Få hjälp i en nödsituation med en Android-telefon

Du kan använda appen Personlig säkerhet för att spara och dela nödinformation. Telefonen kan även kontakta räddningstjänsten automatiskt i vissa länder och regioner och med vissa operatörer.

Obs!

Förbereda sig inför en nödsituation

Obs! Vem som helst som plockar upp telefonen kan se meddelandet på låsskärmen och nödinformationen, även om telefonen är låst. Du kan inaktivera den här inställningen i appen Säkerhet Appen Säkerhet.

Använd appen Personlig säkerhet

Appen Personlig säkerhet är tillgänglig på vissa Android-enheter. Appen har namnet Personlig säkerhet i Play Butik och i inställningarna. I listan med appar visas den däremot som appen Säkerhet Appen Säkerhet.

Tips! Du måste inaktivera appen Säkerhet om du vill ta bort den från listan över appar. Läs mer om hur du inaktiverar förinstallerade appar på Android-telefonen.

Vad du kan göra

• Om appen Personlig säkerhet inte är installerad på telefonen med Android 12 eller tidigare: Du kan logga in med Google-kontot, lägga till nödkontakter och ange medicinska uppgifter.
  • Om appen Säkerhet är installerad: Du kan använda SOS-larm, nödsituationsdelning, säkerhetskontroll och krismeddelanden.

Detta behövs

Platstjänster och behörigheter måste aktiveras för vissa funktioner i appen Personlig säkerhet, till exempel nödsituationsdelning, identifiering av bilolyckor och krismeddelanden. För vissa typer av användare är platsdelning bara tillgängligt i vissa länder och regioner. Läs mer om platsdelning.

Med platsdelning kan du dela din plats med andra i realtid från dina enheter. Den som du delar din plats med kan se ditt namn, foto och din plats i realtid i olika produkter från Google, till exempel Google Maps. Platsinformationen som delas kan till exempel vara följande:

• din nuvarande plats eller platser där du har varit
  • din nuvarande aktivitet, t.ex. om du kör bil eller går
  • data om enheten, t.ex. batteritid eller GPS-anslutningar
  • dina platser, t.ex. ditt hem, din arbetsplats eller dina destinationer.
Lägga till nödinformation i appen Personlig säkerhet
Du kan lägga till personlig nödinformation på telefonens låsskärm, t.ex. blodgrupp, allergier och mediciner.
  1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Logga in på Google-kontot.
  3. Tryck på Din information.
  4. Lägg till din nödinformation.
    • Medicinska uppgifter:
      • Tryck på Medicinsk information.
      • Lägg till information om blodgrupp, allergier eller mediciner genom att trycka på det du vill uppdatera.
    • Nödkontakter:
      • Tryck på Nödkontakter följt av Lägg till kontakt och välj den befintliga kontakten som du vill lägga till.
Tips!
  • Om du vill att nödinformationen ska visas när skärmen är låst trycker du på Åtkomst till nödinformation följt av Visa när enheten är låst.
  • Om telefonen inte har något SIM-kort eller eSIM kan du kanske ringa nödsamtal, men du kan inte ringa dina nödkontakter. Läs mer om hur du sätter i ett SIM-kort.
Konfigurera och aktivera eller inaktivera SOS-larm
Om du befinner dig i en nödsituation kan du använda telefonen för att vidta nödåtgärder, som att ringa efter hjälp, dela din plats med nödkontakter eller spela in en video.
Obs!
  • Telefonen måste ha ett SIM-kort för att identifiering av bilolyckor ska fungera. Läs mer om hur du sätter i ett SIM-kort.
  • SOS-larm fungerar inte i flygplansläge eller när batterisparläget är aktiverat.
  • SOS-larm är tillgängligt på Android 12 och senare.

