Läs mer om tjänsten Enhetskonfiguration för Android

Tjänsten Enhetskonfiguration för Android skickar regelbundet data från Android-enheter till Google. Med hjälp av denna data kan Google se till att enheten är uppdaterad och fungerar så bra som möjligt.

Vilka uppgifter samlas in?

Tjänsten Enhetskonfiguration för Android samlar in data från Android-enheter, bland annat

• enhets- och kontoidentifierare
  • enhetsattribut
  • versioner av programvara och säkerhetsprogram
  • data om nätverksanslutning och prestanda.

Enheter ansluter vanligtvis till Android Device Configuration service några gånger i veckan. Med undantag för några få datapunkter (t.ex. tidsstämplar) sparar tjänsten Enhetskonfiguration för Android bara den senaste kopian av informationen som skickas från Android-enheten. Tidigare data ersätts med ny information när den skickas från enheten.

Vad använder Google denna data till?

Vi använder den data som vi samlar in från tjänsten Enhetskonfiguration för Android i olika syften, bland annat till följande:

• Se till att enheten får programuppdateringar och säkerhetskorrigeringar: Nivån på enhetens säkerhetskorrigering används till exempel för att fastställa om enheten behöver uppdateras.
  • Få appar och tjänster att fungera som de ska på en mängd olika Android-enheter med olika specifikationer och programvara: Exempelvis kan vissa attribut, som skärmens layout, användas av Google Play för att se till att du får kompatibla programvaruversioner.
  • Skydda enheten och Androids ekosystem från bedrägeri, otillåten användning och skadligt beteende: Vi skyddar ditt konto med hjälp av enhetsidentifierare som gör det lättare att upptäcka misstänkta inloggningar.
  • Upprätthålla sammanställd statistik om Android-enheter: Vi använder till exempel anonymiserad data om hur enheter ansluter till mobila nätverk för att optimera avvägningen mellan att upprätthålla anslutningen och spara på batteritiden.

Kan jag radera denna data?

Eftersom data från tjänsten Enhetskonfiguration för Android är nödvändig för att enheten ska fungera och uppdateras korrekt går det inte att radera denna data så länge enheten används. Android Device Configuration Service omfattas av Googles integritetspolicy.

Om du loggar ut från Google-kontot eller raderar det från Android-enheten helt och hållet är konfigurationsuppgifterna inte längre kopplade till ditt Google-konto. När du varit inaktiv en viss period raderas din data automatiskt av tjänsten Enhetskonfiguration för Android.

Ta reda på vilken data tjänsten Enhetskonfiguration för Android samlar in

Du kan ladda ned en kopia av den data från tjänsten Enhetskonfiguration för Android som är länkad till ditt Google-konto. Läs mer om hur du laddar ned data.

1. Besök sidan Ladda ned dina uppgifter.
  2. Välj Android Device Configuration Service. Då inkluderas data för enheterna som är kopplade till ditt konto.
  3. Klicka på Nästa.
  4. Välj inställningar för arkivet.
  5. Klicka på Skapa arkiv.

Kategorier av insamlad data

Här är några exempel på vilken data som samlas in via tjänsten Enhetskonfiguration för Android och vad den används till:

Kategori

Exempel på data

Hur Google använder denna data

Enhets- och kontoidentifierare
  • IMEI-kod, MEID, ESN
  • enhetens serienummer
  • Android-id för Google Services Framework (eller Android-id) Obs! Detta är inte samma sak som Android-id för Settings Secure.
  • Google-konto (när det är aktiverat)*
  • MAC-adresser
Vi skyddar ditt konto med hjälp av enhetsidentifierare som gör det lättare att upptäcka misstänkta inloggningar.
Enhetsattribut
  • Typ av maskinvara
  • Produkt
  • Modell
  • Tillverkare
  • Ursprungliga plattformar/CPU-typer som stöds
  • Typer av tangentbord, navigering och skärmlayouter
  • Skärmstorlek (höjd och bredd i pixlar)
  • Total minneskapacitet
  • Språkkod
  • Tidszon
Vissa attribut, som skärmens layout, kan användas av Google Play för att se till att du får kompatibla programvaruversioner.
Versioner av programvara och säkerhetsprogram
  • Sträng för operativsystemsversion (även kallat fingeravtryck för operativsystemsversion)
  • Tidsstämpel för operativsystemsversion
  • Android-version
  • Version av Googles tjänster
Nivån på enhetens säkerhetskorrigering används för att fastställa om enheten behöver uppdateras.
Nätverksanslutning och prestanda
  • SIM och mobiloperatörer
  • IP-adress
  • SIM-abonnemangsdata (SIM-operatörens MCC/MNC, operatörsnamn, roamingstatus, standardroller för SIM, trunkerat IMSI med de fem sista siffrorna avrundade, grupp-id på första nivån)
  • Tidstämplar för de senaste 50 konfigurationsanslutningarna till Android Device Configuration Service och versionsinformation för de senaste 10 anslutningarna med versionsändringar
  • Tidsstämplar och HTTP-svarskoder för de senaste 10 konfigurationsanslutningarna som inte kunde genomföras
Vi använder anonymiserad data om hur enheter ansluter till mobila nätverk för att optimera avvägningen mellan att upprätthålla anslutningen och bevara batteritiden.

*Om fler än ett konto är inloggat på en enskild enhet kanske det inte går att ladda ned data för Google-kontona.