Finn ut mer om begrensede innstillinger

Når du installerer apper på Android-enheter, har du kontroll over apptillatelsene. Med tillatelser kan du velge hvilke funksjoner eller hvilken informasjon en app kan bruke. Finn ut hvordan du endrer tillatelser for apper.

Skadelige apper kan be deg om å endre innstillinger som utsetter enheten din eller dataene dine for fare. For å beskytte deg mot skadelige apper kan det hende at visse enhetsinnstillinger er begrenset når du installerer apper. Slike begrensede innstillinger kan ikke endres med mindre du tillater begrensede innstillinger.

Slik identifiserer du svindel

Svindlere bruker ulike metoder for å lure folk til å laste ned skadelige apper, slik at svindlerne får tilgang til personlige data. Tenk over om appene i scenarioene nedenfor kan være brukt til svindel.

Noen har kontaktet deg helt uventet

Uventede meldinger bør gjøre deg mistenksom. Svindlere sender ofte overbevisende SMS-er eller e-poster. De kan for eksempel hevde at du har en levering eller talepost du ikke har fått med deg.

Appen prøver å overbevise deg om å endre en enhetsinnstilling.

Apper forklarer vanligvis hvorfor tillatelser eller innstillinger må endres, før du blir bedt om å endre dem. Forespørsler fra skadelige apper har gjerne ingen forklaring – eller en forklaring som ikke gir mening.

Det er for godt til å være sant

Skadelige apper kan ha påstander om at de forbedrer ytelsen til telefonen din, eller tilbud om innhold du forventer å måtte betale for. Hvis det virker for godt til å være sant, er det sannsynligvis det.

Det finnes stavefeil og grammatiske feil

Meldinger og apper som har stavefeil og grammatiske feil, er sannsynligvis fra svindlere. Legitime organisasjoner gjør sjelden slike feil når de kontakter deg.

Tips: Hvis du er usikker på en app du er bedt om å laste ned, kan du gå til det offisielle nettstedet til bedriften eller organisasjonen som står bak den. Du kan også søke etter appen i appbutikker du stoler på, for eksempel Google Play. Finn ut mer om hvordan Android holder deg trygg. Les gjennom tipsene våre for å holde deg trygg på nettet.

Tillat begrensede innstillinger

Viktig:

Når du slår på begrensede innstillinger, gir du apper tilgang til sensitiv informasjon som kan utsette de personlige dataene dine for fare. Vi anbefaler at du ikke slår på begrensede innstillinger med mindre du stoler på apputvikleren.

Noen legitime apper kan be deg om å slå på begrensede innstillinger. Apper som er laget for å hjelpe personer med nedsatte funksjonsevner, kan for eksempel be deg om å slå på tilgjengelighetsinnstillinger. Når en app har tilgang til tilgjengelighetsinnstillinger, kan den lese opp innholdet på skjermen og samhandle med apper for deg.

1. Åpne Innstillinger-appen på Android-enheten.
  2. Trykk på Apper.
  3. Trykk på appen du vil slå på en begrenset innstilling for.
    • Tips: Hvis du ikke finner den, kan du først trykke på Se alle appene eller App-info.
  4. Trykk på Mer Mer og så Tillat begrensede innstillinger.
  5. Følg veiledningen på skjermen.