Problemen oplossen met een Android-apparaat dat vastloopt of niet reageert

Probeer de volgende stappen als uw telefoon een van de volgende problemen heeft:

• Loopt vast
  • Reageert niet meer
  • Is vastgelopen met het scherm ingeschakeld

Na elke stap start u uw telefoon opnieuw op om te zien of het probleem is opgelost.

Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 8.0 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Uw telefoon opnieuw opstarten

Als uw telefoon is vastgelopen met het scherm ingeschakeld, houdt u de aan/uit-knop ongeveer dertig seconden ingedrukt om het opnieuw op te starten.

Problemen met uw telefoon oplossen

Controleren op Android-updates

Belangrijk: De instellingen kunnen per telefoon verschillen. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor meer informatie.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik onderaan op Systeem en dan Geavanceerd en dan Systeemupdate. Tik zo nodig eerst op Over de telefoon of Over de tablet.
  3. Je ziet je updatestatus. Volg de stappen op het scherm.
Opslag controleren en ruimte vrijmaken

Op de meeste telefoons kun je in de app Instellingen controleren hoeveel opslagruimte beschikbaar is. Instellingen kunnen per telefoon verschillen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de fabrikant van het apparaat.

De telefoon kan problemen ondervinden zodra er minder dan 10% opslagruimte vrij is. Als u weinig opslagruimte heeft, bekijkt u meer informatie over hoe u ruimte kunt vrijmaken.

Problemen met apps op uw telefoon oplossen

Controleren op app-updates
  1. Open de Google Play Store-app Google Play op je telefoon.
  2. Tik op Menu Menu en dan Mijn apps en games.
  3. Apps waarvoor een update beschikbaar is, hebben het label Updaten.
    • Als er een update beschikbaar is, tik je op Updaten.
    • Als er meerdere updates beschikbaar zijn, tik je op Alles updaten.
Sluit apps die je niet gebruikt
Belangrijk: De instellingen kunnen per telefoon verschillen. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor meer informatie.
  1. Open de app Instellingen op de telefoon.
  2. Tik op Apps en meldingen En dan naam van de app. Tik zo nodig op Alle apps bekijken of App-info voordat je op de app tikt.
  3. Tik op Gedwongen stoppen En dan OK.

Tip: Je kunt makkelijker apps identificeren die problemen veroorzaken door een lijst te maken met de apps die je gedwongen hebt moeten stoppen.

Nagaan of het probleem door een app wordt veroorzaakt

Stap 1: Opnieuw opstarten in de veilige modus

Belangrijk: Als de veilige modus wordt ingeschakeld, worden alle gedownloade apps tijdelijk uitgeschakeld.

Het opnieuw opstarten in de veilige modus verschilt per telefoon. Ga naar de supportsite van de fabrikant voor meer informatie over hoe u de telefoon opnieuw kunt opstarten in de veilige modus.

Stap 2: Checken of het probleem is opgelost

Check of het probleem is opgelost. Als dit het geval is, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een app. Ga naar de volgende stap. Als het probleem niet is opgelost, gaat u verder naar Geavanceerde probleemoplossing.

Stap 3: Uw telefoon opnieuw opstarten en apps checken

1. Start je telefoon opnieuw op.
  2. Verwijder onlangs gedownloade apps één voor één. Meer informatie over het verwijderen van apps.
  3. Telkens nadat je een app hebt verwijderd, start je de telefoon opnieuw op. Controleer vervolgens of het probleem met het verwijderen van de betreffende app is opgelost.
  4. Nadat je de problematische app hebt verwijderd, kun je de andere verwijderde apps weer toevoegen. Meer informatie over het opnieuw installeren van apps

Geavanceerde probleemoplossing

Overweeg je telefoon terug te zetten op de fabrieksinstellingen
BELANGRIJK: Als je een telefoon terugzet op de fabrieksinstellingen, worden alle gegevens op de telefoon gewist. Alle gegevens die zijn opgeslagen in je Google-account, worden teruggezet, maar alle apps en de bijbehorende gegevens worden verwijderd. We raden je aan een back-up van je telefoon te maken voordat je de fabrieksinstellingen terugzet.

Tip: Als het probleem wordt veroorzaakt door een app die je hebt gedownload en je deze app opnieuw installeert, kan het probleem zich opnieuw voordoen.