Konfigurera och aktivera SOS-larm

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av SOS-larm.
  3. Tryck på Börja konfigurera nere till höger.
  4. Om du behöver hjälp kan telefonen påbörja nödåtgärder.
    1. Om du vill ställa in ett nummer till räddningstjänsten trycker du på Starta.
      1. Om du behöver ändra det lokala nödnumret trycker du på Byt nummer.
      2. När det lokala numret stämmer trycker du på Nästa.
    2. För att dela din platsinformation med och skicka uppdateringar till dina nödkontakter trycker du på Börja konfigurera följt av Konfigurera.
      1. Tryck på Lägg till kontakt och välj sedan en kontakt att dela information med i en nödsituation.
      2. Välj vilken information du vill att SOS-larm delar med din nödkontakt.
      3. Tryck på Nästa.
    3. För att dela din plats i en nödsituation måste du ge appen Personlig säkerhet åtkomst till din plats medan du använder appen.
      1. Tryck på Nästa följt av När du använder appen.
    4. Om du vill att SOS-larm ska starta en inspelning vid nödsituation medan du fortfarande använder telefonens andra funktioner scrollar du nedåt och trycker på Börja konfigurera.
      1. Om du vill spela in en video vid nödsituation trycker du på Aktivera följt av När du använder appen.
      2. Du kan välja att dela videon automatiskt med dina nödkontakter när den har säkerhetskopierats till enheten. Välj Dela automatiskt efter säkerhetskopiering följt av Nästa.
    5. Välj ett av alternativen för att starta åtgärder för SOS-larm:
      1. Välj Vidta åtgärder genom att trycka länge.
      2. Välj Vidta åtgärderna direkt efter nedräkningen. Om du vill att ett larm ska låta med det här alternativet aktiverar du Spela upp larmljud.
  5. Tryck på Klar.

Välj hur du vill starta SOS-larm

Du kan ställa in SOS-larm så att nödåtgärder startas automatiskt. Du kan även kräva ett bekräftelsesteg innan åtgärderna startas.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av SOS-larm.
  3. Tryck på inställningsikonen under Så fungerar det.
  4. Du kan konfigurera SOS-larm på två sätt:
    • Om du vill lägga till ett bekräftelsesteg innan nödåtgärderna startas trycker du på Tryck länge för att starta åtgärderna.
    • Om du vill att nödåtgärderna ska startas automatiskt efter en nedräkning på fem sekunder trycker du på Starta åtgärderna automatiskt.

Inaktivera SOS-larm

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av SOS-larm.
  3. Tryck på inställningsikonen under Så fungerar det.
  4. Tryck på Inaktivera SOS-larm.
Visa ett meddelande på låsskärmen
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Skärm.
  3. Tryck på Låsskärm under Låsskärm följt av Lägg till text på låsskärmen.
  4. Skriv ditt meddelande, till exempel information som gör det enklare att lämna tillbaka telefonen om du tappar bort den.
  5. Tryck på Spara.
Styra aviseringar om nödsändningar
Obs! Du kan använda aviseringar om nödsändningar för att hantera vissa nödmeddelanden, till exempel katastrofvarningar, aviseringar om hot och AMBER-varningar.

Du kan aktivera eller inaktivera olika typer av varningar, se tidigare varningar och styra ljud och vibration.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Aviseringar följt av Trådlösa varningar vid nödsituationer.
  3. Välj hur ofta du vill få varningar och vilka inställningar du vill aktivera.

Styra månadstester

Du kan ändra inställningen för månadstester i utvecklaralternativen. När du aktiverar utvecklaralternativ kan andra inställningar på telefonen ändras. Läs mer om utvecklaralternativ.
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Om telefonen.
  3. Tryck på Versionsnummer sju gånger.
  4. Om du vill aktivera utvecklaralternativ anger du pinkoden, lösenordet eller mönstret.
  5. Tryck på Aviseringar i appen Inställningar på telefonen följt av Trådlösa varningar vid nödsituationer.
  6. Aktivera eller inaktivera Testvarningar.
Om du vill inaktivera utvecklaralternativ trycker du på System i appen Inställningar på telefonen följt av Utvecklaralternativ.

