Åtgärda problem med att batteriet laddas ur på Android

Om telefonens batteri verkar laddas ur för snabbt kan det bero på att en nedladdad app drar för mycket batteri. Du kan också välja inställningar som gör att batteriet räcker längre. Felsök varför batteriet laddas ur med hjälp av stegen nedan.

Obs! Vissa av dessa steg fungerar endast i Android 9.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Ändra inställningar

Om telefonens batteri laddas ur för snabbt testar du de här tipsen för längre batteritid. Du kan även ta reda på vilka aktiviteter som drar mest batteri.

Kontrollera appar

Tips! Du kan inte avinstallera Google Play-tjänster eller tvinga dem att avsluta. Google Play-tjänster gör så att tjänster från Google kan användas på mobilen. De är inbyggda i Android. Läs mer om Google Play-tjänster.

Steg 1: Begränsa apparna som drar mest batteri

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

Begränsa appar som drar mycket batteri i bakgrunden

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Batteri.
  3. Om ett kort visas med rekommendationen att begränsa en app trycker du på kortet Följt av Begränsa.

Begränsa appar som drar mycket batteri överlag

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Batteri Följt av Mer Mer Följt av Batteriförbrukning.
  3. Under Batteriförbrukning sedan fulladdning ser du en lista över appar och hur stor andel av batteriförbrukningen de har.
    Tips! Om du vill se både tjänster och appar trycker du på Mer Mer Följt av Visa fullständig enhetsanvändning.
  4. Tryck på en app i listan om du vill ändra hur den använder batteriet.​
    • För vissa appar kan du aktivera inställningen Bakgrundsbegränsning.
    • Vi rekommenderar att du låter Batterioptimering vara aktiverat för alla appar.
Steg 2: Tvinga problemappar att avsluta

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

Viktigt! Om du tvingar vissa viktiga appar eller tjänster att avsluta fungerar inte telefonen som den ska. Alla appar kan inte tvingas att avsluta.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på Appar och aviseringar Följt av appen. Om det behövs trycker du på Appinformation innan du trycker på appen.
  3. Tryck på Tvinga att avsluta  Följt av OK.
Steg 3: Avinstallera problemappar
  1. Tryck länge på appen som ska avinstalleras.
  2. När du börjar dra appen visas alternativen.
  3. Dra appen till Avinstallera högst upp på skärmen. Om du inte ser Avinstallera kan du inte avinstallera appen.
  4. Lyft fingret.

Tips! Det kan stå Avinstallera, Ta bort eller både och. Om du väljer Avinstallera tas appen bort från telefonen. Om du väljer Ta bort tas den bara bort från startskärmen.

Kontrollera telefonen

Starta om telefonen
  1. Tryck på telefonens strömbrytare. Tryck på Starta om Starta om på skärmen.
  2. Om alternativet Starta om inte visas trycker du på strömbrytaren i cirka 30 sekunder tills telefonen startas om.
Kontrollera om Android behöver uppdateras

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

1. Öppna appen Inställningar på telefonen.
  2. Tryck på System långt ned på skärmen följt av Avancerat följt av Systemuppdatering. Om det behövs trycker du först på Om telefonen eller Om surfplattan.
  3. Uppdateringstatusen visas. Följ eventuella anvisningar på skärmen.
Kontrollera om det finns appuppdateringar
  1. Öppna appen Google Play Butik Google Play på telefonen.
  2. Tryck på menyn Meny följt av Mina appar och spel.
  3. Appar med tillgängliga uppdateringar markeras med texten Uppdatera.
    • Om det finns en uppdatering trycker du på Uppdatera.
    • Om det finns flera uppdateringar trycker du på Uppdatera alla.

Testa avancerade anvisningar

Återställa standardinställningarna
OBS! När du återställer standardinställningarna på en telefon raderas all data på den. Data som lagras i ditt Google-konto återställs, men alla appar avinstalleras och tillhörande data tas bort. Vi rekommenderar att du säkerhetskopierar data på telefonen innan du återställer standardinställningarna.