Je Android-versie checken en updaten

Belangrijk: Het is normaal dat je Android-apparaat na een software-update meer batterijvermogen verbruikt, omdat het apparaat hard bezig is om de update te downloaden, te optimaliseren en te installeren.

Je vindt het Android-versienummer, het niveau van de beveiligingsupdate en het systeemniveau van Google Play in de app Instellingen. Je ontvangt meldingen als er updates beschikbaar zijn. Je kunt ook zelf controleren op updates.

Controleren welke Android-versie u heeft

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik onderaan op Over de telefoon of Over de tablet en dan Android-versie.
  3. Zoek je Android-versie, Android-beveiligingsupdate en buildnummer.

De nieuwste beschikbare Android-updates downloaden

Als je een melding krijgt, open je die en tik je op de update-actie.

Als je de melding hebt verwijderd of je apparaat offline is geweest:

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Systeem en dan Software-update.
  3. De updatestatus wordt weergegeven. Volg de stappen op het scherm.

Tip: Als je een Pixel-apparaat hebt, kan de tekst Software-updates worden weergegeven.

Beveiligingsupdates en Google Play-systeemupdates ontvangen

De meeste systeemupdates en beveiligingspatches worden automatisch uitgevoerd. Zo check je of er een update beschikbaar is:

1. Open de app Instellingen op je apparaat.
  2. Tik op Beveiliging en privacy en dan Systeem en updates.
    • Tik voor beveiligingsupdates op Beveiligingsupdate.
    • Tik voor Google Play-systeemupdates op Google Play-systeemupdate.
  3. Volg de stappen op het scherm.

Wanneer je Android-software-updates ontvangt

De updateschema's verschillen per apparaat, fabrikant en mobiele provider.

Belangrijk: Oudere apparaten kunnen niet altijd nieuwere Android-versies uitvoeren.

Een probleem met updates oplossen

Onvoldoende ruimte beschikbaar

Als je een melding krijgt dat er onvoldoende ruimte beschikbaar is, vind je hier meer informatie over hoe je opslagruimte kunt vrijmaken:

Een update is niet gedownload

Laat de update automatisch opnieuw uitvoeren

Als de download van een update wordt gestart en niet wordt voltooid, probeert je apparaat het de volgende dagen automatisch opnieuw.
Wanneer het apparaat de download opnieuw probeert, ontvang je een melding. Open de melding en tik op de update-actie.

Update de Android-versie voor beveiligingsupdates

Als je de nieuwste beveiligingsupdate voor je apparaat wilt hebben, moet je zorgen dat de nieuwste Android-versie is geïnstalleerd die voor het apparaat beschikbaar is.
Wanneer updates actief worden

Pixel-telefoons en Pixel Tablet

Op Pixel-telefoons en de Pixel Tablet worden gedownloade Android-updates op de achtergrond geïnstalleerd. De geïnstalleerde updates worden actief wanneer je het apparaat opnieuw opstart.

Andere Android-apparaten

Veel Android-telefoons en -tablets worden automatisch opnieuw opgestart als de gedownloade Android-updates worden geïnstalleerd. De updates worden actief wanneer de installatie is voltooid.