De rechten voor apps wijzigen op een Android-telefoon

U kunt bepaalde apps toestemming geven om verschillende functies van uw telefoon te gebruiken, zoals uw camera of contactenlijst. Een app stuurt een rechtenverzoek voor het gebruik van functies op uw telefoon. U kunt dit verzoek toestaan of weigeren. Via de instellingen van uw telefoon kunt u ook de rechten voor één app of alle rechten van een bepaald type wijzigen.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen op Android 11 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

App-rechten wijzigen

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op de app die u wilt wijzigen. Als u de app niet kunt vinden, tikt u eerst op Alle apps bekijken of App-info.
  4. Tik op Rechten.
    • Als u rechten voor de app heeft toegestaan of geweigerd, vindt u ze hier.
  5. Als u een instelling voor rechten wilt wijzigen, tikt u erop en kiest u Toestaan of Weigeren.

Voor locatie-, camera- en microfoonrechten kunt u mogelijk de volgende opties kiezen:

• Altijd (alleen locatie): De app kan de rechten altijd gebruiken, ook als u de app niet gebruikt.
  • Alleen bij gebruik van de app: De app kan de rechten alleen gebruiken als u die app gebruikt.
  • Altijd vragen: Elke keer dat u de app opent, wordt u gevraagd of de rechten mogen worden gebruikt. De app kan deze rechten gebruiken totdat u klaar bent met de app.
  • Weigeren: De app kan de rechten niet gebruiken, zelfs niet als u de app gebruikt.

De rechten wijzigen op basis van het type

U kunt controleren welke apps dezelfde instelling voor rechten hebben. U kunt bijvoorbeeld controleren welk apps rechten hebben om uw agenda te bekijken.
  1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Privacy En dan Rechtenbeheer.
  3. Tik op een rechtentype.
    • Als u rechten voor een app heeft toegestaan of geweigerd, vindt u ze hier.
  4. Als u de rechten van een app wilt wijzigen, tikt u op de app en kiest u de gewenste instellingen voor rechten.

Typen rechten

Hieronder vindt u een lijst met rechten en wat een app hiermee kan doen.

• Lichaamssensoren: Sensorgegevens over uw vitale functies ontvangen.
  • Agenda: Uw standaardagenda gebruiken.
  • Gesprekslijst: Uw gespreksgeschiedenis bekijken en wijzigen.
  • Camera: Uw camera gebruiken om foto's of video's te maken.
  • Contacten: Uw contactenlijst bekijken.
  • Locatie: De locatie van uw apparaat opvragen. Meer informatie over locatie-instellingen.
  • Microfoon: Audio opnemen.
  • Telefoon: Telefoongesprekken voeren en beheren.
  • Fysieke activiteit: Informatie krijgen over uw activiteiten, zoals lopen, fietsen, aantal stappen en meer.
  • Sms: Sms-berichten bekijken en verzenden.
  • Opslag: Foto's en andere bestanden opslaan op uw telefoon.
  • Bestanden en media: Foto's, media en andere bestanden op uw telefoon.

Rechten voor niet-gebruikte apps automatisch verwijderen

1. Open de app Instellingen op uw telefoon.
  2. Tik op Apps en meldingen.
  3. Tik op de app die u wilt wijzigen. Als u de app niet kunt vinden, tikt u eerst op Alle apps bekijken of App-info.
  4. Tik op Rechten.
  5. Schakel Rechten verwijderen als app niet wordt gebruikt in.