Få ut så mycket som möjligt av Android-enhetens batteri

Det finns många saker du kan göra för att förlänga enhetens batteritid och få en laddning att räcka längre.

Tips! Enhetens batteritid beror på vilken typ av enhet du har. Besök tillverkarens supportwebbplats för att få hjälp med just din enhet.

Välj inställningar som sparar batteri

Beroende på vilken enhet du har kan du
  • låta skärmen slockna tidigare
  • minska skärmens ljusstyrka
  • ställa in så att ljusstyrkan ändras automatiskt
  • inaktivera ljud och vibrationer för tangentbordet
  • begränsa appar som drar mycket batteri
  • aktivera Smart batteri eller Batterioptimering
  • radera oanvända konton.

Om du vill veta mer om de här inställningarna och hur du ändrar dem besöker du tillverkarens supportwebbplats.

Ta hand om batteriet

Använd nätadaptern som följde med telefonen

Med andra laddare kan batteriet laddas långsammare eller inte alls. Det finns även risk att batteriet eller telefonen tar skada. Kontakta enhetens tillverkare om du vill ha mer information om laddaren till telefonen.

Undvik värme

Undvik situationer som kan leda till att telefonen blir överhettad, särskilt när batteriet är fulladdat. Batteriet laddas ur mycket fortare när det är varmt, även när det inte används. Det kan även skada batteriet.

Ladda så mycket eller så lite som behövs

Du behöver inte träna telefonen på att känna av batteriets kapacitet genom att låta det gå från fulladdat till helt urladdat eller tvärtom. Vi rekommenderar att du ibland låter batterinivån sjunka till under 10 % och sedan laddar det helt under natten.

Förlänga en låg batterinivå

Aktivera batteri- eller energisparläget

Vissa Android-telefoner har ett batteri- eller energisparläge. Med denna inställning kan en laddning räcka längre. Du kan ta reda på om telefonen har läget på tillverkarens supportwebbplats.

Undvik funktioner som låter skärmen vara på

Om du vill spara batteri kan du försöka undvika att
  • använda navigering under längre tid
  • titta på videor
  • spela spel med krävande grafik.

Undvika ständig anslutning

Om du vill spara batteri kan du försöka undvika att
  • använda internetdelning (surfzon) på telefonen
  • använda GPS under längre tid
  • streama video eller musik
  • ringa samtal på resande fot (t.ex. i en bil).

Undvik funktioner som bearbetar för mycket information

Om du vill spara batteri kan du försöka undvika att
  • använda kameran mycket
  • spela spel med hög interaktivitet
  • använda appar under längre tid.

Begränsa anslutning och plats

• Om du inte behöver mobilnätverket aktiverar du flygplansläget Flygplansläge.
  • Använd Wi-Fi i stället för mobildata.
  • Inaktivera Bluetooth.
  • Inaktivera platsåtkomst. Vissa appar och funktioner fungerar inte när platsåtkomst är inaktiverat.

Åtgärda batteriproblem som inte försvinner

Starta om telefonen

1. På de flesta telefoner trycker du på strömbrytaren i cirka 30 sekunder tills enheten startas om.
  2.  Du kan behöva trycka på Starta om på skärmen Starta om.

Kontrollera om Android behöver uppdateras

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System långt ned på skärmen följt av Avancerat följt av Systemuppdatering. Om det behövs trycker du först på Om telefonen eller Om surfplattan.
  3. Uppdateringstatusen visas. Följ eventuella anvisningar på skärmen.

Kontrollera om det finns appuppdateringar

1. Öppna appen Google Play Butik Google Play på telefonen.
  2. Tryck på menyn Meny följt av Mina appar och spel.
  3. Appar med tillgängliga uppdateringar markeras med texten Uppdatera.
    • Om det finns en uppdatering trycker du på Uppdatera.
    • Om det finns flera uppdateringar trycker du på Uppdatera alla.

Återställa standardinställningarna

OBS! När du återställer standardinställningarna på en telefon raderas all data på den. Data som lagras i ditt Google-konto återställs, men alla appar avinstalleras och tillhörande data tas bort. Vi rekommenderar att du säkerhetskopierar data på telefonen innan du återställer standardinställningarna.

Kontakta enhetens tillverkare

Besök operatörens eller tillverkarens supportwebbplats om problemet kvarstår.