Åtgärda problem med Wi-Fi-anslutningen

Om det blir problem med Wi-Fi-anslutningen eller om ett utropstecken visas på Wi-Fi-ikonen Problem med Wi-Fi testar du lösningarna nedan. Testa att öppna en webbsida på telefonen efter varje lösning och se om problemet är löst.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 8.1 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Steg 1: Kontrollera inställningarna och starta om

1. Kontrollera att Wi-Fi är på. Inaktivera det och aktivera det sedan igen så att anslutningen upprättas på nytt. Läs mer om att ansluta till Wi-Fi-nätverk
  2. Kontrollera att flygplansläget inte är aktiverat. Aktivera det och inaktivera det sedan igen så att anslutningen upprättas på nytt. Läs mer om hur du aktiverar och inaktiverar flygplansläge.
  3. Tryck på telefonens strömbrytare i några sekunder. Tryck sedan på Starta om Starta om på skärmen.Om Starta om inte visas håller du ned strömbrytaren i ca 30 sekunder tills telefonen startas om.

Steg 2: Identifiera vilken typ av problem det är

• Telefonen: Testa att ansluta till Wi-Fi-nätverket med en annan enhet, till exempel en laptop eller någon annans telefon. Om andra enheter kan använda nätverket beror problemet antagligen på telefonen.
  • Nätverket: Kontrollera om det går att ansluta telefonen till ett annat Wi-Fi-nätverk, till exempel ett offentligt nätverk eller hemma hos en vän. Om det går bra på andra nätverk beror problemet antagligen på nätverket.
  • Internet: Om telefonen är ansluten till Wi-Fi-nätverket men du ändå inte har internet beror problemet antagligen på internetanslutningen.

Steg 3: Felsök efter problemtyp

Telefon

Ta bort och lägga till nätverk igen

Radera ett Wi-Fi-nätverk från telefonen

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Nätverk och internet Följt av Wi-Fi.
  3. Aktivera Wi-Fi om det behövs.
  4. Tryck på Sparade nätverk längst ned.
  5. Tryck på det sparade nätverk som ska tas bort i listan.
  6. Tryck på Glöm.

Lägga till Wi-Fi-nätverket igen

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Nätverk och internet Följt av Wi-Fi.
  3. Tryck på Lägg till nätverk längst ned i listan.
  4. Ange nätverksnamnet (SSID) och andra säkerhetsuppgifter om det behövs.
  5. Tryck på Spara. Ange ett lösenord om det behövs.
Söka efter problemappar

Problemet kan bero på en app som du har laddat ned. Kontrollera det genom att starta om telefonen i säkert läge.

1. Aktivera säkert läge. Läs mer om hur du aktiverar säkert läge.
  2. Försök ansluta till Wi-Fi-nätverket igen.
    1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
    2. Tryck på Nätverk och internet Följt av Wi-Fi Följt av nätverksnamnet.
  3. Se efter om Wi-Fi-anslutningen fungerar i säkert läge.
    • Om Wi-Fi-anslutningen fungerar i säkert läge
      Problemet beror troligen på en nedladdad app.
      1. Avsluta säkert läge genom att starta om telefonen.
      2. Avinstallera nyligen nedladdade appar en efter en. Se om anslutningen fungerar.
      3. När du har hittat appen som orsakar problemet kan du installera om de andra apparna du tagit bort.
    • Om Wi-Fi-anslutningen inte fungerar i säkert läge
      Problemet beror troligen på Wi-Fi-nätverket eller internetanslutningen.

Internet och nätverk

Starta om routern och modemet

Om Wi-Fi-routern och modemet tillhör dig kan du stänga av dem och slå på dem igen.

1. Koppla bort routerns eller modemets strömsladd från eluttaget i 15 sekunder.
  2. Anslut strömsladdarna igen.
  3. Kontrollera att alla sladdar och kablar sitter ordentligt i båda ändarna.
  4. Vänta några minuter tills alla lampor på modemet och routern blinkar eller lyser som de ska. (Läs mer i handboken för enheten eller på tillverkarens supportwebbplats.)

Om lamporna inte lyser som de ska kan det vara något fel på modemet, routern eller internetanslutningen.

Kontakta nätverksadministratören eller din internetleverantör. Det kan till exempel vara ett avbrott i tjänsten, eller så måste internetanslutningen återställas.

Logga in på ett offentligt nätverk

Obs! Offentliga nätverk, till exempel på kaféer eller flygplatser, har ofta en webbsida som du måste fylla i. Den offentliga anslutningen bör fungera om du loggar in eller godkänner villkoren.

Om ingen auktoriseringssida visas när du har anslutit till ett offentligt nätverk gör du så här:

• Kontrollera om du har fått en avisering om att logga in.
  • Öppna en ny webbsida i ett nytt fönster.

Om inget av dessa steg fungerar prövar du med att starta om anslutningen till nätverket.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Nätverk och internet Följt av Wi-Fi.
  3. Tryck länge på nätverksnamnet. Tryck på Glöm nätverket.
  4. Inaktivera Wi-Fi och aktivera det igen.
  5. Tryck på nätverksnamnet i listan.
  6. Du får en avisering om att logga in. Tryck på aviseringen.
  7. Godkänn villkoren för att ansluta till nätverket.
Återställa alla nätverksinställningar
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Återställningsalternativ Följt av Återställ Wi-Fi, mobildata och Bluetooth. Om alternativet Avancerat inte finns trycker du på Nätverk och internet Följt av Mer Mer Följt av Återställ Wi-Fi, mobildata och Bluetooth.
  3. Tryck på Återställ inställningar längst ned.

Wi-Fi-surfzon

Kontrollera att surfzon har aktiverats
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Nätverk och internet Följt av Surfzon och internetdelning.
  3. Tryck på Wi-Fi-surfzon.
  4. Aktivera Wi-Fi-surfzon.
    • Om alternativet redan var aktiverat inaktiverar du det och aktiverar det sedan på nytt.
    • Om detta är första gången du skapar en surfzon med telefonen trycker du först på Konfigurera surfzon via Wi-Fi.

Tips! Läs mer om surfzoner och internetdelning om du vill veta mer.

Kontakta mobiloperatören

Obs! Alla mobiloperatörer har inte stöd för mobila surfzoner.

Kontakta operatören om det inte fungerar. Fråga om det går att ansluta telefonen till mobila surfzoner och om de ingår i dataabonnemanget.

När du ansluter igen

Sök efter den senaste systemuppdateringen när du ansluter igen. Uppdateringar kan ge förbättringar som hjälper till att åtgärda problem. Läs mer om hur du tar reda på vilken Android-version du har och uppdaterar den.

Går det ändå inte att ansluta?

Om det ändå inte går att ansluta kontaktar du internetleverantören, routertillverkaren eller nätverksadministratören.