ruisonderdrukking aan.'
  • Hoger of lager zetten: 'Zet de ruisonderdrukking hoger.'
  • Instellen: 'Zet de ruisonderdrukking op maximaal.'
  • Vragen: 'Staat de ruisonderdrukking aan?'

Sfeerstand

Als je hoofdtelefoon de sfeerstand ondersteunt om omgevingsgeluid te versterken (ook wel talkthrough of passthrough genoemd), kun je de Assistent gebruiken om deze functie aan of uit te zetten of om het niveau aan te passen.

• Aan- of uitzetten 'Zet de sfeerstand aan.'
  • Hoger of lager zetten: 'Zet de sfeerstand hoger.'
  • Instellen: 'Zet de sfeerstand op maximaal.'
  • Vragen: 'Staat de sfeerstand aan?'

Tikbediening

Als je hoofdtelefoon aanraakgevoelige bedieningselementen heeft, kun je deze uitzetten om onbedoelde handmatige activeringen te voorkomen (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Als je de tikbediening uitzet, moet je misschien Voice Match gebruiken om de Assistent te vragen de tikbediening weer aan te zetten, of de functie aanzetten via de mobiele app van de fabrikant van je apparaat.

• Aan- of uitzetten: 'Zet de tikbediening aan.'
  • Vragen: 'Staat tikbediening aan?'
In je auto

Navigatie

• 'Navigeer naar [adres].'
  • 'Hoe is het verkeer naar mijn werk?'
  • 'Wat is mijn volgende afslag?'

Media

• 'Speel wat muziek af.'
  • 'Speel [naam nummer] af.'
  • 'Speel de nieuwste aflevering van [podcastnaam] af.'

Communiceren

• 'Bel mam.'
  • 'Sms pap.'
  • 'Lees mijn berichten voor.'

Dagelijkse weerberichten, citaten en meer ontvangen

Je kunt de Google Assistent op je telefoon vragen om je dagelijks updates over je interesses te sturen.

Belangrijk: Sommige functies zijn niet in alle talen, landen of regio's beschikbaar of alleen op in aanmerking komende Android-apparaten.

Subscribe to a daily update

1. On your Android phone or tablet, touch and hold the Home button or say "Hey Google."
  2. Say or type the update you want, for example:
    • “Send me the weather everyday.”
    • “Send me a poem everyday.”
    • “Send me a quote everyday.”
    • “Send me a funny video everyday.”
    • “Send me a fun fact everyday.”
    • “Send me a mindfulness tip everyday.”
  3. When asked if you want to receive this info everyday, tap Yes.
  4. Choose a time to receive your daily update.

Find your daily updates

1. On your Android phone or tablet, touch and hold the Home button or say "Hey Google."
  2. Say or type:
    • “Find my daily updates.”
    • “Find my subscriptions.”
    • “What are my subscriptions?”

Change or cancel a daily update

1. On your Android phone or tablet, touch and hold the Home button, or say "Hey Google."
  2. Say or type:
    • “Find my subscriptions.”
    • “What are my subscriptions?”
  3. Tap a subscription en dan Change time or Cancel the subscription.

Daily updates don’t work

Meer doen met de Google Assistent op Google TV

Je kunt vragen stellen en taken uitvoeren op je Google TV met de Google Assistent. De Google Assistent is vooraf geïnstalleerd op je Google TV-apparaat. Je kunt de Google Assistent aanzetten als je het apparaat voor het eerst instelt, of je kunt dit later doen.

Op Google TV-apparaten is de Google Assistent beschikbaar in het Chinees (traditioneel), Deens, Duits, Engels, Frans, Hindi, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Portugees (Brazilië), Spaans en Zweeds.

Praten met de Google Assistent

1. Druk op de afstandsbediening van de Google TV op de Google Assistent-knop Assistent.
  2. Stel een vraag of spreek een opdracht uit.
  3. Spreek in de microfoon op je afstandsbediening zodat de Google Assistent je verzoek beter kan verstaan.

Tip: Als je nog meer wilt doen met de Assistent, download je de Google Assistent-app Assistent op je telefoon.

Wat je aan de Google Assistent kunt vragen

Video's bekijken

• Films en tv-series: 'Speel The Mandalorian af op Disney+.'
  • Videoclips: 'Speel kattenvideo's af op YouTube.'
  • Apps: 'Open YouTube.'
  • Zoeken: 'Zoek naar sitcoms.' 'Zoek sciencefictionfilms.'
  • Informatie: 'Vertel me over Game of Thrones.'

Media bedienen

• Afspelen: 'Pauzeer.' 'Stop.' 'Hervat.'
  • Volume: 'Luider.' 'Zachter.'

Je smartapparaten in huis beheren

• Lampen: 'Dim de lampen in de woonkamer.'
  • Thermostaten: 'Zet de temperatuur op 21 graden.' 'Zet de temperatuur 1 graad lager.'

