Läs mer om blockerade inställningar

När du installerar en app på en Android-enhet styr du appbehörigheterna. Med behörigheter kan du välja vilka funktioner eller uppgifter som en app får använda. Läs mer om hur du ändrar appbehörigheter.

Skadliga appar kan be dig att ändra inställningar som kan utgöra en risk för din enhet eller din data. För att skydda dig från skadliga appar kan vissa enhetsinställningar blockeras när du installerar en app. Det går inte att ändra dessa blockerade inställningar om du inte tillåter blockerade inställningar.

Så här identifierar du ett bedrägeri

Bedragare använder olika metoder för att lura människor att ladda ned skadliga appar, så att de kan komma åt deras personuppgifter. Nedan följer några exempel på när appar kan vara bedrägliga:

Du kontaktas oväntat

Oväntade meddelanden bör väcka misstankar. Bedragare skickar ofta övertygande sms eller e-postmeddelanden. De kan till exempel hävda att du har missat en leverans eller ett röstmeddelande.

Appen uppmanar dig att ändra en enhetsinställning

Du vanligtvis en förklaring i appen varför en behörighet eller inställning måste ändras innan du ombeds att ändra den. Förfrågningar från skadliga appar saknar ofta förklaring, eller så är förklaringen obegriplig.

Det är för bra för att vara sant

Skadliga appar kan utges för att förbättra telefonens prestanda, eller erbjuda innehåll som du förväntar dig kostar pengar. Om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

Det finns stavfel och grammatikfel

Det är troligt att meddelanden och appar med stavfel och grammatikfel kommer från bedragare. Legitima organisationer gör sällan dessa misstag när de kontaktar dig.

Tips! Om du är osäker på en app som du har blivit ombedd att ladda ned kan du besöka den officiella webbplatsen för företaget eller organisationen. Du kan även söka efter appen i en appbutik som du litar på, till exempel Google Play. Läs mer om hur du skyddas av Android. Läs våra tips om hur du skyddar dig online.

Tillåta blockerade inställningar

Obs!

När du aktiverar blockerade inställningar tillåter du att appar får åtkomst till känsliga uppgifter som kan utgöra en risk för dina personuppgifter. Vi rekommenderar inte att du tillåter blockerade inställningar om du inte litar på apputvecklaren.

Vissa giltiga appar kan be dig att aktivera blockerade inställningar. Du kan till exempel bli ombedd att aktivera tillgänglighetsinställningar i en app som är avsedd att hjälpa personer med funktionsnedsättning. Med åtkomst till tillgänglighetsinställningar kan appen läsa innehåll på skärmen och interagera med appar åt dig.

1. Öppna appen Inställningar på Android-enheten.
  2. Tryck på Appar.
  3. Tryck på appen som du vill aktivera en blockerad inställning för.
    • Tips! Om du inte hittar den trycker du först på Visa alla appar eller Appinformation.
  4. Tryck på Mer Mer följt av Tillåt blockerade inställningar.
  5. Följ anvisningarna på skärmen.