Få hjälp i en nödsituation

Med SOS-larm kan du ringa efter hjälp, underrätta dina kontakter och spela in videor

Obs! Du kan inte dela din plats i realtid med nödkontakterna om du saknar en wifi- eller mobildataanslutning.

Om du befinner dig i en nödsituation kan du använda telefonen för att vidta nödåtgärder, som att ringa efter hjälp, dela din plats med nödkontakter eller spela in en video.

1. Tryck på av/på-knappen på telefonen minst fem gånger.
  2. Beroende på dina inställningar trycker du i den röda cirkeln i tre sekunder eller väntar tills den automatiska nedräkningen startar nödsamtalet.
  3. När nödsamtalet startar påbörjas även andra nödåtgärder utifrån dina inställningar.

Obs! Om du har aktiverat nödsituationsdelning och videoinspelning påbörjas dessa åtgärder medan räddningstjänsten rings upp. Läs mer om att spela in video i en nödsituation.

Spela in video i en nödsituation

Så här fungerar inspelning i en nödsituation

Du kan fortfarande använda telefonen till andra saker medan inspelningen pågår i en nödsituation, som att dela din plats med dina nödkontakter och få hjälp från räddningstjänsten.

Obs!

• Videoinspelningsfunktionen är till för att spela in nödsituationer och händelser i samband med sådana för din personliga säkerhets skull. Utöver vår integritetspolicy gäller att när video och ljud spelas in, laddas upp och/eller delas med hjälp av våra produkter, till exempel en inspelning av en nödsituation, kan vi logga användningen av appen, delningen med nödkontakter samt visningar och nedladdningar av videolänkar.
  • Det kan vara obehagligt att få en inspelning av en nödsituation.
  • Använd videodelningsfunktionen med omdöme. Du ansvarar för att följa lagen när funktionen används, inklusive lagar om inspelning eller avlyssning.
  • När du använder den här funktionen bekräftar och godkänner du påståendena ovan. Läs våra användarvillkor.

Om du öppnar en annan app som använder kameran pausas nödinspelningen. Bilden blir grå på inspelningen medan nödinspelningen är pausad. Om du vill återuppta nödinspelningen öppnar du appen Säkerhet igen eller trycker på aviseringen högst upp på skärmen.

Med nödinspelning kan du spela in video i upp till 45 minuter och spara den. Videokvaliteten är ungefär 10 MB per minut.

Så fungerar automatisk delning

Om du aktiverar automatisk delning delas en länk till videon automatiskt med alla dina nödkontakter efter varje inspelning. Om du inte har konfigurerat nödkontakter delas inte videon med någon. Om du ångrar dig och inte vill dela videon har du 15 sekunder på dig att avbryta delningen när inspelningen är klar. Delningen förutsätter att du har internetanslutning, och det kan bli en lucka mellan att inspelningen är klar och att videon har laddats upp och delats. Alla nödkontakter som du delar videon med kan ladda ned en kopia av den.

Det kan bara finnas en aktiv delningslänk i taget per video. Varje länk som skapas gäller i sju dagar och upphör därefter att gälla för att skydda din integritet. Du kan när som helst inaktivera en länk. Om du vill förlänga tiden som återstår tills länken upphör att gälla inaktiverar du länken och skapar en ny länk.

Så här inaktiverar du en delningslänk:

1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Tryck på Din information uppe till vänster följt av Dina videor.
  3. Tryck på Mer Mer bredvid en video följt av Sluta dela följt av Sluta dela.

Tips! Om du vill uppdatera delningslänken trycker du på Hämta länk för delning.

Inspelning vid nödsituation är avsett för personligt bruk för din säkerhets skull i en nödsituation. Google inaktiverar aktiva delade länkar automatiskt om de delas i överdrivet stor utsträckning.

Så här fungerar automatisk säkerhetskopiering

Nödinspelningar laddas automatiskt upp till molnet så att de inte försvinner om telefonen skulle komma bort eller bli förstörd i samband med nödsituationen. För uppladdning till molnet krävs internetanslutning, och avgifter kan tillkomma om du har begränsad dataåtkomst. Uppladdade nödinspelningar kan hanteras när som helst när du har en internetanslutning.

