Dagelijkse routines en taken automatiseren met de Google Assistent

Als je routines maakt, kunnen jij en leden van je huis de hele dag door hulp met taken krijgen van de Google Assistent. Spreek een opdracht uit of voer een actie uit op een ondersteund apparaat zodat de Google Assistent automatisch meerdere acties kan uitvoeren.

Je kunt bijvoorbeeld de volgende routines maken:

• Een persoonlijke routine die begint wanneer je 'Hey Google, goedemorgen' zegt. De Google Assistent zet je compatibele smartlampen aan, vertelt je over het weer, vermeldt je agenda-afspraken voor de dag en zet het nieuws op.
  • Een routine voor het huishouden waarbij Google Home je verbonden buitenlamp aanzet en de thermostaat elke dag bij zonsondergang op 21 °C zet.
  • Een routine voor het huishouden die begint als iemand de tv in de woonkamer aanzet en waarbij de Google Assistent een aangepaste opdracht uitvoert, zoals 'Zet de versterker aan'.
Belangrijk: Alle leden van het huishouden kunnen zien wanneer deze routines worden uitgevoerd. Routines zijn alleen bedoeld voor gebruiksgemak en niet voor veiligheids- of beveiligingskritieke toepassingen. Maak geen routines die letsel of schade kunnen veroorzaken als ze niet kunnen worden gestart of gestopt.

Wie kan er routines maken en beheren

• Persoonlijke routines: Je kunt routines voor jezelf maken en bewerken.
  • Routines voor het huishouden: Elk lid van het huis kan routines maken en bewerken die voor iedereen in het huis werken.

Belangrijk: Sommige functies zijn niet voor alle talen, landen of in aanmerking komende Android-apparaten beschikbaar.

Een routine maken

Belangrijk: Als je Digitaal welzijn instelt, kunnen routines worden beperkt door Time-out, filters of Niet storen.

Tips:

• Je kunt een routine maken voor jezelf of voor iedereen in huis.
  • Je kunt je stem gebruiken om routines te maken en te checken via de Google Assistent.
  • Je kunt een snelkoppeling voor routines toevoegen aan je startscherm:
    1. Open een routine.
    2. Tik rechtsboven op Toevoegen aan startscherm .
    3. Houd je vinger op het icoon.
Een persoonlijke routine maken

Belangrijk: Als je resultaten zoals agenda-afspraken en informatie over woon-werkverkeer wilt krijgen, zet je persoonlijke resultaten aan.

In de instellingen voor de Assistent kun je standaardroutines gebruiken en bewerken, of je eigen routines maken.

1. Zeg 'Hey Google, open de instellingen voor de Assistent' op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik onder Populaire instellingen op Routines.
  3. Tik bovenaan op Nieuw en dan Persoonlijk.
  4. Voeg minimaal 1 starter en 1 actie toe.
  5. Als je routine is ingesteld om automatisch te starten en acties met audio bevat, selecteer je het audioapparaat.
    1. Tik onderaan op Geen apparaat voor audio.
    2. Selecteer het apparaat.
    3. Tik op Opslaan.
  6. Tik onderaan op Opslaan.
Tip: Je kunt persoonlijke routines ook in de Google Home-app maken.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden van persoonlijke routines:

• Starter: Zeg 'Hey Google, we gaan naar huis'.
  • Actie: De Google Assistent geeft een verkeersupdate, leest je sms'jes en zet een podcast op.
  • Starter: Zeg 'Hey Google, bedtijd'.
  • Actie: De Google Assistent zet een wekker, doet het licht uit en laat slaapgeluiden horen.
  • Starter: Je zet je ochtendwekker uit.
  • Actie: De Google Assistent geeft je informatie over afspraken in je agenda, het weer van vandaag en je woon-werkverkeer.
Een routine voor het huishouden maken
  1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik in het startscherm Home op Routines en dan Nieuw en dan Huishouden.
  3. Voeg minimaal 1 starter en 1 actie toe.
  4. Als je routine is ingesteld om automatisch te starten en acties met audio bevat, selecteer je het audioapparaat.
    1. Tik onderaan op Geen apparaat voor audio.
    2. Selecteer het apparaat.
    3. Tik op Opslaan.
  5. Tik onderaan op Opslaan.

Tip: Als je Routines niet vindt op het startscherm, ga je naar meer informatie over waarom routines misschien niet worden weergegeven.

Voorbeelden

Je kunt een routine voor het huishouden maken om het volgende te doen:

• Elke dag op een specifieke tijd een lamp, stekker, camera of schakelaar aan- of uitzetten.
  • De helderheid en kleur van je smartlampen aanpassen als de tv aangaat.
  • De lamp bij de voordeur aandoen als een bewegingssensor beweging waarneemt of je lampen uitdoen als er 10 minuten lang geen beweging is waargenomen.
  • Als de deurbel 's avonds gaat: de buitenverlichting aandoen en de helderheid van het licht op 75% zetten.

