Få ut så mycket som möjligt av batteriet på Android

Här är några tips på hur du får Android-enhetens batteri att räcka längre under hela den tid du använder den.

Om batteriet håller på att laddas ur aktiverar du batterisparläget. Läs sedan mer om hur du får ett svagt batteri att räcka längre.

Obs! Vissa av dessa steg fungerar endast i Android 9 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Ta hand om batteriet

• Använd nätadaptern som följde med enheten
    Med andra nätadaptrar kan batteriet laddas långsammare eller inte alls och batteriet eller enheten kan ta skada.
  • Undvik värme
    Undvik situationer som kan leda till att enheten blir överhettad. Batteriet laddas ur mycket fortare när det är varmt, även när det inte används. Det kan även skada batteriet. (Enheten blir varm när den är inkopplad, så ladda den inte längre än nödvändigt.)
  • Ladda så mycket eller så lite som behövs
    Du behöver inte träna enheten på att känna av batteriets kapacitet genom att låta det gå från fulladdat till helt urladdat eller tvärtom.

Välj inställningar som sparar batteri

Ändra skärminställningarna

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

Låt skärmen slockna tidigare

Ställ in skärmen på att slockna tidigare så förbrukas mindre batteri när du inte använder den.

1. Öppna appen Inställningar på mobilen.
  2. Tryck på Skärm Följt av Avancerat Följt av Viloläge.
  3. Välj en tid. Vi rekommenderar 30 sekunder.

Minska skärmens ljusstyrka

Batteriet räcker längre om du minskar skärmens ljusstyrka.

1. Svep nedåt från skärmens överkant med två fingrar.
  2. Skjut reglaget högst upp på skärmen till vänster.

Låta skärmens ljusstyrka justeras automatiskt

Du kan spara batteri genom att låta skärmens ljusstyrka ändras beroende på hur ljust det är omkring dig.

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Skärm Följt av Anpassad ljusstyrka.
  3. Aktivera Anpassad ljusstyrka.
Inaktivera aviseringslampan

Om enheten har en aviseringslampa kan batteriet räcka längre om du stänger av den.

Inaktivera ljud och vibrationer för tangentbordet

Batteriet räcker längre om du inaktiverar ljud och vibrationer för enhetens tangentbord.

Minska batteriförbrukning i bakgrunden

Begränsa appar som använder mycket batteri

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

Du kan begränsa hur mycket batteri enskilda appar får dra i bakgrunden. Du kan se följande i batteriinställningarna:

• Rekommendationer om vilka appar som ska begränsas.
  • Vilka appar som drar mest batteri.

Läs mer om hur du begränsar appars batteriförbrukning.

Låt Smart batteri och Batterioptimering vara på

Viktigt! Inställningarna kan se olika ut på olika telefoner. Kontakta enhetens tillverkare om du vill veta mer.

Så här ser du till att appar bara drar batteri när de behövs:

Se till att Smart batteri är aktiverat på mobilen

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Batteri Följt av Smart batteri.
  3. Aktivera Smart batteri.

Se till att Batterioptimering är aktiverat för alla appar

1. Öppna appen Inställningar Appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på Appar och aviseringar Följt av Avancerat Följt av Särskild åtkomst för app Följt av Batterioptimering.
  3. Om det står Ej optimerad trycker du på appen Följt av Optimera Följt av Klar.
Stäng av funktioner som förbrukar mycket batteri

Enhetens batteri räcker längre om du stänger av internetdelning och trådlösa surfzoner när du inte använder dem.

Du kan ställa in Wi-Fi på att stängas av när skärmen är avstängd.

Läs mer om vad som förbrukar mest batteri.

Ta bort konton som du inte använder

Batteriförbrukningen kan minska om du har färre konton på enheten. Enhetens ägare kan ta bort konton och användarprofiler.

Läs om hur du tar bort konton.