Så här hanterar du videorna:

1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Tryck på Din information uppe till vänster följt av Dina videor.
  3. Tryck på Mer Mer bredvid en video följt av Dela eller Radera.
Tips! Om du raderar en fil tas den bort permanent från ditt Google-konto. Åtgärden kan inte ångras.
Oavsiktliga samtal

Lägg inte på om du ringer ett samtal till räddningstjänsten av misstag. Berätta för räddningstjänsten att samtalet var oavsiktligt och att du inte behöver hjälp.

Hitta nödinformation
  1. Svep uppåt på en låst skärm.
  2. Tryck på Nödsituation Följt av Visa nödinformation.
Skicka enhetens plats automatiskt

För att hjälpa räddningstjänsten kan telefonens plats skickas när du ringer eller sms:ar ett nödnummer, till exempel 911 i USA eller 112 i Europa.

Telefonens plats skickas till räddningstjänsten automatiskt via Androids platstjänst för nödsituationer (ELS) om ELS inte har inaktiverats och om det finns stöd för tjänsten i landet eller regionen och mobilnätverket. Om Platstjänst för nödsituationer är inaktiverat kanske mobiloperatören ändå skickar enhetens plats vid nödsamtal eller nödmeddelanden.

Aktivera eller inaktivera Platstjänst för nödsituationer

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Plats följt av Platstjänster följt av Platstjänst för nödsituationer eller Googles platstjänst för nödsituationer.
  3. Aktivera eller inaktivera Platstjänst för nödsituationer eller Googles platstjänst för nödsituationer.

Så här fungerar platstjänsten för nödsituationer

Platstjänst för nödsituationer används endast när du ringer eller skickar sms till ett nödnummer.

Om Platstjänst för nödsituationer är aktiverat på telefonen kan funktionen använda Googles platstjänster och andra uppgifter för att fastställa telefonens plats mer exakt under nödsamtalet. Platstjänst för nödsituationer kan också skicka ytterligare information, till exempel vilket språk som är inställt på enheten.

Telefonen gör denna data tillgänglig för behörig räddningstjänst så att det blir lättare att hitta och hjälpa dig. Räddningstjänst får denna data direkt från telefonen, inte via Google.

När du är klar med ett samtal eller sms som använder Platstjänst för nödsituationer skickas användnings-, analys- och diagnostikdata till Google via Google Play-tjänster. Google använder datan för att analysera hur väl Platstjänst för nödsituationer fungerar och får ingen information som kan identifiera dig, till exempel din plats.

Processen för att skicka din plats med Platstjänst för nödsituationer är inte densamma som när du delar din plats med Google Maps. Läs mer om platsdelning via Google Maps.

Dela din plats med nödkontakter
Du kan låta dina nödkontakter se din plats och få uppdateringar om var du är och din batterinivå. Du måste ge appen Personlig säkerhet åtkomst till din plats.

Följande behövs om du vill använda nödsituationsdelning:

• minst en nödkontakt
  • att platsbehörigheter beviljats för appen Säkerhet när den används
  • internetanslutning med Platstjänster aktiverade.

Starta nödsituationsdelning

1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Tryck på Nödsituationsdelning.
  3. Välj vem du vill dela din plats med i realtid.
    • Du kan även lägga till ett meddelande.
  4. Tryck på Dela.
    • Du kan trycka på aviseringsbannern för att se information om nödsituationsdelningen.

Tips! Om platsdelning inte är tillgängligt i ditt land eller din region visas ett meddelande i appen Säkerhet.

Avsluta nödsituationsdelning

1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Tryck på Nödsituationsdelning uppe till vänster följt av Stoppa följt av Sluta dela.
    • Du kan lägga till ett meddelande för att förklara varför du avslutat nödsituationsdelningen.

Tips! Nödsituationsdelningen avslutas automatiskt efter 24 timmar.