Je dag plannen

• Wekkers: 'Zet een wekker om 07:00 uur.'

Vragen stellen aan Google

• Game-updates: 'Wie heeft de wedstrijd Ajax-PSV gewonnen?'
  • Berekeningen: 'Hoeveel is 20 procent van 80?'
  • Woordenboek: 'Wat betekent geciviliseerd?'
  • Vertalingen: 'Hoe zeg ik 'Leuk je te ontmoeten' in het Frans?'
  • Financiën: 'Wat doet de AEX vandaag?'
  • Eenheden omrekenen: 'Hoeveel kilometer is een mijl?'
  • Zoeken: 'Zoek naar ideeën voor de zomervakantie.'
  • Afbeeldingen zoeken: 'Zoek foto's van kittens.'
  • Antwoorden van het web: 'Hoe verwijder je wijnvlekken uit de vloerbedekking?'

Leuke dingen doen

• De Assistent beter leren kennen: 'Droom je?' 'Wat is je lievelingskleur?'
  • Games: 'Laten we een spelletje spelen.' 'Geef me een triviavraag.'
  • Entertainment: 'Vertel me een mop.' 'Vertel me iets interessants.'

Tip: Als je nog meer ideeën wilt, vraag je de Google Assistent: 'Wat kun je doen?'

De Google Assistent een actie laten uitvoeren

De Google Assistent gebruikt het meest geschikte en beschikbare apparaat om op je verzoeken te reageren. Als je tegen de Google Assistent zegt 'Speel muziek af', speelt je speaker muziek af in plaats van je telefoon omdat je speaker het beste geluid levert.

Het is niet altijd makkelijk voor de Assistent om te beslissen welk apparaat op je verzoek moet reageren. Zo controleer je of je voorkeursapparaat reageert:

• Apparaatplaatsing: Controleer of je apparaten minstens 2 meter uit elkaar staan.
  • Zeg apparaatnaam: Voor sommige acties kun je zeggen welk apparaat je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld: 'Hey Google, speel muziek af op de speaker in de slaapkamer' of 'Hey Google, doe het licht in de keuken aan'.
  • Richt je op bepaalde apparaten: Afhankelijk van het type apparaat kun je de Google Assistent op verschillende manieren laten weten welk apparaat je voor je verzoek wilt gebruiken. Soms helpt het om dichter bij het apparaat te gaan staan.
    • Pixel Watch: Til je pols op of beweeg deze.
    • Nest Hub Max: Als het apparaat juiste rechten heeft, kun je naar het apparaat kijken terwijl je iets aan de Google Assistent vraagt.
    • Telefoon en tablet: Zorg dat het scherm naar boven is gericht.
  • Timers, wekkers en media op afstand bedienen: Je kunt actieve timers, wekkers en media op andere apparaten bedienen via een apparaat dat dichter bij je is. Als je bijvoorbeeld vanuit de woonkamer een afgaande wekker in de slaapkamer wilt stoppen, zeg je 'Hey Google, zet de wekker uit'. Het apparaat dat het dichtst bij je in de buurt is, zet de afgaande wekker uit.

Google helpen om toekomstig gedrag te verbeteren

De Google Assistent gebruikt je feedback voor een betere gebruikerservaring.

Assistent-meldingen

We sturen je regelmatig pushmeldingen om je feedback te vragen. Als je een melding krijgt, kun je feedback geven om de Google Assistent te helpen verbeteren.

Feedback sturen over de Google Home-app

1. Open de Google Home-app Google Home.
  2. Tik rechtsboven op je profielicoon.
  3. Selecteer Hulp en feedback en dan het type apparaat waarover je feedback wilt indienen.
  4. Tik op Feedback sturen en dan het apparaat waarvoor je feedback wilt indienen.
  5. Geef een korte beschrijving van je probleem.
  6. Vink het vakje aan voor Screenshot en systeemlogboeken.
  7. Tik rechtsboven op Sturen Verzenden.

Het volume aanpassen

Nadat je de Google Assistent hebt gevraagd om media af te spelen, kun je het volume regelen met opdrachten. Je kunt het volume instellen op een specifiek niveau (1-10) of percentage (1-100%).

Belangrijk: De talen die je kunt gebruiken, zijn afhankelijk van het apparaat. Meer informatie over welke talen op je apparaat werken

Het volume aanpassen

Zeg 'Hey Google' of druk op de knop om met de Google Assistent te praten. Spreek daarna een opdracht uit.

• Verhogen: 'Volume hoger.' (Het volume wordt verhoogd met 10%).
  • Verlagen: 'Volume lager.' (Het volume wordt verlaagd met 10%).
  • Een specifiek niveau of percentage instellen: 'Volume op 5.' 'Volume naar 65%.'
  • Het volume met [X] hoeveelheid wijzigen: 'Verhoog het volume met 10%.' 'Zet het volume 10% zachter.'
  • Maximaliseren: 'Volume op max'.
  • Minimaliseren:: 'Volume op min'.