Så fungerar Google Assistent med din data

Google Assistent använder dina uppgifter till att tillhandahålla mer anpassade resultat. I avsnitten nedan kan du läsa mer om vad Google Assistent gör med din data och hur du kan styra vilken data som används.

Så här förstår och svarar assistenten dig

Assistenten använder det du säger och information från dina länkade enheter och tjänster för att förstå och svara dig. Informationen används även för andra syften som anges i Googles integritetspolicy, till exempel för förbättringar av Googles tjänster. Exempel på information från dina länkade enheter och tjänster:

• plats (läs mer)
  • enhetsnamn
  • uppgifter, händelser och alarm
  • installerade appar, kontakter och spellistor

Öppna Mitt konto gå till inställningarna för Assistent för att komma åt inställningar och verktyg som du kan använda för att skydda din data och integritet.

Om webb- och appaktivitet är aktiverat sparas texten i dina interaktioner med assistenten och relaterad information från dina länkade enheter och tjänster i Google-kontot. Du kan granska och radera dina interaktioner med assistenten i Min aktivitet.

Du kan låta din aktivitetsdata raderas automatiskt från Min aktivitet. Välj en tidsgräns på 3, 18 eller 36 månader. All data som är äldre än detta val raderas löpande från Min aktivitet.

För att öka kvaliteten och förbättra assistenten kan mänskliga granskare läsa, kommentera och behandla texten i dina frågor till assistenten och relaterad information. Vi värnar om din integritet under den här processen. Ett av sätten vi gör det på är att ta bort kopplingen mellan ditt Google-konto och frågorna innan granskare kan se eller kommentera dem.

Läs våra principer om integritet och säkerhet för att bättre förstå hur vi ser till att användarnas data hålls privat och skyddas.

Så här används din data för att anpassa upplevelsen av Google Assistent

Google Assistent har inbyggda kontroller som är enkla att använda så att du kan välja de integritetsinställningar som passar dig. Beroende på enhetens och kontots inställningsalternativ kan Google Assistent använda din data för att skapa en mer anpassad och användbar upplevelse. Om webb- och appaktivitet är aktiverat används texten av det du säger till assistenten och information från länkade enheter och tjänster för att ge dig mer anpassade svar. Nedan följer några vanliga frågor om hur Google Assistent kan använda din data.

Fråga: Har Google Assistent åtkomst till min e-post?

Google Assistent kan visa information från Gmail för att hjälpa dig att få saker gjorda. Det kan till exempel handla om att beställa mat på nytt. Gmail-innehåll används inte för annonser. Läs mer om integritets- och säkerhetsfunktioner i Gmail.

Fråga: Har Google Assistent åtkomst till mina bilder?

Beroende på vilka inställningar du har kan bilder från Google Foto visas på enheter som tv-skärmar och Smart Display-enheter med Google Assistent. Du kan göra följande:

Fråga: Hur använder Google Assistent mina uppgifter i Google-kontot?

Beroende på inställningarna i Din data i Google Assistent och andra inställningar, till exempel personliga resultat och Voice Match, kan Google-assistenten använda data från ditt Google-konto så att du får det du behöver när du ber om hjälp.

Läs mer om hur du styr vilken data som Google Assistent får åtkomst till.

Vilken data använder Google-assistenten?

Fråga: Sparar Google Assistent min data i Google-kontot?

Om du har aktiverat Webb- och appaktivitet lagras aktiviteten med Google Assistent, till exempel konversationshistoriken eller frågor du har ställt till Google Assistent, i ditt konto och visas i Min aktivitet. Du kan göra följande:

• Du kan inaktivera Webb- och appaktivitet när som helst.
  • Välj om du vill radera aktiviteten automatiskt efter tre eller 18 månader eller behålla den tills du raderar den manuellt.
  • Radera aktiviteten manuellt när som helst.
  • Aktivera gästläget om du vill använda Google Assistent utan att aktiviteten med Google Assistent sparas i kontot eller används för att anpassa din upplevelse.

Fråga: Sparar Google Assistent mina ljudinspelningar?

Läs mer om hur du hanterar ljudinspelningar.

Du kan när som helst visa eller radera aktivitet med Google-assistenten i kontot. Läs mer om hur du raderar Google Assistent-historiken.

Välj vilken data du vill dela med Google Assistent

Google försöker alltid hjälpa användarna att förstå och hantera sin data.

Välja vad du delar med Google Assistent

Det finns några inställningar som hjälper dig att få en mer anpassad upplevelse av Google Assistent. Du kan när som helst aktivera eller inaktivera dessa inställningar:

När du inaktiverar inställningarna inaktiveras de för assistenten och för andra tjänster från Google som du använder. Läs mer om hur dessa inställningar anpassar din upplevelse av Google Assistent.

Styra vilken data som Google Assistent får åtkomst till

Om du inte vill att Google Assistent ska läsa upp eller visa personliga resultat på enheten kan du inaktivera personliga resultat på den aktuella enheten. När du inaktiverar personliga resultat ger assistenten dig inte längre några personliga resultat, till exempel resultat från andra produkter och tjänster från Google, som Gmail eller Google Kalender. Läs mer om hur du hanterar personliga resultat för enheter med Google Assistent.

Om du vill att Google Assistent ska ge personliga resultat men inte att dina foton från Google Foto ska visas på dina Smart Display-enheter eller tv-skärmar inaktiverar du åtkomsten till Google Foto:

1. Öppna Google Assistent-appen Assistent.
  2. Tryck på profilbilden eller initialen uppe till höger följt av Videor och foton.
    • Om du inte hittar din profilbild eller initial trycker du först på Personliga uppdateringar.
  3. Inaktivera Google Foto.
Styra hur din Google-data används för annonser

Du kan styra vilken data Google använder för att anpassa annonser för dig i annonsinställningarna.

Radera aktivitet med Google Assistent i Google-kontot

Om du har aktiverat Webb- och appaktivitet sparas interaktioner med assistenten i Google-kontot och visas på sidan Min aktivitet. Du kan när som helst radera aktiviteten med Google Assistent eller ändra inställningarna för att radera automatiskt. Läs mer om hur du raderar din aktivitet med Google-assistenten.

Du kan även be Google-assistenten att radera aktivitet i ditt konto. Du kan till exempel säga

• ”Hey Google, radera min senaste konversation.”
  • ”Hey Google, radera dagens aktivitet.”

Läs mer om hur aktiviteten raderas.

Tips! Du kan även ta bort Voice Match från alla enheter. Om du vill ta bort Voice Match trycker du på Ta bort Voice Match från alla mina enheter.

Ta bort Voice Match från alla enheter

Om du tar bort Voice Match från alla dina enheter känner Google Assistent inte längre igen din röst. Google Assistent går miste om huvudfunktioner och förmågor, till exempel följande:

• Du får inte längre personliga resultat som
    • uppgifter och kalenderhändelser på delade enheter, till exempel högtalare och Smart Display-enheter.
    • Du kanske fortfarande får personliga resultat på telefonen.
  • Den svarar inte på ”Hey Google” på telefonen, men svarar fortfarande på det på delade enheter.
  • Den känner inte längre igen ditt ansikte eftersom Face Match också tas bort från kvalificerade enheter.

Ljudklipp och foton som togs när du registrerade dig för dessa tjänster raderas. Det kan ta en stund innan ändringen verkställs. För vissa äldre enheter kan du behöva ta bort Voice Match på ett annat sätt.