Android-laitteen suojaaminen

Voit suojata puhelinta paremmin käyttämällä näytön lukitusta, kaksivaiheista vahvistusta ja muita Androidin suojausominaisuuksia. Voit myös varautua laitteen katoamiseen Paikanna puhelin ‑toiminnolla.

Vinkki: Jos haluat tietoja verkkoturvallisuudesta ja siihen liittyvistä työkaluista, siirry Turvallisuuskeskukseen.

Tärkeää: Osa näistä vaiheista koskee vain Android 10:tä tai uudempaa versiota. Näin voit tarkistaa laitteesi Android-version.

Puhelimen ja datan suojaaminen

Näytön lukituksen asettaminen

PIN-koodin, salasanan tai kuvion asettaminen

Voit suojata puhelimesi ottamalla käyttöön näytön lukituksen PIN-koodilla, salasanalla tai kuviolla. Kun käynnistät puhelimen tai aktivoit sen näytön, sinun on syötettävä PIN-koodi, kuvio tai salasana avataksesi sen lukituksen. Useilla puhelimilla voit valita Asetukset Ja sitten Tietoturva Ja sitten Näytön lukitus.

Lue lisää näytön lukituksesta.

Laitteen avattuna pitämisen valinta

Jos puhelimesi käyttöjärjestelmä on Android 10 tai uudempi, voit pitää puhelimen lukitsemattomana, kun olet avannut lukituksen kerran.

Voit asettaa jotkin puhelimet avaamaan lukituksen automaattisesti tietyissä tilanteissa, esim. ollessasi tietyssä paikassa. Muissa tilanteissa laitteen lukituksen avaamiseen käytetään PIN-koodia, kuviota tai salasanaa.

Lue lisää Smart Lockista.

Puhelimen katoamiseen valmistautuminen

Puhelimen katoamiseen valmistautuminen

Jos kadonnut puhelimesi on kirjautunut Google-tilille ja yhteydessä internetiin, voit löytää, lukita ja tyhjentää sen etänä Paikanna puhelin ‑toiminnolla.

Tarkista, että Paikanna puhelin voi löytää puhelimesi.

Yhteystietojen lisääminen lukitusnäytölle

Voit lisätä puhelimen lukitusnäytölle yhteystietoja (kuten sähköpostiosoitteen tai puhelinnumeron, jonka voit jakaa). Tämä voi auttaa jotakuta palauttamaan kadonneen puhelimen.

Lue lisää lukitusnäytöllä näkyvistä tiedoista.

Puhelimen salaaminen

Salaus voi auttaa pitämään tiedot turvassa. Monet ajan tasalla olevat puhelimet on salattu oletuksena.

Jos puhelintasi ei ole salattu oletuksena ja sen käyttöjärjestelmä on Android 4.1 tai uudempi, voit halutessasi salata laitteella olevat tiedot. Useilla puhelimilla voit valita Asetukset Ja sitten Tietoturva Ja sitten Lisäasetukset Ja sitten Salaus ja kirjautumistiedot Ja sitten Salaa puhelin.

Lue lisää puhelimella olevan datan salauksesta.

Turvallisuus verkkoa selatessa ja sovelluksia asentaessa

Sovellusten lataaminen luotettavista lähteistä

Jotkin sovellukset voivat vahingoittaa puhelintasi. Voit välttää haitallisia sovelluksia lataamalla luotettavista lähteistä, esim. Google Playsta.  Kaikki sovellukset tarkistetaan ennen niiden julkaisua Google Playssa, jotta ne ovat varmasti turvallisia.

Jos olet asentanut Play Kauppa ‑sovelluksen ja lataat sovelluksia muista lähteistä, Play Protect tarkistaa kyseiset sovellukset ennen niiden asentamista ja sen jälkeen. Jos Play Protect varoittaa jostakin sovelluksesta, sen asentamista ei suositella.

Lue lisää puhelimen suojaamisesta haitallisilta sovelluksilta.

Tilin vahvistuksen, käyttöoikeuden ja suojausasetusten päivittäminen

Kaksivaiheisen vahvistuksen käyttöönotto

Voit käyttää kaksivaiheista vahvistusta suojataksesi Google-tilisi sekä salasanalla että puhelimesi koodilla. Jos joku saa salasanasi, sinulla on vielä toinen suojauskerros.

Lue lisää kaksivaiheisesta vahvistuksesta.

Tietosuojatarkistuksen tekeminen

Voit suojata Google-tiliäsi päivittämällä kirjautumistapasi, palautusvaihtoehtosi ja sen, kuinka haluat meidän ottavan yhteyttä, jos huomaamme jotakin epäilyttävää.

Ylläpidä tilin käyttöoikeuksia ja suojausasetuksia.

Varovaisuus mainosten napauttamisessa

Vaikka useimmat mainokset ovat turvallisia, joidenkin bannereiden tai uudessa ikkunassa avautuvien mainosten (ponnahdusmainosten) avaaminen voi vaarantaa puhelimesi.

Varo kaikkea, missä väitetään puhelimesi saaneen virustartunnan tai pyydetään salasanaasi tai henkilökohtaisia tietojasi. Saatat tietämättäsi ladata ei-toivottuja tai mahdollisesti haitallisia ohjelmistoja tai antaa tilisi käyttöoikeuden jollekulle.

Chrome-selaimen kokeileminen

Chrome on kehitetty tietoturvaa ajatellen, ja se päivittyy usein käyttäjien suojelemiseksi. Jos puhelimellasi ei ole Chromea, suosittelemme lataamaan ja asentamaan sen.

Lataa Chrome-sovellus Google Playsta.

Jos epäilet sovelluksen olevan haitallinen

Jos uskot asentaneesi vaarallisen sovelluksen, tee näin:

1. Poista sovellus. Lue lisää sovellusten poistamisesta.
  2. Varmista, että Play Protect on käytössä. Katso, miten Play Protect pidetään päällä.

Jos et ole varma, mikä sovellus aiheuttaa ongelmia, voit käyttää vikasietotilaa vianetsinnän apuna. Lue, miten voit löytää ongelmallisia sovelluksia vikasietotilassa.

Tärkeää: Asetuksissa voi olla puhelinkohtaisia eroja. Pyydä lisätietoja laitteen valmistajalta.