Hantera inställningar för nödsituationsdelning

1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge > Nödsituationsdelning.
  3. Scrolla längst ned på skärmen och tryck på Inställningar.
  4. Välj vilken information du vill dela med dina nödkontakter vid en nödsituationsdelning.
  5. Aktivera eller inaktivera Platsdelning på flera enheter.

Tips! När platsdelning har aktiverats på flera enheter använder vi enhetens plats som reserv om du startar en nödsituationsdelning på en annan enhet men den andra enheten inte längre kan dela sin plats.

Schemalägga en säkerhetskontroll
Om du vill att telefonen ska hålla koll och meddela dina nödkontakter om något är fel kan du schemalägga en säkerhetskontroll. Du kan till exempel använda en säkerhetskontroll när du går någonstans där du aldrig har varit förut eller går på fest. Du måste ge appen Säkerhet platsbehörigheter när den används.
  1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhetskontroll.
  3. Välj Anledning och Tid.
    • Du kan ställa in kontrollens varaktighet, upp till 24 timmar.
  4. Tryck på Nästa.
  5. Välj kontakter.
  6. Tryck på Starta.

Tips! Om du aktiverar aviseringar för dina nödkontakter meddelas de när en säkerhetskontroll är planerad och har avslutats.

Markera att du är i säkerhet

När det är dags att kontrollera din säkerhet får du en varning 60 sekunder innan nödsituationsdelningen startar. Om du markerar att du är i säkerhet avbryts nödsituationsdelningen. Du kan när som helst stoppa säkerhetskontrollen via aviseringen. Om du inte väljer något av alternativen inom 60 sekunder börjar nödsituationsdelningen.

1. Välj ett av alternativen när aviseringen visas:
    • Jag mår bra
    • Börja dela nu
    • Ring räddningstjänsten
  2. Om telefonen är låst kan du behöva låsa upp den.

Om telefonen stängs av eller förlorar täckningen förblir säkerhetskontrollen aktiv. Nödsituationsdelningen startas då med den senaste kända platsen vid den schemalagda avstämningstiden.

Så här meddelas nödkontakterna
När en säkerhetskontroll startar får dina nödkontakter ett meddelande med ditt namn, säkerhetskontrollens längd och en orsak (om du tillhandahållit en), om du aktiverar aviseringar för dina nödkontakter. Om du senare startar en nödsituationsdelning manuellt eller inte kan markera att du är i säkerhet när telefonen kontaktar dig delar Google en länk för att visa din plats i realtid och din batterinivå i procent i Google Maps.
Nödsituationsdelning och säkerhetskontroller upphör när du avslutar funktionerna eller markerar att du är i säkerhet. När de upphör skickar Google ännu ett meddelande till dina kontakter och talar om att delningen upphört.
Dela nödinformation med räddningstjänsten
Använd appen Personlig säkerhet för att skicka information till räddningstjänsten.
På telefonen:
  1. Öppna appen Personlig säkerhet.
  2. Tryck på Dina uppgifter följt av Åtkomst till nödinformation följt av Dela under nödsamtal.
Få krismeddelanden
När du väljer att använda krismeddelanden får du en avisering i appen Säkerhet om allmänna nödsituationer eller lokala kriser, till exempel naturkatastrofer. Krismeddelandeaviseringarna innehåller en länk till startsidan för appen Säkerhet, där du hittar mer information om händelsen.
Krismeddelanden finns i alla länder och regioner och på alla språk. Om telefonen är inställd på ett annat språk än det lokala kan det hända att meddelandet visas på det officiella språket där du är, inte på det språk som har ställts in.

Aktivera eller inaktivera krismeddelanden

1. Öppna appen Säkerhet Appen Säkerhet på telefonen.
  2. Tryck på Funktioner följt av Krismeddelanden.
  3. Aktivera eller inaktivera Krismeddelanden.