Tip: De manier waarop Thuis- en Afwezig-routines worden ingesteld, verschilt van die van andere routines in het huishouden. Lees hoe je Thuis- en Afwezig-routines instelt

Routines beheren

Een routine bewerken

In de Google Assistent-app

1. Zeg 'Hey Google, open de instellingen voor de Assistent' op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik onder Populaire instellingen op Routines.
  3. Selecteer de routine die je wilt bewerken.
  4. Je routine bewerken:
    • Een starter of actie bewerken: Tik op een starter of actie.
    • Een starter met een spraakopdracht toevoegen: Tik op Starter toevoegen en dan Als ik tegen de Assistent zeg.
    • Een starter zonder spraakopdracht toevoegen: Tik op Starter toevoegen en dan een niet-gesproken starter.
    • Een actie toevoegen: Tik op Actie toevoegen.
  5. Tik rechtsonder op Opslaan.

In de Google Home-app

1. Open de Google Home-app Google Home op je telefoon of tablet.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine die je wilt bewerken.
  4. Je routine bewerken:
    • Een starter of actie bewerken: Tik op een starter of actie.
    • Een starter voor een spraakopdracht toevoegen: Tik op Starter toevoegen en dan Als ik tegen de Assistent zeg.
    • Een starter zonder spraakopdracht toevoegen: Tik op Starter toevoegen en dan een niet-gesproken starter.
    • Een actie toevoegen: Tik op Actie toevoegen.
  5. Tik rechtsonder op Opslaan.

Tip: Als je Routines niet ziet op het startscherm, bekijk je meer informatie over waarom routines misschien niet worden weergegeven

Een routine pauzeren

Als je een routine even niet wilt uitvoeren, kun je deze tijdelijk uitzetten.

In de Google Assistent-app

1. Zeg 'Hey Google, open de instellingen voor de Assistent' op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik onder Populaire instellingen op Routines.
  3. Selecteer de routine die je wilt pauzeren.
  4. Zet bovenaan Routine activeren uit.
  5. Tik rechtsonder op Opslaan.

In de Google Home-app

1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine die je wilt pauzeren.
  4. Zet bovenaan Routine activeren uit.
  5. Tik rechtsonder op Opslaan.

Tip: Als je Routines niet ziet op het startscherm, bekijk je meer informatie over waarom routines misschien niet worden weergegeven

Een snelkoppeling voor een routine maken

Je kunt een snelkoppeling aan je startscherm toevoegen waarop je kunt tikken om je routine uit te voeren.

In de Google Assistent-app

1. Zeg 'Hey Google, open de instellingen voor de Assistent' op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik onder Populaire instellingen op Routines
  3. Selecteer de routine waarvoor je een snelkoppeling wilt maken.
  4. Tik rechtsboven op Een snelkoppeling voor je startscherm maken .
  5. Volg de stappen op het scherm.

In de Google Home-app

1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine waarvoor je een snelkoppeling wilt maken.
  4. Tik rechtsboven op Een snelkoppeling voor je startscherm maken .
  5. Volg de stappen op het scherm.
Een routine verwijderen

Belangrijk: Als je een routine tijdelijk wilt stoppen, bekijk je hoe je de routine pauzeert.

In de Google Assistent-app

1. Zeg 'Hey Google, open de instellingen voor de Assistent' op je Android-telefoon of -tablet.
  2. Tik onder Populaire instellingen op Routines.
  3. Selecteer de routine die je wilt verwijderen.
  4. Tik bovenaan op Verwijderen en dan Routine verwijderen.

In de Google Home-app

1. Open de Google Home-app Google Home op je Android-telefoon.
  2. Tik in het startscherm op Routines .
  3. Selecteer de routine die je wilt verwijderen.

Tik bovenaan op Verwijderen en dan Routine verwijderen.

Tip: Als je Routines niet vindt op het startscherm, ga je naar meer informatie over waarom routines misschien niet worden weergegeven

Meer informatie over de soorten routines

Persoonlijke routines

Met persoonlijke routines kun je taken tijdens je dag automatiseren. De Google Assistent kan bijvoorbeeld het ochtendnieuws opzetten als je een wekker uitzet.

Voor persoonlijke routines:

• Alleen jij kunt persoonlijke routines voor jezelf maken, bewerken en starten.
  • Alleen jij kunt bekijken wanneer je persoonlijke routine wordt uitgevoerd in Mijn activiteit.
  • Je kunt persoonlijke resultaten krijgen, zoals afspraken en herinneringen uit je agenda.
Routines voor het huishouden

Met routines voor het huishouden kun je gedeelde smarthome-apparaten automatiseren voor iedereen in huis.  Als je bijvoorbeeld aanwezigheidsdetectie hebt aangezet voor je telefoon, gaan je camera's automatisch uit als je thuiskomt of als je handmatig de status van je huis op Thuis zet.

Over routines voor het huishouden:

• Alleen leden van het huis met beheerderstoegang kunnen een routine voor het huishouden maken of bewerken.
  • Alle aanwezigen in huis, ook gasten, kunnen de meeste routines voor het huishouden starten.
  • Alle leden van het huis kunnen nagaan wanneer een routine voor het huishouden begint. Je vindt deze informatie in de Google Home-app in de Huisgeschiedenis.
  • Een routine voor het huishouden kan van start gaan als een apparaat aan- of uitgezet wordt.
  • Routines kunnen geen persoonlijke resultaten geven, zoals afspraken of herinneringen uit de agenda van een lid van het huis.
  • Ze kunnen beginnen als iedereen weg is of als er iemand thuiskomt. Ontdek meer informatie over Thuis/Afwezig-routines.

Meer informatie over starters en acties voor routines

Belangrijk: De starters en acties die beschikbaar zijn voor een routine zijn afhankelijk van het type routine, de verbonden apparaten, instellingen en andere beperkingen.

Manieren om een routine te starten

Je kunt een routine starten als je een starter instelt. Voorbeelden van starters:

• Spraakopdracht: Start een routine als je een aangepaste spraakopdracht uitspreekt.
  • Tijd: Start automatisch een routine op het tijdstip en de dagen die je kiest.
  • Zonsopgang of zonsondergang: Start automatisch een routine bij zonsopgang of zonsondergang op de dagen die je kiest.
  • Als je een wekker uitzet: Start een routine als je een wekker uitzet op je speaker, smartdisplay of in de Klok-app.
  • Als een apparaat iets doet: Start een routine als een apparaat iets doet, bijvoorbeeld als een licht aangaat of een bewegingssensor beweging waarneemt.
Waarom een starter misschien niet beschikbaar is

In de volgende gevallen is een starter misschien niet beschikbaar:

• Je hebt geen adres voor je huis ingesteld. Als je starters wilt gebruiken op basis van tijd, zonsopkomst en zonsondergang, en als er iemand thuiskomt of het huis verlaat, moet je een adres voor je huis instellen.
  • Je hebt al een niet-gesproken starter geselecteerd. Je kunt voor elke routine maar 1 niet-gesproken starter selecteren.
  • Je hebt geen apparaat aangesloten dat de starter ondersteunt. Als je bijvoorbeeld een persoonlijke routine wilt starten als je een wekker uitzet, moet je een speaker, smartdisplay of smartklok hebben waarop je een wekker kunt zetten.
  • Je hebt geen Thuis- en Afwezig-routines ingesteld. Als je een routine wilt starten als iedereen weg is of als iemand thuiskomt, stel je eerst Thuis- en Afwezig-routines in.
  • Dit heeft invloed op je veiligheid of beveiliging. Je kunt bijvoorbeeld niet de opdracht 'ontgrendelen' gebruiken om een routine te starten, maar je kunt wel de opdracht 'vergrendelen' gebruiken.

Tip: Je kunt niet elk apparaat als starter gebruiken. Zorg dat je het apparaat toevoegt aan het huis waarvoor je een routine wilt maken.

Acties die je aan een routine kunt toevoegen

Je kunt een routine hebben voor:

• Apparaten in huis aanpassen: Zet smarthome-apparaten zoals lampen, stekkers, schakelaars of thermostaten aan of uit of pas ze aan.
  • Media afspelen en bedienen:Zet media op zoals muziek, nieuws, radio en podcasts.
  • Informatie en herinneringen krijgen: Krijg informatie over bijvoorbeeld het weer, je woon-werkverkeer en je agenda-afspraken en krijg herinneringen.
  • Communiceren en aankondigen: Roep berichten om en stuur en lees sms'jes.
  • Het volume van de Google Assistent aanpassen: Wijzig het volume op je apparaat met de Google Assistent.
  • Telefooninstellingen aanpassen: Op Android-apparaten kun je het volume van de telefoon aanpassen, een melding over het batterijniveau krijgen en Niet storen aan- of uitzetten.
  • Een actie uitvoeren via een opdracht: Geef een opdracht die werkt met de Google Assistent. Voorbeelden van opdrachten bekijken:
Waarom een actie misschien niet beschikbaar is

Sommige acties zijn misschien niet beschikbaar, zoals:

• Acties die alleen beschikbaar zijn voor persoonlijke routines.
    • Acties met persoonlijke resultaten, zoals afspraken uit je agenda of je reistijd.
    • Acties die persoonlijke informatie onthullen, zoals een omroepbericht naar je smarthome-apparaten of het voorlezen van een sms.
    • Acties die telefooninstellingen aanpassen, zoals het volume van de telefoon en meldingen over het batterijniveau.
  • Je hebt al een media-actie toegevoegd. Je kunt maar 1 media-actie voor elke routine toevoegen.
  • De actie heeft invloed op je veiligheid of beveiliging. Zo is de opdracht 'ontgrendelen' geen beschikbare starter, maar je kunt de opdracht 'vergrendelen' wel instellen als actie.

Tip: Sommige acties zijn niet beschikbaar omdat verificatie in 2 stappen is vereist.

Waarom een combinatie van starter en actie misschien niet beschikbaar is

Sommige combinaties van starters en acties zijn misschien niet beschikbaar. Voorbeeld:

• Je kunt camera-acties alleen instellen als je op een gepland tijdstip begint.
  • Alles waarvoor verificatie in 2 stappen nodig is, kan niet worden gebruikt als starter of actie.
  • Een starter- en actiecombinatie is misschien niet beschikbaar vanwege beperkingen van het apparaat of de fabrikant.