Hantera hur mycket tid du tillbringar på Android-telefoner med digitalt välmående

På vissa telefoner kan du få information om hur du tillbringar tid på telefonen, t.ex. hur ofta du låser upp den och hur länge du använder varje app. Med hjälp av informationen kan du förbättra ditt digitala välmående. Du kan till exempel ställa in en apptimer och schemalägga skärmändringar.

Obs!

Konfigurera digitalt välmående

Om du vill visa appen Digitalt välmående öppnar du den via appen Inställningar, trycker på Digitalt välmående och föräldrakontroller och aktiverar Visa ikon i applistan.

När du öppnar digitalt välmående för första gången måste du ställa in din profil.

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller.
  3. Tryck på Mer Mer följt av Hantera din data.

Tips! Du kan även hantera ditt barns konto om ditt föräldrakonto är inställt som standard på hans eller hennes enhet. Läs mer om Family Link.

Lägga till skärmtidswidgeten

Med skärmtidswidgeten kan du hitta de tre appar du använder mest varje dag.

På enheter med Android 9 eller senare:

1. Tryck länge på startskärmen.
  2. Tryck på Widgetar Widgetar.
  3. Tryck länge på skärmtidswidgeten Bilder av startskärmarna visas.
  4. Dra widgeten dit du vill ha den och lyft fingret.

Hantera tid i appar

Ta reda på hur mycket tid du tillbringar i appar
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller.
  3. Diagrammet visar hur du har använt enheten i dag. Tryck på diagrammet för mer information. Exempel:
    • Skärmtid: Vilka appar du har haft på skärmen och hur länge.
    • Antal gånger öppnad: Hur ofta du har låst upp enheten och öppnat vissa appar.
    • Mottagna aviseringar: Hur många aviseringar du har fått och från vilka appar.
  4. Tryck på en app i listan om du vill veta mer eller ändra appinställningar.
Begränsa hur lång tid du använder en app varje dag

Obs! Apptimer kanske inte fungerar med vissa jobb- och skolkonton.

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller.
  3. Tryck på diagrammet.
  4. Tryck på Ställ in timer Apptimer bredvid appen du vill begränsa.
  5. Välj hur länge du får använda appen. Tryck sedan på OK.
Tips! När tiden är slut stängs appen och ikonen tonas ned. Kom ihåg:
  • Apptimern nollställs vid midnatt.
  • Om du vill använda appen igen före midnatt följer du stegen 1–4 ovan och raderar apptimern.

Hantera tiden du tillbringar på Google Chrome

Ta reda på hur mycket tid du tillbringar på webbplatser
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller.
  3. Tryck på diagrammet Följt av Chrome Chrome.
    • Tryck på Visa alla appar om alternativet inte visas direkt.
  4. Scrolla och tryck på Visa webbplatser Följt av Visa. De webbplatser du har besökt och hur länge du använde dem varje dag visas.
  5. Tryck på en webbplats om du vill visa mer information om tiden du har tillbringat på den.

Dölj tidigare webbplatsbesök

Om du vill sluta att visa besök du har gjort på en webbplats trycker du på webbplatsen på listan. Tryck på Ta bort tidigare besök Följt av Ta bort. Framtida besök på webbplatsen visas inte på listan.

Begränsa hur lång tid du tillbringar på en webbplats varje dag
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller.
  3. Tryck på diagrammet Följt av Chrome Chrome.
    • Tryck på Visa alla appar om alternativet inte visas direkt.
  4. Tryck på Ställ in timer Apptimer bredvid webbplatsen du vill begränsa.
  5. Välj en tidsgräns och tryck sedan på OK.

Bättre sömn med Läggdagsläget

Så här ställer du in en Läggdagsrutin
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller följt av Läggdagsläget följt av Läggdagsrutin.
  3. Välj när Läggdagsläget ska aktiveras.
  4. Du kan skapa en Läggdagsrutin på två sätt:
    • Använd ett schema: Ange start- och sluttider för din sömn och de dagar du önskar i veckan.
    • Aktivera vid laddning: Ställ in efter- och före-tider och ladda enheten under det intervallet.
Anpassa inställningarna med Läggdagsläget
  • Stör ej för Läggdagsläget: Läs mer om hur du undviker distraktioner.
  • Inaktivera Läggdagsläget: Inaktiverar Läggdagsläget vid nästa alarm. Om inget alarm är inställt inaktiveras Läggdagsläget vid den schemalagda tiden eller när du slutar ladda enheten, beroende på din rutin.

Du kan även anpassa skärmalternativen vid läggdags:

• Gråskala: Skärmen ändras till svartvit.
  • Låt skärmen vara mörk: Funktionen Alltid på stängs av vid läggdags.
  • Dimma bakgrunden: Bakgrunden och låsskärmen dimmas vid läggdags.
  • Mörkt tema:: Skärmens bakgrund ändras till svart vid läggdags. Om du väljer det här alternativet används mörkt tema endast när Läggdagsläget är aktiverat.

Tips! Du kan snabbt aktivera eller inaktivera Läggdagsläget i snabbinställningarna. Läs mer om hur du snabbt ändrar vanliga inställningar.

Pausa distraherande appar tillfälligt
  1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Digitalt välmående och föräldrakontroller följt av Fokusläge.
  3. Välj vilka appar du vill pausa. När fokusläget är på kan du inte använda dessa appar och får inte aviseringar från dem.
  4. Använd fokusläge när du inte vill bli distraherad.
    • Om du vill aktivera eller inaktivera fokusläget trycker du på Aktivera nu eller Inaktivera nu.
    • Om du vill att fokusläget ska aktiverasautomatiskt trycker du på + Ställ in ett schema.
    • Du kan återuppta appar tillfälligt när fokusläget är på genom att trycka på Ta en paus och välja en tidsgräns.

Tips! På vissa enheter kan du lägga till fokusläget i snabbinställningarna. Läs mer om snabbinställningarna

Begränsa störningsmoment

Du kan ändra relaterade alternativ från inställningarna för Digitalt välmående. Läs mer om hur du gör: