Problemen oplossen met een Android-apparaat dat opnieuw opstart of crasht

Probeer de volgende stappen als je telefoon een van de volgende problemen heeft:

• De telefoon wordt willekeurig opnieuw opgestart
  • De telefoon wordt uitgeschakeld en start niet opnieuw op
  • De telefoon wordt voortdurend opnieuw opgestart. Ga naar het gedeelte Geavanceerde probleemoplossing.
Belangrijk: Sommige van deze stappen werken alleen in Android 6.0 en hoger. Meer informatie over hoe je je Android-versie checkt

Problemen met je telefoon oplossen

Checken op Android-updates

Belangrijk: De instellingen kunnen per telefoon verschillen. Neem contact op met de fabrikant van je apparaat voor meer informatie.

1. Open de app Instellingen op je telefoon.
  2. Tik onderaan op Systeem en dan Systeemupdate. Tik zo nodig eerst op Over de telefoon of Over de tablet.
  3. Je ziet je updatestatus. Volg de stappen op het scherm.
Opslag controleren en ruimte vrijmaken

Op de meeste telefoons kun je in de app Instellingen controleren hoeveel opslagruimte beschikbaar is. Instellingen kunnen per telefoon verschillen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de fabrikant van het apparaat.

De telefoon kan problemen ondervinden zodra er minder dan 10% opslagruimte vrij is. Als je weinig opslagruimte hebt, bekijk je meer informatie over hoe je ruimte vrijmaakt.

Problemen met apps op je telefoon oplossen

Controleren op app-updates
  1. Open de Google Play Store-app Google Play.
  2. Tik rechtsboven op het profielicoon.
  3. Tik op Apps en apparaten beheren.
  4. Kies bij 'Updates beschikbaar' of je alle apps of een specifieke app wilt updaten.
Sluit apps die je niet gebruikt

Je kunt een app meestal gedwongen stoppen via de app Instellingen van je telefoon. Instellingen kunnen per telefoon verschillen. Voor meer informatie neem je contact op met de fabrikant van je apparaat.

Tip: Je kunt makkelijker apps identificeren die problemen veroorzaken door een lijst te maken met de apps die je gedwongen hebt moeten stoppen.

Nagaan of het probleem door een app wordt veroorzaakt

Opnieuw opstarten in de veilige modus

Belangrijk: Als je de veilige modus aanzet, worden alle gedownloade apps tijdelijk uitgezet.

Het opnieuw opstarten in de veilige modus verschilt per telefoon. Voor meer informatie over het opnieuw opstarten van je telefoon in de veilige modus ga je naar de supportsite van de fabrikant.

Stap 2: Checken of het probleem is opgelost

Check of het probleem is opgelost. Als dit het geval is, wordt het probleem waarschijnlijk veroorzaakt door een app. Ga naar de volgende stap. Als het probleem niet verdwijnt, ga je verder met Geavanceerde probleemoplossing.

Stap 3: Je telefoon opnieuw opstarten en apps checken

1. Start je telefoon opnieuw op.
  2. Verwijder onlangs gedownloade apps één voor één. Meer informatie over het verwijderen van apps.
  3. Telkens nadat je een app hebt verwijderd, start je de telefoon opnieuw op. Controleer vervolgens of het probleem met het verwijderen van de betreffende app is opgelost.
  4. Nadat je de problematische app hebt verwijderd, kun je de andere verwijderde apps weer toevoegen. Meer informatie over het opnieuw installeren van apps

Geavanceerde probleemoplossing

Verwijder cases en externe batterijen

Als je een case, externe batterij of andere accessoire op of met je telefoon gebruikt, verwijder je deze tijdens het oplossen van het probleem.

Zorg ervoor dat externe accessoires de sensoren van je telefoon niet bedekken en niet op de toetsen drukken.

Overweeg je telefoon terug te zetten op de fabrieksinstellingen
BELANGRIJK: Als je een telefoon terugzet op de fabrieksinstellingen, worden alle gegevens op de telefoon gewist. Alle gegevens die zijn opgeslagen in je Google-account, worden teruggezet, maar alle apps en de bijbehorende gegevens worden verwijderd. We raden je aan een back-up van je telefoon te maken voordat je de fabrieksinstellingen terugzet.

Tip: Als het probleem wordt veroorzaakt door een app die je hebt gedownload en je deze app opnieuw installeert, kan het probleem zich opnieuw voordoen.