Återställa en Android-enhet till standardinställningarna

Du kan ta bort data från en Android-enhet genom att återställa standardinställningarna. En sådan återställning kallas även formatering eller maskinvaruåterställning.

Viktigt! Om du återställer standardinställningarna rensas all data på enheten.

Om återställer enheten för att åtgärda ett problem rekommenderar vi att du testar andra lösningar först. Läs om hur du felsöker problem med Android.

Obs! Vissa av dessa steg fungerar endast i Android 9.0 eller senare. Så här tar du reda på vilken version av Android du har.

Förbereda inför en återställning av standardinställningarna

Steg 1: Kontrollera att du kommer ihåg användarnamnet och lösenordet för Google-kontot på enheten

Du måste ange säkerhetsuppgifterna när du återställer data sedan. Du visar att du eller någon som du litar på gör återställningen när du anger uppgifterna.

Kontrollera att du har säkerhetsuppgifterna innan du återställer enheten.

1. Kontrollera att du har uppgifterna till ett Google-konto på enheten.
    1. Öppna appen Inställningar på enheten.
    2. Tryck på Konton.
    3. Ett användarnamn för ett Google-konto visas.
  2. Du måste kunna ange lösenordet för Google-kontot på enheten. Kontrollera det genom att logga in på kontot på en annan enhet eller dator. Om du inte kommer ihåg lösenordet ber du om inloggningshjälp.
  3. Om du har angett ett skärmlås måste du ange pinkoden, det grafiska lösenordet eller det vanliga lösenordet för enheten. Om du inte kan låsa upp enheten läser du om vad du kan göra.

Tips! Om du nyligen har återställt lösenordet för Google-kontot måste du vänta i 24 timmar innan du kan återställa enheten till standardinställningarna.

Steg 2: Säkerhetskopiera data till Google-kontot

När du återställer standardinställningarna raderas din data på enheten. Data som lagras i Google-kontot kan återställas, men alla appar och data i dem avinstalleras.

Försäkra dig om att den data du vill återställa finns i Google-kontot. Här finns mer information:

Steg 3: Anslut enheten till en strömkälla och internet

Det kan ta upp till en timme att återställa standardinställningarna.

1. Anslut enheten till en strömkälla. Dra inte ur sladden förrän återställningen är klar.
  2. Anslut enheten till Wi-Fi eller ett mobilt nätverk. När återställningen är klar måste enheten vara ansluten för att du ska kunna logga in på Google-kontot.

Återställa en Android-enhet till standardinställningarna

1. Öppna appen Inställningar på enheten.
  2. Tryck på System Följt av Avancerat Följt av Återställningsalternativ.
    • Om alternativet Avancerat inte finns trycker du på Återställningsalternativ.
  3. Tryck på Rensa all data (återställ standardinställningar) Följt av Återställ telefonen eller Återställ surfplattan. Du kan behöva ange pinkod, ett grafiskt lösenord eller ett vanligt lösenord.
  4. Om du vill rensa all data i enhetens interna lagringsutrymme trycker du på Rensa allt.
  5. När all data har rensats väljer du alternativet för omstart.
  6. Konfigurera enheten och återställ säkerhetskopierad data.

Om du inte kan öppna appen Inställningar på enheten kan du testa att återställa Android-enheten med hjälp av strömbrytaren och volymknapparna. Vi rekommenderar att du besöker tillverkarens supportwebbplats och läser anvisningar som är specifika för din enhet.