Så skickar Google krismeddelanden

Google hanterar krisinformation från officiella lokala källor. Om en kris som påverkar platsen där du befinner dig rapporteras får du en avisering från appen Säkerhet. Google lägger upp krismeddelanden baserat på olika faktorer, till exempel internetanslutningen i det påverkade området, tillgången till officiellt innehåll från myndigheter och andra tillförlitliga organisationer, samt påverkan på platsen för det inträffade. Vanligtvis är meddelandena tillgängliga på engelska och på det primära språket i det påverkade området. Läs mer om krismeddelanden.

Ta reda på mer om jordbävningar i ditt område

Telefonen kan upptäcka jordbävningar i ditt område. Läs mer om jordbävningar i närheten genom att öppna Google Sök och söka efter ”jordbävningar i [din stad eller region]”.

Förhindra att telefonen bidrar till jordbävningsdetektering genom att inaktivera Platsangivelsens exakthet på telefonen.

Få varningar om jordbävningar i närheten
Telefonen kan använda din ungefärliga plats för att skicka varningar om jordbävningar i närheten som har en magnitud på 4,5 eller högre.

ShakeAlert

Dessa varningar om jordbävningar baseras på data från ShakeAlert och gäller för närvarande följande delstater i USA: Kalifornien, Oregon och Washington.

Androids system för varningar om jordbävning

Dessa varningar om jordbävningar baseras på Androids system för varningar om jordbävning.
Var Androids system för varningar om jordbävning är aktivt
  • Afghanistan
  • Albanien
  • Algeriet
  • Anguilla
  • Antigua och Barbuda
  • Argentina
  • Armenien
  • Aruba
  • Australien
  • Österrike
  • Azerbajdzjan
  • Barbados
  • Bangladesh
  • Belize
  • Bhutan
  • Bolivia
  • Bosnien och Hercegovina
  • Brasilien
  • Bulgarien
  • Chile
  • Colombia
  • Kroatien
  • Kuba
  • Cypern
  • Tjeckien
  • Djibouti
  • Dominica
  • Dominikanska republiken
  • Ecuador
  • Egypten
  • El Salvador
  • Eritrea
  • Etiopien
  • Falklandsöarna
  • Frankrike
  • Georgien
  • Tyskland
  • Grekland
  • Grenada
  • Guadeloupe
  • Haiti
  • Honduras
  • Ungern
  • Island
  • Indien
  • Iran
  • Irak
  • Israel
  • Jamaica
  • Jordanien
  • Kazakstan
  • Kosovo
  • Kirgizistan
  • Laos
  • Libanon
  • Malaysia
  • Moldavien
  • Mongoliet
  • Montenegro
  • Myanmar
  • Nepal
  • Nya Zeeland
  • Nicaragua
  • Nordmakedonien
  • Oman
  • Pakistan
  • Palestina
  • Papua Nya Guinea
  • Peru
  • Filippinerna
  • Portugal
  • Rumänien
  • Saint Barthélemy
  • Saint-Martin
  • San Marino
  • Saudiarabien
  • Serbien
  • Sint-Maarten
  • Slovakien
  • Slovenien
  • Salomonöarna
  • Somalia
  • Spanien
  • Schweiz
  • Tadzjikistan
  • Tanzania
  • Thailand
  • Östtimor
  • Trinidad och Tobago
  • Tunisien
  • Turkiet
  • Turkmenistan
  • Ukraina
  • Förenade Arabemiraten
  • Uzbekistan
  • Vanuatu
  • Venezuela

Varningar om jordbävning är aktiverade som standard. Du kanske inte får varningar för alla jordbävningar i ditt område, och du får bara varningar i länder som stöds. Ibland kan du få en varning utan att du uppfattar en jordbävning i ditt område.

Aktivera eller inaktivera varningar om jordbävning
Obs! Du måste aktivera wifi eller mobildata för att få varningar.
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Säkerhet och nödläge följt av Varningar om jordbävning.
    • Om alternativet Säkerhet och nödsituationer inte visas trycker du på Plats följt av Avancerat följt av Varningar om jordbävning.
  3. Aktivera eller inaktivera Varningar om jordbävning.