Kontrollera och uppdatera Android-versionen

Viktigt! Det är normalt att batteriet tar slut snabbare på Android-enheten efter en programvaruuppdatering eftersom det tar mycket batteri att ladda ned, optimera och installera uppdateringen.

Du ser versionsnumret för Android, säkerhetsuppdateringsnivån och systemnivån för Google Play i appen Inställningar. Du får en avisering när en uppdatering är tillgänglig. Det går också att söka efter uppdateringar.

Kontrollera vilken Android-version du har

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Om telefonen eller Om surfplattan nedtill på skärmen följt av Android-version.
  3. Titta efter Android-version, Säkerhetsuppdatering för Android och Versionsnummer.

Hämta de senaste tillgängliga Android-uppdateringarna

När du får en avisering öppnar du den och trycker på Uppdatera.

Så här gör du om du tog bort aviseringen eller om enheten har varit offline:

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System följt av Systemuppdatering.
  3. Då visas din uppdateringsstatus. Följ eventuella anvisningar på skärmen.

Tips! Om du har en Pixel-enhet kan det stå Programuppdateringar.

Ladda ned säkerhetsuppdateringar och systemuppdateringar via Google Play

De flesta systemuppdateringar och säkerhetskorrigeringar görs automatiskt. Så här kontrollerar du om en uppdatering är tillgänglig:

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Säkerhet och integritet följt av System och uppdateringar.
    • Tryck på Säkerhetsuppdatering för säkerhetsuppdateringar.
    • Tryck på Systemuppdatering via Google Play för systemuppdateringar via Google Play.
  3. Följ eventuella anvisningar på skärmen.

När får jag Android-uppdateringar?

När uppdateringarna skickas ut varierar beroende på enhet, tillverkare och mobiloperatör.

Obs! Det går inte alltid att köra nya Android-versioner på äldre enheter.

Åtgärda ett uppdateringsproblem

Det finns inte tillräckligt med utrymme

Om du får en avisering om att det inte finns tillräckligt med utrymme kan du läsa mer om hur frigör utrymme på

En uppdatering laddades inte ned

Vänta på att uppdateringen ska laddas ned automatiskt igen

Om nedladdningen av en uppdatering påbörjas men inte blir klar görs nya försök automatiskt under de kommande dagarna.
Du får en avisering vid nästa försök. Öppna aviseringen och tryck på uppdateringen.

Uppdatera Android-versionen för säkerhetsuppdateringar

Om du vill ha den senaste säkerhetsuppdateringen för din enhet kontrollerar du att du har den senaste Android-versionen som är tillgänglig för enheten.
När uppdateringar börjar gälla

Pixel-telefoner och Pixel Tablet

På Pixel-telefoner och Pixel Tablet installeras nedladdade Android-uppdateringar i bakgrunden. De installerade uppdateringarna börjar gälla nästa gång du startar om enheten.

Andra Android-enheter

Många telefoner och surfplattor med Android startas om automatiskt när nedladdade Android-uppdateringar installeras. Uppdateringarna börjar gälla när installationen har slutförts.