Sovellusten käyttöoikeuksien muuttaminen Android-puhelimella

Voit sallia, että jotkin sovellukset voivat käyttää kameraa, yhteystietoja tai muita ominaisuuksia puhelimessasi. Sovellus lähettää ilmoituksen, jolla kysytään lupaa käyttää puhelimesi ominaisuuksia. Voit valita Salli tai Estä. Voit myös muuttaa yksittäisen sovelluksen käyttöoikeuksia tai tehdä muutoksia käyttöoikeustyypin perusteella puhelimen Asetukset-sovelluksessa.

Huom. Osa näistä ohjeista koskee vain Android 11:tä tai uudempaa versiota. Näin voit tarkistaa laitteesi Android-version.

Sovelluslupien muuttaminen

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset ja ilmoitukset.
  3. Napauta muokattavaa sovellusta. Jos sitä ei löydy, valitse ensin Näytä kaikki sovellukset tai Sovelluksen tiedot.
  4. Valitse Luvat.
    • Jos olet sallinut tai estänyt sovelluslupia, ne näkyvät täällä.
  5. Jos haluat muuttaa käyttölupaa, napauta sitä ja valitse sitten Salli tai Estä.

Sijainnin, kameran ja mikrofonin lupien kohdalla voit nähdä nämä vaihtoehdot:

• Aina (pelkkä sijainti): Sovellus saa luvan milloin vain, myös silloin kun et käytä sovellusta.
  • Vain, kun sovellus on käytössä: Sovellus saa luvan vain jos se on käytössä.
  • Kysy aina: Aina kun avaat sovelluksen, se pyytää lupaa. Lupa on voimassa, kunnes siirryt pois sovelluksesta.
  • Estä: Sovellus ei saa lupaa koskaan, edes silloin kun sovellus on käytössä.

Käyttöoikeuksien muuttaminen niiden tyypin perusteella

Voit tarkistaa, millä sovelluksilla on sama käyttöoikeusasetus. Voit esimerkiksi tarkistaa, millä sovelluksilla on oikeus katsoa kalenteriasi.
  1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Tietosuoja Ja sitten Käyttölupien ylläpitäjä.
  3. Valitse lupatyyppi.
    • Jos olet sallinut tai estänyt sovelluslupia, ne näkyvät täällä.
  4. Jos haluat muuttaa sovelluksen käyttölupaa, napauta sovellusta ja valitse sitä koskevat asetukset.

Käyttöoikeustyypit

Tärkeää: Asetuksissa voi olla puhelinkohtaisia eroja. Lisätietoja saat laitteen valmistajalta.

Alla on luettelo käyttöluvista ja toiminnoista, joihin ne vaikuttavat.

• Kehon anturit: Saat anturitietoja elintoiminnoistasi.
  • Kalenteri: Käytä oletuskalenteriasi.
  • Puheluloki: Näytä ja muokkaa soittohistoriaa.
  • Kamera: Käytä kameraasi kuvien ottamiseen ja videoiden kuvaamiseen.
  • Yhteystiedot: Näytä yhteystietoluettelosi.
  • Sijainti: Pyydä tiedot laitteesi sijainnista. Lisätietoja sijaintiasetuksista.
  • Mikrofoni: Tallenna ääntä.
  • Puhelin: Soita ja muokkaa puheluita.
  • Liikkuminen: Saat tietoja liikkumisestasi, esimerkiksi kävelystä, pyöräilystä ja askelmääristä.
  • Tekstiviesti: Näytä ja lähetä tekstiviestejä.
  • Tallennustila: Tallenna kuvat ja muut tiedostot puhelimeesi.
  • Tiedostot ja media: Kuvat, media ja muut tiedostot puhelimellasi.

Käyttämättömien sovellusten lupien automaattinen poistaminen

1. Avaa puhelimen Asetukset-sovellus.
  2. Valitse Sovellukset ja ilmoitukset.
  3. Napauta muokattavaa sovellusta. Jos sitä ei löydy, valitse ensin Näytä kaikki sovellukset tai Sovelluksen tiedot.
  4. Valitse Luvat.
  5. Laita päälle Poista käyttämättömien sovellusten luvat.