Om DMA och dina länkade tjänster

Förordningen om digitala marknader (DMA) är en EU-lag som trädde i kraft den 6 mars 2024. Som ett resultat av DMA erbjuder Google dig inom EU möjligheten att länka vissa av Googles tjänster. Dessa tjänster från Google omfattar

• Sök
  • YouTube
  • annonstjänster
  • Google Play
  • Chrome
  • Google Shopping
  • Google Maps.

Du kan välja att länka alla dessa tjänster, välja att inte länka några eller välja enskilda tjänster att länka.

När dessa tjänster är länkade kan de dela din data med varandra och med alla andra Google-tjänster för vissa ändamål. Till exempel kan länkade Google-tjänster fungera tillsammans för att anpassa innehåll och annonser för dig, beroende på dina inställningar.

Google-tjänster som inte kan länkas

För de flesta användare i EU finns det inga tjänster som inte kan länkas. Vissa tjänster kan inte länkas för användare i Tyskland.

Tips! Alla andra av Googles tjänster som delar data med varandra och som inte nämns ovan är alltid länkade.

Om länkade tjänster

Om tjänsterna inte är länkade begränsas vissa funktioner som använder datadelning mellan Googles tjänster eller så är funktionerna inte tillgängliga. Exempel:

• När Sök, YouTube och Chrome inte är länkade tjänster blir rekommendationerna i Sök, till exempel Intressanta videor och flödet Förslag, mindre anpassade.
  • När Sök och Maps inte är länkade tjänster visas inte bokningar som gjorts på Sök i Google Maps.

De delar av tjänsten som inte använder datadelning påverkas inte.

Du loggas inte ut från några av Googles tjänster om du väljer att inte länka tjänsterna. Att länka Googles tjänster handlar heller inte om att dela din data med tjänster från tredje part.

Hantera länkade tjänster

Du bestämmer själv. Du kan välja vilka av Google-tjänsterna ovan som ska länkas. Du kan granska eller ändra dina val när som helst i Google-kontot. Läs mer om hur du hanterar länkade tjänster.

Om din data

Läs mer om hur din data används i länkade Google-tjänster.

Vilken data används?
Personuppgifter som samlas in om dina interaktioner med länkade Google-tjänster kan delas med alla länkade tjänster. Detta omfattar sökningar, videor som du tittar på på YouTube, appar som du installerar från Google Play, tillhörande uppgifter som enhetsinformation och alla andra typer av information som beskrivs i vår integritetspolicy.
Så använder Google denna data

Google använder data som delas mellan länkade tjänster för de ändamål som anges i vår integritetspolicy:

• tillhandahålla anpassade tjänster, inklusive innehåll och annonser, beroende på dina inställningar
  • underhålla och förbättra våra tjänster
  • utveckla nya tjänster
  • förstå hur våra tjänster används för att säkerställa och förbättra tjänsternas prestanda.

Valen du gör om länkade tjänster påverkar inte dina andra inställningar, till exempel val du har gjort för att anpassa Googles tjänster. De utökar bara alternativen du har för att styra hur din data delas.

Google fortsätter att dela data i vissa fall

Din data från alla Googles tjänster, oavsett om de är länkade, kan fortfarande delas mellan alla tjänster för vissa ändamål, till exempel för att förhindra bedrägeri, skydda mot spam och otillåten användning samt för att efterleva lagen.

Din data kan även delas mellan Googles tjänster för att hjälpa dig att utföra uppgifter på ett effektivt sätt när två tjänster erbjuds tillsammans.

Related resources