Åtgärda problem med en Android-enhet som låser sig eller slutar att svara

Testa följande steg om något av nedanstående problem uppstår på telefonen:

• Den låser sig
  • Den slutar att svara
  • Skärmen går inte att stänga av

Starta om telefonen efter varje steg och se om problemet har åtgärdats.

Obs! Vissa av de här stegen fungerar endast i Android 8.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Starta om telefonen

Om telefonen har låst sig med skärmen på startar du om den genom att trycka på strömbrytaren i cirka 30 sekunder.

Felsöka telefonen

Kontrollera om Android behöver uppdateras

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System långt ned på skärmen följt av Programvaruuppdatering.
    • Om det behövs trycker du först på Om telefonen eller Om surfplattan.
  3. När uppdateringsstatusen visas på skärmen följer du anvisningarna.
Kontrollera minnet och frigöra utrymme

På de flesta telefoner kan du kontrollera i appen Inställningar hur mycket ledigt lagringsutrymme det finns. Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

Det kan bli problem på telefonen om det finns mindre än 10 % lagringsutrymme ledigt.Om du har ont om lagringsutrymme kan du läsa mer om hur du frigör utrymme.

Felsöka appar på telefonen

Kontrollera om det finns appuppdateringar

Kontrollera om det finns en uppdatering för appen Kamera:

1. Öppna Google Play Butik-appen Google Play.
  2. Tryck på profilikonen uppe till höger.
  3. Tryck på Hantera appar och enheter.
  4. Installera eventuella uppdateringar för Pixel-kameran under Tillgängliga uppdateringar.

Kontrollera om det finns en systemuppdatering för Android:

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System.
  3. Tryck på Programuppdateringar.
  4. Tryck på Systemuppdatering.
  5. Tryck på Sök efter uppdateringar.
Stänga appar som inte används
Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.
  1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Appar följt av Visa alla appar.
  3. Tryck på appen följt av Tvinga att avsluta följt av OK

Tips! Det blir enklare att felsöka om du skriver upp vilka appar du har tvångsavslutat.

Ta reda på om en app orsakar problemet

Starta om i säkert läge

Obs! I säkert läge inaktiveras alla nedladdade appar tillfälligt.

Hur du startar om telefonen i säkert läge beror på vilken telefon du använder. Besök tillverkarens supportsida om du vill ta reda på hur du startar om telefonen i säkert läge.

Kontrollera om problemet har försvunnit

Kontrollera om problemet har försvunnit. I så fall är det troligt att det var en nedladdad app som orsakade problemet. Gå till nästa steg. Om problemet kvarstår hoppar du till Avancerad felsökning.

Starta om telefonen som vanligt och kontrollera apparna

1. Starta om telefonen.
  2. Ta bort nyligen nedladdade appar en i taget. Läs mer om hur du tar bort appar.
  3. Starta om telefonen som vanligt efter varje app du tar bort. Kontrollera om problemet försvann när du tog bort appen.
  4. När du har hittat problemappen installerar du de andra borttagna apparna igen. Läs om att installera om appar.

Avancerad felsökning

Återställ telefonens standardinställningar
Obs! När du återställer standardinställningarna på en telefon raderas all data på den. Du kan återställa all data som lagras i ditt Google-konto, men alla appar avinstalleras och tillhörande data tas bort. Säkerhetskopiera telefonen innan du återställer standardinställningarna.

Tips!